VIBOR Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 (edytowane) Dość podobne do moich ze strony wcześniej - IMHO całkiem niezły jest ten dysk patrząc na jego cenę 8)... kosztował mnie aż 880zł więc warto bo w laptopie brakowało miejsca (miałem 128GB SSD - jeszcze Samsung-a PM800) a irytowało mnie korzystanie z dysku USB (3.0 naszczęście) Wiesz może czemu Align uległ zmianie (wyniki strona wcześniej) ? Edytowane 8 Lutego 2011 przez VIBOR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 (edytowane) Wiesz może czemu Align uległ zmianie (wyniki strona wcześniej) ? Nie mam bladego pojęcia :(. Na swój się jeszcze nie przeniosłem (będzie w lapie z mojego podpisu), bo przy okazji zrobię reinstal całego sysa + soft. Ale najpierw muszę projekt skończyć, żeby mieć trochę wolnego czasu na dłubanie ;). Cenowo dysk wyszedł mnie podobnie (-VAT/PIT), więc IMHO to całkiem niezła okazja... Edytowane 8 Lutego 2011 przez abes99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 (edytowane) wychodzi na to ,że AS SSD źle odczytuje Aligment, wyniki niżej Edytowane 8 Lutego 2011 przez VIBOR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 (edytowane) Hej. Właśnie jestem po instalacji windowsa na nowym dysku SSD Vertex 2 120GB Martwi mnie zapis, dlaczego jest taki mały? W biosie mam ustawione na AHCI Moja płyta to Asus P5Q, system w7 64bit Edytowane 8 Lutego 2011 przez Jodlasty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2011 Jodlasty - bo CDM używa skompresowanych danych - dlatego taka wydajność SandForce, na nieskompresowanych masz obiecywane 275mb/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 Dzięki za odpowiedź, czyli mogę spać spokojnie. Ogólnie, to jestem zadowolony, czuć przyspieszenie jaką daje ten dysk. Szkoda tylko, że taka mała pojemność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tester3000 Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2011 Intel tłumaczy póxnienie nowych G3 i podaje że w lutym "must be" oraz są ceny Read speeds on the new drives will leap to 450MB/s (from the X25-M’s 250MB/s) and write speeds will accelerate to 300MB/s (compared to the X25-M’s 100MB/s). As is usually the case with SSDs, costs for the 510 series will not be cheap on a per-gigabyte basis. A 120GB drive will cost $279, while a 250GB version will set you back $579. Intel readying new 510 series of SSD drives for February release | ZDNet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2011 odnośnie CDM - używa skompresowanych danych, ale...czy to sie przekłada np w głupim kopiowaniu zip/rar czy nie ma znaczenia, i to tylko w teście akurat sie pojawia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateo1977 Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2011 Intel tłumaczy póxnienie nowych G3 i podaje że w lutym "must be" oraz są ceny Read speeds on the new drives will leap to 450MB/s (from the X25-M’s 250MB/s) and write speeds will accelerate to 300MB/s (compared to the X25-M’s 100MB/s). As is usually the case with SSDs, costs for the 510 series will not be cheap on a per-gigabyte basis. A 120GB drive will cost $279, while a 250GB version will set you back $579. Intel readying new 510 series of SSD drives for February release | ZDNet Ale to jest news ze styczna i mówi o premierze nowych dysków w lutym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_PP Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2011 To chyba nie są G3. Ale "chyba" bo jak widać na przykładzie Vertex'a 25nm można wprowadzać po cichu nie informując o tym użytkowników. Więc może Intel zrobi to samo. Szkoda, że nie ma mniejszych dysków z tej rodziny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateo1977 Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2011 z tego co się orientuję to seria 510 to nie to samo co 3g. Ma być w technologi 34nm i przede wszystkim ma sata3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2011 Jodlasty - bo CDM używa skompresowanych danych - dlatego taka wydajność SandForce, na nieskompresowanych masz obiecywane 275mb/s Problemy z SSD wykonanymi w 25 nm. Benchmark.pl Jednak zostałem oszukany przez firmę OCZ. Na starych testach program ten pokazuje zapis na poziomie 270MB/s Ogólnie odradzam ten dysk, kupcie coś innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_PP Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2011 Ci to w ogóle magicy są. Zmienili specyfikację a nawet pojemność swojego dysku i nawet pudełka im się przemalować nie chciało. A teraz się żałośnie tłumaczą, że te 5GB to one są ale ich jakoby nie było. Jak się czyta to co ten ich dział marketingu wypluł światu w twarz to i śmieszno i straszno. Straszno bo za moment uaktywnią kolejną dotychczas niewykorzystaną funkcję w SF i ubędzie nie 5 a kolejne dziesięć GB. Oczywiście nadal one będą choć ich nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2011 Gdyby OCZ nie dziadował i użył kości eMLC Microna, tym bardziej, że OCZ wysoko wycenia swoje produkty - to mogłoby to zapobiec problemom z Vertexem 2. Intel wykorzysta eMLC: Intel to Use Enterprise MLC in Next-Gen Enterprise Solid-State Drives - X-bit labs Even though specifications of 25nm eMLC flash are not presently available, 34nm eMLC NAND from Micron, Intel’s partner in IM Flash achieved 30 thousand write cycles – a 6x increase in endurance when compared to standard MLC NAND. In addition, last year Micron also introduced a 34nm SLC Enterprise (eSLC) NAND device that achieves 300 thousand write cycles – a 3x increase in endurance when compared to standard SLC NAND. Nie tylko Intel, ale i najwięksi, korporacyjni producenci macierzy tacy jak NetAPP użyją w swoich produktach eMLC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karols2 Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2011 (edytowane) Jeśli to prawda, to jeszcze przynajmniej miesiąc czekania :( Intel ssd Już wytrzymać nie mogę na HDD, ale postanowiłem kilka miesięcy temu, że tylko Intel. Tylko nowy Intel. Rozumiem, że czekasz na G3? Ja osobiście upatrzyłem sobie tzw wersję 510 i mam nadzieje, że jeszcze w tym miesiącu się doczekam.Tak, 40GB lub w ostateczności 80GB (nie potrzebuję dużej przestrzeni z 510). Edytowane 11 Lutego 2011 przez karols2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateo1977 Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2011 Jeśli to prawda, to jeszcze przynajmniej miesiąc czekania :( Intel ssd Już wytrzymać nie mogę na HDD, ale postanowiłem kilka miesięcy temu, że tylko Intel. Tylko nowy Intel. Rozumiem, że czekasz na G3? Ja osobiście upatrzyłem sobie tzw wersję 510 i mam nadzieje, że jeszcze w tym miesiącu się doczekam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_PP Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2011 Nie tylko Intel, ale i najwięksi, korporacyjni producenci macierzy tacy jak NetAPP użyją w swoich produktach eMLC. No tak, tylko czytam, że w tej chwili OCZ kupuje kości 25nm od Intela (żadna nowość w sumie). To intel w G3 będzie stosował inne chipy niż sprzedaje swoim oem-owcom? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2011 Oj brzydko brzydko, chyba se podaruję sf na razie(chyba ze corsair jedzie na 34nm kostkach), już byłem pewien ze se machnę vertexa2 bo toto samo co corsair... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_PP Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2011 Chipy 25nm tańsze, a ceny Vertexa2 bynajmniej nie mniejsze. Zmieniamy po cichutku i golimy klientów na większy margines marży. Póki się da. Ten rynek na gwałt potrzebuje większej konkurencji. Ale jakoś nie widzę perspektyw, chyba, że w alternatywnych do flash technologiach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2011 czy wszystkie ssd na sandforce (obecnie w sprzedazy) sa juz na kosciach 25 nm - chce kupic jakis ~120gb, ale boje sie tych nowych kosci 25 nm? Ew. co z dyskami na innych kontrolerach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makatiel Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2011 Witam, po zmianie platformy kolejne testy Cruciala C300 64GB, tym razem RAID SATAIII: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2011 czy wszystkie ssd na sandforce (obecnie w sprzedazy) sa juz na kosciach 25 nm - chce kupic jakis ~120gb, ale boje sie tych nowych kosci 25 nm? Ew. co z dyskami na innych kontrolerach? raczej wszystki chyba ,że trafisz na starą partię w sklepie ewentualnie możesz skorzystać z chojności OCZ : Guide New update on the 25nm OCZ SSD drives Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshik Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2011 raczej wszystki chyba ,że trafisz na starą partię w sklepie ewentualnie możesz skorzystać z chojności OCZ : Guide New update on the 25nm OCZ SSD drives Z hojności? Żeby wymiana była chociaż bezpłatna, a tu zonk. Trzeba pokryć różnice wzięta z kosztów produkcji 25 a 34. Nie ma co OCZ zalicza jak dla mnie niezłego minusa. W sumie wziąłem 120GB ze względu na "zestaw na luty" i dalej nie drążyłem, zresztą mam 30GB która sprawuje się świetnie, a tutaj napotkała mnie taka niespodzianka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_PP Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2011 Oni są coraz bardziej zabawni. Za tą samą kasę konsument dostaje mniejszą pojemność uzyskaną z tańszych komponentów. Nie dość, że nie płaci mniej to jeszcze jak chce po staremu to musi dopłacić (sic). Rewelacja! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
got3n Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2011 Hmm w związku z tą sytuacją brać c300 64gb? czy Vertex'a 2 60gb? Jutro dysk bede zamawiał a nie chce potem załować ; ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_PP Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2011 Ten pierwszy ma 10GB więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2011 Witam, po zmianie platformy kolejne testy Cruciala C300 64GB, tym razem RAID SATAIII: hmm slabe te wyniki (chodzi o copy-test) - poza tym SATA3 i lepszy kontroler (P67 vs P55) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makatiel Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2011 hmm slabe te wyniki (chodzi o copy-test) - poza tym SATA3 i lepszy kontroler (P67 vs P55) Jaki masz ustawiony stripe ? Moze jeszcze jakas mala podpowiedz na co zwrocic uwage? Sterowniki sciagnalem najnowsze ze strony intela, firmware dyskow rowniez zaktualizowany. Jakies dodatkowe ustawienia we wlasciwosciach dysku pod windowsem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2011 (edytowane) hmm stripe był chyba 16k, stery RST - nie najnowsze jakie są bo wtedy nie było. W ustawieniach dysków nic nie zmieniane. Typowe optymalizacje dla dysku SSD. moze kiedyś dyski będą miały taką ^^ szybkość :) Edytowane 14 Lutego 2011 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2011 (edytowane) Wciaz wersja Beta softu od Romka? ;) Edytowane 14 Lutego 2011 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...