RS Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 jg5 : "Na nowym forum będzie dokładnie tak samo jak na starym, nic się nie zmieni, no chyba ze ludzie nagle zaczeli by uzywać troche rozumu i szukać zanim zadadzą pytanie które w ciągu 24h padło juz 5 razy..." wiec po czasie bedziemy mieli jedno i drugie zawalone i mulace sie forum... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crosis Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Jak działa serwer z duzą bazą danych to wiem, i są dwa wyjścia, albo zainwestować w super maszyne i olać sprawy wielkości bazy danych, albo zrobić z dzisiejszego forum archiwum na osobnej bazie danych ( kto będzie chciał to będzie w nim szukał informacji )A nie można zmniejszyć tej bazy? zrobić nowe które będzie znacznie mniej obciązało serwer. (...) Na nowym forum będzie dokładnie tak samo jak na starym, nic się nie zmieni, no chyba ze ludzie nagle zaczeli by uzywać troche rozumu i szukać zanim zadadzą pytanie które w ciągu 24h padło juz 5 razy... Strzeliłeś sobie gola. Czyli po co to robić, jeśli nowe forum będzie takie jak stare, ogromne i zamulone? jak zauwaze rażące naruszenie regulaminu to zawsze zgłaszam.1 Cieszy mnie ta wypowiedź :) PS. Co do tego Giertycha i Kaczyńskiego to chodziło mi o to, że panowie propunują stworzenie IV Rzeczypospolitej, czyli zapominają o tym co jest i tworzą nową jakość. W tym że nie zauważają, że stare problemy zostają nierozwiązane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jg5 Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 A nie można zmniejszyć tej bazy?Oczywiscie ze mozna, ale przypuszczam ze nikomu nie chciało by się czytać wszystkich tematów aby się dowiedzieć czy temat ma zostać skasowany czy nie. Strzeliłeś sobie gola. Czyli po co to robić, jeśli nowe forum będzie takie jak stare, ogromne i zamulone?To rozwiązanie nie eliminuje problemu tylko go odwleka na jakieś półtora roku, moze więcej jak moderatorzy będą umiejętnie wywalać śmieci na bierząco. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Liczba tematów: 88693 Jak myślisz, ile zajmie przekopanie się choćby przez połowę tego? ;] Ogólnie nowy serwer przed gwiazdką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart!nek Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Marco chyba zwątpił :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKaSeKbP Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Liczba tematów: 88693 Jak myślisz, ile zajmie przekopanie się choćby przez połowę tego? ;] Ogólnie nowy serwer przed gwiazdką. a jaki obecie jest sprzęt? i na jaki nastapi wymiana? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 Z tego co gdzies widziałem to chyba p4 3,06ht i duzooo ramu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 chyba mało ramu .. było szukaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neonix Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 PIV 3.0 HT + i875 + 2GB RAM + 2 dyski SATA w RAID :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 Marco chyba zwątpił :]Ja atakuje raczej z doskoku jako, ze czekam az icp albo netia laskawie mi net w domu podlaczy ;) Generalnie dobra informacja dla wszystkich jest taka, ze wymiana sprzetu napewno kiedys nastapi ;) i mamy uzasadnione podejrzenia by przypuszczac iz takowa moze wrecz wystapic w biezacym roku. Myslimy o czyms w miare przyszlosciowym wiec w okolicach dual Xeon/Opteron, z 4-6 GB RAMu i macierz SCSI zeby przez jakis czas nie zagladac i nie myslec o nim. Bede informowal wszystkich na forum jak tylko bede w stanie podac jakas konkretna date. Tak samo mam nadzieje, ze wraz ze zmiana serwera uda sie zmienic/poszerzyc lacze zwlaszcza dla laczacych sie z nami z tpnetu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 Teraz jest ponad 210 userow na forum, a zasuwa jak malo kiedy... Cuda jakies...? Nie wiem, co przestawiliscie/zmieniliscie, ale niech tak zostanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 Czasem jest 300 i smiga , a czasem na 220 nie wejdziesz . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 Czasem juz przy 150 jest "serwer blablabla...", "Phpbb error..." i inne takie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 no wlasnie :P jeden user moze kilka zapytan na raz wysylac, czyz nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 Z tego co wiem jeszcze cały barwkomp jest na tym serwerze, więc trzeba jeszcze dodać obciążenie od nich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 Teraz jest ponad 210 userow na forum, a zasuwa jak malo kiedy... Cuda jakies...? Nie wiem, co przestawiliscie/zmieniliscie, ale niech tak zostanie. Cud trwa nadal. :D Nie wiem co się dzisiaj stało, ale forum działa BOSKO. :mrgreen: Normalnie o tej porze dotarcie do jakiegoś topicu i wysłanie posta zajmowało kilka(naście) minut, a coraz częściej było prawie niemożliwe. Pojawiają się czasami "magiczne" komunikaty, ale po kilku sekundach można już wejść normalnie. Super. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 Zrestartowałem serwer ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexer Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 Zrestartowałem serwer ;] To bądź tak miły i resetuj go co kilka godzin :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 minut! ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexer Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 sekund! x> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 To moze od razu automat restartujący zaraz po uruchomieniu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 a moze go wogole wylaczyc :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 nie no to chyba bylaby zla opcja :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neonix Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 Zrestartowałem serwer ;]dzięki Ci za to :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_25 Opublikowano 26 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2004 JA bym polecal zainstalowac wesrje PHPBB by przemo ona jest niezla do masowego czyszczenia forum:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 26 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2004 A ja polecalbym przeniesc forum na IPB lub vBulletin i zregyznowac na dobre z phpBB, w ktorym co chwile jakies dziury wykrywaja i ktore jak widac przy wiekszych bazach stwarza problemy. Oczywiscie wiem, ze taki krok nie zostanie wykonany, brak checi, wykupienie skryptu, znalezenie lub napisanie i dodanie odpowiednich modow itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 27 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2004 A ja polecalbym przeniesc forum na IPB lub vBulletin i zregyznowac na dobre z phpBB, w ktorym co chwile jakies dziury wykrywaja i ktore jak widac przy wiekszych bazach stwarza problemy. Oczywiscie wiem, ze taki krok nie zostanie wykonany, brak checi, wykupienie skryptu, znalezenie lub napisanie i dodanie odpowiednich modow itp. Nawet sie zastanawialismy nad tym, ale problemy sa i to duze ;) - cena (no dobra to jest najmniejszy) - przekonwertowanie aktualnej bazy danych do formatu IPB/vB. Znajac zycie i nasze szczescie konwersja 1,2 GB bazy napewno by nie poszla bezproblemowo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 27 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2004 Rzeczywiscie konwersja zapewne bylaby najwiekszym problemem. Bawilem sie tym kilkanascie razy i nie natknelem sie na zadnen problem, ale bazy, z ktorymi mialem do czynienia byly duzo mniejsze. Polecam zrobic pewien test, czyli znalezc najnowsza dostepna (2.0.0 - 2.0.3) wersje na sieci, zainstalowac na probe i zrobic konwersje (oczywiscie na zapasowej bazie, zeby nie "psuc" tej dzialajacej). Jesli nie bedzie problemow, wtedy mozna rozwazyc zakup skryptu, w przeciwnym wypadku nalezy pomyslec co mozna jeszcze zrobic ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 27 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2004 [...] Znajac zycie i nasze szczescie konwersja 1,2 GB bazy napewno by nie poszla bezproblemowo ;)Myśl pozytywnie :P Przecież do testów bazy forum nie musi chodzić z pełnym obciążeniem (mały serwer i kilku "jeleni" do betatestów znajdziesz). A konwersja ... nie sprawdzisz to się nie dowiesz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daryoosh Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 Ja sie podpisze tylko pod kilkoma rzeczami: [*] forum dziala tragicznie, na szczescie nie jestem sam :) [*] cuda sie zdarzaja i otwieram wtedy ile topicow sie da, to sie wlacza w 10 sekund a nie minut :) [*] chetnie dorzuce swoje 3 grosze do zrzuty na piwo.... sorry, mialo byc serwer. Tylko pamietajcie, zeby sie fiskusem rozliczyc ") [*] modle sie o duuuzy prezent dla Was na swieta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...