kozioolek Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2016 (edytowane) TL;DR Rewizja G25 ma kości MLC. Rewizja G26 ma już TLC. Niech zgadnę na co wymienią G25 w ramach ew. gwarancji ... Nowszy lepsiejszy G26 Edytowane 30 Czerwca 2016 przez kozioolek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2016 może nie będzie tragedii z tego co widziałem zastosowano myk z wersji Ultra czyli cache z SLC i TLC, cena w przeliczeniu 240zł, tylko wiadomo jak złotówka stoi i narzut sklepów ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 2 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2016 Mam propozycję dodania jednej informacji do pierwszego posta. Chodzi mianowicie o dyski M.2 i zaznaczenie, że mimo tego same złącza są dostępne dwa interfejsy, które mogą, ale nie muszą działać na płytach. Przekonałem się o tym dopiero w momencie próby instalacji systemu kiedy to płyta nie wykryła dysku, a potem się okazało, że nie miała prawa go wykryć, bo obsługuje tylko PCIE, a SATA już nie. Do głowy by mi nie przyszło, że taka sytuacja jest możliwa i myślę, że 99% użytkowników będzie dokładnie tak samo zdziwiona. Niestety takie info jest dostępne dopiero głęboko w specyfikacji na stronie producentów, większość sklepów w opisach ma po prostu złącze M.2 i koniec. 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2016 Bardzo dobry pomysł! Dodane.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 2 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2016 (edytowane) Niezła lipa- chciałem zamontować Samsunga m2 w kompie a się okazało, że ani Samsung ani Asus nie dali śrubki do montażu Czy da się gdzieś kupić śrubkę do m2 z tą dużą podkładką na której opiera się dysk ? Na razie ograbiłem starego mobasa :) Edytowane 2 Lipca 2016 przez Michaelius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzypaw Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2016 Chciałem zapytać co byście polecili na dzisiaj do lapka na system 120 Gb, myślałem o adata sp550 premier http://www.x-kom.pl/p/254449-dysk-ssd-adata-120gb-25-sata-ssd-premier-sp550.html ale 2 strony wczesniej ktoś pisał że nie bardzo są te dyski. Dysk raczej budżetowy laptop domowy do netu, rachunki popłacić, coś obejrzeć. Ma być w nim jeszcze tależowiec jako drugi dysk na śmieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2016 Niezła lipa- chciałem zamontować Samsunga m2 w kompie a się okazało, że ani Samsung ani Asus nie dali śrubki do montażu Czy da się gdzieś kupić śrubkę do m2 z tą dużą podkładką na której opiera się dysk ? Na razie ograbiłem starego mobasa :) Dziwne, ja mam ASUSa 7 Hero i mialem srubke przykrecona. @rafa Skoro juz aktualizujemy temat to proponuje jeszcze dodac do tematu opis wlaczenia HIPM i DIPM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ovalnapszczoua Opublikowano 5 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2016 Panie i Panowie, popełniłem chwilę temu zakup: Hyperx Fury 480 https://www.morele.net/dysk-ssd-hyperx-fury-480gb-sata3-shfs37a-480g-773744/ ale mam wątpliwości czy nie lepiej dopłacić : https://www.morele.net/dysk-ssd-hyperx-savage-480gb-sata3-shss37a-480g-731829/ To będzie mój pierwszy SSD w życiu i do jutra nie przebiję się przez 441 stron o SSD więc proszę o poradę:):):) Będzie używany w i5 4690k 16 gb ram stacjonarnie lub w i7 6500u 16 gb ram laptopowo. Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 5 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2016 Hyperx Fury jest to dość stara konstrukcja na sandforsie, nie musisz czytać całego wątku, polecane ssd masz na pierwszej stronie 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ovalnapszczoua Opublikowano 5 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2016 Hyperx Fury jest to dość stara konstrukcja na sandforsie, nie musisz czytać całego wątku, polecane ssd masz na pierwszej stronie Dzięki , kusi mnie "ta" pojemność za "te" pieniądze :) Rozumiem że , za 5 stówek nie ma co liczyć na przyzwoity 480 Gb SSD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2016 W okolicach 500 zł to chyba tylko Sandisk Plus 480GB za 515 zł na morele . Konstrukcje w rodzaju Cruciala BX100 / MX200 czy Samsunga 850 Evo to koszt 600+ zł . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2016 (edytowane) W okolicach 500 zł to chyba tylko Sandisk Plus 480GB za 515 zł na morele . Jeszcze testowałem Kingston V300 480GB - znacznie lepiej wypadał od wersji 120-240GB asynchronicznych (odczyt liniowy w ASSSD na poziomie 507 MB/s, podczas gdy wersje 120-240GB asynchroniczne mają jakoś 2,5x mniej). Zapis tylko nie powala, choć przekroczył 200MB/s. Edytowane 6 Lipca 2016 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwil Opublikowano 8 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2016 (edytowane) Jeszcze testowałem Kingston V300 480GB - znacznie lepiej wypadał od wersji 120-240GB asynchronicznych (odczyt liniowy w ASSSD na poziomie 507 MB/s, podczas gdy wersje 120-240GB asynchroniczne mają jakoś 2,5x mniej). Zapis tylko nie powala, choć przekroczył 200MB/s. Zapisz coś innego niż zera i nie testuj pustego dysku, a wyniki powinny być inne. Swoją drogą V300 to jedyny dysk SSD jak przeszedł przez moje ręce i który musiał wrócić na serwis. A było tego ze 20 sztuk różnych producentów i modeli. Sypnął błędami na całej powierzchni, HDTune pokazał sito. Edytowane 8 Lipca 2016 przez pwil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 11 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2016 Uwaga na Sandisk SSD Plus w rewizji G26, zmienili kości na TLC przez co wydajność i żywotność się pogorszyła. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2016 (edytowane) SM951 256GB kupiony. Jak przyjdzie zobaczymy jak dziala na Asus 7 Hero + Win 7. Nie to zeby Sandisk A110 byl wolny, ale ciekawy jestem NVMe. No i ciekawe jak sie to spisze na 2 liniach PCIe gen 2. Nie moge znalesc zadnych testow :/ Edytowane 13 Lipca 2016 przez tom256 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2016 (edytowane) z tego co wiem to tak, niby ktoś szumiał, że coś zmienili, ale wersja 240GB raczej bez zmian, dla pewności szukaj z oznaczeniem SDSSDA-240G-G25 ew. możesz dołożyć do adata s920 256GB na agito z wysyłką 334 crucial polecał w górę, a goodram ma kiepskie apki do smartu Zastanawiam się nad zakupem SSD Goodram IRIDIUM PRO 240 GB pod system i aplikacje, chociaż pierwszą opcją był Sandisk SSD PLUS. A-data jest już droższy o prawie 50 zł (względem GoodRama). Pytanie tylko jak bardzo warto do niego dokładać? Bo Goodram zbiera całkiem dobre opinie i oceny. Edytowane 13 Lipca 2016 przez stivo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2016 sam dysk jest dobry, tylko ma kiepskie oprogramowanie do SMART ciekawa jest polityka firmy, najpierw trzyma dysk okolicy 400zł, nikt tego nie kupuje a potem nagle czyszczenie magazynów i cena poniżej 300zł (na agito darmowa wysyłka) no ale kto bogatemu zabroni ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2016 (edytowane) Zapisz coś innego niż zera i nie testuj pustego dysku, a wyniki powinny być inne. Testowałem przy pomocy AS-SSD - on nie zapisuje zerami, a wręcz zapisuje danymi niekompresowalnymi. Ponadto dysk nie był pusty. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 14 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2016 drobny update cennika by się przydał, bo oferty z kwietnia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 14 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2016 sam dysk jest dobry, tylko ma kiepskie oprogramowanie do SMART ciekawa jest polityka firmy, najpierw trzyma dysk okolicy 400zł, nikt tego nie kupuje a potem nagle czyszczenie magazynów i cena poniżej 300zł (na agito darmowa wysyłka) no ale kto bogatemu zabroni ;) Spoko już pewnie kończą nad wersją TLC :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 14 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2016 Spoko już pewnie kończą nad wersją TLC :D pewnie tak :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 14 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2016 Zamawiam Goodrama. Dzięki. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek3040 Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2016 Mnie się wydaje czy Samsung 850 EVO 250GB mocno podrożał? Jak kupowałem go w grudniu to chodził po 350zł a teraz patrze i ponad 400zł już za niego wołają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2016 Mnie się wydaje czy Samsung 850 EVO 250GB mocno podrożał? Jak kupowałem go w grudniu to chodził po 350zł a teraz patrze i ponad 400zł już za niego wołają. bywał i po 318zł, po zdobyciu popularności poszedł do góry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2016 drobny update cennika by się przydał, bo oferty z kwietnia :) Zrobione + wywaliłem 60GB i jeden 120GB jako kompletnie dziś bezsensowne zakupy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2016 Do MX200 jest nowy FW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2016 bywał i po 318zł, po zdobyciu popularności poszedł do góry Gorzej - Samsung wydał nowego ekonomicznego SSD na planarnym TLC i teraz jego sprzedaje w starych cenach 850 Evo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2016 Gorzej - Samsung wydał nowego ekonomicznego SSD na planarnym TLC i teraz jego sprzedaje w starych cenach 850 Evo :D tia, widziałem, 750 evo, gwarancje obcięli, zapis obcięli, pamięci TLC obcięli, tylko ceny zapomnieli obciąć i jadą na sukcesie 850 evo... :wink2: 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AudiAWX Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2016 Jakieś MLC jeszcze robią, więc koniec świata odroczony. http://m.pclab.pl/news70668.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2016 Dopóki jest 3D V NAND nic nie jest stracone bo nawet lepsze od MLC :) P.S. Ciekawe ile im płacą za dodanie takiego wpisu na koniec: "Obecnie najpopularniejsze SSD z U.2 to oczywiście seria 750 firmy Intel" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...