AudiAWX Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2016 W zasadzie BX 100 też zły nie jest a kosztuje obecnie 312 http://m.morele.net/product/details/707617/0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) Jakby ktoś był zainteresowany, to w selgrosie jest sandisk 240 za 257zł. edit: pokusiłem się i kupiłem ;p Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez grzeg255 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2016 To i ja o coś zapytam. Do asusa m4a78lt podpinam ssd i niestety nie widzi go w biosie. Mogę sobie przestaiwać między ide, raid a ahci ale nic to nie zmienia. Podpinałem pod inne sata i też nic. W innym kompie bez problemu. Co robię źle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2016 widać niekompatybilny z kontrolerem od AMD 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Przyczyna była jeszcze bardziej prozaiczna, uszkodzony kabel sata. Na drugim działa bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Szybkie pytanie: potrzebuję 2x SSD do RAID 1 ~256GB przystosowane do pracy 24/7 (baza danych na W2k8 R2). Czyli coś co nie panie mi po roku jak obecne - coś z rynku dla "dla konsumentów domowych" ale z możliwie największą "wytrzymałością". Z góry dziękuję za porady :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Szybkie pytanie: potrzebuję 2x SSD do RAID 1 ~256GB przystosowane do pracy 24/7 (baza danych na W2k8 R2). Czyli coś co nie panie mi po roku jak obecne - coś z rynku dla "dla konsumentów domowych" ale z możliwie największą "wytrzymałością". Z góry dziękuję za porady :) Plextor M6P Pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Plextor M6P Pro Właśnie o tym i 850 Pro myślałem. Hm zawsze jeszcze można jeden taki drugi taki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Właśnie o tym i 850 Pro myślałem. Hm zawsze jeszcze można jeden taki drugi taki ;) samsung ma limity zapisu w gwarancji ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Ale nie oszukujmy się. Nawet jeśli zrobisz 50GB/dzinnie to w rok masz 20TB zapisu. Ile Samsung ma TBW? To choćby na 5 lat takie dyski wystarczyły to i tak raczej nie przekroczysz tego limitu. Czy się mylę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2016 samsung ma limity zapisu w gwarancji ;) Słuszna uwaga! O tym nie pomyślałem, ok to chyba jednak będzie 2x Plextor - podziękował :) W sumie ma wytrzymać z 2 lata i zaś się na coś zmieni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Ale nie oszukujmy się. Nawet jeśli zrobisz 50GB/dzinnie to w rok masz 20TB zapisu. Ile Samsung ma TBW? To choćby na 5 lat takie dyski wystarczyły to i tak raczej nie przekroczysz tego limitu. Czy się mylę? oczywiście, że znowu się mylisz, rocznie 20TB x 10 lat gwary to 200TB, gwarancja jest do 150TB ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2016 (edytowane) Na szybko sprawdziłem i mam TBW na poziomie 11,5TB rocznie. Swoją drogą ale czy w wypadku firmy nie ma i tak tylko roku gwarancji? Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2016 oczywiście, że znowu się mylisz, rocznie 20TB x 10 lat gwary to 200TB, gwarancja jest do 150TB ... Dobrze, że Ty wszystko wiesz... ;) Za 10lat to on już 2 razy dysk zmieni przy jego zastosowaniach ;) http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/minisite/SSD/downloads/warranty/SAMSUNG_SSD_Limited_Warranty_English_UK.pdf Tutaj jest niby gwarancja enterprise, ale jak to jest w Polsce dla firm to nie wiem. Ale 1 rok na SSD to lekka lipa by była. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2016 samsung ma limity zapisu w gwarancji ;) To jest parametr marketingowy. 40nm Nand samsunga powinien wytrzymać znacznie więcej niż zwykły 20nm Nand w Plextorze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2016 To jest parametr marketingowy. 40nm Nand samsunga powinien wytrzymać znacznie więcej niż zwykły 20nm Nand w Plextorze. jasne, jakby miał 100% wytrzymać to by nie dawali limitów i gwarancji tylko u sprzedawcy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2016 jasne, jakby miał 100% wytrzymać to by nie dawali limitów i gwarancji tylko u sprzedawcy ;) Hej, Mylisz się co do gwarancji tylko u sprzedawcy. Samsung ma swoje centrum serwisowe w Holandii, firma Hanaro. Bez problemu przyjmują reklamacje od klienta końcowego bez udziału sprzedawcy - wystarczy kopia dowodu zakupu. Sam miałem okazję dwukrotnie korzystać z tego typu procedury. Wysyłka door-to-door, sami zamawiają kuriera DHL. Please request an RMA number by sending an email to the following email address: Samsungmemory@hanaro.eu We require the following information: (Company) name, your address, phone number, the serial number of the SSD and a brief error description. Please mention in the email, if the SSD is for your own use or you are a reseller. After this you will receive an RMA number with further instructions. Warto o tym pamiętać przy rozpatrywaniu wyboru co do SSD. pozdrawiam, czapla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2016 (edytowane) Cóż ja i tak w końcu kupiłem Samsunga ale tylko dla tego że ten był na miejscu a spieszyło mi się delikatnie mówiąc.Dokładnie: 2x Samsung 850 Pro 256GB Edytowane 21 Kwietnia 2016 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdebik Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Samsung 951 m.2 Stacja dell'a z i5. Ssd'ek naprawde wymiata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2016 A czego się spodziewałeś po dysku M2 i to z obsługą NVMe ? Że będzie miał transfery na poziomie najlepszych dysków SATA . Inna kwestia to wykorzystanie osiągów takiego dysku . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2016 (edytowane) Ostatnio skuszony niską ceną Sandiska 120GB (158zł w selgosie) kupiłem go. Teraz zamierzam przenieść na niego system - Windows 7 na partycji MBR. Planowałem go po prostu sklonować na nowy dysk, ale gdzieś czytałem że niby lepiej mieć system na partycji GPT (niestety bez podania uzasadnienia) i teraz zastanawiam czy klonując system nie spróbować zmienić partycję na GPT. Pytanie tylko czy da się przenieść system z partycji MBR na GPT i żeby później się on uruchamiał? oraz drugie pytanie to jakie będę mieć z tego korzyści? bo z tego co wiem to zaletą GPT jest obsługa dysków większych niż 2TB oraz możliwość utworzenia większej ilości pamięci podstawowych, ale ja na tym dysku będę mieć tylko jedną partycję 120GB, więc czy w takim wypadku przejście na GPT cokolwiek da? Edytowane 21 Kwietnia 2016 przez kamail86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2016 (edytowane) windows 7 ? nic nie da, poza garścią problemów. ważne by był na kontrolerze w ahci a nie ide. Edytowane 21 Kwietnia 2016 przez Chemik16 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Przy 7 zostań na MBR . Sam tak mam , w dodatku system sklonowany a nie instalowany od nowa i chodzi jak burza . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenti Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Witam, Szybkie pytanie odnośnie dysku SSD do 300 (+/-10) zl Jaki wybrać do Laptopa Toshiba C850 Core i7-3630QM 2.4 i 8GB? Toshiba 240GB 2,5'' SATA SSD Q300 Crucial BX100 250GB SanDisk 240GB 2,5'' SATA SSD Plus Ewentualnie jakiś inny? PS:Jutro musi być kupiony Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Crucial jest ok, teraz mocno spadł z ceny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2016 (edytowane) Chemik16 i reyden, dzięki za szybką odpowiedź. Kontroler jest w AHCI. W ogóle to wcześniej miałem ReadyCache i całkiem fajnie to działało, ale atrakcyjna cena skusiła mnie na wymianę na pełne SSD, ciekaw jestem jaka będzie różnica :) A z ciekawości w nowszych systemach co daje GPT? ma to związek z funkcją szybkiego rozruchu (czy coś w tym stylu, mam w BIOSie) dla Windows 8 i 10? Edytowane 21 Kwietnia 2016 przez kamail86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Tak. Jak przejdziesz na nowszy system wtedy GPT da kopa do rozruchu. Przy czym warto podkreślić że na prawdę mocno przyspieszy rozruch. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2016 i znacząco utrudnia zabawę w partycjonowanie/ naprawę/ kopiowanie dysków ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2016 czy ja wiem, kopiowałem\klonowałem dysk kilka razy bez problemu, raptem kilka minut, na talerzowcu nie raz defragmentacja jednej partycji trwała dłużej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenti Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2016 TSRules@Jak polecasz tego Crucial BX100 250GB to biorę :) Mam nadziej ze będzie ok :) PS: Laptop wiele podróżuje mam nadziej ze sprosta zadaniu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...