rafa Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 No rzeczywiście 20W wraz z monitorem na standby w moim przypadku... Gdzie wy mieszkacie że prądu Wam brakuje? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 A co z nowym firmware? Wiecie cos wiecej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 A co z nowym firmware? Wiecie cos wiecej?No czekamy czekamy , na forum OCZ aż wrze . Powinien wyjść lada chwila, jest w fazie testów dla serii Agility i zostanie oficjalnie udostępniony . Coś tam obsługa Raida poprawiona i TRIM zaimpletowany z tego co pamiętam . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 A czemu nie można pliku hibernacji na innym dysku zapisać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YASHU Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 mam takie pytanie, chce kupic ssd pod xp/w7 i czy en bedzie dobry? KILIK Pozdrawiam, Yashu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 mam takie pytanie, chce kupic ssd pod xp/w7 i czy en bedzie dobry? KILIK Pozdrawiam, Yashu Zależy czego potrzebujesz . Ja takiego mam i jest super :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 14 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2009 No właśnie, a ja jestem bardzo wybredny i mi na całą otoczkę schodzi kilka razy dłużej niż na system. Toms dodaj 15 minut ustawiania do tych 15 min instalacji :) Czym mnie 7 urzekla to wreszcie sprawnym panelem sterowania i prostota w jej dostrojeniu do wlasnych potrzeb, a standardowe ustawienia systemu wykonuje sie raz dwa, wylaczyc pare uslug, pare komend w cmd, poustawiac panel - spokojnie 15 min styknie. 7 jest fajowa :) ... dzis sie ubuntu sciagnelo, postanowilem postawic linuxa wreszcie moze to mnie zmusi do pracy bardziej :P Podobno na ssd w 5 sekund sie uruchamia :] obadamy :D tak zeby nie bylo OT, to daaawno tu nie zagladalem i na ocz forum odkad sie dowiedzialem ze update fw na summity dopiero przy premierze 7 beda. No i w sumie dobrze zrobilem , bo dzis zarzucilem atto i co? okazalo sie ze nic nie spadlo, a nawet wyniki lepsze niz screen z przed miesiaca :) A mam dwie partycje na ssd, na jednej vista, na drugim 7, vista czesto na noc chodzi wlaczona z torrentami (bo 7100 7 ma ta przypadlosc, ze sie wiesza czasami przy korzystaniu z neta intensywnym :/) Atto z dzis: Atto z 04.09 Atto z 20.08 Ciekawe, ze ja niemam PRMa , a wyglada na to jakby dysk mimo wszystko sam sie "podleczyl" :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 14 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2009 Toms dodaj 15 minut ustawiania do tych 15 min instalacji :) Czym mnie 7 urzekla to wreszcie sprawnym panelem sterowania i prostota w jej dostrojeniu do wlasnych potrzeb, a standardowe ustawienia systemu wykonuje sie raz dwa, wylaczyc pare uslug, pare komend w cmd, poustawiac panel - spokojnie 15 min styknie. 7 jest fajowa :) ... Ważne że wiele z nich 7 sam ustawia zaraz po wykryciu że to SSD. Osobiście tylko Index'acje wyłączam dodatkowo i po konfiguracji :) Resztę programów, folder moje doki itp to w trakcie używania ustawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 15 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2009 Ważne że wiele z nich 7 sam ustawia zaraz po wykryciu że to SSD. Osobiście tylko Index'acje wyłączam dodatkowo i po konfiguracji :) Resztę programów, folder moje doki itp to w trakcie używania ustawiam. A jak to sprawdzić że dysk widoczny jako SSD ? Przeglądałem w Menadżerze Urządzeń różne zakładki o Vertexie i słowo 'ssd' nawet nie występuje . PS. Nowy firmware 1.40/41 wyszedł, ktoś już robił update ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 15 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2009 Ja jeszzce nie ale mam aktualnie 1.41beta i chyba musze zejsc wpierw do 1,10 a pozniej do 1,30? Bez sensu + trace caly system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2009 System ocenia to najpewniej po czasie dostępu więc na 99.999% będzie dobrze weryfikował nasze dyski. Nawet w raidzie kiedy de facto nie są identyfikowane. To widać po automatycznie wyłączonych usługach jak np hibernacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriann Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 Witam Interesuję się dyskami SSD i w związku z tym mam pytanie: Co wniesie do świata SSD standard SATA 3.0 6Gb/s ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Halfi Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 dopóki pojedynczy dysk nie zacznie zbliżać się transferem do 300MB/s to nic nie wniesie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 Ewentualnie tyle że konstrukcje podobne do OCZ Z-Drive zaczną się teraz pojawiać na sata i miejmy nadzieje że będę dzięki temu tańsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dutch Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 Koledzy staram się poustawiać wszystko w windowsie 7 tak jak piszecie ale mam problem z: przeniesienie temp, tmp i temporary internet files na hdd - czy mógłby ktoś zapodać screena jak to ma zrobione u siebie? Z góry dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 (edytowane) Tak mi wraca chęć na ssd napadowo ;] da się za 400zł kupić jakiś wart uwagi 32GB ? bawił się ktoś pqi s525 ? może http://allegro.pl/item794861926_a_data_ssd..._s_100mb_s.html ? http://allegro.pl/item797273386_patriot_sa...gb_175_100.html ? Czy lepiej kupić 1tb na 500gb talerzach ? generalnie 640 mi rozmiarem wystarcza,, jeśli po coś zmieniam to pod niezłego kopa na win 7 Edytowane 5 Listopada 2009 przez forest kila zbila Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 Tak mi wraca chęć na ssd napadowo ;] da się za 400zł kupić jakiś wart uwagi 32GB ? bawił się ktoś pqi s525 ? może http://allegro.pl/item794861926_a_data_ssd..._s_100mb_s.html ? http://allegro.pl/item797273386_patriot_sa...gb_175_100.html ? Czy lepiej kupić 1tb na 500gb talerzach ? generalnie 640 mi rozmiarem wystarcza,, jeśli po coś zmieniam to pod niezłego kopa na win 7 Poczekaj na tego Kingstona - http://www.purepc.pl/sprzet_pc/pamieci_mas..._40_gb_tani_ssd - bazuje na świetnym Intelu X-25M. Zapisem nie musisz się martwić, siłą SSD jest czas dostępu i właśnie to daje kopa np. systemowi operacyjnemu :) SSD, które wymieniłeś są można powiedzieć przeżytkiem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 Ten Kingston mnie zaciekawił pytanie tylko jak to się będzie sprawować ?Czas dostępu wiadomo daje rade ale zapis to nie zbyt ciekawie :-/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 (edytowane) Ten Kingston mnie zaciekawił pytanie tylko jak to się będzie sprawować ?Czas dostępu wiadomo daje rade ale zapis to nie zbyt ciekawie :-/ Jeśli masz na myśli kopiowanie/przenoszenie dużej ilości danych z HDD na SSD lub między partycjami na SSD to masz rację - będzie to trwało długo. Ale w przypadku OSa operacje odczytu przeważają nad zapisem: ładowanie systemu, uruchamianie modułów/aplikacji etc. Ten Kingston jest Intelem X-25M wyposażonym w 32MB cache i niezły kontroler. Więc nie straszny mu stuttering w sytuacjach gdy użytkownik wpadnie na pomysł by jednocześnie uruchomić pełny skan antywirusem, antyspywarem, rozpakowywać ogromne archiwum z kilkoma tysiącami kilku, kilkunasto kilobajtowymi plikami. Na dodatek obsługuje operację TRIM co w połączeniu z Windows'em 7 zapobiega degradacji wydajności zapisu wraz z upływem czasu :) Mój Intel X-25M G2 miał średni zapis na poziomie 70MB/s. Po wgraniu najnowszego (skopanego) firmware'u zapis podskoczył do prawie 90-100MB/s. Więc jest jakaś szansa, że i Kingston otrzyma nowy firmware :) Edytowane 5 Listopada 2009 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 Ten Kingston mnie zaciekawił pytanie tylko jak to się będzie sprawować ?Czas dostępu wiadomo daje rade ale zapis to nie zbyt ciekawie :-/ To nazywasz słabym zapisem? 3398897[/snapback] ... Mój Intel X-25M G2 miał średni zapis na poziomie 70MB/s. Po wgraniu najnowszego (skopanego) firmware'u zapis podskoczył do prawie 90-100MB/s. Więc jest jakaś szansa, że i Kingston otrzyma nowy firmware :) Oby ten wzrost sekwencyjny nie był kosztem pogorszenia zapisu małych plików! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 Może nie ten temat bo to o Vertexach ale z tego co wyczytałem na pclolu wspominali soc o 5 kanałach z 10 dostępnych i to nie trochę dezorientuje :( btw gdzie w pl można kupić tego kingstonka ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2009 No wiesz, jakoś musieli zrobić 40GB więc obcięli 80ke. Tak samo jest u OCZ że mniejsze czyli 32 i 64GB są wolniejsze od 128 i 256. Wydajnościowo najlepiej brać 80GB. Cena spadła do ok 900zł Ale kupując Vertexa też źle nie zrobisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astral699 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 Z tego co czytam to majac na uwadze ze na dysku SSD bedzie stał system (win7) + oczywiscie program files itp. to lepszym wyborem od Vertexa 60GB bedzie Intel G2 80GB ? Bo jak juz ktos pisał w tej kwesti wazniejsze sa predkosci odczytu niz zapisu danych. Czy są juz te intele drugiej generacji gdziekolwiek do kupienia w Polsce ? Jesli nie, to czy ktos sie orientuje kiedy będą ? Tydzien, miesiac, pół roku ? Nie ukrywam ze troche mi sie spieszy i najchetniej kupiłbym SSD jeszcze przed Świętami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 Pewnie że sa i ma je kilka osób tu na forum. Zajrzyj do tematu ogólnego o SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 Czy są juz te intele drugiej generacji gdziekolwiek do kupienia w Polsce ? Jesli nie, to czy ktos sie orientuje kiedy będą ? Tydzien, miesiac, pół roku ? Nie ukrywam ze troche mi sie spieszy i najchetniej kupiłbym SSD jeszcze przed Świętami.Len ;) http://www.skapiec.pl/site/cat/8/comp/668014 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astral699 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 (edytowane) Len ;) http://www.skapiec.pl/site/cat/8/comp/668014 No okok....ale czy to są G2 ? Bo te modele widzialem rzeczywiscie w kilku sklepach. Jakie oznaczenie kodowe ma G1, a jakie G2 ? Nie chce kupic zlego dysku :) I ponawiam pytanie, czy pod system Intel bedzie lepszym wyborem niż Ocz vertex ? Edytowane 8 Grudnia 2009 przez Astral699 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 (edytowane) SSDSA2MH080G2C1 - co tu jest nie jasne? :) Tak Intel jest szybszy/lepszy na system. Edytowane 9 Grudnia 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 Anandtech: OCZ's Vertex 2 Pro Preview: The Fastest MLC SSD We've Ever Tested http://www.anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=3702 Wszystko fajnie. Szkoda tylko, ze bedzie drozszy od zwyklego vertexa. Mimo wszystko, zapowiada sie naprawde ciekawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 OCZ Vertex 2 Pro SSD Wiecej: http://www.pcper.com/article.php?aid=856&a...xpert&pid=1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 Chyba rozsądniej będzie dodać to do tematu ogólnego albo chociaż do tego o Vertexie 1g bo się kołomyja zrobi (zwłaszcza jak wyjdą rebrandy i ktoś do każdego topic założy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...