Skocz do zawartości
Divek

NVIDIA GeForce RTX 3000 (Ampere) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Ostatnim czasem moja karta RTX3080 nie osiąga minimalnych osiągów. Tzn. Karta powinna mieć około 92Mh/s po podkręcenia  a ma tylko 55Mh/s. Czy ktoś jest wstanie powiedzieć mi czy to wada produktu? I czy jestem w stanie zwrócić na gwarancję?

GeForce RTX 3080 10018 MB · Gigabyte Micron GDDR6X  temperatura utrzymuję się na 50 Stopniach Celsjusza o pobiera tylko 172W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualizowałeś ostatnio sterowniki?

Wcześniej działało na pełnej prędkości?

Może to:

https://www.purepc.pl/nvidia-geforce-rtx-3060-i-pierwsze-testy-kopania-kryptowalut-obnizona-wydajnosc-jest-bezposrednio-zwiazana-z-bios-em

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z góry dziękuje za odpowiedź,

Tak, zostały przez mnie zaktualizowane lecz nadal występuje problem.

Wcześniej działało na pełnej prędkości?

W tym problem że nie zwróciłem na to uwagi.

https://www.purepc.pl/nvidia-geforce-rtx-3060-i-pierwsze-testy-kopania-kryptowalut-obnizona-wydajnosc-jest-bezposrednio-zwiazana-z-bios-em

Niestety też nic nie pomogło.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Tak, zostały przez mnie zaktualizowane lecz nadal występuje problem.

Chodzi o to, że może nowsze sterowniki wprowadzają ograniczenia, spróbuj na starszych wersjach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ta karte miałem i mam odruchy wymiotne na ludzi co fejkuja dla kawałkaplastiku,w moich oczach sa bardzo słabi....Jakieś 68 stopni i 2500rpm przy tuf a tym bardziej suprim to nie stało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A lepsza to sobie nie dodawaj,średniawka .Eagle co ma to samo chłodzenie byla najniżej wyceniona z rtx 3080 tj na poziomie ventus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie miałem,opchnąłem bo byłą za słaba dla mnie.Sam milcz kłamliwy fejkarzu.Testy gdzie jest vision ,Eagle i gaming sa dostępne na necie.Gaming to plastikowa karta a suprim to kawał żelastwa to i wyniki inne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam sprzęt : gigabyte b460m aours pro, i5 10600kf, gigabyte rtx 3070 gaming oc, 16gb ram 2666mhz (tak wiem że za wolne), ssd 500gb, zasilacz 750w modecom. Grając w apex legens w fhd bez względu czy mam ultra czy low fps mi skaczą 90-165(165hz monitor) użycie cpu 40-50%, gpu 40-60%, ram 7z16gb. W rdr2 fhd ultra i miałem średnio 50-60 fps a użucie cpu 70%, gpu 100%, ram 9z16 gb. Przeinstalowanie windowsa nic nie dało, poradniki w do zwiększania fps nic nie dają. Zmiana sterwoników na starsze (wgrywałem dwie wersje z grudnia) nic nie daje. Windoze czyszczę Avast cleanup premium , Malwarebytes nic nie pokazało. Update biosu i chyba wszystkich sterwoników nic nie dał. W biosie nie moge zmienić pciex16 gen3 ale płyta to obsługuje. O bottlenecku cpu nie ma mowy... już mi brakuje pomysłów. Acha temperatury na tescie pod obciazniem nie przekraczaja 70c. Jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuję pomocy z moim komputerem.
Niedawno złożyłem sobie komputer, ponieważ mój stary laptop działał tragicznie.
Specyfikacja komputera:

CPU: Intel i5 11600K
Płyta główna: Gigabyte Z590 UD AC
GPU: Nvidia Geforce RTX 3060 Palit
Pamięć RAM: PNY XLR8 32GB 3200MHz (2x16 GB)

Wiedząc że RAM nie pracuje ze swoją maksymalną prędkością od samego początku, wszedłem do Biosa i używając profilu XMP ustawiłem prędkość na 3200MHz.
Po wszystkim wyszedłem z Biosa i otrzymałem wiadomość o braku sygnału. Napis z ledów na karcie graficznej dziwnie się mrugał. Komputer działał ale nie było obrazu.
Wyłączyłem sprzęt i po kilku minutach włączyłem go na nowo. Na ekranie wyświetliła mi się wiadomość o "awarii" i zarekomendowano bym zrestartował ustawienia Biosa.
Gdy drugi raz ustawiłem te zegary na pamięciach, komputer zachowywał się tak samo.

(Bios jest w najnowszej wersji, niedawno aktualizowany)

Proszę o pomoc. Próbowałem wszystkiego i nie wiem co teraz z tym zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie ma nic wspólnego z kartą graficzną. Po prostu komp nie wstaje przez pamięci. Ten problem był poruszany często i dużo już było na ten temat napisane. Sprawdź w BIOS, czy timingi pamięci się zgadzają, przedstaw na CR2, jeśli jest ustawione na CR1. Jeśli to nic nie da, zwiększ o jeden wartość CL. Na końcu spróbuj ustawić na 3000 MHz ręcznie. Zdarza się, że pamięci nie pracują z deklarowanymi przez producenta osiągami. Najlepiej je wtedy wymienić. A jak je już będziesz wymieniać, to na jakieś pożądanej firmy, np crucial.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

a jakie płyta dobiera napięcie dla Ramu 1.2v , 1.35v przy szybkości 3200MHz ?

powiem szczerze był bym nieco zdziwiony jak by to poprawnie działało od kopa i bez kombinacji ...

tania płyta, tani ram i cpu z 11 gen.

zobacz jak np. na YT tzw. recenzenci robią recenzje np. Ryzenów to na jakich pamięciach to robią ? takie z wyższej półki cenowej czy po taniości jak leci ?, ta cena z czegoś musi się brać i nie jest to RGB ...

na stronie Gigabyte przy twojej płycie głównej brak oficjalnego wsparcia dla twoich pamięci. 

http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/Z590-UD-rev-10#support-doc

proponował bym zacząć testy od wartości 2666MHz i tak jak pozwala podziałka w biosie podnosić szybkość oraz ręcznie ustawić napięcie dla Ramu 1.35-1.36v. 

zauważ ze kontroler pamięci jest w CPU a to jaka sztuka się tobie trafiła to już trzeba posprawdzać empirycznie do jakich wartości będzie to stabilnie pracować. 

u mnie przy zestawie 2x16GB działa profil XMP 3600MHz z CPU 10gen. i płyta dobiera napięcie 1.361v 

a tak z ciekawości interesuje mnie jakie osiągasz temperatury na CPU podczas testów syntetycznych ? XDDD  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Mr.T... napisał:

a tak z ciekawości interesuje mnie jakie osiągasz temperatury na CPU podczas testów syntetycznych ? XDDD  

Ogólnie nie jestem w stanie ci powiedzieć bo jutro odstawiam kompa do informatyka. Oprócz tych pamięci RAM mam również problem z chłodzeniem CPU. Gdy mam zegary 4.60ghz lub 4.50ghz to temperatura szybuje szybko do 100'C i zegary spadają. Chłodzenie to termaltake ux200 argb. No cóż to chłodzenie jest okropne i wymieniam je jutro.

Ja myślałem o podkręcaniu procka a ja muszę nawet zegary obniżać by same nie spadły bo spadki były nawet do 2.00ghz a mimo to po chwili system się wyłączał przez przegrzanie. 

Sprawdź sobie specyfikacje tego chłodzenia to dowiesz się o co chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisałem o temperaturach bo wiem jak to wygląda w praktyce z 11gen Intela, ale spokojnie 12 generacja ma jeszcze wincyj ciepła produkować XDDD

wybrany twój zestaw chłodzący ma Maksymalne TDP 130 W ...

sam korzystam z "scythe fuma 2" , sprawdziłem tez na i5 11600K podczas OC i 4.9GHz, wyłączone limity mocy i wszystkie rdzenie "Sync all cores" i dopiero w testach syntetycznych dobija do 92-95 stopni.

https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-scythe-fuma-2-scfm-2000-6221109/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam forumowiczów!

Ze względu na niewłaściwe ustawienia pamięci RAM musiałem zrestartować bios płyty głównej (Gigabyte z490 UD). Od tego czasu pojawił się problem z ww kartą. Przy biosie silent karta nie przesyła do monitora sygnału chociaż słychać, że winda się odpala. Po przełączeniu na bios gaming sygnał jest, natomiast przy pierwszym uruchomieniu po zmianie z silnet na gaming rozdzielczość przy logowaniu to VGA, dopiero po wejściu do systemu wraca do normy.

Macie może jakiś pomysł czy to może być spowodowane?

Dziękuje za opowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, radiergummi napisał:

Wyłącz CSM w biosie.

a czy jak system jest instalowany z lub bez CMS to możliwe jest późniejsze uruchomienie systemu po zmianie tego parametru ? przecież podczas procesu instalacji systemu bez CMS czyli z UEFI tworzona jest dodatkowa partycja , to jak potem niby system miał by się uruchomić ,  po włączeniu CMS,  przecież bios nie znajdzie partycji do botowania systemu ???

14 godzin temu, damianstelmach1985 napisał:

Witam forumowiczów!

Ze względu na niewłaściwe ustawienia pamięci RAM musiałem zrestartować bios płyty głównej (Gigabyte z490 UD). Od tego czasu pojawił się problem z ww kartą. Przy biosie silent karta nie przesyła do monitora sygnału chociaż słychać, że winda się odpala. Po przełączeniu na bios gaming sygnał jest, natomiast przy pierwszym uruchomieniu po zmianie z silnet na gaming rozdzielczość przy logowaniu to VGA, dopiero po wejściu do systemu wraca do normy.

Macie może jakiś pomysł czy to może być spowodowane?

Dziękuje za opowiedź.

natomiast co do ww problemu czy CPU w tym zestawie posiada zintegrowana grafie igpu ? , możliwe ze bios płyty głównej jak karta graficzna ma ustawiony tryb silnet nie wykrywa karty i uruchamia system z igpu oraz ustawia niska  rozdzielczość bo nie sa zainstalowane  sterowniki  w systemie do igpu, lub nawet jak są zainstalowanego z automatu nie ustawi rozdzielczości natywnej monitora trzeba ustawić ręcznie. 

aby to sprawdzić wystarczy wyłączyć kompiuter, na karcie ustawić tryb silnet  , kabel HDMI  przepiąć z karty graficznej i włożyć do gniazda HDMI w płycie głodnej, uruchomić kompa i patrzeć co się będzie działo, tzn po uruchomieniu systemu i załadowaniu systemu wejść w menager urządzeń i przy pozycji karty graficzne po  rozwinięciu listy + czy  jest widoczny RTX czy tylko zintegrowana 

a czy kabel sygnałowy to HDMI czy DP , bo na DP tez ludzie maja różne  problemy z przesyłaniem obrazu.       

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, Mr.T... napisał:

możliwe ze bios płyty głównej jak karta graficzna ma ustawiony tryb silnet nie wykrywa karty i uruchamia system z igpu

No jak by yyy..... w tym jest problem, że jej nie wykrywa... Pytanie tylko dlaczego przed resetem BIOSu wszystko było ok, cały czas pracowałem na silnet. 

8 godzin temu, Mr.T... napisał:

a czy kabel sygnałowy to HDMI czy DP , bo na DP tez ludzie maja różne  problemy z przesyłaniem obrazu

Oczywiście, że DP, przy takiej karcie i monitorze 4k zbrodnią było by używać HDMI 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

48 minut temu, damianstelmach1985 napisał:

No jak by yyy..... w tym jest problem, że jej nie wykrywa... Pytanie tylko dlaczego przed resetem BIOSu wszystko było ok, cały czas pracowałem na silnet. 

Oczywiście, że DP, przy takiej karcie i monitorze 4k zbrodnią było by używać HDMI 🙂

z tymi RTX 3000 to wisz , trochę awaryjne sa ... może na trybie silnet karta dostaje za mało mocy i nie wzbudza gpu do  pracy, ale to tylko moje przemyślenia czy tak jest faktycznie ? , trzeba by pacjenta, czyli kartę wsadzić i przetestować na  innej platformie/komputerze.

dlaczego wspomniałem o kablu DP ?,  bo nie brakuje wpisów na forach co to się nie dzieje z kompiuterami jak kabel DP nie podpasuje , o dziwo na HDMI nie ma takich problemów.

kabel HDMI 2.1 za 60-80 PLN powinien bez problemu przesłać 4k w 120Hz.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się czy to powód do reklamacji... Będę pewnie czekał tygodniami na diagnozę, albo na nową kartę pół roku 🙂 całe szczęście, że ten biosy na kartach to pic na wodę, zmieniają jedynie krzywe wentylatorów, a te se można przecież regulować w msi afterburner. 

Szkoda mimo wszystko, że przepłacony sprzęt nie jest w 100 procentach sprawny... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Jabar83 napisał:

Dajesz się przepłacać za to GPU i nie udawaj mądrego, bo nikt normalny nie kupuje GPU teraz. O ile w ogóle je dostaniesz. Lol

Wybacz ale nie żyje w totalitarnym kraju niewolników tu gdzie mieszkam nie ma aż takiego problemu z kartami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka dni temu kupiłem powyższą kartę, ale mam wrażenie że coś jest nie tak z temperaturami. Przy otwartej obudowie, pulpit + uruchomiony program GPU-Z, karta pracuje z obciążeniem 1%, obniżone taktowanie chyba do minimum i po 10-15 minutach temperatura karty dochodzi do ponad 60 stopni, po czym uruchamiają się wiatraki, chłodzą kartę do około 40 stopni i wszystko się powtarza. Średnia temperatura podczas testów 3Dmark wyniosła 69 stopni, więc w normie, w grze pod maksymalnym obciążeniem temperatury dochodzą do 73-74 stopni, ale wiatraki kręcą się jak szalone - 2500 obrotów, przez co jest bardzo głośno, a to wszystko przy otwartej obudowie. Specjalnie kupiłem wersję Gaming X, bo moja poprzednia karta GTX 1660 w tej wersji była bardzo cicha. W testach piszą, że ta karta powinna być praktycznie niesłyszalna. Ogromna prośba do posiadaczy tej karty - czy u Was też tak się zachowuje? Nie wiem czy "ten model tak ma", czy raczej powinienem reklamować kartę.

Edytowane przez krzysiek77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W spoczynku to normalne zachowanie. Żeby było ciszej i chłodniej podczas grania warto pobawić się w UV - powinno się spokojnie urwać ~5 stopni. Pamiętaj też, że kiedyś Gaming X w MSI to była topowa karta a teraz jest to średnia półka (wyżej jest Trio i Suprim). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim.

Postanowiłem zmienić GPU z MSI Gaming X Trio 3080 na Strix Gaming OC 3080TI. Nowa karta już do mnie jedzie. Zastanawiam się tylko czy mój obecny zasilacz na pewno da radę. Według kalkulatorów w internecie nie wszystko jest jednoznaczne. Dużo osób twierdzi, że kalkulatory niekoniecznie odnoszą się do prawdziwych wartości. Dlatego chce podpytać bardziej doświadczonych ludzi w tej kwestii. Chciałbym wiedzieć wcześniej, jeśli muszę odłożyć dodatkowo kasę na PSU. Z góry dziękuję za pomoc. 🙂

Mój aktualny zasilacz to Bequiet Straight Power 750W Platinum.

Specyfikacja:

Intel i7 11700k - niepodkręcony,

Navis ARGB 280,

ASUS TUF Gaming Z590 WiFi,

HYPERX Fury 16 GB DDR4 3600 Mhz CL17,

3x dysk M.2 Nvme 1TB,

1x dysk SSD 500 Gb,

1x dysk HDD 1TB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi