Hormon Opublikowano 31 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2019 @Michikun Tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 31 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2019 3 minuty temu, Hormon napisał: @Michikun Tak A instalowałeś sterowniki do chipsetu płyty głównej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 31 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2019 U mnie też zrównoważone, bo faktycznie na tym planie najlepsze jest zarządzanie. Sterowniki są. W teście R5 3600 Liptona na YT miał podczas testu 82 stopnie bez obudowy... Czyli fabryczne chłodzenie nie jest wystarczające.Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 31 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2019 Oczywiście, że nie jest. W dodatku mogli tam powkładać coolery, które mieli na "stanie" od dawna i pasta mogła stracić swoje wartości. na takiego ryśka to najlepiej Arctic Freezer 34 eSports Duo wrzucić, będzie cicho i chłodno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hormon Opublikowano 31 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2019 37 minut temu, Michikun napisał: A instalowałeś sterowniki do chipsetu płyty głównej? Komputer po restarcie zazwyczaj się nie uruchomił ponownie, więc nie było mi dane wykonać pełnej instalacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 31 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2019 Oczywiście, że nie jest. W dodatku mogli tam powkładać coolery, które mieli na "stanie" od dawna i pasta mogła stracić swoje wartości. na takiego ryśka to najlepiej Arctic Freezer 34 eSports Duo wrzucić, będzie cicho i chłodno.Zdejmowałem, wyczyściłem i nałożyłem swoją srebrną pastę, ale nic to nie dało. Także będę musiał kupić lepsze chłodzenie, ale coś tańszego. Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2019 Buildzoid's massive AM4 motherboard roundup 2019 // ALL X570 X470 and B450 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2019 Takie sobie to porównanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marucins Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zastanawiałem się nad AMD Ryzen 9 3950X. Ale z tego co widać w sklepach, a raczej nie widać... :) Dostępność tego CPU identyczna jak 3900X zaraz po premierze, czyli żadna :( Ktoś z tu obecnych z własnego doświadczenia wie, kiedy realnie można spodziewać się 3950X w jakimś sklepie? Mam nastawiać się na połowę stycznia czy może nawet luty? Może jest tutaj osoba, która już zamówiła powyższy CPU i dostała rzeczowe informacje ze sklepu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2020 (edytowane) Pytanie do posiadaczy 3700/3800/3900/3950 bo zakładam, że każdy z 3600 robi oc all core :) Na jakich ustawieniach PBO macie najlepsze wyniki? Próbowałem różne tryby Enhanced, PBO +200 i na razie najlepiej wychodzi na zwykłym PBO Auto z offsetem -0,05V. Ale w CB20 boostuje wtedy ok 4000-4050 all core na 12 jajkach Edytowane 3 Marca 2020 przez Michaelius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2020 ja mam ustawione na AUTO - w CB20 dobija do 4050 na wszystkich rdzeniach, a przy obciążeniu jednego dobija do 4430 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
handrzej Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2020 Coś mnie podkusiło by postawić nowy BIOS na mojej MSI X470 gaming pro carbon... I samsungów B-DIE za cholerę nie moge teraz ustawić. Ci w changelogu pitolą o poprawieniu stabilności i kompatybilności, a jest znacznie gorzej. Chodziły sobie pamięci na 3800/3733/3600CL16 bez problemu. Teraz mam problem by je odpalić wyżej jak 3200CL14. Żenada jakaś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitt_34 Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2020 (edytowane) A ja dzisiaj wgrałem nowy bios i jestem praktycznie zadowolony. na szybko ustawiłem w biosie i wyszło coś takiego. Oczywiście muszę dopieścić vcore, oraz timingi będzie cacy ? Edytowane 3 Lipca 2020 przez Pitt_34 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2020 klik 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Tu są zawarte informacje co w biosie trzeba ustawić i jaki soft zainstalować. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ScreamSonic Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2021 Witam, na dniach odebrałem zestaw PC. Mam z nim mały problem. Po złożeniu całego PC na płycie głównej świeci pomarańczowa dioda DRAM. Po odpaleniu, nie reaguje monitor, myszka oraz klawiatura. Sprawdzałem kości RAM i bez zmian. Wyjąłem RAMy z mojego starego PC, również bez zmian. Na rededit wyczytałem że może być to spowodowane zasilaczem.... Co mnie bardzo zdziwiło. Karta graficzna odpala się, ledy czy wiatraki działają. Wszystko jest dobrze podpięte bo sprawdzałem cztery razy. Nigdzie nie ma luzów, nic nie było uderzone, nic nie spadło, podczas montażu ze wszystkim obchodziłem się bardzo delikatnie. Mój zestaw to - RTX 3070 - Ryzen 5 5600X 16GB RAM G.Skill Tridentz 3600Mhz, 16CL Zasilacz Seasonic 750w. Płyta główna jak w tytule - Asus TUF Gaming X570. Czy miał ktoś podobny problem? Szukałem w internecie, to nawet na oficjalnej stronie Asusa jest mało info odnośnie tego problemu. (filmik na którym pokazują by wyczyścić kości ram).... Jesli ktoś ma jakiś odnośnik, co może być przyczyną, jakieś rozwiązanie problemu, cokolwiek,proszę o odp. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2021 Masz możliwość pożyczenia od kogoś procka z generacji Zen 2 ? Może bios w płycie jest za stary i nie widzi R5 5600X 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ScreamSonic Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2021 Własnie nie mam. Znalazłem kilka postów na zagranicznych forach i wiele osób miało z tym problem bez rozwiazania ? Z tego co czytałem, to wymieniali płytę na inną. Co do prób rozwiązań, jutro sprawdzę kilka, które przeczytałem na forach. Jak to nie podziała, oddam PC do specjalisty od nas z miasta, a jak nie da rady chłop nic zrobić, to odsyłam do sklepu i chcę inną płytę. Co do startu klomputera - odpalają się wszystkie wiatraki, grafika, wszystkie Ledy na wiatrakach, płycie głównej, na grafice itp. Pomimo zainstalowanego 4-pinowego speakera , nie mam żadnych sygnałów dźwiękowych, sprawdzałem raz jeszcze czy chłodzenie jest dobrze zamocowane. Nic nie wskazuje, że ten problem jest z mojej winy, błędu mojego podczas montażu czy coś w ten deseń. Nie mam pojęcia o co chodzi, żebym chociaż mógł wejśc w BIOS.... Ale monitor śpi, klawiatura myszka również. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2021 Jak nie idzie wejść do biosu / uefi to coś jest już na etapie testu POST . Połączenie CPU z ramem albo z GPU , wszak Ryzen ma w sobie zarówno kontroler DRAM jak i PCI-E . Połączenie CPU z MB też można sprawdzić . Ta twoja płyta to wersja Pro Wifi czy inna odmiana ? Poszukaj w instrukcji do płyty czy masz w niej funkcję USB BIOS FlashBack ew. zobacz z tyłu czy masz port USB opisany jako BIOS i do tego przycisk Bios lub bios flbk Wtedy robisz update biosu wg. strony Asusa - sekcja Start from scratch with USB BIOS FlashBack™ . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ScreamSonic Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2021 Nie, jest to płyta bez żadnego wifi etc. co do biosu to sprawdze wszystko jutro i dam znać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2021 Na pudełku od płyty będzie pomarańczowa naklejka sugerująca wsparcie dla serii 5000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ScreamSonic Opublikowano 1 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2021 Czy to będzie naklejka typu AMD Ryzen 3000 deskop ready? Bo tylko coś takiego widzę.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyr83 Opublikowano 1 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2021 4 godziny temu, ScreamSonic napisał: Czy to będzie naklejka typu AMD Ryzen 3000 deskop ready? Bo tylko coś takiego widzę.... Jak jest ryzen 3000 ready to pewnie masz stary bios bez obslugi ryzen 5000, nie masz obslugi flashowania biosu z pendirve? Wiele plyt ma cos takiego, ze na dowolnym kompie przygotowujesz pendrive z biosem, potem wpinasz go w oznaczony port usb na plycie i mozesz flashowac bios nawet gdy komp nie wstaje czy nie masz procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK74 Opublikowano 2 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2021 Ta płyta nie ma możliwości flashowania biosu bez procka. Ale skoro odbierał złożony zestaw, to czy sklep nie powinien dokonać aktualizacji biosu? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TitoBandito Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2021 Musisz wgrać nowy bios, aby płyta zadziałała z twoim procesorem. Niestety ta płyta nie ma możliwości flashu biosu bez procesora przez podłączony pendrive. Pewnie komputer ci złożyli, ale "nie dopłaciłeś" do aktualizacji biosu, więc mieli w [gluteus maximus] sprawdzenie czy wszystko działa.? Poskładali, odesłali i zainkasowali kasiorkę. Polskie "sklepy", niestety...?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ScreamSonic Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2021 (edytowane) W dniu 1.03.2021 o 23:39, tyr83 napisał: Jak jest ryzen 3000 ready to pewnie masz stary bios bez obslugi ryzen 5000, nie masz obslugi flashowania biosu z pendirve? Wiele plyt ma cos takiego, ze na dowolnym kompie przygotowujesz pendrive z biosem, potem wpinasz go w oznaczony port usb na plycie i mozesz flashowac bios nawet gdy komp nie wstaje czy nie masz procesora. PC sam składałem, 1 raz po 10 latach, ale wszystko robiłem delikatnie i dokładnie tak jak było w instrukcjach. PC oddany do specjalisty na diagnozę. Zobaczymy co wymyśli. Z drugiej strony - osły ze sklepów komputerowych powinni poinformować klienta, o możliwości nie odpalenia się komputera z powodu starego biosu, czy jakiegoś sterownika.... A oni tylko kasę wziąć i opchnąć sprzęt i nara.... Edytowane 3 Marca 2021 przez ScreamSonic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vegeciak Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2021 @ScreamSonic Miesiąc temu składałem komputer z procesorem AMD Ryzen 7 5800X oraz płytą główną na chipsecie B550 (a więc teoretycznie "nowszym" od Twojego) i też musiałem aktualizować BIOS bo inaczej komputer nie chciał się uruchomić. Objawy były bardzo podobne do Twoich, tj. naciskam przycisk, LEDy się rozświetlają, wentylatory zaczynają się kręcić, a na monitorze ciemno. Jedyna różnica była taka, że u mnie płyta główna naprzemiennie rozświetlała wszystkie cztery diody LED (CPU, GPU, RAM i BOOT), a nie tylko jedną. W pierwszej chwili tak jak Ty pomyślałem, że może coś źle podpiąłem, coś się odpięło przy aranżacji okablowania albo że monitor lub karta grafiki są uszkodzone (monitor nic nie wyświetlał, nawet loga producenta płyty głównej), ale później wpadłem na pomysł uaktualnienia BIOSU (u mnie płyta główna umożliwiała aktualizację BIOSU z pendrive'a bez zainstalowanego procesora) i problem się rozwiązał. Oby i u Ciebie skończyło się właśnie na tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ScreamSonic Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2021 Oby to była taka drobnostka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK74 Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2021 17 godzin temu, ScreamSonic napisał: PC sam składałem, 1 raz po 10 latach, ale wszystko robiłem delikatnie i dokładnie tak jak było w instrukcjach. PC oddany do specjalisty na diagnozę. Zobaczymy co wymyśli. Z drugiej strony - osły ze sklepów komputerowych powinni poinformować klienta, o możliwości nie odpalenia się komputera z powodu starego biosu, czy jakiegoś sterownika.... A oni tylko kasę wziąć i opchnąć sprzęt i nara.... Trochę się sklepowi nie dziwię, bo jeśli składałeś sam to co to sklep interesuje czy Ty tam na płytę włożysz np. Ryzena 3600X, który aktualizacji biosu nie wymaga czy może Ryzena 5600X, dla którego bios musi być zaktualizowany. Oczywiście informacja o konieczności aktualizacji biosu dla procesorów Zen3 powinna być w opisie takiego produktu. Z drugiej strony widząc opis jak na przykład ten: Płyta główna kompatybilna z procesorami AMD Ryzen opartymi o architekturę Zen 3. zakładałbym, że bios jest zaktualizowany i gdyby tak nie było miałbym, uważam że uzasadnione, pretensje do sklepu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ScreamSonic Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2021 10 godzin temu, Jacekk44 napisał: Trochę się sklepowi nie dziwię, bo jeśli składałeś sam to co to sklep interesuje czy Ty tam na płytę włożysz np. Ryzena 3600X, który aktualizacji biosu nie wymaga czy może Ryzena 5600X, dla którego bios musi być zaktualizowany. Oczywiście informacja o konieczności aktualizacji biosu dla procesorów Zen3 powinna być w opisie takiego produktu. Z drugiej strony widząc opis jak na przykład ten: Płyta główna kompatybilna z procesorami AMD Ryzen opartymi o architekturę Zen 3. zakładałbym, że bios jest zaktualizowany i gdyby tak nie było miałbym, uważam że uzasadnione, pretensje do sklepu. No właśnie o to mi chodzi, że zero informacji, że trzeba zrobić aktualizację biosu pod ryzena tego czy tamtego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...