MiG29 Napisano 11 Kwietnia 2018 Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2018 Od paru dni z koleżanką z pracy nabyliśmy zieloną. Hmmm... smak z tradycyjną kawą sypaną, rozpuszczalną nie ma nic wspólnego, jakiś taki wywar zbożowo-makowy. Ale jest delikatna i fajnie się po niej czuć. Jak ją piję, to nie dla smaku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Gontarczyk Napisano 22 Sierpnia 2018 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2018 On 4/10/2018 at 11:14 PM, Opie89 said: Ja wieloletni fan kawy parzonej przerzuciłem się na ekspress kapsułkowy... i nie żałuję ;) Kupuje zapas kapsułek, na razie testuję takie Tchibo Cafissimo Coffee Intense Aroma, 14 zł za 10 kapsułek. Nie najtańsza zabawa, ale smak wyśmienity.. jak z najlepszych kawiarni. Sam aromat pobudza do życia z rana Ja przez kapsułki przechodziłem kilka lat. Przez m.in. ekspres Tchibo, Krups / Nescafe, czy nawet biedronkowy (to akurat był "szczał" rozpaczy). Ostatecznie, po tych kilku latach przerwy, wróciłem do Philips Senseo, kupując w Berlinie nowy ekspres. Jedyną zaletą kapsułek, IMHO, jest względna wygoda. Reszta to same wady, od absurdalnie wysokich (w relacji do jakości, smaku, aromatu kaw) cen, po chociażby uwiązanie konsumenta do jednej marki kawy. Nikogo do Senseo na siłę nie namawiam, gdyż zdaję sobie sprawę z tego, że w Polsce dostępność kaw dla tego systemu jest ograniczona. Można kupować na Allegro, ale choć cenowo wypada to wciąż nieźle (na tle kapsułek), to jak ktoś ma dostęp do niemieckich sklepów, może kupić te same kawy, przeróżnych marek (Jacobs, Dallmayr, Segafredo, Douwe Egberts, i innych) zauważalnie taniej. Chciałbym zauważyć też, że na Allegro, i podobnych, przytłaczająca większość ofert sprzedaży ekspresów Senseo w Polsce dotyczy egzemplarzy ponaprawowych z całej Europy Zachodniej, ale też m.in. Czech, czy Słowacji i paru innych krajów Europy środkowo-wschodniej. Philips, niestety, z niewiadomych powodów Polskę omija, jeśli chodzi o uruchomienie poważnej dystrybucji :( . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goral2099 Napisano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2018 A ja kawy nie piję w ogóle. Jeden nałóg mniej. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamisz Napisano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2018 13 godzin temu, Donny napisał: Poza tym ekspresy na kapsułki to jak dla mnie srednie rozwiązanie.Sa bardzo drogie, poza tym kawa jaka z nich wychodzi wcale nie jeset taka smaczna jak ta świeżo zmielona z prawdziwego ekspresu. To prawda, że jest to kosztowna impreza, ale ekspresy mają to do siebie, że często można znaleźć je mocno przecenione, zwłaszcza w okresie świątecznym (lub po świątecznym), albo u schyłku wakacji, jak np tutaj na ekspresy Tchibo Cafissimo Latte . Jeżeli chodzi o mnie, to ja jednak nie wyobrażam sobie, aby pić kawę uprzednio nie umielonej w młynku - zapach świeżo zmielonej kawy w niedzielne popołudnie to nieodłączna część tego ceremoniału :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mel1 Napisano 14 Listopada 2018 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2018 Podwójne espresso z porządnego ekspresu :) Najlepiej mieszanka arabicy z robustą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B@nita Napisano 14 Listopada 2018 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2018 1 godzinę temu, Mel1 napisał: Podwójne espresso z porządnego ekspresu :) Najlepiej mieszanka arabicy z robustą Boot idiota czy nowy narybek ścigający sie na ilość postów?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki789 Napisano 29 Maja 2019 Zgłoś Napisano 29 Maja 2019 Ostatnio dostałem dwie kawy: Brazylia Santos i Kolumbia Excelso z palarni sklep.kawoteka.com.pl/ i zdecydowanie mogę polecić, świetny smak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki789 Napisano 29 Maja 2019 Zgłoś Napisano 29 Maja 2019 Ostatnio dostałem dwie kawy: Brazylia Santos i Kolumbia Excelso z palarni sklep.kawoteka.com.pl/ i zdecydowanie mogę polecić, świetny smak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MoloPL Napisano 30 Maja 2019 Zgłoś Napisano 30 Maja 2019 Trudno też coś napiszę. Ekspres DeLonghi Magnifica S. Kawy na ogół kupuję z xcafe.pl (z okolic dawnego miejsca zamieszkania) testowałem ichni mujares czy jak to tam jest ale mi osobiście nie podszedł, ale inne całkiem całkiem. Przechodziłem też przez biedronkowe i marketowki ale to ślepy traf. Raczej 100% arabika. Nie zapominajmy, że każdy ma inne ppćzucie smaku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patronix Napisano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2019 Lavazza jest bardzo smaczna ale kwaskowa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnnaHah Napisano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2019 Piję dobrą sypaną, jest to wynik moich własnych doświadczeń, rozmów z baristami i opinii z sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnnaHah Napisano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2019 W dniu 11.04.2018 o 07:59, MiG29 napisał: Od paru dni z koleżanką z pracy nabyliśmy zieloną. Hmmm... smak z tradycyjną kawą sypaną, rozpuszczalną nie ma nic wspólnego, jakiś taki wywar zbożowo-makowy. Ale jest delikatna i fajnie się po niej czuć. Jak ją piję, to nie dla smaku. Znajomy mnie kiedyś poczęstował, ale to nie mój gust Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B@nita Napisano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2019 2 godziny temu, AnnaHah napisał: Piję dobrą sypaną, jest to wynik moich własnych doświadczeń, rozmów z baristami i opinii z sieci. znowu najazd bootów...?. Sypana to jedne wielkie guano. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nemayu Napisano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2019 (edytowane) Coś takiego jak na zdjęciu, ale 100% Robusta liofilizowana (na zdjęciu jest arabica) (jest jeszcze aglomerowana złotówkę taniej, ale z góry wiadomo, że liofilizowana lepsza). Piłem różne arabici: lepsze, gorsze, drogie, tanie, zairniste, liofilizowane, mocno i lekko palone, przelewowo, prasa francuska, plujka. Jakieś posmaki orzecha, róży, kwiatów i co tam jeszcze wymyślali. Te posmaki psują smak kawy. Zwykła robusta jest znacznie lepsza w smaku i ma więcej kofeiny. Jak chce się posmak owocowy wystarczy posłodzić cukrem trzcinowym Damarara czy jak tam się zwą te cukry. Innej robusty jeszcze nie piłem bo ciężko znaleźć w sklepie, a to jest pierwsza, która testowałem i wg mne bije na głowę arabicę. Jedyna wada to 4 tygodnie na spożycie po otwarciu, a po 2 tygodniach już smak się stopniowo psuje. Arabica bez cukru i mleka wg mnie nie nadaje się do picia, a robustę mogę pić bez słodzenia i bez mleka, ale z mlekiem i cukrem lepsza.. Edytowane 24 Czerwca 2019 przez Nemayu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nemayu Napisano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2019 (edytowane) W dniu 30.05.2019 o 00:14, FxJ napisał: Le Grand Crema Coffee 100% Arabica (500g) 2x dziennie ;) Jak będziesz w Biedronce to obczaj: Podobna w smaku, ale niieco lepsza. Piłem obie( i etiopie i brasil), ale nie mam pojęcia która była lepsza. Chyba wbrew powszechnym opiniom jednak Brasil. U mnie jak jest to w alejce promocyjnej. Edytowane 24 Czerwca 2019 przez Nemayu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B@nita Napisano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, Nemayu napisał: Coś takiego jak na zdjęciu, ale 100% Robusta liofilizowana (na zdjęciu jest arabica) (jest jeszcze aglomerowana złotówkę taniej, ale z góry wiadomo, że liofilizowana lepsza). Piłem różne arabici: lepsze, gorsze, drogie, tanie, zairniste, liofilizowane, mocno i lekko palone, przelewowo, prasa francuska, plujka. Jakieś posmaki orzecha, róży, kwiatów i co tam jeszcze wymyślali. Te posmaki psują smak kawy. Zwykła robusta jest znacznie lepsza w smaku i ma więcej kofeiny. Jak chce się posmak owocowy wystarczy posłodzić cukrem trzcinowym Damarara czy jak tam się zwą te cukry. Innej robusty jeszcze nie piłem bo ciężko znaleźć w sklepie, a to jest pierwsza, która testowałem i wg mne bije na głowę arabicę. Jedyna wada to 4 tygodnie na spożycie po otwarciu, a po 2 tygodniach już smak się stopniowo psuje. Arabica bez cukru i mleka wg mnie nie nadaje się do picia, a robustę mogę pić bez słodzenia i bez mleka, ale z mlekiem i cukrem lepsza.. Rozpuszczalna masówka z kauflandu? Przecież to chemia w porównaniu do świeżo zmielonej espresso.. Każda rozpuszczalna jaką piłem nawet nie przypominała w smaku kawy. Osobiście wolę Arabice, robusta zbyt gorzka i mocna jak dla mnie. Edytowane 24 Czerwca 2019 przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nemayu Napisano 1 Lipca 2019 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2019 (edytowane) W dniu 24.06.2019 o 19:24, B@nita napisał: Rozpuszczalna masówka z kauflandu? Przecież to chemia w porównaniu do świeżo zmielonej espresso.. Każda rozpuszczalna jaką piłem nawet nie przypominała w smaku kawy. Osobiście wolę Arabice, robusta zbyt gorzka i mocna jak dla mnie. Piłem też te granulowane/aglomerowane i faktycznie dziwne w smaku, na ogół z aromatami. Każda liofilizowana jaką do tej pory piłem smakowała jak zwyczajna swieża kawa, dlatego zaznaczyłem, że chodzi mi o liofilizowaną (zwyczajna zaparzona kawa, następnie wysuszona zimnym powietrzem, różni się od świeżo zmielonej zaparzonej kawy jedynie tym, że po zaparzeniu była pozbawiona wody, a po zmieszaniu z wodą odzyskuje wszystkie swoje walory, skład: 100% kawa robusta). Robusta jest łatwa w uprawie, daje duże plony i jest tania i o wiele bardziej odporna od arabici na grzyby, owady i pleśnie, więc nie bardzo jest jak na niej kantować. Można użyć starych popsutych ziaren, ale to oszczędność pozorna, paskudnej kawy raczej nikt nie kupi drugi raz. Przy zakupie arabici liofilizowanej może być problem, ale to tak samo jak z ziarnistą, mieloną na których też da się bez problemu kantować. Edytowane 1 Lipca 2019 przez Nemayu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BezPompyNieMaFormy Napisano 8 Lipca 2019 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2019 Ja polecam każdemu kto będzie mieć okazję kubańską kawę lub np.z Etopii, najlepiej mieć ziarna i je zmielić, zapach petarda! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jenot Napisano 17 Listopada 2022 Zgłoś Napisano 17 Listopada 2022 Polskie palarnie: JAVA, Blue Orca, lokalna Chełmska Palarnia Kawy. Mi najlepiej "wchodzi" arabica z Brazylii i mieszanki z "espresso" w nazwie z Javy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...