Skocz do zawartości
tomcyk

________Co za zamuła _____________________

Rekomendowane odpowiedzi

jg5 : "Na nowym forum będzie dokładnie tak samo jak na starym, nic się nie zmieni, no chyba ze ludzie nagle zaczeli by uzywać troche rozumu i szukać zanim zadadzą pytanie które w ciągu 24h padło juz 5 razy..."

wiec po czasie bedziemy mieli jedno i drugie zawalone i mulace sie forum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak działa serwer z duzą bazą danych to wiem, i są dwa wyjścia, albo zainwestować w super maszyne i olać sprawy wielkości bazy danych, albo zrobić z dzisiejszego forum  archiwum na osobnej bazie danych ( kto będzie chciał to będzie w nim szukał informacji )

A nie można zmniejszyć tej bazy?

zrobić nowe które będzie znacznie mniej obciązało serwer.

(...)  

Na nowym forum będzie dokładnie tak samo jak na starym, nic się nie zmieni, no chyba ze ludzie nagle zaczeli by uzywać troche rozumu i szukać zanim zadadzą pytanie które w ciągu 24h padło juz 5 razy...

Strzeliłeś sobie gola. Czyli po co to robić, jeśli nowe forum będzie takie jak stare, ogromne i zamulone?

jak zauwaze rażące naruszenie regulaminu to zawsze zgłaszam.

1

Cieszy mnie ta wypowiedź :)

PS. Co do tego Giertycha i Kaczyńskiego to chodziło mi o to, że panowie propunują stworzenie IV Rzeczypospolitej, czyli zapominają o tym co jest i tworzą nową jakość. W tym że nie zauważają, że stare problemy zostają nierozwiązane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie można zmniejszyć tej bazy?

Oczywiscie ze mozna, ale przypuszczam ze nikomu nie chciało by się czytać wszystkich tematów aby się dowiedzieć czy temat ma zostać skasowany czy nie.

Strzeliłeś sobie gola. Czyli po co to robić, jeśli nowe forum będzie takie jak stare, ogromne i zamulone?

To rozwiązanie nie eliminuje problemu tylko go odwleka na jakieś półtora roku, moze więcej jak moderatorzy będą umiejętnie wywalać śmieci na bierząco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marco chyba zwątpił :]

Ja atakuje raczej z doskoku jako, ze czekam az icp albo netia laskawie mi net w domu podlaczy ;)

Generalnie dobra informacja dla wszystkich jest taka, ze wymiana sprzetu napewno kiedys nastapi ;) i mamy uzasadnione podejrzenia by przypuszczac iz takowa moze wrecz wystapic w biezacym roku. Myslimy o czyms w miare przyszlosciowym wiec w okolicach dual Xeon/Opteron, z 4-6 GB RAMu i macierz SCSI zeby przez jakis czas nie zagladac i nie myslec o nim. Bede informowal wszystkich na forum jak tylko bede w stanie podac jakas konkretna date. Tak samo mam nadzieje, ze wraz ze zmiana serwera uda sie zmienic/poszerzyc lacze zwlaszcza dla laczacych sie z nami z tpnetu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz jest ponad 210 userow na forum, a zasuwa jak malo kiedy...

Cuda jakies...? Nie wiem, co przestawiliscie/zmieniliscie, ale niech tak zostanie.

Cud trwa nadal. :D

Nie wiem co się dzisiaj stało, ale forum działa BOSKO. :mrgreen:

Normalnie o tej porze dotarcie do jakiegoś topicu i wysłanie posta zajmowało kilka(naście) minut, a coraz częściej było prawie niemożliwe.

Pojawiają się czasami "magiczne" komunikaty, ale po kilku sekundach można już wejść normalnie. Super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja polecalbym przeniesc forum na IPB lub vBulletin i zregyznowac na dobre z phpBB, w ktorym co chwile jakies dziury wykrywaja i ktore jak widac przy wiekszych bazach stwarza problemy. Oczywiscie wiem, ze taki krok nie zostanie wykonany, brak checi, wykupienie skryptu, znalezenie lub napisanie i dodanie odpowiednich modow itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja polecalbym przeniesc forum na IPB lub vBulletin i zregyznowac na dobre z phpBB, w ktorym co chwile jakies dziury wykrywaja i  ktore jak widac przy wiekszych bazach stwarza problemy. Oczywiscie wiem, ze taki krok nie zostanie wykonany, brak checi, wykupienie skryptu, znalezenie lub napisanie i dodanie odpowiednich modow itp.

Nawet sie zastanawialismy nad tym, ale problemy sa i to duze ;)

- cena (no dobra to jest najmniejszy)

- przekonwertowanie aktualnej bazy danych do formatu IPB/vB. Znajac zycie i nasze szczescie konwersja 1,2 GB bazy napewno by nie poszla bezproblemowo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiscie konwersja zapewne bylaby najwiekszym problemem. Bawilem sie tym kilkanascie razy i nie natknelem sie na zadnen problem, ale bazy, z ktorymi mialem do czynienia byly duzo mniejsze. Polecam zrobic pewien test, czyli znalezc najnowsza dostepna (2.0.0 - 2.0.3) wersje na sieci, zainstalowac na probe i zrobic konwersje (oczywiscie na zapasowej bazie, zeby nie "psuc" tej dzialajacej). Jesli nie bedzie problemow, wtedy mozna rozwazyc zakup skryptu, w przeciwnym wypadku nalezy pomyslec co mozna jeszcze zrobic ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...] Znajac zycie i nasze szczescie konwersja 1,2 GB bazy napewno by nie poszla bezproblemowo ;)

Myśl pozytywnie

:P

Przecież do testów bazy forum nie musi chodzić z pełnym obciążeniem (mały serwer i kilku "jeleni" do betatestów znajdziesz). A konwersja ... nie sprawdzisz to się nie dowiesz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie podpisze tylko pod kilkoma rzeczami:

[*] forum dziala tragicznie, na szczescie nie jestem sam :)

[*] cuda sie zdarzaja i otwieram wtedy ile topicow sie da, to sie wlacza w 10 sekund a nie minut :)

[*] chetnie dorzuce swoje 3 grosze do zrzuty na piwo.... sorry, mialo byc serwer. Tylko pamietajcie, zeby sie fiskusem rozliczyc ")

[*] modle sie o duuuzy prezent dla Was na swieta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi