Skocz do zawartości
flasht

Jakie Obecnie Wentylatory 120mm Sa Najlepsze?

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie tak, ale sam sobie wyliczyłem min i max, bo wcześniej nie wiedziałem jaki zakres ma mój kontroler, ale już wszystko jasne. Dzięki ;)

Tak się tylko teraz zastanawiam czy opłaca sie wydawać 120zł na 3 wentyle Typhoon czy może lepiej kupić 3x Zephyr (16zł/szt.), bo różnica w cenie jednak spora, a wydajność (wg. specyfikacji producenta - zbliżona) :/

Edytowane przez SebaSonido

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie tak, ale sam sobie wyliczyłem min i max, bo wcześniej nie wiedziałem jaki zakres ma mój kontroler, ale już wszystko jasne. Dzięki ;)

Tak się tylko teraz zastanawiam czy opłaca sie wydawać 120zł na 3 wentyle Typhoon czy może lepiej kupić 3x Zephyr (16zł/szt.), bo różnica w cenie jednak spora, a wydajność (wg. specyfikacji producenta - zbliżona) :/

doplacajac placisz za cisze wentyla, wydajnosc, a przede wszystkim zywotnosc. Typhoon bedzie napewno lepszy niz Zephyr. Ale decyzja nalezy do Ciebie. Edytowane przez -=YoGi=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem go i na 5V normalnie ruszył, więc raczej go zamontuje w swoim PSU i może będzie ciszej..

A ja wrócę do sprawy z moim Thunderbladem. Zamontowałem go w swojej zasiłce i jest o wiele ciszej. Bez problemu rusza na 5V w poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze S-Flex?

Uhh nie zauważyłem odp.

Mnie nie pytaj, to ja Was pytam :D Więc tak, jedno jeszcze pytanie mam, choćby odnośnie S-Flexa. Obroty max i min. Widzę że wiele wentylatorów występuje w wariantach 800/1000/1200 RPM itp. Czy biorąc najszybszy po skręceniu go do 5V będę miał 800obr. czy też więcej (domyślam się że zależnie od wentylatora, no ale tak pi razy oko jak to działa). Czy ten najszybszy da radę zwolnić do minimalnych obr. takiej 800tki czy też albo niskie obroty albo zapas powietrza? Tak jak pisałem (sprawdziłem już) jeden Fander jest w stanie schłodzić mi cały sprzęt wiejąc na min. obr. Ale do 3D jednak potrzebny jest na CPU więc na tył muszę mieć coś innego. Choć huntkey 140mm na połowie mocy daje radę, nawet z zapasem.

Więc szukam czegoś w tej klasie. Ciche ale wydajne jak fander lub ten traktor od huntkeya. No i praca w pionie.

Dajcie proszę jakieś propozycje. Najlepiej jedną porządną. 30zł? Warto droższe? Na żywotność nie patrzę, bo za 2-3lata to i tak się wiele zmieni, a w portfelu na pewno, więc kolejny wydatek 40zł mnie nie zniszczy raczej.

P.S. czy bardzo niszczy czarnego Fandera praca w...skosie? Niby pion ale przechylone do dołu trochę ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już miałem zamawiać jeden z polecanych jak znalazłem w pracy nowiutką Deltę 120mm ;] Łożysko tragiczne, słychać je okropnie. Ale na 12V to nawet pożar ugasi to to :D Jeśli chodzi o przepływ pow. to chyba Delt nic nie przebija :D W każdym razie, ładnie chłodzi na 5V. Wentylatory na CPU i GPU na min. A temp. jak wcześniej przy max obr. I o to mi chodziło. A w swoim czasie jakaś cichutka 120stka i będzie gites ;]

A tak w ogóle co tu tak cicho? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio przeglądałem wentylatory w różnych sklepach i natrafiłem na XenCore Carbon 120mm. Poszukałem trochę po google i znalazłem taki test: http://www.mod-planet.com/index.php?module...&pageid=991 autor testu porównuje je do Noctuy NF-P12. U siebie w mieści mam na stanie do kupienia w tej cenie i tak się zastanawiam czy nie spróbować (29zł to nie majątek). Jak będę miał (pewnie po świętach) to zdam jakąś krótką relację.

Tak nawiasem mówiąc co polecacie zamiast moich SlipStream (2 na front i 1 na tył) których pozbyłem się okazyjnej cenie (za tyle ile kupiłem). Cena to maksymalnie 40zł, priorytet cisza, ustawione będą gdzieś na 650-700rpm. Wyszukałem z tego tematu coś takiego:

- Nosieblocker XL1/XL2

- Scythe Gentle Typhoon 120mm 800rpm/1450rpm (tu już cena wyższa ale nie wiem czy warto dokładać)

- Gelid Solutions Silent 12 (zachwalane za granicą, u nas z tego co wiem dostępne od stycznia)

Jakieś inne propozycje? Proszę o poradę bo w sumie sam już nie wiem co brać.

Edytowane przez emilek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na TR 120 ultra eXtreme mam zalozonego obecnie Xigmateka XLF-F1253 LED i całość jest bardzo wydajna przy akceptowalnej glosnosci (do tego dochadza 3 Arctic'i AF12025L w budzie, wentyl w OCZ StealthXStream Power 500W, oraz GTX260 ktory rozpedza sie maks. do 65%)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio przeglądałem wentylatory w różnych sklepach i natrafiłem na XenCore Carbon 120mm. Poszukałem trochę po google i znalazłem taki test: http://www.mod-planet.com/index.php?module...&pageid=991 autor testu porównuje je do Noctuy NF-P12. U siebie w mieści mam na stanie do kupienia w tej cenie i tak się zastanawiam czy nie spróbować (29zł to nie majątek). Jak będę miał (pewnie po świętach) to zdam jakąś krótką relację.

Tak nawiasem mówiąc co polecacie zamiast moich SlipStream (2 na front i 1 na tył) których pozbyłem się okazyjnej cenie (za tyle ile kupiłem). Cena to maksymalnie 40zł, priorytet cisza, ustawione będą gdzieś na 650-700rpm. Wyszukałem z tego tematu coś takiego:

- Nosieblocker XL1/XL2

- Scythe Gentle Typhoon 120mm 800rpm/1450rpm (tu już cena wyższa ale nie wiem czy warto dokładać)

- Gelid Solutions Silent 12 (zachwalane za granicą, u nas z tego co wiem dostępne od stycznia)

Jakieś inne propozycje? Proszę o poradę bo w sumie sam już nie wiem co brać.

ja obstawiam za Typhoonkami. Jak najbardziej godne polecenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam... Zamierzam robić Fanswapa w chieftec gps450aa-101a.

Wybrałem kilka polecanych modeli i mam wielki mętlik:

1. SCYTHE S-FLEX SFF21E 120mm (1200rpm) 43zł

2. SCYTHE S-FLEX SFF21D 120mm (800rpm) 49zł

3. NOISEBLOCKER BLACK SILENT FAN XL1 120mm rev. 3.0 (1000rpm) 37zł

4. NOISEBLOCKER BLACK SILENT FAN XL2 120mm rev. 3.0 (1500rpm) 37zł

Co wybrać? Cenowo podobnie... Wydajnościowo także (1 do 4 i 2 do 3). Czy 800rpm nie będzie za mało? Powiem szczerze, że najbardziej jestem za opcją 1 (będę miał pewność, że zasilacz się nie przegrzewa - jakoś boje mu się dać 800rpm).

A może cos tańszego?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co polecacie <60zł do zastosowania na chłodzenie CPU? Ma być zdecydowanie cichsze i wydajniejsze niż to ciach!o od Scythe Ninja Rev. b

(głośniejsze nawet od wentyli dołączonych przez Antec do 1200 - je zresztą też wymienię na NB XL2/XL1)

A - dobrze by było żeby i wyglądem nie straszył - czyt. był ładny i pasował w przyszłości do TRUE Black :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno coś doradzić jest Xthermal który słabo wieje ale ładnie wygląda, S-FLEX (super łożysko ale wygląd typowy), Gentle Typhoon i NB XL1 (cichy i nawet ładnie wygląda).

Na próbę kupiłem dla siebie Scythe Gentle Typhoon 120mm 1450rpm@750rpm i powiem że jest cichszy niz SlipStream przy tej somej prędkości. Jestem pozytywnie zaskoczony kulturą pracy gdyż według producenta jest na łożysku kulkowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co polecacie <60zł do zastosowania na chłodzenie CPU? Ma być zdecydowanie cichsze i wydajniejsze niż to [ciach!]o od Scythe Ninja Rev. b

(głośniejsze nawet od wentyli dołączonych przez Antec do 1200 - je zresztą też wymienię na NB XL2/XL1)

A - dobrze by było żeby i wyglądem nie straszył - czyt. był ładny i pasował w przyszłości do TRUE Black :)

Pozdrawiam

mozesz wrzucic cos takiego jak Scythe S-FLEX lub Scythe Gentle Typhoon. drugi nie jest caly czarny, lecz bardzo wydajny i cichutki.

Trudno coś doradzić jest Xthermal który słabo wieje ale ładnie wygląda, S-FLEX (super łożysko ale wygląd typowy), Gentle Typhoon i NB XL1 (cichy i nawet ładnie wygląda).

Na próbę kupiłem dla siebie Scythe Gentle Typhoon 120mm 1450rpm@750rpm i powiem że jest cichszy niz SlipStream przy tej somej prędkości. Jestem pozytywnie zaskoczony kulturą pracy gdyż według producenta jest na łożysku kulkowym.

Jest na podwojnym kulkowym :) a pomimo to sprawuje sie o wiele lepiej niz spora czesc wentyli na rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uhh nie zauważyłem odp.

P.S. czy bardzo niszczy czarnego Fandera praca w...skosie? Niby pion ale przechylone do dołu trochę ;]

ja mam tak jednego fandera od roku, skręcony na minimum --- działa jak działał ;)

nius z infora z ciekawym tacensem - jakieś opinie ?

http://www.in4.pl/komentarze_Tacens_Ventus...u_...,17811.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)nius z infora z ciekawym tacensem - jakieś opinie ?

http://www.in4.pl/komentarze_Tacens_Ventus...u_...,17811.htm

Tez rzucilo mi sie to w oczy. Szkoda ze Tacens ma taka kolorystyke i martwie sie o wytrzymalosc lopatek przy bliskim spotkaniu z kablami/paluchem. Licze na to ze cos sie ruszy w projektach wydajnych i cichych wentylatorow [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi