Skocz do zawartości
andrew777

AMD AM3(+) - FX 4000 / 6000 / 8000 / 9000 (Bulldozer / Piledriver) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

zastanawiam się nad fx4100 bo jest w dość ciekawej cenie. przejrzałem kilka testów:

AMD FX-4100 Quad Core 3.6GHz Bulldozer Processor Review - The AMD FX-4100 CPU - Legit Reviews

AMD FX 8150 - 8120 - 6100 and 4100 performance review

[Phoronix] AMD FX-4100 Bulldozer Review

AMD FX-8150, -8120, -6100, -4100 Bulldozer review | Hardware.Info Nederland

ciężko jednoznacznie stwierdzić że jest słabszy od ph955 czy i3-2100. nie wiem czy to kwestia testów, płyt głównych, aktualnych biosów itp. ale w jednych testach dostaje w dupe w innych bije lub równa się z konkurencją. do tego dochodzi b.dobre OC - jak widać nawet o 1Ghz, co już całkiem może namieszać w rankingach. no i jeszcze niższy pobór prądu niż phenom...

gdyby cena fx-4100 oscylowała na poziomie athlona x4, phenoma x2 (350-400zł) byłby to niewątpliwe procek godny polecenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze, to poczekałbym jeszcze z zakupem, może będzie jeszcze taniej. ;) A jak nie, to w nowym roku wyjdzie B3.

A Athlon II X4 631 nie byłby zły, gdyby kręcił się przeciętnie na poziomie A8-3850.

A nie kreci sie do tych 3,5 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi o to, że mam phenoma x2 955 i płytę am3 sprzedałem i kupiłem am3+ i zastanawiam się czy jest jakiś zysk fps i w ogóle wydajności :D

nie widziałem jeszcze testu porównującego wydajność płyt am3 do am3+ na procesorach am3

Edytowane przez Ardianz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widział ktoś jakieś test płyt am3 w porównaniu do am3+ na phenom 2 x4 ? chodzi o różnice w wydajności chipsetów

seria 8xx i 9xx to sa fizycznie te same uklady.Wiec roznic nie ma zadnych.Pomniejsze roznice miedzy plytami wynikaja z nieco odmiennych biosow czy tez taktowan szyny bazowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może i tak, ale nikt jeszcze nie zrobił porządnego testu płyt am3+ np. modele Gigabyte 970 ud3 i 990x który to ostatni model niedawno kupiłem

nawet jak nie ma różnicy w wydajności to są różnice w temperaturach, oc, poborze energii, itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedałem przed chwilą 1100T i teraz się zastanawiam czy kupić fx-8120 czy zmienić całą platforme (tylko ceny strasznie poszły w górę).

EDIT: Jednak zamówiłem FX-8120, zmiana platformy nie wchodzi w grę ze względu na budżet.

Edytowane przez Hans15336

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, procek dotarł.

Na starcie AiSuite podkręcił do 4GHz , ręcznie przestawiłem na 4,5GHz przy 1.32V.

Testy:

3DMARK 11 - 200pkt więcej niż na 1100T@4GHz

CINEMABENCH 11.5 - 7,41

Zatem nie jest źle. Ale mogło by być lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury zabójcze dla płyty głównej, znika mi dźwięk po jakimś czasie w BF 3 :mur: , sekcja zasilania tak gorąca że mam teraz ślad na paluchu.

Chłodzenie to co w podpisie. Teraz dałem wentylator 1900RPM na CPU i 1250RPM na sekcje zasilania.

OCCT działa caly czas stabilnie , ale po pewnym czasie widze że niektóre rdzenie zmieniają taktowanie do 1,7GHz pomimo wyłączenia wszystkiego w biosie :mur:.

Musze powalczyć z napięciem widocznie 1,32V to za dużo dla tego procka - aktulanie brak czasu.

Co do wirtualizacji to ja się w to nie bawie niestety.

Edytowane przez Hans15336

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi