Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

W Barwkompie DFI NF4 Ultra ma być pod koniec lutego, cena nie jest jeszcze znana ...

Wczoraj zamówiłem Winchestera 3000+ ale będzie musiał poczekać na zasiłkę, mobo i VGA nowe :wink:

DFI wprowadziło na swej stronie WWW FAQ dla NF4 które co prawda na razie jest ubogie ale już może być pomocne ... LINK

Niestety już zdążyli mnie zmartwić ...

"Why NF4 series boards fail to boot with three memories?"

Answer :

There is an integrated memory controller in AMD 64-bit Socket 939 series CPU, supporting dual channel. The integrated memory controller will not differentiate from dual or non-dual inaccurately, the computer might not be booted smoothly. Even if the computer can be booted, the total capacity of memory is still detected as two memories combined, not three. Thus, we do not suggest using three memories on NF4 series boards."

:mur: ... teraz wypada mi sprzedać 2x256MB Winbond BH6 i dokupić 512MB HyperX UL ...

Edytowane przez epoxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Barwkompie DFI NF4 Ultra ma być pod koniec lutego, cena nie jest jeszcze znana ...

Wczoraj zamówiłem Winchestera 3000XP+ ale będzie musiał poczekać na zasiłkę, mobo i VGA nowe :wink:

1239536[/snapback]

Fajnie a gdzie znalazles takiego procka ? pierwsze slysze o 3000XP+ na jadrze Winchester :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@epoxer:

Nie tobie jednemu ;) Ja już a tym temacie musiałem 2x edytować swój post bo napisałem XP zamiast A64 ale zdążyłem zanim się ktoś „kapnoł’:D

A teraz do rzeczy no ja mam OCZ 2x256 planuję je wymienić na 2x512 A-DATA 566 ale to za jakiś czas no nie mam już kasy po zakupach. OCZ są na BH-5 mam nadzieję nie będzie żadnych „szopek”, bo ram na już nie mam bata abym nazbierał kasę.

UPDATE:

What are the recommended memories for NF4 series motherboards?

...

PC3700 (DDR466) OCZ/Platinum Edition

...

Nie mam pytań ;)

Edytowane przez Mardok =:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać, że DFI rusza pełną parą - jest już nowy bios m.in do wersji Ultra - datowany na 26.01.05 :-P ... przeróżne sterowniki i manual w swej najnowszej rewizji także oczekują na download ... tylko płyty nie ma :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety już zdążyli mnie zmartwić ...

"Why NF4 series boards fail to boot with three memories?" 

1239536[/snapback]

No nie dziwne :blink: Albo par(y)a, albo 1 kostka.

Edytowane przez Lancer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)+Jan 27 2005, 20:36-->

CYTAT(Mardok =:) @ Jan 27 2005, 20:36)
W skrócie im nowszy NF tym więcej problemów z pamięciami ;P Ciekawe co będzie w NF6 :D

1239934[/snapback]

przcież Lancer mówi że to nie kwestia chipsetu tylko proca, bo to w nim jest kontroler :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać, że DFI rusza pełną parą - jest już nowy bios m.in do wersji Ultra - datowany na 26.01.05  :-P ... przeróżne  sterowniki i manual w swej najnowszej rewizji także oczekują na download ... tylko płyty nie ma  :wink:

1239809[/snapback]

Jeśli dszywala powysyłał Ultry tym co obiecał, to jutro powinny pojawić sie pierwsze wypowiedzi....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie siedzę zbytnio w temacie NF4, ale wygląda na to, że chipset ma niezłego bug-a --> 1240207[/snapback]

Z tego fragmentu jasno wynika, że na NF3 był ten sam problem ... dla mnie to nieistotne bo nie mam HDD z TCQ a nawet jakbym miał to ta technologia chyba na razie zbyt wiele do wydajności nie wnosi, ponadto na razie sprawdzili to tylko na A8N-SLI Deluxe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedna rzecz mi nie pasi odnosnie tej plyty a mianowicie wentylek na nb obok pciexpresow <_< bo tak jak ktos pokazal wczesniej fotki to karta miesci sie tam na styk...... znaczy nie ma problemu ze miescisie na styk tylko jak wentyl na nb bedzie halasowal jak suszarka to ja wysiadam nic wiekszego tam sie nie wepchnie... no chyba ze sie wytnie w nowym radiatorku szczeline na karte graficzna :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego fragmentu jasno wynika, że na NF3 był ten sam problem ... dla mnie to nieistotne bo nie mam HDD z TCQ a nawet jakbym miał to ta technologia chyba na razie zbyt wiele do wydajności nie wnosi, ponadto na razie sprawdzili to tylko na A8N-SLI Deluxe.

1240285[/snapback]

:blink:

Jak dla mnie to jasno wynika, ze na nf3ultra BYL problem ale nie TEN sam.

Dane nie byly uszkadzane, spadal tylko transfer po wlaczeniu ncq.

Warto czasami doczytac do konca... <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink:

Jak dla mnie to jasno wynika, ze na nf3ultra BYL problem ale nie TEN sam.

Dane nie byly uszkadzane, spadal tylko transfer po wlaczeniu ncq.

Warto czasami doczytac do konca...  <_<

1240463[/snapback]

Masz rację ... rzuciłem tylko okiem i zasugerowałem się tym zdaniem: "As for TCQ on the nForce3 chipset, it does not seem to work correctly either " nie czytając dalej ... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hanu, mardok - Jeśli wyśle dzisiaj priorytetem to na pewno dojdzie następnego dnia, gdzie byś nie mieszkał...

NCQ- rdzenne kolejkowanie rozkazów

TCQ- kolejkowanie oznaczonych rozkazów

niby to pierwsze powinno być lepsze, ale... w rzeczywistości różnie bywa.

Co do NF4 to duża rzesza entuzjastów będzie zawiedziona (RAID 0 z dwóch RAPTORów 74GB to szczyt marzeń, więc szkoda trochę dowiedzieć się że wydaleś na dyski 1400zł i działają wolniej niż "zwykłe" :mur: )

a co do radiatora to można by coś wykombinować takiego co by grafie nie przeszkadzało i przy okazji nie rzęziło- kwestia inwencji twórczej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, ze DFI nie pokusiło się o lepszy kodek dźwiękowy niż ALC850. MSI zrobiło ciekawy krok i w modelach SLI Platinium oraz Diamond zaimplementowało Sound Blastera Live! 7.1.

Hmm, ciekaw jestem czy ten plastikowy stabilizator na spodzie płyty jest wystarczająco wytrzymały i nie pęknie przypadkiem przy cięższych coolerach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)+Jan 28 2005, 17:50-->

CYTAT(Mardok =:) @ Jan 28 2005, 17:50)
Hym większość producentów daje plastik i jakoś się trzyma wiec chyba nie będzie źle. Co do dźwięku ano szkoda ale nie można mieć wszystkiego ;)

PS: Tak sobie patrzę na te foty i myślę….. że Mobo jest sexi :P

1241750[/snapback]

Ja chce zieloną edycje...

;]

[;

;]

[;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Nexer:

A tam zielony ten no ten tego ( jak się ten kolor laminatu w ogóle nazywa ;) ) umownie przyjmijmy „fioletowy” z żółtymi slotami fajnie wygląda ;) Jedynie chyba GB i jego niebieski laminat może być ładniejszy :) Eh poza tym to sprawa gustów a o tym się nie dyskutuje ;)

Edytowane przez Mardok =:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, ze DFI nie pokusiło się o lepszy kodek dźwiękowy niż ALC850. MSI zrobiło ciekawy krok i w modelach SLI Platinium oraz Diamond zaimplementowało Sound Blastera Live! 7.1.

1241744[/snapback]

tylko w diamondzie jest SB LIve24, platinum ma juz alc850 (chyba że coś zmienili w ostatniej chwili) - może DFI wypuści moduł z LIve24/Audigy który bedzie można podpiąć zamiast tego który jest fabrycznie (ALC850)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam takie pytanko bo narazie biore gigabyte nf4, ale nie długo i tak na inna zmienie jak sie gg nie bedzie sprawowac i chodzi mi szczególnie o tego dfi i jeszcze epoxa, szczególnie epox mnei interesuje, a najszczególniej to cena tych płyt. niewiecei moze jaka ona jest w przyblirzeniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...