zcxn Opublikowano 8 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia To nie karta, sprawdziłem na innej płycie. Zresztą na zintegrowanej też sprawdzałem Myślicie, że kupno nowego procesora powinno rozwiązać problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 26 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia (edytowane) może trzeba oddac procesor na gwarancje (jeśli go niedawno kupiłes) by go sprawdzili w serwisie? Może zrób jeszcze clear cmos? poniżej link podobny do twojego przypadku z diodą - sprobuj clear cmos . https://forum-en.msi.com/index.php?threads/b450-a-pro-max-cpu-white-light.379765/ jak zrobic clear cmos obrazek poniżej Edytowane 26 Sierpnia przez mieciop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkadiusz003 Opublikowano 15 Września Zgłoś Opublikowano 15 Września Po podniesieniu blokady procesor nie wskakuje w miejsce równo, jeden z jego rogów nigdy nie chce odpowiednio się wpasować pinami, patrzyłem na procesor pod każdym kątem i nie widzę wygiętych pinów. Sprawdzałem kilkukrotnie czy w dobra stronę wkładam procesor (trójkąt w trójkąt) Płyta główna: B550 -A PRO Procesor: AMD 5 5600X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pzgr. 39 Opublikowano 16 Września Zgłoś Opublikowano 16 Września (edytowane) Wygląda jakby socket na płycie głównej się zepsuł, coś tam nieprawidłowo chodzi i procesor nie chce wejść. Edit: Masz jeszcze gwarację na płytę ? Napisz do MSI, podeślij im zdjęcia, może mają jakieś rozwiązanie ? Edytowane 16 Września przez Pzgr. 39 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 16 Września Zgłoś Opublikowano 16 Września Witam ciekawy temat (jak sie popieści to sie wszystko zmieści ) podobno xD analizując zdjęcie 1 i 4 czy na pewno procesor jest właściwie osadzany ? ( trójkąt w trójkąt ? ) co bym zrobił , kilkukrotnie bez procesora, dźwignią zamknął bym i otworzył soket. i ponownie próbował bym obsadzić procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
machoneyksc Opublikowano 16 Września Zgłoś Opublikowano 16 Września 2 zdjecie 19 pinow o prostowania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 16 Września Zgłoś Opublikowano 16 Września Wygląda jakby w socket coś wpadło lub płyta jest uszkodzona ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 16 Września Zgłoś Opublikowano 16 Września (edytowane) Zanim poślesz na gwarancję (jak masz), otwórz socket dźwignią, postaw procek tak jak ma wchodzić docelowo w gnieździe, palcem wskazującym leciutko go dociskając ruszaj ruchami kulistymi, a drugą ręką powoli opuszczaj dźwignię. Jak nie zaskoczy to tylko reklamacja. 2 razy coś takiego spotkałem (asus i gigabyte) i któreś piny wspierały się na czymś po drodze (możliwe że były lekko nierówne), dzięki obruszaniu procesora w trakcie zamykania z tego zeskoczyły. Możesz też dowodem osobistym sprawdzić rząd po rzędzie piny na procesorze wzdłuż i wszerz. Edytowane 16 Września przez vlad_8011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 17 Września Zgłoś Opublikowano 17 Września No nie wiem, ja tam nadal nic nie widzę. Może kolega zaznaczyć na zdjęciu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 17 Września Zgłoś Opublikowano 17 Września 12 minut temu, vlad_8011 napisał: No nie wiem, ja tam nadal nic nie widzę. Może kolega zaznaczyć na zdjęciu? Też za bardzo nie widzę, być może te górne piny od wewnętrznej strony małego kwadratu i z deczko wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 17 Września Zgłoś Opublikowano 17 Września Panowie, popatrzcie dokladnie na zdjecie 2...proste. Bardzo fajne zludzenie optyczne, ale jednak piny sa proste. Mialem takie przypadki w czasach starych socketow...najczesciej trzebabylo popiescic...wajha nie otwiera Ci do konca socketu chyba. Sprobuj otworzyc ja na maksa a potem druga reka poruszac socketem, brakuje ci mikrometrow zeby to wlazlo dobrze. Potem probuj osadzic proca i to samo, jedna reka trzymaj wajhe na maksa otwarta a druga probuj osadzic procka "pin po pinie". Zacznij od naroznika dowolnego, jesli wyczujesz ze ktorys stawia najwiekszy opor to ten wsadz na poczatku, potem upychaj reszte. Ale zwracaj caly czas uwage zeby nie wepchnac pod zbyt duzym katem bo ci reszta juz nie wejdzie i pouginasz piny. Ciezko to opisac...sorry. Ale ogolnie czesto sie da to zrobic. Po prostu jesli juz wszystkie piny weszly, to trzeba na chama ale z odrobina delikatnosci... 😄 Panowie, popatrzcie dokladnie na zdjecie 2...proste. Bardzo fajne zludzenie optyczne, ale jednak piny sa proste. Mialem takie przypadki w czasach starych socketow...najczesciej trzebabylo popiescic...wajha nie otwiera Ci do konca socketu chyba. Sprobuj otworzyc ja na maksa a potem druga reka poruszac socketem, brakuje ci mikrometrow zeby to wlazlo dobrze. Potem probuj osadzic proca i to samo, jedna reka trzymaj wajhe na maksa otwarta a druga probuj osadzic procka "pin po pinie". Zacznij od naroznika dowolnego, jesli wyczujesz ze ktorys stawia najwiekszy opor to ten wsadz na poczatku, potem upychaj reszte. Ale zwracaj caly czas uwage zeby nie wepchnac pod zbyt duzym katem bo ci reszta juz nie wejdzie i pouginasz piny. Ciezko to opisac...sorry. Ale ogolnie czesto sie da to zrobic. Po prostu jesli juz wszystkie piny weszly, to trzeba na chama ale z odrobina delikatnosci... 😄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiradi Opublikowano 17 Września Zgłoś Opublikowano 17 Września (edytowane) Pozwolę sobie pominąć tę "wojenkę" milczeniem, natomiast jestem skłonny się zgodzić z tym, że procesor może być (mógł być) niewłaściwie wkładany - wszystko wskazuje na to, że na pierwszym zdjęciu widzimy róg gniazda z "trójkącikiem" - na tym samym zdjęciu na rogu procesora ja nie widzę złotego trójkąta (takiego jak poniżej - narożnik 5600x) - aczkolwiek możliwe, ze jakość zdjęcia jest tak słaba. Edytowane 17 Września przez radiradi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano 17 Września Zgłoś Opublikowano 17 Września tak jak wyzej napisano, zdjecie nr 1 pokazuje blad montazu (kropa na plycie jest, trojkata na procesorze brak), choc moze to byc tez sprawka aparatu, rzadko w 2024 mozna jeszcze zobaczyc klasycznego ziemniaka w foto-uzyciu 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinal25 Opublikowano 22 Września Zgłoś Opublikowano 22 Września Witam Zmieniłem 5800x na 5700x3d no i system zaczął się sypać, przy pierwszym uruchomieniu bardzo długo startował Windows a Instalator sterownika chipsetu AMD się powiesił na instalacji pakietów MSI, to samo jak próbuje wgrywać bibloteki Visual C++ i wszystkie inne aplikacje w formacie instalatorów MSI. W Diablo 4 kilkanaście razy zatrzymał się obraz i po zamknięciu aplikacja naprawia pliki. Mój system to Asus Strix B550 Gaming F , 32 GB G Skill Ripjaws V F4-3200C14-16GVK , 990 Pro 1 i 4 TB , Asus Strix 4070Ti , Seasonic Vertex 750W Platinium, Cooler Dark Rock 5 Pro Pamięci mają profil XMP włączany przez DOCP i działają na 1.35V. Powód zmiany jest prosty - temperatura , x3d w grach nie przekracza 50C podczas gdy 5800X po zabawach z CO ma 70 - 75C a w lato dochodził do 90C. ( Cyberpunk z RT ) Niestety system wysypał się całkiem i nie mam żadnych zrzutów ekranu ale błędy WHEA były, teraz siedzę z powrotem na 5800x - instalacja od nowa koło 10 minut trwała. Jestem nastawiony na zwrot towaru ale może ktoś wymyśli w czym problem, wstępnie wydaje mi się , że źle współpracuje z pamięciami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 22 Września Zgłoś Opublikowano 22 Września Zdaje się, że pod nowy procesor X3D należy wgrać specjalny sterownik chipsetu. Wejdź na stonkę swojej płyty głównej i w wsparciu programowym wyszukaj informacji na ten temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinal25 Opublikowano 22 Września Zgłoś Opublikowano 22 Września 59 minut temu, leven napisał: Zdaje się, że pod nowy procesor X3D należy wgrać specjalny sterownik chipsetu. Wejdź na stonkę swojej płyty głównej i w wsparciu programowym wyszukaj informacji na ten temat. Niby obsługa X3d jest dołączona do zwykłego pakietu sterowników. Jedyne co znalazłem to aby przeinstalować sterownik, ja nawet wgrałem system od nowa i jest to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 22 Września Zgłoś Opublikowano 22 Września Masz program occt i 4 moduły.Sprawdz każdy po 1H Godzinę temu, spinal25 napisał(a): wstępnie wydaje mi się , że źle współpracuje z pamięciami. Sprawdz na 2933 cl16 czy jest to samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinal25 Opublikowano 23 Września Zgłoś Opublikowano 23 Września Działa w trybie Auto na 2133, natomiast na 3200 CL14 stabilnie nie działa tak więc leci na zwrot . Jest jeden plus dowiedziałem się przy okazji co za pamięci kupiłem te nowsze B-die potrafią latać przy dobrych wiatrach na 3600 - 3800 CL14, CL15. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 23 Września Zgłoś Opublikowano 23 Września 2 i 4 banku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinal25 Opublikowano 24 Września Zgłoś Opublikowano 24 Września (edytowane) Zwróciłem 5700X3D, zostaję na starym procku 5800X , zmieniłem pastę na MX6 , ustawiłem dławik 65Wat, CO -8 na 2 wydajnych rdzeniach a reszta na -16 i w Cinebench 2024 jest 838 na multi i 96 single a temp max 81C. A co do pamięci to mam w 2 i 4 banku ale przekładałem je też do 1 i 3. i są na liście QVL nawet w 4 slotach. Płyta puszcza profile XMP tylko przez Ai Overclock i na 5800X3D to ustawienie działa bez problemu w/g informacji z zachodnich for W komentarzach na X-kom jeden koleś napisał, że 3 razy wymieniał tego procka bo niebieskie mu wyskakiwały i dalej to samo. Edytowane 24 Września przez spinal25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 24 Września Zgłoś Opublikowano 24 Września (edytowane) No niestety trochę jest tych ryzenow uszkodzonych. Się ludzie podniecają wrzutka od redaktorka co musi mieć co do garnka wlozyc o intelu a ryzenow 2x tyle,najczęściej uszkodzone pcie 4.0 i kontroler ram. Już na tym zdechnięty forum w ciągu roku było kilka sztuk uszkodzonych głównie 7000 Edytowane 24 Września przez karro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 24 Września Zgłoś Opublikowano 24 Września Ja kupiłem 5700X3D u chińczyka, przyjechała nówka i śmiga jak złoto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 24 Września Zgłoś Opublikowano 24 Września 46 minut temu, radiergummi napisał: Ja kupiłem 5700X3D u chińczyka, przyjechała nówka i śmiga jak złoto. Gratki... a ty długo modem? Coś mi umknęło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 25 Września Zgłoś Opublikowano 25 Września Długo.Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinal25 Opublikowano 26 Września Zgłoś Opublikowano 26 Września (edytowane) Jednak nie wina aktywacji a le Microsoftu już tak. Edytowane 30 Września przez spinal25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 26 Września Zgłoś Opublikowano 26 Września @spinal25 Microsoft obrał na celownik nowego wroga: swojego klienta. Teraz w ogóle trzeba przypisywać licencję do konta M$, bo tym kluczem co masz na naklejce, to nic nie zrobisz przy zmianie PC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinal25 Opublikowano 30 Września Zgłoś Opublikowano 30 Września (edytowane) Sprawa rozwiązana ostatecznie, owszem Microsoft utrudnił aktywację Windows ale to nie on powodował sypanie się systemu. Problem instalacji pakietów MSI ( a one też są w sterownikach od AMD ) był związany z wyłączeniem wbudowanego programu antywirusowego. Do tej pory używałem narzędzia Defender Control od Sordum ale z najnowszym buildem 23H2 v2 zaczęły się błędy wymienione wcześniej. Myślę, że temat można zamknąć .. PS. Ostatecznie wziąłem na próbę 5800XT (B2) i to był strzał w 10, jest o niebo chłodniejszy bo max 68C i 2 rdzenie jadą na 4950 na Auto z wyłączoną funkcją Fmax. 5700X3D miał problem z 3200 CL14 i strasznie wolno działał w samym systemie ale to niedziwne jak max 3.9 GHz. Edytowane 30 Września przez spinal25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 1 Października Zgłoś Opublikowano 1 Października Max każdego 5700X3D to 4050MHz.Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 1 Października Zgłoś Opublikowano 1 Października (edytowane) Ostatnio przeglądałem zachodnie kanał i ktoś wspominał o problemach z wydajnością po przesiadce z Ryzen X na X3D. Podobno nawet reinstalacja systemu nie pomagała, chodziło o jakieś sterowniki... Dziwny jest fakt, że AMD nie zamieszcza najnowszych sterowników do chipsetów na oficjalnej stronie... Na stronie AMD jest Chipset Drivers 6.07.22.037 (2024-07-26) Ja mam oficjalny instalator w wersji 6.08.22.137 (2024-08-22) Tutaj nieoficjalny [LINK] od kogoś kto zamieścił te sterowniki na formu ASUS ROG. Instalator jest podpisany cyfrowo przez AMD. Edytowane 1 Października przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 1 Października Zgłoś Opublikowano 1 Października Sterownik jest potrzebny dla 7950X3D i innych dual CCD z X3D.Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...