Krydor Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2010 (edytowane) Przy HTT na default czyli 200 ram mam do wyboru 1600, 1333, 1066, 800. Przy ustawieniu HTT na 300 automatycznie zmienia sie clock i najnizszy wynosi 600mhz (1200) - dzielnik 800. Jezeli ustawiam recznie timingi to mam to robic dla 600mhz, czy dla 400 mhz (800) - dzielnik ? W everescie mam podane defaultowe timingi dla okreslonych czestotliwosci. Dziwne te czestotliwosci 666, 592, 518, 444. Ale pewnie tak to wyglada przez to ze plyta obsluguje 1600. Ustawilem prawie identycznie timingi jak proponowales 7 7 7 19 ( takie wg everesta sa defaultowe dla 518mhz). Sytem ruszyl ale musialem podniesc napiecie do 1.77 dla ramu. Edytowane 5 Lutego 2010 przez Krydor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2010 (edytowane) Właśnie zapakowałem bios 1.80 do swojego AOD790GX i wykrył poprawnie moje X2 545 pobawiłem się poprawionym AAC procek wykryty jako Athlon X3 445 narazie przeszedł 15 minut linxa :D jak przejdzie 20 to obniżam napięcie na 1,3 i testuje dalej. Miałeś racje Andrew jeśli 3 rdzeń jest sprawny to warto było ładować nowy bios :) ta płytka wymiata jeszcze jakby mnie tak pamięci z OC nie ograniczały do 3,6ghz albo dali w biosie trfc to dałbym temu mobaskowi 10/10 za stosunek cena/jakość Edytowane 5 Lutego 2010 przez Art385 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fokusmok Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2010 (edytowane) jest sens pakowac nowy bios do AOD790GX ? mam teraz wersje P1.40 i proca PII X4 940 BE Edytowane 5 Lutego 2010 przez Fokusmok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2010 jasne, że jest CnQ się nie wyłącza przy OC dodano jakieś ustawienia virtualizacji których wcześniej nie było i jakby mi sprzęt szybciej startował. Czytałem o problemach z pamięcią na tym biosie ale na moich goodramach Cl5 800mhz nic nie stwierdziłem teraz puszczone są na 880mhz na def napięciu narazie katuje linxem zobaczę co i jak za 20 minut. Tylko flashuj pod dosem po pod windą to hardcore :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2010 Przy HTT na default czyli 200 ram mam do wyboru 1600, 1333, 1066, 800. Przy ustawieniu HTT na 300 automatycznie zmienia sie clock i najnizszy wynosi 600mhz (1200) - dzielnik 800. Jezeli ustawiam recznie timingi to mam to robic dla 600mhz, czy dla 400 mhz (800) - dzielnik ?Raczej dla 600, ale sprawdź obie kombinacje. Czyli na HTT 300 wstał, tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydor Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2010 (edytowane) SLuchaj Luk wstal, ale sadze ze gdyby nawet procek poszedl to i tak nie byloby to stabilne dzialanie. Przykladowo na htt na najnizszym dzielniku mam 660 czyli default pamieci - i to powinno isc na defaultowych timingach i napieciu defaltowym - zgadza sie, nie idzie ? Odnosnie htt 300 pamieci to 600 jak pisalem - na timingach 7 7 7 19 wstaje system i laduje sie bez problemu. Jednak juz na timingach 8 8 8 24/32 gdzie tez bez problemu powinno isc system nie wstaje. Zawsze myslalem ze nizsze timingi to koniecznosc zwiekszania napiecia, skoro idzie na 7 7 7 19 a nie idzie na wyzszych to co dziwnego. Dlatego wyglada to na loterie. I dziwne ze na default mem clock ~~~600 (htt300) trzeba zwiekszac napiecie z 1.59 na 1.71 ( moze te memki tak maja) Byc moze musze tez poprzestawiac nie tylko cl-rcd-rp-ras, ale to wiecej roboty i wiecej czasu. Chcialem po prostu zobaczyc jakie htt max osiagnie - praktycznie to nie ma dla mnie zadnego znaczenia gdyz moj procek i tak wyzej niz 280-290 nie pojdzie. Bede zmienial chlodzenie i moze przynajmniej osiagne 3800-3900mhz. Jednak przyszlosciowo jak trafi mi sie jakas fajna sztuka Phenoma to szkoda aby plyta mnie ograniczala. Twoim zdaniem mimo wszystko to 100% memki? Edytowane 5 Lutego 2010 przez Krydor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2010 To jest normalne. Na najniższym mnożniku pamięci zawsze marnie się kręcą. Często też ustawianie głównych timingów na bardzo luźne na najniższym mnożniku pamięci daje pogorszenie stabilności zamiast poprawy, zwłaszcza przy wyższym HTT. Po prostu pozostałe opóźnienia, których nie zmieniasz, mają bardzo "ostre" wartości. Po zluzowaniu głównych opóźnień je też należałoby zmienić. Jak chcesz się bawić, to na najniższym mnożniku pamięci daj alphy tak jak pisałem wcześniej, a główne timingi spróbuj ustawić na: 7-8-7-20 8-7-7-20 7-9-7-20 Może któreś ustawienie pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXtremist Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Witam ;) Posiadam następującą płytę główną: http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Mode...lHD-hSLI%20R3.0 Jak napisał producent, płyta obsługuje dźwięk 5.1: 5.1 CH Windows® Vista™ Premium Level HD Audio Lecz na plecach komputera nie widzę żadnego wyjścia 5.1 lecz zwykłe mic, line in oraz headphones. Wszystko widać na zdjęciu umieszczonym na tej stronie: http://www.ocinside.de/go_e.html?http://ww...ullhd_hsli.html Zależy mi na tym, aby podłączyć komputer do kina domowego JVC i wykorzystać jego możliwości. Wiem że jest możliwe zintegrowanie wyjścia jack 3,5mm ze światłowodowym, ale nie wiem jak mogę sprawdzić, czy mam takie wyjście. W załączonym zdjęciu widać, że program wykrywa u mnie wyjście cyfrowe. Co robić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Instrukcja obsługi ze strony producenta, strona 15. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXtremist Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Niestety, to nie rozwiązuje mojego problemu. Gdzie znajduje się gniazdo oznaczone w programie Realteka jako cyfrowe? P.S. Program pokazuje wszystkie gniazda znajdujące się w komputerze. Na przodzie mam mic, headphones i 2 USB. Zupełnie tego nie rozumiem :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 najprawdopodobniej jest pinout przy slotach pci ewentualnie może da się przekierować na któregoś minijacka nie wiem ale moja AOD790GX tez nie ma wyjścia cyfrowego w klasycznej postaci tylko pinout na płycie a z przekierowaniem się nie bawiłem bo mam Xonara ale spróbuj czy nie ma gdzieś czegoś w stylu przełącznika wyjść, wejść i w razie co będziesz potrzebował kabla coax a do testów nada się nawet sznurek stereo za 1,5zł i przejściówka z rca na 3,5jack Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXtremist Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Liczyłem na to, że w jacku będę miał dobudowany światłowód. Zależy mi na optycznym wyjściu w kompie, ponieważ mam optyczne wejście w zestawie 5.1 JVC. Nie jest to typowy sprzęt do PC, lecz sygnał 5.1 może być przesyłany przez złącze optyczne, co poprawia jakość dźwięku. A z tego co się orientowałem, to zakup karty PCI z wyjściem optycznym to koszt rzędu minimum 200zł... :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 możesz też kupić jakiegoś sound blastera live i kupić konwerter coax-optical wyjdzie cię to z 50zł chyba że gdzieś znajdziesz kartę tanią z optykiem ale będzie to ciężkie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daddy Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 Jakie polecicie pamięci DDR3 2x2GB do AsRocka M3A770DE do ceny ok 400zł? Tylko błagam nie goodramy, no chyba że faktycznie są warte uwagi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lqge Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Działa wam CPU Active Control?Bo mi nawet na 1rdzeniu nie chce wystartować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Jaki proc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lqge Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Phenom II 545 C2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 18 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2010 A jaka płyta ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 18 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2010 Nowe płyty od ASRocka: 890GX Extreme3 Support for Socket AM3 processors: AMD Phenom™ II X4 / X3 / X2 (except 920 / 940) / Athlon II X4 / X3 / X2 / Sempron processors All Solid Capacitor design AMD 890GX + SB850 4 x DDR3 DIMM slots 3 x PCIe 2.0 x16 1 x PCIe 2.0 x1 3 x PCI ATI™ Quad CrossFireX™, 3-Way CrossFireX™, CrossFireX™ and Hybrid CrossFireX™ Integrated AMD Radeon HD 4290 graphics 6 x SATA 3 2 x USB 3 7.1 CH HD Audio with Content Protection DAC with 110dB dynamic range (VIA® VT2020 Audio Codec) Premium Blu-ray audio support 770 Extreme3 Six-Core CPU Ready ASRock DuraCap (2.5 x longer life time), 100% Japan-made high-quality Conductive Polymer Capacitors Supports CPU up to 140W Supports AMD OverDrive™ with ACC feature (Advanced Clock Calibration) Supports Dual Channel DDR3 1600 2 x SATA3 6.0 Gb/s connectors, 1 x USB 3.0 port, 1 x eSATAII Connector, PCIE Gigabit LAN Supports ASRock Instant Boot, Instant Flash, OC Tuner, IES, OC DNA 7.1 CH HD Audio with Content Protection (Realtek ALC892 Audio Codec), Premium Blu-ray audio support ErP/EuP Ready Free Software: CyberLink DVD Suite - OEM and Trial; Creative Sound Blaster X-Fi MB - Trial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2010 Czyżby asrock zaczął celować również w wyższe półki? Płyty dosyć ciekawe, szczególnie ta na 890GX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lqge Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2010 890GX Extreme3 wygląda na konkretną płytę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2010 Czyżby asrock zaczął celować również w wyższe półki? Płyty dosyć ciekawe, szczególnie ta na 890GX. Gdzieś, kiedyś czytałem, że asus ma zamiar zejść z rynku tańszych płyt głównych i tworzyć tylko topowe konstrukcje, może dlatego obserwujemy od roku taką ekspansje asrocka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2010 (edytowane) temat o płytach na czipach 8x0 jest już więc nie wiem po co tutaj to info. Asrock po raz kolejny pokazał że w kompatybilności płyta procesor jest mistrzem :) pierwszy zaprezentował płytę zgodną z nowymi x6 na starych czipach:) no i też potwierdza się teza że x6 będzie kompatydebilna z właśnie starymi chipami. i chyba co najważniejsze dla wielu, z 770. Edytowane 19 Lutego 2010 przez bzzzzzz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2010 Wiesz to tak samo jak NV powiedziała ze NF3 nie bedzie za diabła działał z Athlonami na AM2 (am2+) .... kurna co ma szyna HTT do proca 939 czy AM2... rozkazy dalej takie same... To jest po prostu ogłupianie ludzi by kupili najnowsza mobo... I tutaj na tym polu Asrock wygrywa bo pokazuje ze da sie tanio i niekoniecznie mniej wydajnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iop121 Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 Witam mam Athlon 64 x2 7750 be chciałem spróbować odblokować 2 dodatkowe rdzenie ale niestety nie moge znalesc funkcji ACC advanced clock calibration akutalizowałem bios też nic nie dawało czy ta płyta ma ACC jeśli tak to gdzie ? podrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 Po pierwsze,ten procek nie da się odblokować,a po drugie to mobo nie ma ACC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iop121 Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 Po pierwsze,ten procek nie da się odblokować,a po drugie to mobo nie ma ACC. ten porcek da sie odblokować :) http://www.techpowerup.com/92330/Athlon_X2..._Quad-Core.html http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?p=3753264 jak nie ma ACC to nie ma innej możliwości ? bo będę miał też phenom 2 x2 550 be czy jest jakiś inny sposób ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 Było kilka jednostkowych przypadków.. ale to niezwykle rzadkie na PClab chyba ktoś to miał. Bez ACC się nie da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2010 (edytowane) Fotki nowych ASRocków z Cebitu. Obie płyty obsługują UCC (Unlock CPU Core). Więcej w artykule Relacja z targów komputerowych CeBIT 2010. ASRock 890GX Extreme3: ASRock 890GMH/USB3: Edytowane 3 Marca 2010 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gazi Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 Czy ta płyta główna ma jakieś problemy z odblokowywaniem Phenomów x2 550? Zakupiłem pewnego selekta, ale sprzedawca odradza tą płytę, gdyż rdzenie na niej albo się nie odblokowywały albo pracowały niestabilnie(zaleca ud3p). Podejść do tego sceptycznie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...