chemiczny_ali Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2014 Możliwe. Chyba plextor też nie zawsze działa, jak chodzi na ten karcie pcie. Ale jak ktoś chce coś innego i ma kasę na zabawę to małe problemy można przeboleć. Ja sam czekam na te Intele z kosmicznymi wynikami i wtedy może coś zmienię :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ImmaculateOther Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2014 Generalnie sprzęt służy do pracy, ale bez przegięcia, poza tym z tego co widzę z dyskami na pcie są problemy, a raczej nie będę ryzykował.W dalszym ciągu najbardziej interesuje mnie kwestia sprzętowego wsparcia szyfrowania... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2014 Samsung Pro, Plextor Pro i Intele 520/530/730 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ImmaculateOther Opublikowano 2 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2014 Okazuje się, że jednak ze sprzętowego szyfrowania prawdopodobnie nic nie będzie, bo z tego co widzę w UEFI, moja płyta główna nie obsługuje ATA/HDD password... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2014 No to jest warunek niezbędny i najlepiej z pełnym 32 znakowym hasłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2014 Jak działa w praktyce sprzętowe szyfrowanie AESem ? Kupuje Samsunga 850PRO, ustawiam to ATA password w biosie, instaluje Win7, korzystam z niego i potem jak wyjme taki dysk i podłącze pod innego kompa to jest on nieodczytywalny w żaden sposób ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2014 (edytowane) Rywalizacja w superlidze dysków półprzewodnikowych przez ostatnie kilkanaście miesięcy toczyła się głównie między Plextor M5 Pro oraz Samsung SSD 840 Pro, jednak zawodnik z Korei Południowej niedawno doczekał się zmiennika, który wysoko zawiesił poprzeczkę konkurencji. Japoński producent odpowiedział w zdecydowany sposób przygotowując serię M6 Pro, obejmującą najszybsze modele z interfejsem SATA 6.0 Gb/s w jego aktualnej ofercie, odsyłając tym samym wysłużone lecz ciągle znakomite M5 Pro na emeryturę. Konfrontacja obydwu gigantów była nieunikniona. Wyniki tego starcia znajdziecie na kolejnych podstronach niniejszego artykułu, bowiem nasze laboratorium odwiedziły już nośniki Plextor M6 Pro o pojemności 128 i 256 GB. Plextor M6 Pro czy Samsung SSD 850 Pro? Test dysków SSD - PurePC.pl Edytowane 4 Września 2014 przez Caleb 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2014 Hej @Caleb czy zdanie w recenzji, że Plex Turbo to tylko syntetyki oznacza, że w testach rzeczywistych nie było żadnych różnic? Chodzi mi zarówno o lepsze jak i gorsze wyniki z PT włączonym. Wiadomo ile bierze to RAM-u? Czy wielkość przydzielonego RAM-u jest uzależniona od wielkości zainstalowanej (jak w Samsungu)? Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2014 Hej @Caleb czy zdanie w recenzji, że Plex Turbo to tylko syntetyki oznacza, że w testach rzeczywistych nie było żadnych różnic? Chodzi mi zarówno o lepsze jak i gorsze wyniki z PT włączonym. Wiadomo ile bierze to RAM-u? Czy wielkość przydzielonego RAM-u jest uzależniona od wielkości zainstalowanej (jak w Samsungu)? Z góry dzięki za odpowiedzi. W testach rzeczywistych np.: kopiowania 4GB JPG 2x pod rząd, wyniki były takie same, może ciut gorsze z PlexTurbo. Przy AS SSD pobierał mało RAMU, raptem kilkaset MB. Natomiast wielkość jego zużycia jest chyba ustawiana dynamiczne, albo program sam posiada jakieś limity - w opcjach nie zauważyłem żadnych suwaków itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chcheckitout Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2014 Witam, Szybkie mam pytanko ... Które modele dysków SSD nie mają limitu na zapisane dane ? pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2014 Szybka odpowiedź, te z testu nad Twoim postem czyli Plextory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chcheckitout Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2014 A z tych starszych i tańszych ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2014 @Caleb dzięki za odpowiedź i za test. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2014 A z tych starszych i tańszych ? No to starsze i tańsze Plextory ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chcheckitout Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2014 Wszystkie? :) Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2014 M5S, M6S, M5Pro, M6Pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chcheckitout Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2014 Dziękuję za odpowiedź ... Potrzebuję coś w miarę szybkiego na dane :) eksport zdjęć :) jeszcze się zastanawiam, czy 128 - 256 GB ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2014 Panowie, takie krótkie pytanie. Mam klienta na ssd. Oddać Samsunga 830tkę za 250zł to dobrze czy kiepsko? Oczywiście, chodzi o wymianę na coś innego przy niewielkiej dopłacie. Mx100 czy S. evo na przykład. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2014 (edytowane) Czemu przy szyfrowaniu radzicie tylko mocne modele? Samsung EVO - jest obsługa (eDrive, ATA Password i po TPM), Crucial MX100 tez ma dla tego wsparcie.. teraz wiele dysków ma, nie trzeba wcale wydawać więcej za szyfrowanie. A jak kogoś to dokładniej interesuje to nieco na ten temat mojego autorstwa. Szyfrowanie SSD w teorii: http://www.dobreprogramy.pl/lukasamd/Szyfrowanie-SSD-czyli-kto-kogo-robi-w-balona,45767.html Praktyka, czyli nieco problemowe eDrive: http://www.dobreprogramy.pl/Szyfrowanie-eDrive-w-pieknej-teorii-i-nie-zawsze-przyjemnej-praktyce,News,56668.html Edytowane 11 Września 2014 przez Łukasz Tkacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2014 Panowie, takie krótkie pytanie. Mam klienta na ssd. Oddać Samsunga 830tkę za 250zł to dobrze czy kiepsko? Oczywiście, chodzi o wymianę na coś innego przy niewielkiej dopłacie. Mx100 czy S. evo na przykład. Jak klient zapłaci ci te 250zł to myślę że powinieneś się cieszyć. Jak na aukcje to od 200 i może pójdzie za trochę więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2014 No to dzięki za potwierdzenie, nie chciałbym za tanio puścić :D A zapłaci i 300 prawie. Jestem z tych co i piasek na pustyni sprzedadzą ;)Szkoda tylko, że nie zdecydował się wcześniej, na pclolu ktoś rano wystawił m6s za 210zł kupioną przedwczoraj...powisiało niecałe 10minut na allegro i poszło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshi89 Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2014 (edytowane) Halo Halo!Nie wiem czy temat jest wam znany, ale ma zagranicznych forach aż huczy o "problemach" z serią EVO od Samsunga! :sad:Jestem szczęśliwym posiadaczem 120gb Evo i w normalnym użytkowaniu jestem z niego bardzo zadowolony i nawet na chwile nie odczułem spadku wydajności.W Crystal Disk Mak Odczyt/Zapis w normie. Zapisanych 1,5Tb, więc teoretycznie dysk powinien śmigać jeszcze przez długie lata. Zaniepokoił mnie jednak odczyt z Hdtune, który załączam poniżej.Dowodzi to chyba tego, że Samsung zrobił dysk, który nie trzyma swoich 'wyjściowych' parametrów.Optymalizacja w Samsung Magician nic nie daje, wynik ciągle podobny. Sprawdzany pod idle w różnych odstępach czasowych :sad: Firmware najnowszy, więc do tego bym się nie przyczepiał, dlatego że nie jestem odosobnionym przypadkiem:http://forums.overclockers.co.uk/showthread.php?s=a5b5710ca45d41e88e03ea3845bd6276&t=18615995&page=11Podobno pomaga Secure/Erase, ale dla mnie to ostateczność, no i pytanie... na jak długo.Tutaj odczyt z Crystal'a:Od dzisiaj chyba moja psychika nie pozwoli na to, by komuś ze znajomych polecić tak przecież niezawodne Evo :sad: .Sprawdźcie jak jest u was, czy to może tylko błąd pomariu Hd Tune... Co o tym myślicie? Edytowane 13 Września 2014 przez yoshi89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2014 (edytowane) HD Tune słabo nadaje się do testu SSD. Do tego użyłeś tak starej wersji że jeszcze o dyskach flash wtedy nie słyszano... Odczyt z AS SSD jest całkowicie prawidłowy a dysk jest w pełni sprawny! Testowanie dysku systemowego zawsze jest obarczone błędami odczytu - system na nim "żyje" tzn działa, odczytuje zapisuje... Wszystko dobrze, możesz polecać Samsunga znajomym ;) Edytowane 13 Września 2014 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshi89 Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2014 A co z tematem na zagranicznym forum? Jestem z tych co martwią się na zapas :grin: stąd napisanie tego tematu :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zygfryc Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2014 Panowie czy kupno dysku Intel seria 320, dokładnie ten http://allegro.pl/dysk-ssd-intel-120gb-2-5-sata-seria-320-mlc-i4587461503.html, bedzie dobrym wyborem do laptopa Acer Extenza 5620z? Chodzi o usprawnienie jego pracy, teraz chodzi dość mułowato... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2014 Nie za taką kase! Za tak stary model nie dałbym więcej niż 150zł! Za 20zł więcej masz nowoczesny SanDisk Ultra Plus 128GB http://www.ceneo.pl/22578735;0280-0.htm I jego radzę ci kupić. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zygfryc Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2014 (edytowane) Heh tak właśnie czułem, dzięki rafa. A mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie do laptopa Lenovo z580a co byś poleci, szczerze to myślałem, nad opcja 120/128 lub 256. Ta ostatnia jak wpadną jakieś dodatkowe fundusze. Zapomniałem o cenie 120/128 240-260, 256 max 400 Edytowane 13 Września 2014 przez Zygfryc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2014 @Zygfryc z 256gb w tej cenie to Crucial MX100. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2014 Z mniejszych SanDisk Ultra Plus 128GB jest obecnie w dobrej cenie (link na 1 stronie) ale najlepiej jak dozbierasz te dodatkowe fundusze na ww Cruciala. Mniejsze są teraz mało opłacalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zerathul Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2014 (edytowane) Witam. Wcześniej byłem zdecydowany kupić m500 120gb za 245zł ale wyszło kilka niespodziewanych wydatków i trochę się przeciagneło. Teraz jak patrzę na dyski to mamy: -M500 -Sandisc ultra plus -intel 520 Który będzie najlepszym wyborem? I dodatkowe pytanie czy B75A-G43 wykożysta pełen potencjał SSD? Edytowane 13 Września 2014 przez Zerathul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...