Skocz do zawartości
kamilxxg

Płyty główne ASUS A320 / A520 / B350 / B450 / B550 / X370 / X470 / X570 - Wszystkie modele AM4

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Mam problem z płytą główną Asus TUF -b450 -  (właściwie to z konfiguracją RAID)

Problem polega na tym że gdy wyłączę CSM - karta graficzna Geforce 2060 Super nie daje obrazu HDMI. 

Podłączyłem starą kartę 7950 - Obiaw ten sam, jednak tu podłączyłem monitor przez DVI - obraz jest! 

Wyłączenia CSM potrzebuję aby skonfigurować RAID na płycie głównej, wedle instrukcji GO to Advanced, --> sata settings --> AHCI-->RAID --> reboot --> disable CSM --> reebot --> dopiero wtedy w biosie pokazuje mi się RAIDXpert menu.

(z przełączonym tylko AHCI na RAID, z włączonym CMS niesty opcja RAIDXpert nie jest dostępna) 

Proszę podpowiedzcie....

1) czy istnieje prostsza droga na skonfigurowanie RAID na tej płycie (ta co opisałem wydaje się niezwykle skomplikowana, jednak tak brzmi oficjalna ścieżka producenta)

2) czy jeśli chce korzystać z RAID to nie mogę korzystać z grafiki via HDMI (absurd...?)??

Z góry dziękuję za wszystkie hinty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, dzięki za odp.

ale co dokładnie robię w systemie? mówisz o sterownikach do grafiki?
Tak żeby HDMI mi "grało"?

Dodam jeszcze że mam oddzielny dysk SSD na M2. 

chciałbym z niego bootować system, jak wybrać boot order? bo te opcje są kompletnie wyszarzone po przełączeniu na RAID +disable CSM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej Udało mi się - może komuś się przyda! 

0. Zupdatuj bios - bez tego nie ruszysz.

1. W bios Zmień typ SATA na RAID 
2. Wyłącz CSM  (diable CSM) 

UWAGA - może nie działać HDMI - u mnie tak się stało w Geforce 2060 

Obecnie korzystam z przejścówki Displayport--> HDMI i działa (internet jest pałen informacji nt. bugów z wylaczeniem CSM) 

3. Restart BIOS

4. Przechodzisz do advanced w bios, pojawia się nowa zakładka Xpert RAID... 

5. KOnfigurujesz RAID jaki tam chcesz 0,1,10 

6. Instalujesz windowsa 

Ważne - ze strony producenta dociągnąć sterowniki i podczas instalacji windy doinstalowac je

W moim przypadku nawet dysk SSD nie był widoczny.

No i na koniec - na sprzęcie bliźniaczym jaki radiergummi ma w opisie - da się to zrobić w 5-10min... 

Na nowym asusu, nowych komponentach 2 dni czytania, 6h bujania się z konfiguracją, czytaniu o bugach etc... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

zamierzam kupić zestaw jak w temacie:

1.Płyta główna: ASUS ROG STRIX X570‑E GAMING

2.Procesor: AMD Ryzen 9 3900X

3.RAM: G.SKILL 32GB 3200MHz Trident Z RGB LED CL14 (2x16GB) - te pamięci czy inny model? nie zależy mi na RGB.

4.Zasilacz:

a) Seasonic Focus GX 650W 80 Plus Gold

b) be quiet! Straight Power 11 650W 80 Plus Gold

+ obudowa, ....

mam pytanie odnośnie płyty głównej oraz zasilacza, jaki wybrać?

Chodzi mi o dobranie zasilania (8+4) pin CPU,

z tego co już kupowałem do poprzednich komputerów to tylko te dwie marki zasilaczy żadnych innych.

Części kupię przed weekendem lub w kolejnym tygodniu... .

Dziękuję i Pozdrawiam

Edytowane przez Kamyk13
nie podkreśliłem że potrzebuję pomocy przy doborze reszty podzespołów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, Blady.666 napisał:

Chłopie... a reszta zestawu?

Mamy się domyślić jaką np grafikę tam wstawisz?

A tak w ogóle to chyba zły dział.

Karta graficzna prawdopodobnie RTX 2070 Super (producent ASUS lub ZOTAC),

zmienię dopiero w 2020r. czekam na nowsze karty,  teraz mam MSI GeForce GTX 1070 Ti.

Prawidłowy dział zapytanie mam w sprawie zasilacza ale też, napisałem jakie podzespoły.

W dziale zasilaczy inni nie zobaczą konfiguracji: pł. główna + zasilacz+ procesor.

Do procesorów 12 rdzeniowych Lipton oraz Black mówili że potrzebne jest zasilanie na tym 4-pinowym gnieździe oraz jak ktoś będzie chciał podkręcać o te kilka MHz więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, Kamyk13 napisał:

Karta graficzna prawdopodobnie RTX 2070 Super (producent ASUS lub ZOTAC)

Jeśli masz zamiar delikatnie podkręcić zestaw, to do tej karty zasilacz 650W spokojnie wystarczy. Jeśli chcesz jednak czegoś ultra cichego, to bierz coś mocniejszego, najlepiej 850W z trybem pasywnym.

Prawidłowy dział zapytanie mam w sprawie zasilacza ale też, napisałem jakie podzespoły.

Jest taki dział jak Co Kupić, wydaje mi się że tam powinny takie pytania lądować.

Do procesorów 12 rdzeniowych Lipton oraz Black mówili że potrzebne jest zasilanie na tym 4-pinowym gnieździe oraz jak ktoś będzie chciał podkręcać o te kilka MHz więcej.

No to w specyfikacji zasilacza pewnie będzie o tym info. Poza tym jak nie będziesz miał zamiaru bić światowych rekordów w OC tego procesora, to ta dodatkowa wtyczka jest zbędna. Te procesory można odpalić nawet na budżetowych płytach z b450, a nawet niektórych A320.
Płyta główna jest ok.
Ja bym brał Seasonic Focus GX 850W albo Corsair RMx 850W do tego zestawu, bo lubię ciszę. Chyba że szukasz coś pod kolor obudowy, no to wedle gustu :)
A że nawet w hi-endowych zasilaczach trafi się bubel? Była kiedyś w necie historia faceta, który zamówił u dealera nowiutkiego Mercedesa S-klasę, a w dniu odbioru nie mogli go odpalić :) Shit happens...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny zestaw choć słabszy ( Asus ROG STRIX X570 E GAMING - Ryzen 7 3800X - 32GB DDR4 HyperX 3200mhz - GTX 1080 G1 Gaming), zasilacz dobrałem be quiet! Straight Power 11 750W. Może i kapke za duży ale cena była dobra ok 480 zł w xkom. Duży zaspas mocy, cichy, kable może troszkę ciężko się układają ale tragedii nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o kable w zasilaczu to trudność w układaniu jest spowodowana ich budową a dokładnie pełną miedzią oraz grubością , niektórzy producenci mają aluminiowe przewody pokryte powierzchniowo miedzią stąd łatwiej się je układa. Np. : NZTX robi na podzespołach Seasonic. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 2.12.2019 o 20:24, grzesiek1945 napisał:

Mam podobny zestaw choć słabszy ( Asus ROG STRIX X570 E GAMING - Ryzen 7 3800X - 32GB DDR4 HyperX 3200mhz - GTX 1080 G1 Gaming) ...

To miałbym do Ciebie pytanie grzesiek1945. Też mam tę płytę, tyle, że z Ryzenem 3700X i 16 GB DDR4 Patriot Viper Steel 4000. Czy u Ciebie działa bez problemu złącze PCIE_x1_2(dolne)? Mam dźwiękówkę AIM SC808 i gdy próbuję ją obsadzić w tym slocie to zero reakcji. Nawet nie pisknie, a system jej nie widzi w menedżerze urządzeń. Próbowałem w PCIE_x1_1 i w PCIE16_x4_2 - w obu działa bez problemu. Ale mnie pasuje właśnie żeby ją obsadzić w PCIE_x1_2, a tu nic. A poza tym, zastanawiam się czy to może nie wadliwa płyta. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale mam dysk ssd w dolnym złączu m.2 i 4 dyski i nagrywarkę dvd na sata. SSD m.2 instalowałem też w slocie m.2 wyżej, bezskutecznie.

Ktoś może poza grześkiem1945 ma tę płytę i wie o co może tu chodzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z kronikarskiego obowiązku (oraz dla osób, które się jeszcze zastanawiają, czy ta płyta daje radę) mój Prime X370-Pro doczekał się kolejnego upgrade CPU, tym razem do R9 3950X (zgodnie z tym co planowałem kiedyś, czyli maksymalnie wykorzystać te platformę :P). 

Wszystko poszło prawie bezproblemowo - trudność z demontażem CPU powoli staje się dla mnie tradycją. Na poprzedniego R7 2700X zamontowałem stockowego Wraith PRISM dostarczonego z CPU i zaaplikowana pastą. Pasta była tak ładnie naniesiona, że postanowiłem ją zostawić. xD Po prawie 2 latach znowu pasta skamieniała (patrz kilka postów do góry, gdy był upgrade z R7 1700 -> R7 2700X) i nie dało się procesora normalnie zdemontować z płyty. Odczepiając zapinkę coolera i próbując ruszać radiatorem lewo/prawo ustrojstwo ani drgnęło, natomiast płyta zaczynała wydawać niepokojące odgłosy, dlatego odpuściłem i tradycyjnie wyszarpałem procek do góry (metoda lipa ale wydaje mi się, że bezpieczniejsza od próby działania większą siła na boki aby procesor pozostał w sockecie a radiator odszedł od CPU). Oczywiście musiało się to skończyć jak na załączonym obrazku, na szczęście nic się nie uszkodziło. Procesor w stanie jak poniżej udało mi się oderwać od radiatora przy pomocy szpachli, którą normalnie używam do odklejania modeli od stołu drukarki 3D. Uwierzcie mi, że nawet jak miałem to wszystko na wierzchu z dobrym dostępem i z solidnym narzędziem do podważania to i tak łatwo nie było... xD 

1.thumb.jpg.3eb5a9f2476c152f63dcef8008ef0ac4.jpg

Instalacja R9 3950X przebiegła natomiast bezproblemowo (użyłem tego samego coolera co na R7 2700X, czyli Wraith PRISM a pastę dałem Thermal Grizzly Kryonaut).

2.thumb.jpg.c86e88d2ff3cf3967fa6bcd1985d6040.jpg

3.thumb.jpg.e5836fd44a5008575195e9553684c5b2.jpg

Na pudełku procesora jest napisane, że zalecane jest chłodzenie wodne ale z moich krótkich testów (test PRIME95) oraz recenzji innych testerów wynika, że bez podkręcania (a tego nie robiłem do tej pory na Ryzenach i nie zamierzam ponieważ procki te generalnie słabo się kręcą kosztem dużego zwiększenia wydzielanego ciepła) ten procesor jest bardziej energooszczędny niż R7 2700X, także to stockowe chłodzenie daje w zupełności radę (a mi się ono bardzo podoba, dlatego zostaje aż do śmierci technicznej). Sekcja zasilania nie grzeje się...tak jak pisałem wcześniej procek bez OC wydaje się być mniej prądożerny od R7 2700X.

Poniżej wyniki testu Cinebench - myślałem, że na tej płycie pierwszej generacji wyniki będą sporo odstawały od tych z PurePC ale nie jest źle.

4.thumb.jpg.25a4396e949359226f717adb839791d7.jpg

5.thumb.jpg.333fd958b30dc8ca1fb2fb16c4a2d00f.jpg

Aha BIOS używam w wersji BETA z AGESA 1.0.0.4 (jak ktoś to wgrywa to na własne ryzyko).

PRIME X370-PRO ComboPI_1004PatchB

Edytowane przez udam_u

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie i Panowie,

W dniu 23.04.2020r. dokonałem zakupu płyty głównej AUS B450-TUF GAMING PRO. Po czym okazało się, że z winy ASUSA dostawa będzie opóźniona i wysyłka rozpocznie się od 28.04. Po telefonie odnośnie tego maila dodałem usługę aktualizacji BIOS, na wszelki wypadek by ruszył RYZEN 5 3600. Jakież było moje zdziwienie, gdy 28.04 paczka była już w paczkomacie.

Z racji natłoku spraw za składanie kompa wziąłem się w weekend majowy. Otwieram pudło, patrzę, a na chłodzeniu VRM były rysy. Ok, niby na folii, ale rysy tak głębokie że po zdjęciu folii też są. W dodatku po złożeniu kompa okazuje się, że BIOS wcale nie jest najnowszy. 

Co to za chora praktyka, że płacąc za pełnoprawny nowy produkt, dostaję produkt "nowy", pozwrotowy? Rozumiem, że mam się z tym teraz bujać i ewentualnie zwrócić w ciągu 15 dni itp. itd. tylko, że komp mi jest potrzebny do pracy i po to nie kupowałem "u Janusza", żeby mieć pewność co do jakości, a tu dno i metr mułu. Co mogę poczynić w tej sytuacji? Da się jakoś sprawdzić czy to nie jakaś poserwisowa kupa? Napisałem im maila, ale odpowiedź w ciągu dwóch dni, na infolinii bzdury typu "w systemie widzę, że aktualizacja była robiona"... Jak wygląda zwrot takiego produktu, który już pracuje i ma zerwaną naklejkę z radiatora VRM?

Zdjęcie numer 1

Zdjęcie numer 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po cyrku z terminami dostawy na bank dostałeś płytę ze jakiegoś zwrotu.Nie ma innej opcji.Czy płyta miał nowy bios pod Ryzena 3600?Mogła mieć.Mają to w systemie.Ale może poprzedni klient coś tam testował sobie z biosami?Ja miesiąc temu też składałem sobie new kompa i płytkę kupiłem w proline.NIe reklamuję sklepu ale nadmienię że na stanie mieli full zapas  mobasów mojego modelu.I tego się zawsze trzymam kiedy coś zamawiam.Dodam że z proline miałem cały zestaw,mobas-pamięć-dysk i zasilacz,po dwóch dniach od zamówienia.Z tego co pamiętam wszystko mieli w dużej ilości.Powodzenia z x-kom i nie daj się im.Pozdrawiam :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo nam przykro z powodu zaistniałej sytuacji, prosimy o wysłanie numerów zamówienia w wiadomości prywatnej.

Przyjrzymy się sprawie i wrócimy z odpowiedzią.

Pozdrawiamy x-kom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,
Proszę, pomóżcie mi z uruchomieniem dysku M2 na drugim slocie płyty głównej, bo nie mogę uwierzyć, że to trzeci z rzędu napęd M2 Samsunga, który tak szybko się zepsuł.

Ale od samego początku.

Kilka dni temu zmontowałem nową platformę opartą na Ryzen 3900X, która wygląda tak:

- Ryzen 3900X
- Chłodzenie Noctua NH-D15 Chromax Black
- Asus Crosshair VIII Hero (Wifi)
- 2x16GB DDR4 G.Skill TridentZ Neo 3600 CL16
- 1x M2 Samsung Evo 970 Plus 1TB
- 1x M2 Samsung Evo 970 Plus 500GB
- 1x SATA SSD Samsung 860 EVO 500GB
- Radeon 5700XT Sapphire Nitro +
- Zasilacz Be Quiet! Dark Power Pro 11 1000W 80Platinium

...i reszta elementów

Na samym początku, po zmontowaniu komputera i pierwszym włączeniu (ale nie pamiętam wtedy czy ten dysk M2 500GB był widoczny, możliwe że był) udało mi się zainstalować Windowsa z bootowalnego pendrive'a, niestety nie mogłem zakończyć instalacji po resecie, ponieważ płyta główna zaczęła pokazywać błędy POST 02/06 po resecie i zawiesiła się na logo ROG nie pozwalając na wejście ani do biosa ani do systemu.

Reset CMOS nie pomógł.
Pomogło załadowanie najnowszego biosu ze strony internetowej firmy ASUS.

Po załadowaniu najnowszego biosu zainstalowałem system Windows 10 na M2 Samsung 970 Evo Plus 1TB, który był widoczny w biosie, ale dopiero po zmianie sekcji CMS na enabled i legacy.

Dysk M2 Samsung Evo 970 Evo Plus 500GB nie był widoczny w systemie Windows 10 na moim komputerze ani w zarządzaniu dyskami. Tylko w zakładce menadżera urządzeń w sekcji NVM Express Controllers drugi kontroler miał podpisany kod błędu We/Wy 10. Nie było możliwości ponownego instalowania tego sterownika. Tylko raz na kilkanaście razy udało mi się "teoretycznie" zainstalować ten sterownik, wtedy dysk był widoczny w zarządzaniu dyskami - ale nie sformatowałem go wystąpił błąd przy próbie sformatowania tego dysku M2 500GB.

Generalnie ten dysk M2 włożony do drugiego gniazda M2 na płycie głównej nie jest w ogóle widoczny w sekcji Boot. Tylko raz na kilkanaście razy można go zobaczyć w zakładce Advanced - NVME Configuration. Ale jest to tylko raz na kilkanaście razy. Zazwyczaj nie jest on wyświetlany.

Próbowałem już najnowszego biosu, zainstalowałem też jego wcześniejszą wersję, ale bez pozytywnego efektu.

Sprawdziłem ten napęd ze znajomym w jego komputerze i są podobne objawy - napęd jest widoczny tylko w sekcji konfiguracji nvme, a w windows 10 jest błąd w kodzie sterownika we/wy NVM Express 10

Poza tym, napęd jest bardzo gorący nawet po krótkim czasie użytkowania.

Czy jest coś, co mógłbym z nim zrobić, jakakolwiek opcja w biosie, ale byłby on widoczny i działający? Czy jednak są to objawy, które mogłyby wskazywać na to, że został uszkodzony?

Dodam, że jest to dysk, który został wyjęty ze starszego komputera, na którym pracował, aż do momentu wyjęcia go z płyty głównej. Windows 10 nadal jest zainstalowany na tym dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem dotyczy prawdopodobnie obu komponentów, więc użyję tego forum, bo spodziewam się większego ruchu.

MOBO mam od kilku lat i zawsze działała. Kupiłem sobie ostatnio powyższą obudowę, i po wielu godzinach walki udało mi się wszystko złożyć razem, i działa. Aż za dobrze. Jeżeli tylko pojawi się źródło zasilania (podłączony/włączony zasilacz), komputer uruchamia się. Jak komputer wyłączę z poziomu systemu, to po sekundzie bycia wyłączonym włącza się znowu. Mogę jedynie wyłączyć/odłączyć zasilacz.

Podejrzanym jest ten magiczny Aurora Sync, jeżeli jest odłączony od zasilacza to komputer za nic nie włączy się, nawet z użyciem śrubokręta, po podłączeniu nawet nie trzeba podłączać przycisku ON/OFF - komputer sam będzie się uruchamiał.

Jakieś sugestie co mogę jeszcze sprawdzić? Odchodzę od zmysłów i mam ochotę pozbycia się PC i zostania "konsolowym kmieciem". Jak nikt jeszcze nie miał do czynienia ze zbuntowaną obudową to po prostu niosę PC do serwisu, może obudowa jest kopnięta (mam ją u nich na gwarancji).

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Edit

Zmieniłem nazwę płyty w tytule, bo jakoś ostatnio jestem przekonany że mam MSI zamiast ASUS.

Edytowane przez Major303

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to wina obudowy, to bardzo prosto można sprawdzić. Wystarczy odłączyć przewód odpowiadający za uruchamianie komputera. Może coś namieszałeś z przewodami od power, resetu czy diod....

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie przewód zasilający nic nie zmienia jak pisałem wyżej. Gdy Aurora Sync jest odłączony PC nie uruchomi się za nic, gdy Aurora Sync jest podłączony nawet przewód zasilający nic nie daje, bo PC uruchamia się sam od strzału.

Diody akurat działają dobrze, tryb Blackout też, tak samo sterowanie wentylatorami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tu się stało tak na prawdę nie jestem w stanie powiedzieć, ale po dogłębnej analizie sytuacji udało mi się doprowadzić wszystko do stanu który wygląda na działający.

Ale jakim cudem PC włączał się bez przycisku zasilania tego nie wiem. Zwarcia nie było tego jestem pewien.

Temat uważam za zamknięty, i dzięki za sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam dylemat którą z poniższych płyt wybrać :

https://www.x-kom.pl/p/569338-plyta-glowna-socket-am4-asus-tuf-gaming-b550-plus.html

czy może

https://www.x-kom.pl/p/600429-plyta-glowna-socket-am4-asus-rog-strix-b550-a-gaming.html

o tufie bardzo dużo dobrych opinii czytałem, rog z kolei kojarzy mi się z klasą wyżej aniżeli tuf.

Która wersja pod względem specyfikacji oraz sekcji zasilania będzie lepsza?

Planuję dokupić do niej R7 5800X i chciałbym go podkręcić na tej płycie jak i ram.

Dzięki za pomoc ?

Edytowane przez warningpz
zmiana nazwy tematu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.11.2020 o 21:10, roar.RAR napisał:

Z tymi ryzenami to raczej niewiele podziałasz, sam jestem ciekawy jak będzie wyglądać rzeczywiste oc. Jednakże ja pod takiego proca brałbym minimum x570 np tuf https://www.x-kom.pl/p/501593-plyta-glowna-socket-am4-asus-tuf-gaming-x570-plus-wi-fi.html

Nigdy nie kupiłbym płyty głównej z myślą o procesorach nowej generacji, która nie umożliwia aktualizacji biosu bez konieczności obsadzenia procesora w sockecie - a ten Asus nie ma specjalnego portu USB dedykowanego pod aktualizację biosu, ani przycisku z tyłu, który umożliwia uruchomienie samej procedury.? Kupując to mobo i parując z Ryzenem 5xxx będzie trzeba : 

a). Latać po okolicznych sklepikach i pytać czy nie zaktualizują odpłatnie biosu.

b). Prosić sklep w którym kupujemy to mobo o płatną aktualizację biosu płyty przed wysyłką.

c). Czekać na procesor starej generacji wysłany przez AMD (specjalna procedura dostępna po udowodnieniu posiadania procesora Ryzen 5xxx poprzez np. paragon z zakupu), obsadzać go w płycie, aktualizować bios i odsyłać procesor do AMD.

Ciekawe perspektywy - ale jak ktoś ma czas i nerwy na takie zabawy - to czemu by nie?!??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam składam nowy komputer do przeróbki filmów z GoPro 7  z wyjazdów będę korzystała z programu Pinnacle-Studio_24_Ultmate i chciałabym korzystać z nowego kodeka H.265 (HEVC) bo w takim nagrywa GoPro i program obsługuje taki kodek.

Wybrałam na razie takie części:

- Procesor Ryzen 9 3900x (2076,20zł)

- Płyta główna ASUS Tuf Gaming X570-Plus (799zł)

jakie ramy były by dobre interesuje mnie 2x16gb (32) i 2banki będę miała jak coś do dołożenia myślę ze 32gb powinno być na początek.

potrzebuje dysk pod M.2 (300-500gb) szybki żeby wykorzystać w płycie głównej pci 4.0 pod system i program bo ze starego komputera mam 1sdd 500gb (crucial mx500) i kilka talerzowych po 1tb na trzymanie danych.

grafikę mam słabą ale na razie ze starego wezmę (MSI GeForce GTX 750 Ti 2GB DDR5)

pytanie jeszcze jaki zasilacz mocny potrzeba ale zapas pod nowa kartę tylko nie wiem jaką ważne żeby miała wsparcie tego kodeka.

Proszę o pomoc w doradzeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi