shakal84 Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2013 (edytowane) Dałem na 4 GHz cpu ratio, 3,9GHz cache ratio Napięcie cpu vcore 1,075V, adaptive mode Napięcie cpu cache 1,050V, adaptive mode Przy obciążeniu prime95 proc dochodzi do ~70C (na chwilę było 73, ale potem spadło), ale cpu-z pokazuje napięcie 1,195V lub 1,118V (skacze ciągle pomiędzy tymi dwiema liczbami). Ktoś wie jak to interpretować? Czy mój procek rzeczywiście potrzebuje takiego napięcia (do 1,195V) jakie pokazuje cpu-z, czy sobie po prostu tyle bierze bo może (dzięki adaptive mode)? Jestem zielony w świecie oc więc wybaczcie mi te pytania Moja wiedza pochodzi tylko z poradników na yt i artykułów na necie. Miałem podobną sytuacje jak u Ciebie. O ile dobrze sie orientuje za "voltowanie" odpowiada opcja "CPU Load Line Calibration" tak ta opcja sie u mnie nazywa. Możesz ją ustawić na Auto lub Levele od 1 do 5. Na Levelu 1 płyta bedzie wysoko "voltowac" procka na Levelu 5 najniżej. Ja ustawiłem na Level 5 i nie mam juz takiego wysokiego skoku napięcia (ustawienia Adaptive VCore) Edytowane 20 Listopada 2013 przez shakal84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2013 (edytowane) Weź nie przesadzaj ja mam 4670k który robi 4,5GHz na 1,21V, tylko temp. mnie dobijają. Jak nowa buda przyjdzie i będę musiał rozebrać kompa to zobaczę jak z tym zdejmowaniem ihs jest. Właśnie testuję swojego procka i obecnie lecę na 4,3GHz (4,2GHz cache) przy 1,15V vcore (adaptive) i 1,125V (adaptive) cache. Nie robię testów w żadnych programach typu prime95 żeby nie zwiększać nienaturalnie napięcia - po prostu odpalam różne gry. Jak dobrze działa w Docie 2, to raczej stabilnie Przy 4,3GHz i 1,1V vcore miałem bsody, ale przy 1,125v juz stabilnie. Czy to oznacza, że mój procek jest "ze średniej półki"? Szału nie robi, ale mogło być gorzej? Edytowane 22 Listopada 2013 przez Tompior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2013 @UP Sprawdź ile potrzebuje papu do 4,5GHz Ja dziś próbowałem oskalpować swojego cepa i poległem. Ihs do pcb jest tak dociśnięty ze nie dało rady nic tam wcisnąć. Podejście drugie zrobię jak zorganizuje sobie jakieś małe imadło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2013 @UP Sprawdź ile potrzebuje papu do 4,5GHz Ja dziś próbowałem oskalpować swojego cepa i poległem. Ihs do pcb jest tak dociśnięty ze nie dało rady nic tam wcisnąć. Podejście drugie zrobię jak zorganizuje sobie jakieś małe imadło Próbowałem @4,5GHz przy 1,2V/1,175V i wywala BSOD w Docie 2. Wyżej napięć nie daję, bo nie ma sensu. Temperatury mi tylko wzrosną, żywotność spadnie a różnicy wielkiej nie będzie (no bo ile mi da zmiana z 4,3 na 4,5...). Co do delidowania - próbowałeś metody z blokiem drewna i młotkiem? Podobno lepsza niż podważanie skalpelem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2013 O tyle mnie zastanawia to co piszesz Gkar, że mój egzemplarz też niby-chodzi na 4.6 GHz przy 1.3V. I nawet spokojnie przechodzi większość testów. A w najmniej oczekiwanym momencie, zazwyczaj przy otwieraniu nowej karty przeglądarki - wielki błękit. Tak co najmniej trzy razy na dzień. Żeby dojść do stabilności musiałem zejść do 4.4 GHz, dzięki temu mogłem też zejść z napięciem, ale nadal powyżej Twoich 1.21 i temperatury wcale nie są jakieś tragiczne. I tak zaliczyłem już jeden błękit 124 (dla odmiany przy otwieraniu jakiegoś apletu javy), no ale jako że raz na dwa tygodnie jest już dla mnie do zaakceptowania, to uznaję, że mam to stabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2013 Wywalanie się przeglądarki/javy/flasha nie musi oznaczać problemów z przetaktowanym cpu. Miałem podobny problem ze głupiej animacji flash nie dało się obejrzeć w oknie przeglądarki bo był po 2 sec freez. Wystarczyło ze zainstalowałem najnowsze pluginy do ff i problem znikł jak ręką odjął. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2013 Jak to jest z tym napięciem dla pamięci? Pamietam, że dla SB i IB zalecane było brać pamięci 1.5v. Muszę wymienić moje obecne pamięci a większość tych, które mi odpowiada jest z napięciem 1.65v... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2013 Nie wiem skąd wziołeś te 1.5v , 1.65v to lajtowe napięcia dla sandy i w górę. Bezpieczne napięcie to 1.75v w normalnym użytkowaniu , trzymając różnice vmem/vtt max do 0.65v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areczek1987 Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2013 (edytowane) http://zapodaj.net/8304be7c19f60.jpg.html wszystko na co stać mój model ES na nh u12p i mx-2 na tych wszystkich wygrzewaczach(linx occt i ibt). ruszyłem tylko vcore i vccin. W aidzie(stability test trail) na 1.3 idzie na 4.7 przy temperaturach max 68 stopni. I tu moje pytanie:imadło czy nóź?rozgrzewaliście jakoś swoje procesory przed stuknięciem?Już próbowałem ściągnąć przy pomocy młotka i śrubokrętu i skończyło się na tym że ihs nie jest równy(wybrzuszył się z jednej strony). Zestresowany zmontowałem cały zestaw i nie zobaczyłem żadnej różnicy w temperaturach:/ W ogóle opłaca się w to bawić jeśli mam go zamiar normalnie użytkować? Jutro jak zobaczę co doradziliście i się zdecyduje to zobaczę czy coś jeszcze zostało z tego wybrzuszenia. Pozdrawiam! edit:Godzina na aidzie http://zapodaj.net/de799f43464c1.jpg.html Edytowane 28 Listopada 2013 przez areczek1987 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2013 Jeśli podczas normalnego użytkowania nie będzie Ci przeszkadzać temp. rzędu 65+ to nie skalpuj go Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2013 Czy naprawdę pod czapkami jest taka tragedia że na dzień dobry trzeba brać Gillette albo suszarkę i imadełko? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2013 Suszarką to nic nie zdziałasz ;) Tapatalk 4 @ SGS 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2013 Suszarką to nic nie zdziałasz Tapatalk 4 @ SGS 3 YT mówi coś innego [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pielson Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2013 A gdyby zamocować procesor w czymś co go zabezpieczy a IHS spróbować obrócić żeby zerwać silikon? Wydaje mi się że dłuższa chwila w zamrażalce proca by nie uwaliła i silikon w niskiej temperaturze był by mniej elastyczny i łatwiej było by go "ukręcić". Wszystko ładnie na papierze.. Tylko czy to by się mogło udać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2013 Spróbuj i opowiedz nam jak było ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2013 A gdyby zamocować procesor w czymś co go zabezpieczy a IHS spróbować obrócić żeby zerwać silikon? Wydaje mi się że dłuższa chwila w zamrażalce proca by nie uwaliła i silikon w niskiej temperaturze był by mniej elastyczny i łatwiej było by go "ukręcić". Wszystko ładnie na papierze.. Tylko czy to by się mogło udać? Nie ma jak metoda - nic na siłę wszystko młotkiem Powtórzę kolejny raz żyletka i obieraj tego kapelusza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2013 Jestem nowy w temacie haswell'a wiec zapytam choc pewnie gdzies juz pisaliscie o tym czy zapodane przez plyte z automatu napiecie 1.39 przy takcie 4,5GHz jest bezpieczne na 24/7 komp chodzi liczy w ciagu dnia 4-5 godzin gram czytam filmy ogladam. Tak sie zastanawiam skoro mobas z automatu zapodal takie vcore to powinno byc ok ? gdzies widzialem ze max dopuszczalne jest lekko powyzej 1.4V , dodam ze podczas codziennych zajec max temperatura 50'C podczas dluzszej gry w BF4 max 67'C chlodzone ciecza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2013 Za dużo. Auto jest dobre dla dzieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2013 radiergummi :/ Czyli ze co szpece z gigabyte pocisli za duzo papu ?? skoro tyle zapodala plyta to raczej nie z nieba tylko ktos to wprowadzil w bios chyba ? Problem w tym ze na zabawe w OC potrzeba w chu.. czasu i kilkanascie albo i wiecej restartow kompa a sprzet ma kopac i zarabiac jak jest odpowiedni czas :/ to na ile bys proponowal obnizyc takty i vcore ??? 1.28V bedzie OK ?? chyba 4.2GHz robil z automata na takich taktach . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2013 Jestem nowy w temacie haswell'a wiec zapytam choc pewnie gdzies juz pisaliscie o tym Ale nie nowy w kwestii podkręcania.Vcore manualnie - zawsze! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2013 (edytowane) Dobra, zawiesiłem się na LGA775 i teraz nie odnajduję się w ustawieniach def na Z87 Pro3 dla cepa. I drań z uporem maniaka siedzi mi na mnożniku x38 i napięciu 1.0886 ( CoreTemp tyle wskazuje ) Nie jestem wierzący ale pomóż mi Supermanie!1 Edytowane 7 Grudnia 2013 przez Orgiusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2013 coretemp mi zawsze wskazuje głupoty, sprawdź co pokazuje cpuz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2013 coretemp mi zawsze wskazuje głupoty, sprawdź co pokazuje cpuz... I jeden i drugi to samo po ustawieniu ręcznie 0.968v i x34. OCCT stabilnie z AVX na 1h. Na razie sprawdzam stabilność i temperatury bo pogubiłem się jak Antek na skypie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2013 a możesz przypomnieć jaką masz konfigurację? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2013 4670K + Z87 Pro3 + TG Vulcan 1600 cl9. To ostatnie ustawiłem prawidłowo [; Tak jak mówię - na razie sprawdzam stabilność i temperatury ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pielson Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2013 Metoda z młotkiem jest bezpieczniejsza? Po weekendzie będzie inne chłodzenie to pewnie będę ściągał czapkę i wymienię pastę i na nowo silikon. Posiadam Arctic MX - 2 , dobra ona będzie między rdzeń czy coś innego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2013 Pomiędzy rdzeń i czapkę to albo clp (najlepsze temp) albo gelid extreme (wtedy też go możesz zaaplikować pomiędzy Ihs, a chłodzenie). Metoda z młotkiem jest podobno bezpieczniejsza od metody z żyletką. Tapatalk 4 @ SGS 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2013 Metoda z młotkiem jest bezpieczniejsza? Po weekendzie będzie inne chłodzenie to pewnie będę ściągał czapkę i wymienię pastę i na nowo silikon. Posiadam Arctic MX - 2 , dobra ona będzie między rdzeń czy coś innego? Sam mam MX-2 i po rzucie okiem darowałem sobie pomysł skalpowania/wybijania imadłem bez czegoś o czym wspomniał Lanc. A na razie odkrywam uroki Z87. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pielson Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2013 (edytowane) To aż takie złe są wyniki z ty MX'em pod czapą? Teraz w spoczynku u mnie 48 a w pokoju 21. Macho z mx'em miedzy ihs po dwóch stronach nie dałby znacznego skoku w temperaturach? @ Słyszałem też o metodzie z nitką ;) Ktoś słyszał? Edytowane 7 Grudnia 2013 przez pielson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2013 (edytowane) P55 Extreme4 też trochę opcji miał, choć tam się już gubiłem z podkręcaniem (vs 775);Więc narazie edukuję się co do mnie mówi BIOS' ciesząc się i5 na stocku... Edytowane 7 Grudnia 2013 przez serwal4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...