Lysyn Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2010 SF1200 czyli Vertex 2 tez? "dodatkowo zaleca używać sterowniki AHCI ( i dyski maja pracować w trybie AHCI nie IDE) od Intela" - a jakie to sa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2010 SF1200 czyli Vertex 2 tez? "dodatkowo zaleca używać sterowniki AHCI ( i dyski maja pracować w trybie AHCI nie IDE) od Intela" - a jakie to sa? tak V2 też, sterownik np. intel_rst_9.6.0.1014 (ostatni finalny) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2010 tak V2 też, sterownik np. intel_rst_9.6.0.1014 (ostatni finalny) A co trzeba z tego intel_rst_9.6.0.1014 zainstalowac? Mam Win 7 n64 bit. Po rozpakowaniu jest kilka katalogow i nie wiem co zainstalowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2010 iata_cd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 (edytowane) Moze ktos ma pełny dostep do forum OCZ. W tym watku jest link do firmware dla vertexa 2. Support Question Vertex 2 with firmware 1.22 ???? Prosze o podanie linka do firmware. PS. Niestety firmware 1.22 jest tylko na nowych dyskach. Max do poniedziałku ma byc firmware 1.23. Edytowane 14 Października 2010 przez Lysyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 Moze ktos ma pełny dostep do forum OCZ. W tym watku jest link do firmware dla vertexa 2. Support Question Vertex 2 with firmware 1.22 ???? Prosze o podanie linka do firmware. PS. Niestety firmware 1.22 jest tylko na nowych dyskach. Max do poniedziałku ma byc firmware 1.23. Ja mam ale link został wykasowany i nie wiedzieć czemu nie chcą udostępnić oficjalnie ani na maila, zaczyna mnie to coraz bardziej irytować :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2010 Odnośnie spadków cen. Pamiętajcie co było z Raptorami. Też wcale ich ceny jakoś nie poleciały masakrycznie w dół po czasie. Wciąż są wysokie, a pojemności małe, prawda? Raczej więc i SSD nie ma co prorokować innej historii. Już się zaczyna dobrze dziać. 60GB GSkill Phoenix czy Vertex 2 za 128€ to już atrakcyjna cena. SSD Solid State Disks; IDE, SATA, SATA II & ExpressCard/34 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2010 (edytowane) albo 64gb crucial można dorwać za mniej niż 500zł. rok temu za tyle szło dostać kiepawe 32 gb. ceny są już teraz bardzo atrakcyjne ale tak czy siak to polecam wszystkim wstrzymanie się z zakupem. onyx 2 (ultra tanie dyski ocz obecnie 64 gb stoi za mniej niż 400zł) ocz ibis, intelowe g3 które stawiają na zbicie ceny. seria dysków na sandforcie (kolejna od obecnej) mają przynieść znaczny spadek cen/ceny 1gb. Edytowane 16 Października 2010 przez bzzzzzz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2010 ja tam mam f60 za 470zeta i jest git. Jak patrzę na obecny kurs dolata to powinny teraz stać poniżej 450 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2010 (edytowane) no ale nie mały zwrot w historii ssd się szykuje. optymistyczna wersja wskazuje na to że ceny 1gb mogą polecieć o połowę i więcej. wskazuje na to choćby fak,t że wiele tanich linii ssd różnych producentów, z nową generacją nie zaoferuje nic mniejszego niż 60 gb. onyx 2 zaczynać się będzie dopiero od 120gb! a przecież to jest najtańsza seria ocz. a szczerze wątpię aby ceny tej serii były na poziomie jakichś ultra drogich zabawek. dlatego warto się wstrzymać i obserwować rynek. Edytowane 16 Października 2010 przez bzzzzzz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2010 No to ciekawie się robi. Może zrobią coś ciekawego na święta przyszłego roku, choć miło by było wcześniej się już w SSD zaopatrzyć. Śledzę na bierząco topik i aż mi się portfel otwiera jak czytam te ohy i ahy na temat ssd :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2010 ostrzegam że to jest optymistyczna wersja poparta tylko logiką. firmy muszą zarobić więc tak czy siak bardzo tanio dla nas nie będzie. głównym motywem ich działań jest pewnie znaczne zwiększenie zysków. jednak walka trwa ;) ciekawe co się tutaj stanie :) martwi mine tylko kto i kiedy kupi firmę sandforce aby zbić kokosy na kontrolerach. bo chyba można już stwierdzić że mają monopol. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2010 (edytowane) Poprzenosiłem wszystkie pliki tymczasowe od systemu/programów na zwykły HDD i zastanawiam się czy nie lepiej przenieść je na SDD. Od czasu zakupu Intel'a (3 tygodnie temu), licznik zapisu w Intel SSD Tool wskazuje na 60GB. Odczuję jakąś większą różnice w codziennym użytkowaniu systemu? Edytowane 16 Października 2010 przez emilek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2010 Przy 4GB ramu nie specjalnie. Na szczęście Win 7 przyzwoicie wykorzystuje pamięć. Onyx 2 to jak na razie kandydat na wymiane mojego Solida. Na systemowy czekam do czasu premiery tych wszystkich zapowiadanych super nowości :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luqasss Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 Witam Przeleciałem temat i gratuluje ogrom wiedzy na ten temat ;) Obecnie posiadam 2x F3 w MatrixRaid ale myślę powoli o zakupie SSD. Obecnie system zajmuje mi 75GB. PC wykorzystuje głównie do aplikacji dlatego zależy mi na ich szybkim ładowaniu i obsłudze. Pliki np Photoshopa trzymane byłby i tak pewnie na RAID1 gdybym kupił SSD (ważne dla mnie jest również bezpieczeństwo) Moje pytanie brzmi: co najlepsze do takich rozwiązań. Natknąłem się na OCZ 120G Revo na PCIe jednakże piszecie tu że to strata kasy ? Druga kwestia to planuje zakup za za miesiąc lub za kilka miesięcy i nie wiem czy nie warto byłoby poczekać jeszcze chwile (z uwagi na SATA3 ?) Co możecie polecić na chwilę obecną ? Vertexa 2 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 no ale nie mały zwrot w historii ssd się szykuje. optymistyczna wersja wskazuje na to że ceny 1gb mogą polecieć o połowę i więcej. wskazuje na to choćby fak,t że wiele tanich linii ssd różnych producentów, z nową generacją nie zaoferuje nic mniejszego niż 60 gb. onyx 2 zaczynać się będzie dopiero od 120gb! a przecież to jest najtańsza seria ocz. a szczerze wątpię aby ceny tej serii były na poziomie jakichś ultra drogich zabawek. dlatego warto się wstrzymać i obserwować rynek. Do kiedy wg Ciebie warto sie wstrzymac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 (edytowane) Można tak czekać w nieskończoność, oczywiście wszyscy wiemy że pojawią się nowe dyski od OCZ czy Intel'a ale tak naprawdę nie znamy dokładnej daty wprowadzenia na rynek (Intel mówi o Q4 lub Q1 a jak będzie to nie wiadomo), zresztą nie wiadomo jakie będą ceny. Technika idzie tak do przodu to gdybym miał ciągle czekać nigdy bym nie kupił tego SSD. Edytowane 17 Października 2010 przez emilek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 kupujesz ssd na kilka lat i jak poczekasz 3-6 miesięcy to możliwe że dorwiesz znacznie lepszy sprzęt w tej samej cenie. jeśli trend bylby powolny, lekkie podbijanie wydajności i powolny spadek cen to bym nie zastanaiwał się i leciał do sklpeu, jednak teraz może być niemałe zamieszanie na rynku ssd ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 To prawda że teraz byc może będzie większe zamieszanie niż zwykle w kwestii SSD (albo to nasze nadzieje) ale może warto sie wstrzymać do końca listopada. ... Moje pytanie brzmi: co najlepsze do takich rozwiązań. Natknąłem się na OCZ 120G Revo na PCIe jednakże piszecie tu że to strata kasy ? Druga kwestia to planuje zakup za za miesiąc lub za kilka miesięcy i nie wiem czy nie warto byłoby poczekać jeszcze chwile (z uwagi na SATA3 ?) Co możecie polecić na chwilę obecną ? Vertexa 2 ? Vertex 2 i wszystkie jego odpowiedniki, np Corsair F, GSkill Phoenix itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luqasss Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 Wiadomo, że można czekać w nieskończoność ;) Nie mowie tu o nieskończoności ale tak jak piszecie przeglądając tematy SSD robi się nie lada zamieszanie, SSD staje się też bardziej popularny stad i firmy walczą o klienta manipulując nie tylko cenami. A czy ktos przyglądał się bliżej OCZ 120G Revo na PCIe? Transfery ma imponujące (przynajmniej z opisu nie wiem jak w rzeczywistości) Czego sądzicie że to strata kasy ? Jest jakiś ukryty haczyk ;) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2010 Dziś miał być udostępniony nowy firmware 1.23 do dysków OCZ z Serii Vertex2 i oczywiście nadal brak a stanowisko OCZ: jak będzie to będzie :).Więc nadal olewają użytkowników i nie zajmują jasnego stanowiska co do wadliwej serii Vertex2 (ponoć skopali nie tylko firmware ale również kości pamięci). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chaos`theory Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2010 Wiadomo, że można czekać w nieskończoność ;) Nie mowie tu o nieskończoności ale tak jak piszecie przeglądając tematy SSD robi się nie lada zamieszanie, SSD staje się też bardziej popularny stad i firmy walczą o klienta manipulując nie tylko cenami. A czy ktos przyglądał się bliżej OCZ 120G Revo na PCIe? Transfery ma imponujące (przynajmniej z opisu nie wiem jak w rzeczywistości) Czego sądzicie że to strata kasy ? Jest jakiś ukryty haczyk ;) ? Mam to Revo na testach. Porównanie przeciwko 2x patriot inferno 60 gb, 2x kingston snvp325 64 gb, 3x kingston snvp325 64 gb oraz velociraptor'owi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2010 (edytowane) Ze względu na brak Trim Revo trzeba szczególnie testować na spadek wydajności po intensywnym używaniu. Gdzie zobaczymy wyniki tych testów? EDIT Kurde ceny w oczach maleją :D http://www.memoryc.com/products/description/120GB_OCZ_Vertex_2_SATA_II_3_5_inch_SSD_Solid_State_Disk-285MB_sec_read_275MB_sec_write_/index.html Jeszcze nie dawno nie do pomyślenia 120GB w takiej niskiej cenie. Edytowane 18 Października 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chaos`theory Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2010 @rafa - wyniki beda na nvision.pl prawdopodobnie w piatek albo juz po weekendzie. Narazie nie ma czasu wstawic bo radki 6000 maja pierwszenstwo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2010 Mam problem z instalacja Windows 7 na SSD. Za kazdym razem przy kopiowaniu plików pojawia sie komunikat 0x8007045D, sprawdzalem z inna plyta i bootowalnym pendrivem i nic. XP równiez nie moge zainstalowac bo pojawia sie komunikat ze dysk moze byc uszkodzony. Sprawdzilem SMART i jest czysty, jakies pomysly co z tym zrobic? (Sory za brak polskich znakow ale pisze z telefonu :]) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2010 (edytowane) Mam problem z instalacja Windows 7 na SSD. Za kazdym razem przy kopiowaniu plików pojawia sie komunikat 0x8007045D, sprawdzalem z inna plyta i bootowalnym pendrivem i nic. XP równiez nie moge zainstalowac bo pojawia sie komunikat ze dysk moze byc uszkodzony. Sprawdzilem SMART i jest czysty, jakies pomysly co z tym zrobic? (Sory za brak polskich znakow ale pisze z telefonu :]) nie wiem moze sformatuj przy instalce, co prawda wcina troche ale może pomoże(skasuj partcje i załóż od nowa) 2 sprawa bład kopiowania plików...a płytka ok?moze zle wypalona/uszkodzona? nie doczytalem ze z pena też, jak jesteś pewien ze struktura iso jest ok i nie na baboli to sam juz nie wiem... Edytowane 19 Października 2010 przez Gregu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2010 (edytowane) Dobra, poradziłem sobie, sformatowałem cały dysk (nie partycję) i przywróciłem domyślny MBR. Edytowane 19 Października 2010 przez emilek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2010 (edytowane) Coś na pewno wisi w powietrzu odnośnie cen, bo coraz więcej sklepów robi obniżki czyli próbują wypchnąć starszy sprzęt żeby nie zostać z nim na stanie. http://www.komplett.ie/Komplett/site/campaign/SSD_Campaign/cms.aspx?src=hb111010a_ssd Ciekawe że teraz Intele 80 i 160 sa w kompletnie nie opłacalnych cenach. Edytowane 19 Października 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnoManiac Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2010 Po bardzo dobrych opiniach na temat dysku Patriot Inferno postanowiłem go kupić (440zł). Wszystko chodzi super, same plusy itd, ale jest jedno ALE. W testach syntetycznych HDTach podaje mi bardzo niskie wartości odczytu (powinno być około 240MB/s), inne niż w recenzji dysku. Zaś w teście ATTO odwrotnie nawet lepsze niż w recenzji. Tak więc nie wiem co pokazuje prawdę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demczog Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2010 Stronę wcześniej masz wszystko wytłumaczone. Są problemy z testowaniem Sandforca.Co program to inaczej. @Vibor parę stron wcześniej tłumaczył procedurę testową i dlaczego tak się dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...