Skocz do zawartości
Szymon

dyski twarde

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie co byście wybrali.

HDD SEAGATE ST3120026A 120GB BARRACUD.7200.7 8MB - najtańszy.

HDD MAXTOR 6Y120P0 120GB ATA-133 (7200) CACHE 8M - srednio drogi :D

HDD SAMSUNG SP1213N 120GB (OBR7200) 8MB CACHE - najdroższy :>

Logika kaze kierowac sie najdrozszym :D. Ale mnei osobiscie jakos samsungi nie przekonuja :-/ i sam nie wiem , nie bardzo sie orientuje w temacie dyskow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Logika kaze kierowac sie najdrozszym :D. Ale mnei osobiscie jakos samsungi nie przekonuja :-/ i sam nie wiem , nie bardzo sie orientuje w temacie dyskow.

Logika? :lol: w dyskach to nie do konca.

Gdyby Samsung czy Maxtor sprzedawal tyle co Seagate to tez mialby pewnie takie ceny, dlaczego Samsung nie jest analogicznie najdrozszy np w monitorach? drukarkach, wiezach? :lol: :idea: aaaaaa? czujesz? :lol:

A co do polecania, mam tez Maxtora, mam tez Seagate'a oba sa extra, nie ma dyskow znaczaco lepszych i znaczaco gorszych, jesli jakis sie psuje jest to bardziej wynik przypadku, mozesz ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> kazdy z tych 3 i miec super problemy a mozesz ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> kazdy z tych 3 i nie miec zadnych problemow

Co do Samsunga odroznia sie od Maxtora i Seagate'a tym ze jest jedna z nielicznych firm produkujacych wlasciwie wszystko, ja osobiscie podchodze z dystansem do takiej polityki i nie uwazam ze musi sie to odbijac na kazdym jednym dysku wyprodukowanym przez Samsunga, ale uwazam ze nie da sie robic wszystkiego dobrze i cos w tym musi byc. Tak wiec jeszcze raz zaznaczam nie mowie o obecnych dyskach Samsunga bezposrednio lecz daje jeden powod dlaczego by nie wybrac Samsunga od strony polityki prowadzenia firmy... I ta sytuacja dosiegla np IBMa, jak wiec widac Seagate, WD czy Maxtor to firmy ktore nie moga sobie pozwolic na zly produkt, dlatego to co robi taka firma musi byc dobre bo jedna porazka moze oznaczac fiasko kompletne - na co sobie pozwolic nie moga. Jesli zatem Samsung skonczy z dyskami to ma jeszcze monitory i inne, dlatego latwiej takim firmom sie wycofywac w chwili kiedy przestaje cos byc nieoplacalne, jesli przykladowo Samsung zacznie notowac straty na dyskach to sie z nich wycofa, pytanie tylko czy firmie takiej jak Samsung oplaca sie dzielic ten rynek kiedy sie nie oplacalo IBMowi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tej listy skreslam Maxtora (wczoraj pisalem dlaczego)

i wybieram Samsunga

wedlug polityki producenta to ja widze tak - Samsung dorobil sie na monitorach i pamieciach i kupil najnowoczesniejszy osprzet do produkcji dyskow :D

a cena najwyzsza bo musza mu sie maszyny zamortyzowac :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehee wiem ze sa inne topici, przejzalem je, ale wizde ze kazdym jest to samo :) , kazdy ma swoje zdanie :>. Ja obecnie mm barraqde, ale to juz druga, pierwsza po pol roku sie rozsypala i mi wymienili. Natomiast tat dziala juz prawie rok i jestem zadowolony. z tym ze dysk to nie wydatek na pare miesiecy tylko ma sluzyc jak najdluzej. Z tego co widze seagate daje teraz 3 lata gwaranc (na ta 60 mam rok) , a o maxtyorach naczytalem sie historii ze piszczą itd. podobnie wd, wiec poki co przychyulam sie ku barraqdze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja, takich tematow jest wiele, ale zwazajac na wypowiedzi uzytkownikow, mozna sie jeszcze bardziej zagubic w wyborze. Kazdy stawia na co innego i z takiego postu nie mozna wyciagnac jednoznacznej odpowiedzi.

Pewnie to dlatego pojawiaja sie wciaz nowe.

Osobiscie stawiam na Seagate'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie , kurcze wszyscy widz zadowoleni ze dysk ma 3 lata gwrancji, ale koles ze sklepu mi odpisal ze dysk ma ROK! :D o co chodzi? Napisalem jeszce do innego. Moze to ja sie myle?

chdozi o barraqde naturalnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja do dzis mialem Maxtora D740X-6L i to dziadostwo wydawalo taki dziwny szum  :evil: ,zalezy mi na ciszy i tylko dlatego zmieniam na seagate'a

Ja od dłuższego czasu posiadam dwa dyski maxtora:

Maxtor 6Y060L0 60GB oraz Maxtor 6Y080L0 80 GB. Z tymi dyskami nie mam żadnych problemów; są ciche, wydajne, choć ten 60 GB jest trochę głośniejszy od 80.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ejn o chwila, w takim razie jaki dysk ma 3 letnia gware? Ja chce taka wlasnie :-). Bo czytalem poprzednie topici i tam jak wol jest ze ma 3 lata a nie rok.

Z tego co się orientuję to wszystkie WD z 8 MB cache mają 3 lata. Segate dopiero od 120 GB 8 MB cache ma 3 lata, mniejsze tylko rok. Maxtor chyba różnie, zależnie od modelu, najczęściej 2 lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HDD MAXTOR 6Y120P0 120GB ATA-133 (7200) CACHE 8M - srednio drogi HDD MAXTOR 6Y120P0 120GB ATA-133 (7200) CACHE 8M - srednio drogi HDD MAXTOR 6Y120P0 120GB ATA-133 (7200) CACHE 8M - srednio drogi HDD MAXTOR 6Y120P0 120GB ATA-133 (7200) CACHE 8M - srednio drogi HDD MAXTOR 6Y120P0 120GB ATA-133 (7200) CACHE 8M - srednio drogi HDD MAXTOR 6Y120P0 120GB ATA-133 (7200) CACHE 8M - srednio drogi HDD MAXTOR 6Y120P0 120GB ATA-133 (7200) CACHE 8M - srednio drogi HDD MAXTOR 6Y120P0 120GB ATA-133 (7200) CACHE 8M - srednio drogi HDD MAXTOR 6Y120P0 120GB ATA-133 (7200) CACHE 8M - srednio drogi HDD MAXTOR 6Y120P0 120GB ATA-133 (7200) CACHE 8M - srednio drogi HDD MAXTOR 6Y120P0 120GB ATA-133 (7200) CACHE 8M - srednio drogi HDD MAXTOR 6Y120P0 120GB ATA-133 (7200) CACHE 8M - srednio drogi

Ja bez wahania bym bral

HDD MAXTOR 6Y120P0 120GB ATA-133 (7200) CACHE 8M - srednio drogi

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...