radiergummi Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Nvidia GeForce GTX 960 review: extremely efficient Full HD graphics card Jak ktoś chce się pośmiać z szyny 128 bit to polecam. P.S. albo nie kopmy leżącego. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xBum Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Mogli zdobyć rynek dając szerszą szynę tj. 192bit i 3gb vramu lub dając cenę 800zł i nie mówię o referencyjnym modelu tylko już o takim msi gaming. Tak to rzeczywiście albo czekać na radeona albo kupić teraz coś na szybko na przeczekanie. Chyba kupię sobie r9 270(chyba, że jest coś lepszego w cenie 700zł?) i poczekam na rozwój sytuacji, tak w ogóle wiadomo coś kiedy mają wyjść jakieś czerwone ze średniej półki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 W kategorii cena/wydajność do 700 zł króluje R9 270 , chyba że mowa o używkach to można wyrwać w tej cenie pokoparkowe HD7970GE / R9 280X . Opcjonalnie jak ktoś jest fanboyem NV lub ma inne przeciwwskazania dla AMD ( np. Wiesiek 3 czy praca pod Linuxem ) to GTX750 ti / GTX660 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azgan Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Panowie mam problem zainstalowałem nowe sterownikii nigdzie nie widzę możliwości wł. MFAA w panelu NVIDII też tak macie czy może coś się zmieniło i teraz MFAA działa automatycznie bez konieczności wł. go ręcznie w sterownikach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 3 opcja od dołu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azgan Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Boru91 dziękuje za pomoc :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) spoko to daj sejvy tak będzie najprościej. Poszło PW .Przy okazji wyczytałem że na tej mapie jest lipa , no ale ciekaw jestem jakie fpsy będziesz miał tam na swoich 970kach. "helifax said: Anyone with SLI can do a test? I am interested in the Hissing Waste Map. On SlI I get 16fps while both GPUs are at around 45% used.... I tried other maps and I can only see it here. Normally I would get around 45fps (both GPUs 99%) in 3D Surround @ 5040x1050. This is using the latest beta drivers... But I am interested if anyone with SLI is seeing lower GPU utilization on the map (Hissing Wastes) Thx in advance ^_^ Nevermind I found the problem: General problem with the game/drivers in that map http://answers.ea.com/t5/Dragon-Age-Inquisition/New-Nvidia-Beta-347-09/td-p/4127676" E: Inne lokacje GPU usage na obydwu kartach 99% i fps bardzo ładny. Edytowane 22 Stycznia 2015 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xBum Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) po testach widzę, że jest różnica między 660, a 270. Jednak między 270, a 760 praktycznie nie ma różnicy, zobaczę w jakich cenach uda się wyrwać, z tego co widzę 760 da się dorwać najtaniej za 800zł, a 270 za 710zł, patrzę na karty od MSI, bo mi pasują do kompletu i mają ciche chłodzenie. 90zł za logo nvidii i być może lepszą kulturę pracy, ale z tego co po testach widzę, to pobór prądu taki sam. Wie ktoś jak jest ze spadkami fpsów, bo czytałem, że radki mają większe problemy ze spadkami, dużo gram w fpsy i gwałtowne spadki to najgorsze co może się przydarzyć podczas dobrej zadymy. Jest jeszcze 270x, ale czytałem, że to 270 po OC, a to nie jest dla mnie problem. Fanboyem nie jestem ale ze sterownikami amd już pare razy miałem problemy jednak czy do tego modelu sterowniki są w porządku? Edytowane 22 Stycznia 2015 przez xBum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Mogli zdobyć rynek dając szerszą szynę tj. 192bit i 3gb vramu lub dając cenę 800zł i nie mówię o referencyjnym modelu tylko już o takim msi gaming. Tak to rzeczywiście albo czekać na radeona albo kupić teraz coś na szybko na przeczekanie. Chyba kupię sobie r9 270(chyba, że jest coś lepszego w cenie 700zł?) i poczekam na rozwój sytuacji, tak w ogóle wiadomo coś kiedy mają wyjść jakieś czerwone ze średniej półki? Zdobędą rynek - ale notebookowy. Tam 128 bit nie będzie przeszkadzać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Premierę 960 uważam za owocną - 970 w drodze. Aż nie chce mi się komentować bardziej. Edytowane 22 Stycznia 2015 przez Orgiusz 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xBum Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 W lapkach te karty będą super wydajne, wiem bo sam miałem laptopy całe życie i tam niskie TDP to podstawa, z wysokim TDP laptop musi mieć duże chłodzenie przez co jest duży i ciężki, a dodatkowo gorący. Jednak wersje deskopowe przecież mogą mieć duże TDP, bo tu nie ma ograniczeń co do wielkości chłodzenia. To jest błąd robić taką kartę, ten model to powinien się nazywać GT950, a nie GTX960. Chyba zrobię zapytanie w dziale co kupić na dniach dotyczące wyboru mojej karty po tej nie udanej premierze 960tki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Premierę 960 uważam za owocną - 970 w drodze. Aż nie chce mi się komentować bardziej. Nareszcie męska decyzja, moja szklana kula doradzała mi to już w grudniu:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Nareszcie męska decyzja, moja szklana kula doradzała mi to już w grudniu:) Miałem nadzieję na mniejszego kastrata. Karta for gamers do HTPC @900p do mnie nie przemawia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Wystarczy grać w wysokich ;) a nie ultra + max AA. Też jestem zawiedziony. Chyba każdy spodziewał się nieco lepszej wydajności. Zwłaszcza w tej cenie... A do HTPC karta jest dobrą propozycją: "one new addition that’s been added to GM206 is support for H.265 (HEVC) encoding and decoding. GTX 980’s NVENC video engine offers native support for H.265 encode only, no decode. GM206 also adds native support for HDCP 2.2 content protection over HDMI." Trochę poczekam (może cena spadnie) i kupię do ITXa. Jako zastępca 750Ti oraz tak dla zabawy biosem - zegary, napięcia, pamięć jak najwyżej. -- Przeglądam inne recenzje, m.in. THG i ich pomiary odnośnie dokładnego pomiaru prądu przez karty. Asus ze swoim modelem STRIX się nie popisał (pobór z płyty): Natomiast u Gainwarda wygląda to już normalnie: Edytowane 22 Stycznia 2015 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Wystarczy grać w wysokich ;) a nie ultra + max AA. Też jestem zawiedziony. Chyba każdy spodziewał się nieco lepszej wydajności. Zwłaszcza w tej cenie... (...) Tylko po co sobie od razu strzelać gola gdy można z odrzutów produkcyjnych 970 coś jeszcze skleić po tym jak AMD wyda kolejną grzałkę? Aż mnie zęby bolą ze złości że kiedyś było odwrotnie przy FX 5900 Ultra i R9800 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 No cóż spodziewałem się troszkę lepszej wydajności w tej cenie, a tak dostajemy przeciętną kartę. IMO przesiadać się z 660 na 960 się nie opłaca. Lepiej wziąć R9 280x lub dołożyć do R9 290. Nie popisali się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Tak, ale GTX960, to Maxwell z DX12 i innymi wodotryskami, których obecne karty nie mają. To też podnosi cenę. Ale fakt, karta bez podsystemu pamięci, kompletny niewypał przy tak kosmicznej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2015 Mały update: "referencyjny" Palit jest na Samsungach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 Buehehe, ale cenę zaśpiewali. Przecież ta karta warta jest tyle co miska ryżu. Nawet taki 980 z szyną 256bit. mógłby chodzić po 1000zł i tak by się to opłacało, ale AMD w ciemnej [gluteus maximus] i takie to mamy ceny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) ta... widoczny spadek wydajność po zapchaniu ramu na GTX970 http://cdn.overclock.net/7/78/78ab3216_4vciohfw.png żródło : http://www.overclock.net/t/1535502/gtx-970s-can-only-use-3-5gb-of-4gb-vram-issue/170#post_23443760 Nvidia chyba zauważyła problem: https://forums.geforce.com/default/topic/803518/geforce-900-series/gtx-970-3-5gb-vram-issue/post/4430032/#4430032 Edytowane 23 Stycznia 2015 przez KaszaWspraju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Nie tylko ramu, z tego co doczytałem od razu leci na łeb na szyje wydajność , power limit jak i takty sa obniżane. Z drugiej strony problem jest i go nie ma zarazem. Bo co z tego że w 4k przy max AA się pojawiają problemy, skoro karta i tak tych ustawień nie jest w stanie uciągnąć. Przy FHD w nowych tytułach problem nie występuje... No ale ciekawe jakie stanowisko zajmnie Nvidia Na razie dużo szumu i spekulacji. Ale rozbawiają mnie ludzie ktorzy pokazują że gra nie może zaadresować 4gb ramu, a licznik FPS pokazuje 20FPS... bo tak dowalił ustawień;) Edytowane 23 Stycznia 2015 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Takie ceny mamy MY, w usa 199$ wiec cena ok, taka sama jak r9 280 i 285. Co nie zmienia faktu że i tak 280 to lepszy wybór. Nie można lać na nvidię bo to nie jej wina że u nas takie ceny w stosunku do zarobków. Karta cenowo jak na nowość jest dobrze wypozycjonowana, ale nie na naszym rynku. Nvidia GeForce GTX 960 review: extremely efficient Full HD graphics card Jak ktoś chce się pośmiać z szyny 128 bit to polecam. P.S. albo nie kopmy leżącego. haha, fajny frametime :zonk: Edytowane 23 Stycznia 2015 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 200$ kosztują golasy. Jak chcesz coś lepszego to ceny kształtują się w przedziale 210 - 240 $. http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?290124-GIGABYTE-GTX-960-G1-Gaming-Physical-Review-and-Overclocking Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 No nie wiem: http://www.newegg.com/Product/ProductList.aspx?Submit=ENE&N=100007709%20600537575&IsNodeId=1&bop=And&Order=PRICE&PageSize=30 Nie potrzebujesz do tej karty 30cm pcb i 4 wentyli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Mam wrażenie że ludzie mają bardziej żal o samą wydajność- między gtx770 a gtx970 jest przepaść, a między gtx760 a gtx960 nie ma większej różnicy, a początkowa cena jest tylko takim wkurzającym dodatkiem. Gtx960 jest konkurencją dla r9 280, prawda? One kosztują po 850zł, a gtx960 najtańsze są po 900zł. Jest szansa że ceny się zrównają więc karta jest raczej dobrze wyceniona. Mnie najbardziej boli ta wydajność i ilość pamięci , patrząc na to karta powinna być następcą gtx750ti... Mam wrażenie że gdyby wrzucili do niej szynę 192bit i 3GB to biłaby spokojnie gtx770 i wtedy ludzie widząc cenę 900-1000zł wyciągali by portfele bez gadania. Edytowane 23 Stycznia 2015 przez Gerlath 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 Właśnie z powodu tej niszczęsnej szyny 128 bit i marnych 2 GB pamięci, ludzie są niezadowoleni. 960-ka jest za droga do swoich zasobów/wydajności i nie zmieni to fakt, że jest to nowa technologia - DX12 + inne wodotryski. Jednym słowem karta została skrzywdzona przez Nvidię szyną i ilością pamięci, bo wydajność pixel jest wysoka, tylko co z tego, jak podsystem pamięci się dławi :( Tak dużo jest w necie wypowiedzi na temat zapychania się 2GB pamięci na karcie, a tutaj znowu 2GB i to ma konkurować z 384 bit 3GB pamięci AMD 280 ? I jeszcze L2 obcięli z 2MB na 1MB. Mini Maxwell ma więcej L2 jak się nie mylę, bo 2MB Szkoda, bo czekałem właśnie na kartę wydajności pomiędzy 770 a 780 z nowymi technologiami, a tu klops. Nie kupię :wacko: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 Poniżej fragment z recenzji na FrazPC: GeForce GTX 960, to karta o nierównej wydajności co niestety zawdzięcza wąskiej szynie pamięci i tylko 2GB rozmiarze VRAM. Pewnych rzeczy nie da się zobrazować na wykresie. Dopiero długa rozgrywka wykazuje anomalie związane z użytkowaniem rdzenia GM206. Szczególnie zapamiętaliśmy moment z Far Cry 4 podczas przelotu lotnią. Zwykłe obracanie kamery za pomocą myszki powodowało drastyczne spadki kl./s, których nigdy (z 45 do 26 kl./s) nie uświadczyliśmy podczas użytkowania Radeona R9 280 i GeForce GTX 760. :kijem: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 960 przy tej szynie zachowuje się podobnie jak 750 . Co z tego że czasami ma wysokie osiągi gdy często ma też duże spadki FPS , jak by dali szynę 192-bit / 256-bit to by znacznie to poprawiło sytuację a tak mamy powtórkę z rozrywki . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 Pojawiły się informacje, że w marcu mają pojawić się wersje 4 GB i 128 bit. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 I to wszystko wina braku konkurencji. Już wcześniej pisałem o syntetycznym obniżeniu szyny obniżając przepustowość posiadanego 660 - klatkował strasznie w dynamicznych scenach. Nv ma wyrwę w ziemi pomiędzy 960 a 970 i czeka nas chyba wylew midów. Pojawiły się informacje, że w marcu mają pojawić się wersje 4 GB i 128 bit. I że złapią Nessie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...