radiergummi Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 Może nie konkretnie związany z SB, ale mimo wszystko ciekawy art: Tom's CPU Architecture Shootout: 16 CPUs, One Core Each, And 3 GHz : A Real (Theoretical) Performance Shootout Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 ceny sandy -e Znamy ceny procesorów Sandy Bridge-E - TwojePC.pl 1000$ za procka całkiem nieźle tym bardziej że kulfony nie byłe tanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 (edytowane) Pewnie standardowo będzie 560-580 $ za model drugi od góry. Najciekawiej prezentuje się model Core i7 3930K z 6 rdzeniami, 12 wątkami, odblokowanym mnożnikiem, 12MB pamięci Cache L3 i zegarem 3.20Ghz (Turbo – 3.80Ghz), który będzie kosztować 560 dolarów.Szok roku. Czym się będą różnić 3930K i 3930X? Całkiem nieźle wypada również czterordzeniowy (8 wątków) model Core i7 3820 z 10MB pamięci podręcznej, który pracuje z częstotliwością 3.6GHz (z Turbo 3.9GHz), a który został wyceniony na kwotę z przedziału 400-500 dolarów.Rzeczywiście całkiem nieźle, w porównaniu do 2600K kosztującego ponżej 300 $, którego można wykręcić na te 4.5-5.0 GHz, a nie +500 MHz jak to będzie z 3820 (chyba że na S2011 będzie można bardziej podbić mnożnik niż o 5 jednostek). Edytowane 26 Lipca 2011 przez Harry Lloyd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 Witam. Poważnie zastanawiam się nad złożeniem platformy z Sandy Bridge i w związku z tym mam do was kilka pytanek: 1. Czy ktoś posiada i podkręcał 2500 albo 2600 (bez K)? Z tego co czytałem możliwe jest podniesienie mnożnika poprzez Turbo o 4 w górę. Do tego jest szansa na podniesienie BCLK do 107MHz. Co daje mi max 4173MHz dla 4 rdzeni i max 4494Mhz dla jednego rdzenia w przypadku 2600. Czy ktoś to może potwierdzić/zaprzeczyć, najlepiej z własnego doświadczenia? Czy jest sens zmieniać standardowy cooler na lepszy jeśli i tak więcej nie podkręcę? Uprzedzając pytania mówię, że nie mogę kupić "K" ponieważ modele te nie posiadają wirtualizacji na której mi zależy. 2. Jak radzi sobie kontroler modelu 2600 z 4 kościami pamięci w konfiguracjach 4x2GB lub 4x4GB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 1. Czy ktoś posiada i podkręcał 2500 albo 2600 (bez K)?W modelu 2400 nie było problemu z podniesieniem taktowania do 3,6 Ghz przy wszystkich rdzeniach obciążonych (samym mnożnikiem). 2500 powinien pójść na 3,8 a 2600 na 3,9. Do tego jest szansa na podniesienie BCLK do 107MHz.Podkręcanie poprzez BCLK jest podobno "niezdrowe" (można uszkodzić CPU) - tak "mówią" ploty. Osobiście nie próbowałem. Weź pod uwagę że jedna płyta umożliwia ustawienie wyższego max BCLK (np. 107) a inna niższego (np. 104) Czy jest sens zmieniać standardowy cooler na lepszy jeśli i tak więcej nie podkręcę?Jeśli chcesz ciszy bez gotowania CPU to tak. Uprzedzając pytania mówię, że nie mogę kupić "K" ponieważ modele te nie posiadają wirtualizacji na której mi zależy.Pierwsze słyszę. Czy jesteś tego pewien? 2. Jak radzi sobie kontroler modelu 2600 z 4 kościami pamięci w konfiguracjach 4x2GB lub 4x4GB? Skoro 2400 radzi sobie bez problemu z 4x4, to nie widzę powodów by w wyższych modelach miało być inaczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 (edytowane) Podkręcanie poprzez BCLK jest podobno "niezdrowe" (można uszkodzić CPU) - tak "mówią" ploty. Osobiście nie próbowałem. Weź pod uwagę że jedna płyta umożliwia ustawienie wyższego max BCLK (np. 107) a inna niższego (np. 104) Czemu jest niezdrowe? To kwestia PCIe które jest chyba synchroniczne z BCLK? Nikt tutaj na forum nie podbija BCLK, żeby np dopasować lepiej ustawienia RAMu? Możesz podrzucić linka do tych plot? Jeśli chcesz ciszy bez gotowania CPU to tak. Aż tak źle z nim jest? Pierwsze słyszę. Czy jesteś tego pewien? http://ark.intel.com/products/52214/Intel-Core-i7-2600K-Processor-(8M-Cache-3_40-GHz) Intel® Virtualization Technology for Directed I/O (VT-d): No http://ark.intel.com/products/52213/Intel-Core-i7-2600-Processor-(8M-Cache-3_40-GHz) Intel® Virtualization Technology for Directed I/O (VT-d): Yes Wkurza mnie takie podejście ale co zrobić? :/ Intel już tak ma. Skoro 2400 radzi sobie bez problemu z 4x4, to nie widzę powodów by w wyższych modelach miało być inaczej. Wcześniej miałem AMD, tam zawsze były problemy z 4 kościami, trzeba było schodzić z MHz albo timingami. Edytowane 26 Lipca 2011 przez Megabyte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 Błąd na stronie , zapewniam Cie , że modele z odblokowanym mnożnikiem mają wirtualizacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 Błąd na stronie , zapewniam Cie , że modele z odblokowanym mnożnikiem mają wirtualizacje. Mają ale tylko VT-x. A ja potrzebuje VT-x i VT-d. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 (edytowane) Z ciekawości aż przejrzałem materiały dotyczące SB i muszę potwierdzić to, co tu pisze Megabyte - modele z "K" na końcu nie obsługują VT-d. A odnosząc się do pytania o OC - to myślę, że bez problemu osiągniesz te 4,1GHz. Szyny faktycznie nie żyłuj zbytnio, bo to możliwe, że po jakimś czasie coś na płycie (albo proc) padnie, ale jak podkręcisz do 103MHz to nie powinno być moim zdaniem problemów. Kup sobie jakieś tanie chłodzenie do 100 zł, bo BOX to jak zwykle jest porażka, szczególnie po OC. Edytowane 26 Lipca 2011 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 27 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2011 (edytowane) 2500 puściłem na 4016.16 -> 38*105.7 - działał tak przez 2tyg boinc z takimi ustawieniam, potem poszedł do płyty na h67 a do z68 wrzuciłem 2600k też go troche męcze boinc'em na 45*105.6 z ramem na 1970 (4ry moduły) Edytowane 27 Lipca 2011 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boniu Opublikowano 27 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2011 Wracam do mojego poprzedniego pytania - Co mogę zrobić, by mój komputer nie uruchamiał się "na dwa razy" i czy takie zjawisko jest groźne dla sprzętu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krudki Opublikowano 27 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2011 Clear CMOS i poustawiaj jeszcze raz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boniu Opublikowano 27 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2011 No to tak zrobię. Dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 27 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2011 Wracam do mojego poprzedniego pytania - Co mogę zrobić, by mój komputer nie uruchamiał się "na dwa razy" i czy takie zjawisko jest groźne dla sprzętu? Bios masz najnowszy? Jeśli nie, to wrzuć najnowszy ze strony Asrocka, bo ponoć problem double bootów najnowsze biosy rozwiązują. Na pewno jest tak w Asrocku P67 Extreme 4, gdzie od biosu oficjalnego 1.7 double bootów już nie ma. A jeśli nowy bios nie pomoże, to pomocne jest ustawienie spread spectrum na "auto". Wtedy problem powinien zniknąć. Odpowiadając na Twoje pytanie, to double booty nie są groźne dla sprzętu. Są tylko denerwujące dla użytkownika. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boniu Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2011 @Stanko: Dzięki za radę. Bios miałem w wersji 1.8. Po zaktualizowaniu do 2.0 problem zniknął :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Exclusive: Sandy Bridge-E now expected to launch in November, X79 chipset getting further feature cuts by VR-Zone.com Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2011 10% obniżki procesorów i5 2500K i i7 2600K odpowiedzią na Bulldozera - TwojePC.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Czy ktoś z szanownych userów posiada może zestaw MSI P67A-C45 i 2500k ? Szukam jakiś informacji (test na portalu i innych serwisach oczywiście przestudiowałem) odnośnie działania tego tandemu - wiem, że Pro3 jest lepsza, ale MSI'ka mogę mieć za śmieszne pieniądze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Ja miałem z takim tandemem ogromne problemy - piszczenie cewek, zwiechy w idle. Pomagało tylko wyłączenie wszystkich opcji do oszczędzania energii, więc proc działał ciągle na napięciu fixed. Nie ma żadnych opcji do offsetu, a podnosić napięcie można tylko na fixed. Generalnie słabizna do OC, no chyba że ktoś lubi katować procka napięciem <1,2V nonstop. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 tzn. w msi jest offset ,trzeba ustawić APS na SVID i kręcić procka mnożnikiem turbo,napięcie dla cpu: auto ,offset z tego jest ,ale często nie dokładny 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Jaki z tego offset jak napięcie jest na auto? :D Żaden 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 taki z tego offset ze napięcie samo się dostosowuje pod oc cpu ,wystarczy ustawić fazy zasilania na svid wg. intela 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 (edytowane) Nie chciałbym się kłócić o terminologię, ale to się nazywa po prostu auto ;-) Nie ma możliwości w integrowanie wartości vcore, a skalowanie napięcia na auto dobre nie jest... Alternatywą jest tylko fixed. No, ale sprawa wyjaśniona Edytowane 6 Sierpnia 2011 przez Popiół 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 na głównym forum msi ,był temat poruszany wiele razy o offset i znaleźli taki jak podałem wyżej ,mogę podlinkować jak chcesz :D opcja nie działa dokładnie tak jak w przypadku asusa czy gigabyte "+0.05,10,15v" tylko samo dostosowuje się ,taktowania mogą być stabilne z niższymi napięciami ,a msi ustawi albo za mało ,albo za dużo ,czyli nie jest dokładny 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 (edytowane) No okej. Czytałem wcześniej te tematy, co nie zmienia faktu, że to jest lipa w porównaniu do mobo innych firm ;) Jak zwał tak zwał. Miałem C45 i nie polecam. P.S. Bym zapomniał napisać o przesłabej integrze audio. Szumy na micu takie, że mało kto mógł mnie zrozumieć, a sam dźwięk też zostawiał wiele do życzenia. Możliwe, iż miałem po prostu pecha. Extreme4 to niebo a ziemia. Śmieszy mnie ogólnie, że MSI władowało tyle bezsensownych rzeczy do swojego UEFI (zmiana tapety? minigierki? litości), a nie dopracowało podstawowych opcji. Edytowane 6 Sierpnia 2011 przez Popiół 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Dzięki Panowie - czyli trzeba będzie coś innego zakupić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkad Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Premiera Intel Sandy Bridge-E jednak w 2011 roku? | PurePC.pl Jednak 2011 rok? Słabsze chipsety na początek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2011 X79 jeszcze w tym roku będzie ,bez nich nowe procki nie istnieją Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkad Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2011 X79 pojawi się oczywiście, chodzi o słabsze rewizje Patsburga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Nie sledze tematu ,to jak w koncu slychac cos o szesciordzeniowacach dla S1155 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...