Skocz do zawartości
phranzee

Anime

Rekomendowane odpowiedzi

To nie jest wydane w zadnej gazecie - jest to normalne dwuplytowe wydanie DVD, zapakowane oprocz normalnego pudelka w kartonowa obwolute.

Wydawca jest Anime Gate, niedawno powstaly oddzial Vision.

Akira powiadasz? Nice 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(Costi: cena i tak miła dosyć)

Właśnie obejrzałem Shin Angyo Onshi

Muszę powiedzieć, że całkiem przyjemne, a przede wszystkim ładnie graficznie zrobione + do tego całkiem przyjemna muzyka. Ogólnie ciekawy klimat, wyczuwam jakieś wpływy pozajapońskie, poza tym wygląda, jakby film był jedynie częścią większej całości - fragmentem mangi albo coś takiego, w każdym razie jakby był to epizod. Do tego jeden motyw jest tak podobny do pewnego motywu z Bersera, że aż nieprawdopodobne, żeby był to przypadek... + powerful postać głównego bohatera nie do końca ludzkiego + żeńska bohaterka nie do końca przy zdrowych zmysłach + anime wypuszczone przez Oriental Light and Magic -- nie, to nie może być przypadek ;]

Jutro może pokopie głębiej - zaciekawiło mnie to anime.

Polecam wersję Bakakozou (jeśli jest więcej) - film ma 1h30m, plik skompresowany zdaje się MPEG-4 z AC3, 768x432 a jakoś taka, że normalnie mi szczęka opadła - nie wiem, jak oni to zrobili O_o

Jutro może szkriny wrzucę - widzę, że anime bardzo mało znane sądząc po ilości revs na animenfo i anidb.

Update:

1.jpg3.jpg5.jpg

PS. Noname Winner wrzucili Basiliska 20 - może się ruszą w końcu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że nie chce mi się zbytnio rozpisywać... B)

Alternatywny świat z alternatywną historią... Cała planeta została podzielona pomiędzy dwie rywalizujące ze sobą organizacje. Po 50 latach bezwzględnej wojny Wielka Wschodnia Federacja pokonała siły Europy i objęła panowanie nad całą Eurazją. Jednak za zwycięstwo przyszło ludziom zapłacić straszliwą cenę. Lata chemicznej, biologicznej i nuklearnej walki zniszczyły i zatruły ziemię, a ludzie zaczęli zapadać na tajemnicza chorobę. Wydaje się, że nie ma już nadziei dla ludzkości. Niekończące się debaty nie przynoszą żadnych rozwiązań. Jednak jest jeden człowiek, który zna rozwiązanie - doktor Azuma. Doktor Azuma opracował nową terapię o nazwie "neo-cell" pozwalającą na odbudowę i regenerację zniszczonych przez chorobę komórek. Azuma ze wszystkich sił chce ukończyć jak najszybciej prace nad lekiem, bowiem jedną zarażonych osób jest jego ukochana żona - Midori. Doktor Azuma prosi rząd o sfinansowanie jego badań, jednak otrzymuje odpowiedź odmowną. Politycy z Ministerstwa Zdrowia bojkotują badania Azumy bojąc się, że opracowanie nowego leku pozbawi ich władzy. Jednakże w tajemnicy przed nimi wojsko decyduje się na przyznanie funduszy Azumie.Doktor kontynuuje swoje badania, ale wtedy dochodzi do niebezpiecznego wypadku w laboratorium w wyniku, którego na wolność wydostaje się armia potężnych mutantów. Paradoksalnie, mająca uratować ludzkość technologa doktora Azumy może stać się przyczyną całkowitej zagłady człowieka.. Zagrożenie powstrzymać może jedynie wskrzeszony wojownik CASSHERN.Dobiega końca straszliwa wojna, która pozostawiła świat zniszczony i zatruty. Genetyk dr Azuma stara się o wsparcie rządowe dla swojego programu uleczenie ludzkości. Rząd jednak nie jest zainteresowany projektem doktora. Musi on przyjąć tajną ofertę pewnego ugrupowania militarnego. Niestety podczas prac dochodzi do incydentu i na świat wychodzą mutanty Shinzo Ningen. Jedyną osobą, która może je powstrzymać przed zniszczeniem świata jest wskrzeszony wojownik Casshern.

Film jest po prostu prze prze prze!!

Ludzie, którzy nie lubią anime mogą jedynie znaleźć w tym filmie ciekawostki o klonowaniu i 'produkowaniu' ludzi.

Film z morałem! 9/10!

Appleseed... ŁAKOMY KĄSEK!!

Tak dobrego anime nigdy nie oglądałem!!

Akcja toczy się w 2137. Przez Ziemię przetoczyła się III wojna światowa. Metropolie zamieniły się w gigantyczne cmentarzyska. Na polach walk rządzą roboty, cyborgi i maszyny bojowe, a pozostali przy życiu ludzie kontynuują wyniszczającą walkę. W tym umierającym świecie istnieje miejsce, do którego wojna nie zdołała się wedrzeć. To supernowoczesna, sterowana przez inteligentny system komputerowy - metropolia Olimp - ostatnia ostoja cywilizacji. To w niej ukryto tajemnicę projektu Appleseed, a kluczem do niej jest wyjątkowa dziewczyna o imieniu Deunan.

To także pierwsze na świecie Anime stworzone w nowej technologii animacji 3D i pierwsza część supertrylogii SF.

http://www.appleseedthemovie.com/

Edytowane przez KrokOboK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dobrego anime nigdy nie oglądałem!!

long... a damn long way before you

Casshern, taki fan service, miły dla oka, do obejrzenia, do zapomnienia.

wole już groteskowy Cutie Honey od Hideaki Anno( jakby ktoś zapomniał, Hideaki Anno twórca NGE)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciągle zapominam, a akurat mi się przypomniało:

O nowym filmie Ghibli, o którym pisałem jakiś czas temu wiadomo już tyle, że będzie bazowany na trzecim i czwartym tomie tetralogii 'Zmiemiomorze' Ursuli LeGuin - czyli 'Najdalszy Brzeg' i 'Tehanu'. Film zapowiadany jest na lipiec tego roku. Hauru moim skromnym zdaniem ustawił poprzeczkę dość wysoko i po tym filmie spodziewam się wiele - tym bardziej, że 'Ziemiomorze' to dla mnie wyjątkowa książka.

Strona Ghibli od pewnego czasu jest plakatem filmu - można zerknąc. Korpus smoka cholera przypomina mi Tottoro, no ale u nich tak już musi być, uśmiech stracha na wróble z Hauru też tak miał ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, gdzie Ci ten smok jest do Totoro podobny...

Przyjrzyj sie rysunkowi dokladnie, z zobaczysz, ze tulow sie ciagnie duzo dalej przechodzac w ogon. Troche jest to niestety skrzydlem zasloniete, ale mozna dojrzec jak on sie tam dalej uklada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widze literatura Ursuli K. Le Guin znow na topie :)

W 2004 natknalem sie na film Legend of Earthsea, ktory zawieral w zasadzie watki z 2 pierwszych tomow "Czarnoksiężnik z Archipelagu" (jak im to wyszlo z oryginalnego 'A Wizard of Earthsea' ?) oraz "Tehanu".

Poczatkiem roku 2005 byl wysyp przedrukowanego cyklu "The Earthsea".

A teraz jak widze tworcy anime zabrali sie za ta tematyke :)

nic tylko czekac i lapki zacierac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio obejzalem sobie piłke nożną, mam wszystkie Anime które są o piłce nożnej.

Może nie najnowsze, ale: Hungry Hurt Wild Striker o Kano Kiyosuke (wysmienita seria, krotka bo tylko 52 odcinki

lub

Whistle 39 - odcinkow

i

Aoki Densetsu Shoot - 19 bodajze!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oo chodzi plota o tym że IDG może będzie wydawać GITS SAC'a.

IDG rozpoczyna przygotowania do wydawania comiesiecznego serii GITS SAC...

Uchyle też więcej rąbka tajemnicy i zdrdzę, ze naszym ekspertem od anime jest Takeshi Obuchi, który w październiku specjalnie przyjechal do nas z Tokyo... Jest on inkarnacją wielkiego i mądrego Shoguna, który promuje japonskie widzenie świata i kulturę, osiedlaac się w coraz to nowych miejscach/jaźniach...

Informacje te sa nieoficjalne i takie musza pozostac ..., zatem nie możesz się na ten mail oficjalnie powolywac...

hmm ciekawe, nawet jeśli to wałek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe :) Oby coś się ruszyło.

Dzisiaj skończyłem oglądać całą serię FMA i jestem pod wrażeniem. Podobały mi się zwroty akcji. Tylko końcówka jakoś tak nie bardzo ;) Nie jestem do końca usatysfakcjonowany. Mam nadzieję, że film wszystko wyjaśni [;

Edit: Obejrzałem FMA: The Conqueror of Shambala i powiem szczerze, że jest równie dobry jak cała seria. Wyjaśnia wszystko co było niedpowiedziane w serialu. A końcówka po raz kolejny mnie zaskoczyła :) 8/10

Edytowane przez Severus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciągle zapominam, a akurat mi się przypomniało:

O nowym filmie Ghibli, o którym pisałem jakiś czas temu wiadomo już tyle, że będzie bazowany na trzecim i czwartym tomie tetralogii 'Zmiemiomorze' Ursuli LeGuin - czyli 'Najdalszy Brzeg' i 'Tehanu'. Film zapowiadany jest na lipiec tego roku. Hauru moim skromnym zdaniem ustawił poprzeczkę dość wysoko i po tym filmie spodziewam się wiele - tym bardziej, że 'Ziemiomorze' to dla mnie wyjątkowa książka.

No to ciekawe czy się wyrobią do lipca ;]

Ale po Hauru liczę na bardzo wiele :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hungry heart ma swietna muzyke w openingu , a tu nowa produkcja studia odpowiedzialnego za samurai champloo : mnie trailerek sie strasznei spodobal :) mrooooczny no niestety tylko ed2k no ale warto

ed2k://|file|ergo%20proxy%20-%20trailer%20[raw].wmv|12377990|46f3090f4d71a2c5a745418df28ae071|/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mógłby mi ktoś polecić coś a'la GTO czy Love Hina (tzn. trochę komediowy, czasy współczesne bez żadnych robotów,

czarodziejek czy supoerbohaterów w pojedynkę walczących ze złem lub inne tego typu bzdety, no i żeby kreska była podobna)

niedawno obejrzałem obie te serie i to był świetnie spędzony cas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mógłby mi ktoś polecić coś a'la GTO czy Love Hina (tzn. trochę komediowy, czasy współczesne bez żadnych robotów,

czarodziejek czy supoerbohaterów w pojedynkę walczących ze złem lub inne tego typu bzdety, no i żeby kreska była podobna)

niedawno obejrzałem obie te serie i to był świetnie spędzony cas.

To Onizuka nie był superbohaterem? ;>

Obejrzyj Gokusen - bardzo podobne do GTO, tylko bohaterką jest kobieta (również nauczycielka) i nie jest byłą szefową gangu, tylko córką szefa yakuzy ;]

Genshiken jest fajne. No i oczywiście Kimi ga Nozomu Eien.

Warto też trochę rozszerzyć horyzony, bo jeżeli w anime są superbohaterowie i/lub czarodziejki walczące ze złem, to nie zawsze musi być to bzdeta (np. Trigun, Berserk). Warto czasem potraktować niektóre rzeczy jako metaforę. Poleciłbym Ci np. Fullmetal Alchemist, gdyby nie to, że główni bohaterowie są czarodziejami (konktretnie to alchemikami), w tym jeden z nich jest co prawda nie robotem, ale chodzącą i gadającą zbroją bez ciała. Anime jest świetne i podoba się praktycznie każdemu. Chobits spełniałoby Twoje wymagania, gdyby nie to, że jest tam android (płci żeńskiej, ma włącznik w ciekawym miejscu ;])

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacząłem się interesować troszkę Mangą ;] Znacie może jakieś dobre tytuły komiksów, które można dostać w PL? Najlepiej w Empiku ;] Interesuje mnie tematyka Fantasy i klimat rodem z Appleseed ;] Pozdarwiam i dzięki za pomoc!

Edytowane przez KrokOboK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy temat o anime, moze tam sie trzymajmy? Chyba prosciej bedzie.

A kupowania komiksow w Empiku nie polecam - znalezienie egzemplarza, ktory nie przeszedl przez kilkanascie rak graniczy z cudem. Niektore sa tak niemilosiernie wymietolone, ze az zal bierze :?

Zajrzyj na www.komikslandia.pl maja bardzo bogata oferte.

Edytowane przez costi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam nadzieje ze ktos to polaczy z tematem z anime..

a co do mangi to czytam ale tylko raw (prosto z japonii) przetlumaczone na angielski.. tak w ogole to jestem na bierzaco z bleach (210), naruto (290), berserk (chyba 268), eflen lied, fma i zaczynam kenshin i gto czytac.. zazywaczaj kupuje pelne volumy na ebayu..

Edytowane przez phase

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem, że anime, to anime i nie chciałem robić burdelu...

Dobra, wrzućcie to do anime, przecież nic się nie stanie... Zresztą i tak nie mam nic do gadania ;)

@Dijkstra... Krok w bok, to chyba nie do mnie, co?

@costi... Dzięki, dobra stronka! Tylko popraw link, bo zgubiłeś "L" ;) Racja, w empiku wszystko jest jakieś takie wymemłane :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi