Skocz do zawartości
kucyk

Battlefield 2

Rekomendowane odpowiedzi

wiesz co to jest wygladzanie krawedzi i filtrowanie ? to wlacz AAx4 i Anizo x8 to bedzie ladnie ;d i stery na jakosc

No właśnie. AAx4 i AFx16 ( ostatecznie 8 ) to wymóg jeśli chcesz cokolwiek podziwiać, bo to co widać na tych screenach faktycznie wygląda kiepsko .... O wiele lepiej to będzie wyglądało jeśli zjedziesz nieco z detalami ( jeśli musisz ) ale zaczniesz renderować z porządną precyzją ( AAx4 i AFx16 , mipmapy i inne opcje w sterownikach na max jakość).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zaraz wypróbuję na sterach 16x :)

A nie wiecie co to za opcja w AtiTrayTools? - Enable HQ AF

Podstawa to tester filtra anizotropowego - dam link a ty porównaj sobie ( i wklej na forum )

http://rapidshare.de/files/20144754/FilterTest1.3.exe.html

daj na full colored z menu

Podejrzewam że ta opcja co zaznaczyłeś to korekcja kątowa filtrowania albo przełącznik bilinear/trilinear

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Pioorek

Sama grafika piekna nie bedzie, zreszta do full detali to 6600GT stanowczo za malo.

Jak ty sobie wyobrazasz ladna grafike i plynnosc na tak ogromnych mapach do 64 graczy? Wtedy kazdy by musial miec GF7600GT do minimum detali chyba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sama grafika piekna nie bedzie, zreszta do full detali to 6600GT stanowczo za malo.

Jak ty sobie wyobrazasz ladna grafike i plynnosc na tak ogromnych mapach do 64 graczy? Wtedy kazdy by musial miec GF7600GT do minimum detali chyba...

Aż tak źle nie jest na medium 1024x768 4AA i 16AF (tylko cienie i zawansowane światła OFF) chodzi bardzo płynnie ( na tym screenie co podawałem z heli kilka postów wyżej link jest taka jakość ustawiona i 50 fps na Radeon 9700 non OC )

Tutaj jeszcze taki mały poglądowy screen z wodą i skałkami:

Dołączona grafika

Kiedy jest rzeźnia to oczywiście nadal jest płynnie ( istotny jest ping ).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie gadaj bzdur bo na pelnych detalach aax4 i anizo x8 to pykac spokojnie mozna na 6600, pod warunkiem ze dysponujemy prockiem przynajmniej 2GHz ofcourse Athlon XP albo wyzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Pioorek

Na ZWYKLYM 6600? :lol: Nie no wez mnie nie dobijaj plx...

Juz widze te plynnosc, juz ja widze...

Tylko widzisz, to jest gra sieciowa, gdzie liczy sie staly framerate i nie chodzi o to zeby ustawic wszystko na maxa, ale zeby miec w miare stabilny fps, jakiego nie uswiadczysz w max det. (anizo x8 i aax4? hehehe) na 6600gt, a tymbadziej na zwyklej.

Moze moj proc juz nie daje rady, bo glownie pisze to z wlasnych doswiadczen i calkiem mozliwe jest to, ze ten Athlon 3000+ ma naprawde duzy wplyw na framerate. Bo u mnie w 800x600, aax2, 4 ocpje z gory na srednie, reszta low/off widocznosc na 100% dosc mocno widac kiedy spadaja klatki. Np. celujac w wroga (a co za tym idzie ruszajac myszka) widac ze czasem mysz pszesu(o?)wa sie szybciej a czasem wolniej i wlasnie o takie akcje mi chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że jak damy wsio na max to tego typu karty mid end będą za wolne , ale rezygnując z kilku opcji i włączając AA i AF gra się naprawdę lepiej i płynnie .... ale oczywiście nie na max detali .

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpaliłem ten program i ustawiłem to, co mówiłeś, ale nie kumam z czym to się je.

W sterach ustawione na 16x

Ten test mówi bardzo wiele o filtrowaniu tekstur. Twój screen mówi że:

Masz aktywne pełne filtrowanie trójliniowe, o zakresie od 2x do 16x - który to system jest stosowany od R300 i Geforce 6XXX - czyli masz ustawione 16x ( chyba dopiero karty X1x00 umożliwiają włączenie 16x dla wszystkich nachyleń ) i prawdopodobnie test przeprowadzałeś bez AA lub z niskim AA bo są wyraźne ząbki .

Tutaj screen z Radeon 9700

Swoją drogą te góry w Battlefield 2 wyglądały by lepiej na pełnym 16x ale na coś takiego to mogą sobie pozwolić tylko userzy X1900 bo GF 7900 chyba nie posiada tej opcji.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To kurde nie pisze tylko widać na screenie jak na dłoni :wink:

Ale nie włączaj AAx6 z dwóch powodów:

1- jest niesymetryczny ( ułożenie sampli ) i czasem potrafi dać efekt gorszy niż AAx4 ( choć zwykle wygląda lepiej )

2- jest znacznie bardzie wymagający co do wydajności

Dla Battlefield 2 ( i innych gier ) używam AAx4 - takie optimum. Battlefiel jest pamięciożerny więc pamiętaj że kiedy tekstury dajesz na max to powinieneś mieć 1,5 GB ram ( lub więcej 2GB - total luz ). Oczywiście max tekstury można włączyć na 512 MB ram ale .... nie polecam , chyba że lubisz żaby :wink:

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie taki problem napotkałem ..... może wraz z nadciągającym patchem będzie można potrenować na mapach 64 w porządny sposób z botami ... wszystkich mapach i bez jakichś mod'ów.

bez obawy,chlopaki "napisaly droge" dla bootow na 64 mapie, niemialem problemow z graniem, tyle ze i tak zwykle gra koncentrowala sie na kilku mapach,a nie na calym obszarze jak na sieci

co do bf2 na ps2,to juz zaczynam sie wczuwac,nawet z celowaniem idzie mi coraz lepiej

pzd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

Oto nowe screeny z wlaczonym AA x4 oraz Anizo x8 detalami na MAX-a. Musialem tylko zmniejszyc rozdzielczosc do 800x600 poniewaz musze obnizac zegary grafiki poniewaz cos sie posypalo i sie przegrzewa gdyby nie to to dalej bym lecial na 1024.. PS dodam ze fps-y nie schodz ponizej 30fps-ow zadko zleci do 28, srednia to co kolo 31-32.. Ale najwazniejsze jest to ze nie widze zbytni roznicy miedzy wczesniejszymi ustawieniami po prostu chyba taki jest BF2.

oto one:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

PS2. Czy moglby mi ktos napisac czy warto kupic dodatki do BF2 Jednoski Specialne oraz Euro Force?? bo nie wiem czy zamawiac czy odpuscic sobie i mlucic w zwyklego BF2 :)

Edytowane przez Szpakos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jedno mnie dziwi - ostrość cienia ( ten cień heli na tamie ) - sztucznie to wygląda. Może zredukuj te cienie ( bo i tak sztucznie wyglądają ) i podkręć rozdziałkę do 1024x768 .

Jak masz ustawione AGP Aperture Size w BIOS ??

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Oto nowe screeny z wlaczonym AA x4 oraz Anizo x8 detalami na MAX-a. Musialem tylko zmniejszyc rozdzielczosc do 800x600 poniewaz musze obnizac zegary grafiki poniewaz cos sie posypalo i sie przegrzewa gdyby nie to to dalej bym lecial na 1024.. PS dodam ze fps-y nie schodz ponizej 30fps-ow zadko zleci do 28, srednia to co kolo 31-32.. Ale najwazniejsze jest to ze nie widze zbytni roznicy miedzy wczesniejszymi ustawieniami po prostu chyba taki jest BF2.

...PS2. Czy moglby mi ktos napisac czy warto kupic dodatki do BF2 Jednoski Specialne oraz Euro Force?? bo nie wiem czy zamawiac czy odpuscic sobie i mlucic w zwyklego BF2 :)

Jak to nie widać różnicy :blink: Jest! I to ogromna z AA i bez.

Co do JS to warto bo są fajne mapki i nowe wojska - ogólnie super.

Odnośnie EF - no nie powalają, kupiłem ale może z 5 razy grałem na mapach Euro. Nie zachwyciły mnie. W przeciwieństwie do JS.

No ale to ocena subiektywna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Pioorek

Jezeli lubisz walki piehcoty, to kup SF (oraz nastaw sie na wieksze wymagania sprzetowe wzgledem podstawki), a jezeli czolgi i walki pojazdami to kup EF;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krótka piłka z mojej strony. Nie gram w BF2 bo bunny hopy mnie odrzucają. A wiec pytanie. Czy juz moge grac w BF2 tzn, czy poprawili to, czy jednak nie mam co instalować na nowo?

Pozdro ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Pioorek

Tak, poprawili. Gdy wciskasz przycisk "skakania" to wtedy postac zachowuje sie jak przy sprintcie - nie moze strzelac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, poprawili. Gdy wciskasz przycisk "skakania" to wtedy postac zachowuje sie jak przy sprintcie - nie moze strzelac.

Dzisiaj instaluje BF2 ;]

To dla mnie ekstra wiadomość. Cała gra mi sie strasznie podobała, ale ten motyw mnie wnerwiał tak mocno, ze musiał przestać grać. Jeśli chodzi o MP to mam dusze CS'owca i poprostu takie coś była dla mnie nie do łyknięcia ;)

Edytowane przez .:Solid_Snake:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Pioorek

No nie dziwie Ci sie, nie jedna osobe to wkurzalo. Ja tam sie do tego przyzwyczailem ale w sumie nie mam nic przeciwko braku bunny hopingu.

No i nie mozna C4 tez rzucac w podskoku ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi