Washi Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2014 (edytowane) Cześć. Mam taki problem: Czy można naprawić ten problem 104422 bez reinstalacji systemu? System sklonowałem z poprzedniego dysku. Próbowałem to naprawić programem Paragon Alignment Tool 3.0, ale nic się nie zmieniło (nie zadziałało?). I czy to poprawi szybkość dysku, czy może te słabe wyniki są spowodowane czym innym (płyta główna)? Procesor AMD Phenom II X4 955 QuadCore 3.2GHz Black EditionPłyta główna Gigabyte GA-870A-USB3 REV 3.1Pamięć GoodRam DDR3 8192MB PC1333 DUAL 2 x 4096 CL9 Edytowane 30 Maja 2014 przez Washi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2014 Tak, to zdecydowanie poprawi działanie dysku. Najwyraźniej coś nie zadziałało jak robiłeś. Spróbuj jakiegoś tutoriala do Paragona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Washi Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2014 (edytowane) OK udało mi się naprawić alignment, trochę się poprawiły wyniki, ale nadal jest średnio. Ktoś może mi powiedzieć, czy takie wyniki są normalne dla mojej platformy? Procesor AMD Phenom II X4 955 QuadCore 3.2GHz Black EditionPłyta główna Gigabyte GA-870A-USB3 REV 3.1Pamięć GoodRam DDR3 8192MB PC1333 DUAL 2 x 4096 CL9 Edytowane 30 Maja 2014 przez Washi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2014 Na tej płycie głównej (chipsecie) to typowy wynik. Tylko zmiana platformy przyniosłaby poprawę w testach. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Washi Opublikowano 31 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2014 Ok, dzięki za info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 Jest recenzja MX100 na Anandtechu i w porównaniu do M550 robi się bardzo ciekawie jeśli chodzi o jakikolwiek sens zakupu M550. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 (edytowane) Ale już w testach Tech Report wykazali więcej słabości MX100. Co prawda nie wiele. Na pewno wersja 512GB nieźle sobie radzi a 256GB jest niewiele gorsza. Szkoda że żadna redakcja nie dostała najbardziej pociętej wersji 128GB. Szykuje się bestseller. Edytowane 2 Czerwca 2014 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2014 Martwi mnie trochę 256GB mx100 vs m550 bo wg testów transfery oraz iops praktycznie identyczne. Poboru energii nie biorę pod uwagę bo to różnica w groszach. Miałem kupić M550 ale po tym mx100 wstrzymuje się i czekam na M6P - jeżeli nie będzie większej różnicy to nie wiem czy jest sens płacić za M550. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2014 MX100 są już w polskich sklepach, 375PLN za 256GB to IMO bardzo dobra oferta. Chyba niewarto dopłacać do M550. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2014 Jest trochę podobnie jak z 840pro i 840EVO, entuzjaści dopłacą a reszta nie ma takiej potrzeby. Obiektywnie rzecz biorąc cena jest doskonała a wydajność naprawdę dobra. Nic tylko brać. Ciekawe co na to konkurencja bo sprzedaż Cruciali z pewnością wzrośnie wyraźnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2014 (edytowane) Ja tam zdecydowałem się na Cruciala M550 256GB. Głównie pod system, ale tez jakaś giera wpadnie. Zastąpi wysłużonego Cruciala C300. Jak jest z migrowaniem systemu na nowy dysk od Cruciala? Jest jakieś dołączone oprogramowanie ? Rozumiem że podłączam go jako drugi dysk i klonuje partycję? Edytowane 5 Czerwca 2014 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2014 Słuchajcie, czy są gdzieś tu może porównania np. Crucial M4 z MX100? Zastanawiam się nad dokupieniem MX100 256GB. Dużo szybszy jest od M4? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2014 Bezpośredniego nikt Ci dziś nie zrobi bo M4 jest lekko stary już ;) Ale na naszym portalu masz M500 do M4, reszte sobie przenieś przez analogie. @Devil, tak jako drugi. Możesz użyć darmowych narzędzi np EaseUS Todo Backup Free Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2014 (edytowane) Fajnie, że Crucial MX100 namieszał na rynku. Własnie miałem dokpić EVO 250, ale przede wszyskiem cena MX100, ponad stówka róznicy, a wydajność obu bardzo zbliżona, pozostawia wybór w sumie jasny. Jednak ja musze mieć dwa identyczne dyski :D, do nowej obudowy dwa rózne będą się gryzły estetycznie. Kiedy test na naszym portalu ? Edytowane 5 Czerwca 2014 przez KaszaWspraju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2014 Rafa czy P67 też ogranicza jakoś wyniki. Jestem baardzo niezadowolony. Wyniki jakie mam w seq to odpowiendnio 367 odczyt i 180 zapis. Dysk podłączony pod Sata 3... Nie powinno być więcej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2014 Brzmi jak zupełnie coś innego niż P67. Brzmi zupełnie jak Marvel lub inny <span style='color: red;'>[ciach!]</span>iany ASmedia :) Przepnij port Sata. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2014 (edytowane) No tak. Podłączyłem pod inny i prosze bardzo. Jak wynik ? Edytowane 7 Czerwca 2014 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 7 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2014 Devil wyniki jak najbardziej poprawne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 (edytowane) Mam 200 zł i potrzebuję dysk SSD. Na pierwszej stronie tego tematu jest GoodRam C50 60 GB i taki właśnie by mnie interesował. Jest też GoodRam C40. Teraz pytanie: który z tych GoodRamów wybrać ? Różnica w producencie kości pamięci i wielkości cashe. Edytowane 9 Czerwca 2014 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 pytanie podstawowe czy C40 jest w ogóle jeszcze realnie dostępny w sprzedaży, dodatkowo za 239zł masz Cruciala M500 120GB czyli dwa razy więcej za 39zł więcej 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 (edytowane) Nie da rady :( Nie mam możliwości dodania nawet złotówki, stąd wybór 60 GB :( Na Allegro jest 120 GB GoodRam C40: http://allegro.pl/dysk-ssd-goodram-c40-120gb-ssdpr-c40-120-i4317452710.html Muszę pozostać przy wyborze pomiędzy 60 GB C40 a C50. Który z tych dwóch wybrać ? Lepsze kości pamięci Micron czy Toshiba ? C40 ma tylko 32 MB cashe SDR, C50 ma 256 MB DDR3. W tym tygodniu chcę kupić dysk, dla tego pytam :) Edytowane 9 Czerwca 2014 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 Kupując najtańszy ssd za ostatnie 200 zł w portfelu to raczej bezsens. To już lepiej pożyczyć te 40 zł albo wymyć dziadkowi auto w weekend. Serio, dołóż te 4 dychy i kup większego cruciala. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 Tak jak piszą koledzy, wykombinuj coś, żeby mieć 40 PLN dodatkowych. IMO kupowanie 60gb to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 (edytowane) Kurcze... nie mam skąd wziąć tych 40 zł :( Sytuacje mam krytyczną finansowo, a muszę jeść i mieszkanie opłacić. A dziadków już dawno nie mam :( No nic... zobaczymy, jak mi pójdzie w tym tygodniu. Odezwę się później, bo należy się parę słów odnośnie tego co kupiłem :) Edytowane 9 Czerwca 2014 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 to jak masz sytuacje krytyczną finansowo to nie kupuj dysku tylko poczekaj na jakieś promo, bądź spadek cen, z tego co widze to masz 500GB HDD więc sie nie spieszy chyba ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 No właśnie śpieszy mi się Dla czego ? dla tego: Już zdecydowałem i biorę C50 60 GB GoodRama. To mi wystarczy do systemu i mieszczę się w cenie. Jak dysk przyjdzie,zrobię test i zapodam wyniki, może się komuś przydadzą :) THX. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 (edytowane) Devil wyniki jak najbardziej poprawne Niby tak. Ale martwi mnie zapis 4K na tym dysku. Bo tylko ~70 MB/s, gdzie inni mają po 100 MB/s. Niby to nie jest takie ważne (prawda?) bo to zapis, a nie odczyt. Do tego jak robię test w HDTune PRO to odczyt mam od 250-400MB i tak się waha. Troszkę to dziwne. Ale się tym tak nie przejmuję, bo system jednak dziala szybciej. Sa widoczne różnice zwłaszcza przy uruchamianiu niektórych aplikacji. Edytowane 9 Czerwca 2014 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 wiesz, kwestia płyty głównej, pomiaru, sterowników, programów w tle itp. pozostałe wartości są w normie więc jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 Dla chętnych na SSD za minimalną kwotę - Intel 320 40GB za stówkę: http://www.morele.net/dysk-ssd-intel-320-series-40gb-sata-ii-ssdsa2ct040g310-promocja-398004/ Może nie demon prędkości, acz jestem pewien, że milej się działa, niż przy HDD :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 widziałem je, podobna wyprz jest w xkomie gdzie możemy odebrac osobiście w kilku miastach, o ile na stacjonarke to może być troche wolno, to dla starszego lapka fajny pomysł, tym bardziej że starego sprawnego HDD 2,5 cala da się sprzedać za podobną kwotę i możemy wymienić na tego Intela jak ktoś oczywiście dużo miejsca nie potrzebuje podobna wyprzedaż czasami jest tez na 80GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...