Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marantz5003

W którym miejscu ten kartonik włożyłeś? Dokręcałeś śruby jak kolega sugerował?

Właśnie rozkręciłem kartę i okazało się że 3 śruby od backplate były zupełnie luźne i kilka innych od chłodzenia słabo dokręcone. Po za ty dwie wtyczki czy złączki od wentylatorów wisiały sobie i uderzały o radiator karty podczas pracy wentylatorów.. Wszystko dokręciłem i i poprawiłem te wtyczki i jest dobrze. Karta nie wibruje nie wydaje z siebie dziwnych odgłosów jest po prostu cicha i chłodna:)

Dokupiłem dwa bq 140mm na górę budy i temp znacznie się poprawiły... (temp. Proca).

Trochę dużo tych wentylatorów- za dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-174386-0-69301500-1310632379_thumb.jpg

post-174386-0-44755700-1310632393_thumb.jpg

marantz mógłbyś podać ile ma długości twoja buda? Próbuję sobie "wizualnie" wpasować tego Asusa do mojej obudowy ;-)

To "podtrzymanie" na kartę jest konieczne tylko przy tym modelu karty, czy przy innych 570-tkach również?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to bardziej profilaktycznie niż potrzebnie...

karta ma 3 slotowe blachy z tyłu każdą przykręcasz więc nie jest to słabe mocowanie...

Karta wielkiściowo ma 29 cm [+/-] obudowa musi mieć koło 45-50 cm by się miała szanse zmieścić :D [wielkość jak GTX 260 core 216 gainwarda GS]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to bardziej profilaktycznie niż potrzebnie...

karta ma 3 slotowe blachy z tyłu każdą przykręcasz więc nie jest to słabe mocowanie...

Karta wielkiściowo ma 29 cm [+/-] obudowa musi mieć koło 45-50 cm by się miała szanse zmieścić :D [wielkość jak GTX 260 core 216 gainwarda GS]

Moja obudowa (Antec P182) ma ok. 50+ cm to może karta by i weszła. Nie wiem ile ma ten Gainward długości, ale sam mam Gigabyte gtx 260 i luz jeszcze mam, ale głupio by było odsyłać kartę przez jakiś wystający element obudowy, czy płyty ;-)

W każdym razie dzięki za informacje :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz ile masz miejsca od śledzia [płaskiej części, tej najdłuższej] do koszyka/miejsca na dyski

powinno być około 32-34 cm

ten mój Gtx 260 c216 ma tyle samo długości co ten Gtx 570 ;]

Edytowane przez Shadoweye

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

marantz mógłbyś podać ile ma długości twoja buda? Próbuję sobie "wizualnie" wpasować tego Asusa do mojej obudowy ;-)

To "podtrzymanie" na kartę jest konieczne tylko przy tym modelu karty, czy przy innych 570-tkach również?

obudowa to nzxt tempest nie wiem ile ma długości bo nie mam metrówki żeby zmierzyć. podtrzymania na karte nie jest konieczne ale bez tego sznurka pcb wygina się pod ciężarem karty. Czy q9650 będzie ok do gtx570? czy jeszcze może ją ograniczać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obudowa to nzxt tempest nie wiem ile ma długości bo nie mam metrówki żeby zmierzyć. podtrzymania na karte nie jest konieczne ale bez tego sznurka pcb wygina się pod ciężarem karty. Czy q9650 będzie ok do gtx570? czy jeszcze może ją ograniczać?

Dzięki za info. Sprawdziłem sobie wymiary tej obudowy i jest trochę większa niż moja, ale nie za dużo. W każdym razie chyba się jednak zdecyduję na MSI TF III, o ile oczywiście pojawi się znowu w sklepach.

Co do "ograniczania" karty przez procesor sam mam trochę wątpliwości odnośnie mojego q9550@3.8 MHz, ale mówi się trudno. Najpierw myślałem o gtx 580, ale nie wiem, czy w przyszłym roku zmieniałbym platformę na nową, więc to się trochę mija z celem. Chociaż z drugiej strony rzadko wymieniam karty graficzne ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Accelero Xtreme Plus może sprawiać problemy przy montażu na MSI GTX 560 Ti HAWK (Twin Frozr III) na wersję Twin Frozr II pasuje, ale Hawk ma odrobinkę przesunięte GPU w stronę śledzi i końce rurek cieplnych mogą nieco o nie zahaczać. Można go na siłę przykręcić, ale wówczas może nam nieco wykrzywić śledzia.Takie małe ostrzeżenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do was takie oto pytanie.

Planuję zakup gtx570, którego nie chcę kręcić.

Aktualnie myślę nad

Gigabyte z chłodzeniem windforce

Asus DirectCUII

Gainward phantom

Która z tych będzie lepsza? Może być też coś zupełnie innego.

Edytowane przez hot_lopez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z temperaturą na mym MSI GTX 560 Ti HAWK. Na standardowym chłodzeniu Twin Frozr III przy otwartej obudowie i tylko po pierwszym teście w 3DMark Vantage mam 80*C przy obrotach rzędu 81%. Przy zamkniętej budzie jest to 85-87*C przy 90% obrotów. Poprawki i zmiany pasty nic nie dają. Zmiana na inny cooler typu Gelid Icy Vision nic nie daje, jest nawet gorzej bo GPU osiąga 95-97*C przy obrotach rzędu 1500 obr/min. Nie wiem co jest grane, radiator jest gorący, styk z rdzeniem jest. Cokolwiek włączę momentalnie temperatura skacze do poziomu 80-90*C a wentylatory dobijają do 100%. Czyżbym miał jakiś wadliwy przegrzewający się egzemplarz? Według testów nawet podkręcony Hawk nie powinien przekraczać 70*C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radiator jest gorący a czy płytka po drugiej stronie rdzenia jest też gorąca? Bo przy tych tempach, to powinna parzyć.. Może masz walnięte czujniki (płytka niewiele cieplejsza jak radiator chłodzenia) lub maksymalnie "krzywy" IHS kryjący GF114, lub coś nie tak z "połączeniem" rdzeń - IHS (temp z drugiej strony rdzenia, znacznie wyższa)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmierzyłem temperaturę radiatora (czujnik umieściłem na jednej z rurek cieplnych tuż przy rdzeniu) i rewersu karty nad GPU podczas dwóch pierwszych testów w 3DMark Vantage:

Radiator max 63*C

Tył karty max 84*C

Temperatura z GPU-Z max 93*C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewidentnie widac, ze gpu zle przekazuje cieplo na radiator.

Skoro paste zmieniales, chlodzenie poprawnie montowales, a temperatura rdzenia jest tak wysoka i szybko rosnie, to pozostaje wnioskowac, ze rdzen zle oddaje cieplo do ihs.

Trzeba by reklamowac karte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z zamontowanym Accelero Xtreme przy 86% obrotów w trybie auto karta osiąga 85*C w zamkniętej obudowie, po dwóch pierwszych testach w 3DMarku Vantage. W internecie znalazłem kilka osób z podobnym problemem. Te temperatury nie zgadzają się z tym co widziałem w testach, gdzie karta ta jest jedną z najchłodniejszych GTX 560 Ti. Z zamontowanym standardowo coolerem Twin Frozr III nie da się jej używać. Raz hałas, dwa obawa że zaraz "spłonie". Ciekaw jestem czy uznają mi gwarancję, a jeżeli uznają czy nie otrzymam innego modelu z taką samą wadą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Którą karciochę byście wybrali, model 560ti. Asusa czy Gigabyte ? Kolega chce zamówić i ma dylemat którą wziąć bo cena prawie identyczna.

Edytowane przez sPiDeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!

zastanawial sie juz ktos nad zamontowaniem lepszych wentylatorkow na chlodzeniu do Gigabyte GTX460OC-1GI ? takich np. 2x120mm?bo przy wzglednej ciszy czyli 70%na fabrycznych tempy sa juz dosyc wysokie ok.75st.C.

Edytowane przez dr@bollo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z racji tego, że to chłodzenie ma tylko dwie 'pipki' ; ) wymiana wentylatorów na niewiele się tutaj zda - tak przynajmniej uważam.

Ja ostatnio wymieniłem chłodzenie na karcie, przy pełnej świadomości kompletnej bezsensowności/nieopłacalności tego zakupu, no ale co ja pocznę na to, że mi się ten Shaman tak podobał, podoba :twisted: a i przyjemnie jest coś przy kompie porobić od czasu do czasu, więc rozsądek tutaj nie dyrygował : ) Oczywiście ten Gigabyte [GV-N460OC-1GI] demonem oc nie jest z racji słabej sekcji zasilania, ale po obłożeniu pcb dodatkowymi radiatorkami + jeden wentylator ze standardowego chłodzenia na odwrocie karty, przy maxymalnym napięciu 1.087 V [postanowiłem go nie przekraczać, bo nie chciałbym uwalić karty] udało mi się osiągnąć w pełni stabilne 870 MHz na rdzeniu [shader 1640, pamięci 2100] i przy takich ustawieniach, po godzinnym teście GPU w OCCT [3.1.0] w rodzielczości 1920x1080, shader complexity 8 - temperatura na rdzeniu nie przekroczyła 66'C : ) - a w grach max ile widziałem to 56 : )

edit:

Żeby nie było tylko pustych słów, to wrzucam wykres z OCCT, po moim ostatnim teście - nawet jest lepiej niż pisałem, bo temp. nie przekroczyła 64'C : ) ale w cieplejsze dni było 66 : )

Dołączona grafika

Edytowane przez metal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz asus dc2 i kręć tak jak ja.. kartę bardzo ogranicza cd2 ale nowy procek jest już w drodze.

post-188442-0-01326700-1312278792_thumb.jpg

zapomniałem dodać że przy takim zegarze metro nabiera płynności na max ustawieniach:)grałem godzinkę i ani razu nie było spadku poniżej 30fps. Fps trochę skacze przeważnie jest 37-45. jest jakiś sposób na ustawienie jeszcze większego napięcia? asus smart doctor umożliwia tylko max 1.125 v :(

Czy osoby mające gtx570 mogły by pochwalić się swoimi wynikami w przetaktowaniu?

Edytowane przez granat1166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie bez zmiany v chodzi stabilnie na 850mhz..

Napięcie na kartach asus podnosi się za pomocą programu smart doctor..

zauważyłem że im niższa temp tym karta jest stabilniejsza. muszę kupić jakiś klimatyzator do pokoju bo mam 31C masakra.. zimą bez problemu powinna 1ghz przekroczyć przy temp otoczenia 5-10C. Już tak robiłem ze starą kartą..

Edytowane przez granat1166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi