Jump to content
Fredek

Msi P35 Neo2-fr/fir

Recommended Posts

Witam mam maly problem z kompem najpierw moze moj zestaw:

 

E2160 200x9 1,8GHz nic nie zmieniane

MSI P35 Neo2-FIR bios v1.6 ustawienia standardowe optymalne

2x1GB OCZ Platinum rev.2 PC800 cl4 timingi nie zmieniane

320GB WD Caviar WD3200AAKS SATA II 16MB CACHE

GeForce 8800GT Palit 512MB wersja z żółtym chłodzeniem

DVD-REC PIONEER DVR-215BK

ZASILACZ CORSAIR 450W CMPSU-450VXEU

 

mam czesto zwisy tzn. niebieski ekran zrzut pamieci, czasami pisze ze jakis plik z windowsa XP SP1, a czasami tylko zrzut pamieci i reset kompa. nie instalowalem visty. co to moze byc?

Edited by kobyll

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam mam maly problem z kompem najpierw moze moj zestaw:

 

E2160 200x9 1,8GHz nic nie zmieniane

MSI P35 Neo2-FIR bios v1.6 ustawienia standardowe optymalne

2x1GB OCZ Platinum rev.2 PC800 cl4 timingi nie zmieniane

320GB WD Caviar WD3200AAKS SATA II 16MB CACHE

GeForce 8800GT Palit 512MB wersja z żółtym chłodzeniem

DVD-REC PIONEER DVR-215BK

ZASILACZ CORSAIR 450W CMPSU-450VXEU

 

mam czesto zwisy tzn. niebieski ekran zrzut pamieci, czasami pisze ze jakis plik z windowsa XP SP1, a czasami tylko zrzut pamieci i reset kompa. nie instalowalem visty. co to moze byc?

Być może ram uszkodzony sprawdź obie kości oddzielnie, timingów nie zmieniałeś ale jakie masz ustawione 5-5-5-15 jeśli jakimś cudem mobo ustawiło niższe podnieść napięcie na ram przykładowo przy 800MHz 4-4-4-15 wymagane jest wyższe napięcie niż standardowe 1.8V ustaw przynajmniej 2-2.1V

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

a więc tak włączam kompa i mi wyskakuje taki napis: :blink:

WARING!!! THE PREVIOUS PERFORMANCE OF OVERLOCKING IS FAILED

AND THE SYSTEM RESTORED TO THE DEFAULTS SETTING.

PRESS ANY KEY KEY EXEPT "DEL" TO ENTER SETAP... daje del i wywala mi:

KEEP COURRENT BIOS SETTING (y/n)PRESS [y] TO CONTINUE OR PRESS [n] TO LOAD SOME ITEM DEFAULT SEETING :blink:

 

KOMP:

Procesor: Intel Core 2 Duo E6550 2.33GHz 4MB nie kręcony

grafa: GIGABYTE 8800GT 512 ta z tym żółtym zelmanem

Pamieci: OCZ DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum rev.2 CL4 zmienione timingi na 4.4.4.12. napięcie na 2.1v

płyta: MSI P35 Neo2-fr bios 1.4

Zasilacz: Chieftec GPS-450AA-101A 450W 120mm

Twardy: Seagate Barracuda 7200.10 250GB 16MB ST3250410AS

 

miał ktoś coś takiego.?? <_<

Share this post


Link to post
Share on other sites

po clear CMOS takie cos wyskakuje albo jak komp jest dopiero co złożony i odpalony pierwszy raz. naciśnij jakikolwik przycisk poza delete potem daj n i ustaw co tam w biosie chcesz po czy F10 i powinno śmigać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

a więc tak włączam kompa i mi wyskakuje taki napis: :blink:

WARING!!! THE PREVIOUS PERFORMANCE OF OVERLOCKING IS FAILED

AND THE SYSTEM RESTORED TO THE DEFAULTS SETTING.

PRESS ANY KEY KEY EXEPT "DEL" TO ENTER SETAP... daje del i wywala mi:

KEEP COURRENT BIOS SETTING (y/n)PRESS [y] TO CONTINUE OR PRESS [n] TO LOAD SOME ITEM DEFAULT SEETING :blink:

 

KOMP:

Procesor: Intel Core 2 Duo E6550 2.33GHz 4MB nie kręcony

grafa: GIGABYTE 8800GT 512 ta z tym żółtym zelmanem

Pamieci: OCZ DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum rev.2 CL4 zmienione timingi na 4.4.4.12. napięcie na 2.1v

płyta: MSI P35 Neo2-fr bios 1.4

Zasilacz: Chieftec GPS-450AA-101A 450W 120mm

Twardy: Seagate Barracuda 7200.10 250GB 16MB ST3250410AS

 

miał ktoś coś takiego.?? <_<

no to oznacza literalnie:

 

UWAGA POPRZEDNIE PODKRECENIE SIĘ NIE POWIODŁO I SYSTEM ZOSTALPRZYWÓRCONY DO DOMYSLNYCH USTAWIEŃ NACIŚNIJ DOWOLNY KLAWISZ ZA WYJĄTKIEM 'del" BY WEJSC DO SETUPU

CZY ZACHOWAC BIERZĄCE USTAWIENIA TAK /NIE? WCISNIJ TAK BY KONTYNUOWAĆ WCISNIJ NIE BY WCZYTAĆ KILKA DOMYŚLNYCH PARAMETRÓW....

 

jak się za mocno podkreci i komp nie wstaje.. (najczęsciej bedzie to ram) to jezeli bez CLEAR CMOS nie moze zbootować kompa by wejsć do BIOSU... czasami po kilkunastu włączeniach i wyłaczeniach załapie tryb bezpieczny tak zwany i taki oto masz czerwony komunikat... (powinno w sumie tak być za kazdym razem gdy się przesadzi) ale płyta czasami nie radzi sobie i trzeba kasować bios... dlatego warto dobrze działające ustawienia sobie zapisac w profilach (masz dwa sloty do zapisu ustawień).... tak ze wszystko jest normalnie z kompem tylko wina lezy po stronie zbyt mocnego OC albo procka albo RAMU... ale bardziej ramu... gdyz proc "przesadzony" bootuje dobrze zazwyczaj...

pozdro

 

edit... byki ort poprawiłem :lol:

Edited by Bam1981

Share this post


Link to post
Share on other sites

caly czas mam zrzut pamieci i niebieski ekran :angry:

ktos moze mi pomoze bo nie moge nawet sciagac nic, timingi 5 5 5 15 32 12 12 12

pamieci w bankach 2 i 4 dysk sata podlaczony pod gniazdo nr 6 a dvd gniazdo nr 7

 

co moze to powodowac czy moze to wina systemu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

to sa błedy typowo pamięci RAM która dział niestabilnie... (ale moga być to takze błedy RAMU na karcie grafiki bierz to pod uwagę)...

imo twój ram coś zle działa (moze jest walnięty)...

 

Davka mi kostki idą na tRFC 20 przy 1042 Mhz... także to cyba musiały by być jakieś prawdziwe parchy by nie szły na 32...

 

PZDR

Share this post


Link to post
Share on other sites

Davka mi kostki idą na tRFC 20 przy 1042 Mhz... także to cyba musiały by być jakieś prawdziwe parchy by nie szły na 32...

Nie wiem czemu tak wysoko muszę to dawać ale nie przeszkadza mi to skoro inne timingi mam dość niskie. Na AMD przy tych samych kostkach ten parametr 36/38 miałem na 13.

Share this post


Link to post
Share on other sites

caly czas mam zrzut pamieci i niebieski ekran :angry:

ktos moze mi pomoze bo nie moge nawet sciagac nic, timingi 5 5 5 15 32 12 12 12

pamieci w bankach 2 i 4 dysk sata podlaczony pod gniazdo nr 6 a dvd gniazdo nr 7

 

co moze to powodowac czy moze to wina systemu?

W ostatnim miesiącu spotkałem się z dwoma przypadkami padacznych OCZ-ów Plat. Rev2 wśród znajomych. Objawy praktycznie takie same, w Goldmemory po 20000 błedów. Po zmianie pamięci oba kompy chodzą bezbłędnie. Moje są, chyba z września i jestem z nich zadowolony, ale teraz to chyba lepiej je omijać szerokim łukiem. Jak już będziesz je oddawał na gwarancję, to lepiej zażądaj coś innego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem czemu tak wysoko muszę to dawać ale nie przeszkadza mi to skoro inne timingi mam dość niskie. Na AMD przy tych samych kostkach ten parametr 36/38 miałem na 13.

Ale to jest Intel, a nie AMD. I tutaj sprawa timingów ma się "trochę" inaczej niż na AMD.

 

Na intelu ludzie do spi dają 19-21 i to wtedy jest uważane za bardzo ostro...

 

A wy tu chcecie mieć 20 na codzień :damage_wall:

 

BTW: Co wam robi za różnicę, czy tRFC macie na 50 czy 20 jak to ma wpływ tylko i wyłącznie na superpi ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

masz na dole płyty takie piny (zobacz vide ten plakat z instrukcją i layoutem płyty) do których podłącza się D Bracket na przykład (ja podłaczyłem ze starej MSI 845PE MAX i dizała) po prostu podłączasz po 4 kabelki pod podpowiednie kolory czarny zielony czerwony biały...

Share this post


Link to post
Share on other sites

No dobra :) zarzucilem bios 1.9b2 ladniejsze logo startowe ma :D hehe

ale teraz pojawil mi sie problem... jak zapodam orthosa, to po ok 20s mi siew winda resetuje... czyzby za malo papu na procku? na 1.4 mialem 1.375v i smigalo ladnie, a tu dalem 1.4v i mi sie wykrzacza winda. jak podgladalem w cpu-z to mi napiecie spada nawet do 1.36v (zajebisty drop). jak uwazacie, dodac mu papu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No dobra :) zarzucilem bios 1.9b2 ladniejsze logo startowe ma :D hehe

ale teraz pojawil mi sie problem... jak zapodam orthosa, to po ok 20s mi siew winda resetuje... czyzby za malo papu na procku? na 1.4 mialem 1.375v i smigalo ladnie, a tu dalem 1.4v i mi sie wykrzacza winda. jak podgladalem w cpu-z to mi napiecie spada nawet do 1.36v (zajebisty drop). jak uwazacie, dodac mu papu?

Mam dokładnie tak samo (u mnie wcześniej na biosie 1,7 400x8 na 1,4v smigało ok a teraz nawet na 1,5v po kilkunastu sekundach orthos się sypie) - niech wypowie się ktoś kto dłużej smiga na tym biosie, bo widzę że drop jest ogromny. Edited by MarKov

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok dzieki, a co do reseta nie resetowalem odpalilem aktualizacje spod windy i tyle potem pisalo checksum bad jak sie wlaczal

edyt: teraz przy kazdym wlaczaniu sie tak pokazuje i moge albo wcisnac f1 dla wejscia do biosa albo f2 dla ladowania dalej, co z tym zrobic ?

Edited by zarcel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...