Sz4r13j Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Tfu no jasne ze szybkozlaczka mysle jedno pisze drugie, Ale troche sie tego naszukalem zanim znalazlem. A na forum nikt dobrego pomyslu na podlaczenie nie zapodal wiec postanowilem wrzucic zdjecie zeby ludziska wiedzieli czego szukac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Tfu no jasne ze szybkozlaczka mysle jedno pisze drugie, Ale troche sie tego naszukalem zanim znalazlem. A na forum nikt dobrego pomyslu na podlaczenie nie zapodal wiec postanowilem wrzucic zdjecie zeby ludziska wiedzieli czego szukac Pewnie było o tym ze 100 razy ale musze zapytać. Zastosuje do wc pompke grundfosa 15-14B i tam są wejścia 1/2 cala czyli jakieś 12mm średnicy wewnętrznej. Nagrzewnice będe miał RAD Alphacool NexXxoS Xtreme III tam są wyjścia 1/4 cala czyli jakieś około 7mm. Teraz pytanie czy cały układ zrobić na choinkach NK12 i zastosować wąż 10/12mm czy może 12/15 czy może użyć szybkozłączek SM10/12 i użyć wąż 10/12??? No chyba, że ktoś ma jakiś inny pomysł. Blok na grafe ma wyjścia 1/4 cala a reszta bloków to już co chce. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plasma Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 (edytowane) Pewnie było o tym ze 100 razy ale musze zapytać. Zastosuje do wc pompke grundfosa 15-14B i tam są wejścia 1/2 cala czyli jakieś 12mm średnicy wewnętrznej. Nagrzewnice będe miał RAD Alphacool NexXxoS Xtreme III tam są wyjścia 1/4 cala czyli jakieś około 7mm. Teraz pytanie czy cały układ zrobić na choinkach NK12 i zastosować wąż 10/12mm czy może 12/15 czy może użyć szybkozłączek SM10/12 i użyć wąż 10/12??? No chyba, że ktoś ma jakiś inny pomysł. Blok na grafe ma wyjścia 1/4 cala a reszta bloków to już co chce. pozdrawiam Prawdę mówiąc nie do końca rozumiem twój problem - co mają wielkości gwintów w poszczególnych elementach układu do stosowanych węży? Jeżeli da się dostać złączki na jeden rozmiar węża do wszystkich rodzajów posiadanych przez ciebie gwintów to nie ma problemu. Osobiście polecam węże 8/10 - łatwo się je układa. Dodam że spokojne wchodzą na szybkozłączki 10/12. Edytowane 9 Lutego 2006 przez Plasma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Prawdę mówiąc nie do końca rozumiem twój problem - co mają wielkości gwintów w poszczególnych elementach układu do stosowanych węży? Jeżeli da się dostać złączki na jeden rozmiar węża do wszystkich rodzajów posiadanych przez ciebie gwintów to nie ma problemu. Osobiście polecam węże 8/10 - łatwo się je układa. Dodam że spokojne wchodzą na szybkozłączki 10/12. Chodzi mi o to jaki typ węża zastosowac w całym układzie wc. Czy 10/12 czy 12/15 czy może 8/10. Teoretycznie czym mniejsza średnica tym więcej miejsca, lepsze ułożenie węży itd. no ale czy pompka grundfosa nie będzie się męczyć gdy zostosuje węże 8/10? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plasma Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Chodzi mi o to jaki typ węża zastosowac w całym układzie wc. Czy 10/12 czy 12/15 czy może 8/10. Teoretycznie czym mniejsza średnica tym więcej miejsca, lepsze ułożenie węży itd. no ale czy pompka grundfosa nie będzie się męczyć gdy zostosuje węże 8/10? U mnie (i nie tylko) na takich chodzi bez problemu. Ta pompka ma takiego powera że się człowiek zaczyna zastanawiać czy mu pęd chłodziwa bloków nie pouszkadza :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Pewnie było o tym ze 100 razy ale musze zapytać. Zastosuje do wc pompke grundfosa 15-14B i tam są wejścia 1/2 cala czyli jakieś 12mm średnicy wewnętrznej. Nagrzewnice będe miał RAD Alphacool NexXxoS Xtreme III tam są wyjścia 1/4 cala czyli jakieś około 7mm. Teraz pytanie czy cały układ zrobić na choinkach NK12 i zastosować wąż 10/12mm czy może 12/15 czy może użyć szybkozłączek SM10/12 i użyć wąż 10/12??? No chyba, że ktoś ma jakiś inny pomysł. Blok na grafe ma wyjścia 1/4 cala a reszta bloków to już co chce. pozdrawiam a ja polece Ci nk12 wszedzie i weze 10/12. ewentulanie 8/10, ale jestem za 10/12. Dostackrocceto zaden problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 hurra !!! 10 minut temu zadzwonił do mnie pocztex i przyniósł mi na 3 piętro grundfosa 15-14b :) teraz wycieczka do castoramy a potem montaż :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 no wiec tak panowie, potrzebuje rady :) po dokladnym zapoznaniem sie z tematem mam trzech kandydatow na pompe do ulkadu 1. grundfos 15-14b (cena kolo 250) 2. Laing s1-15/700B (cena od 235) 3. Leszno 15PWr14c (cena od 210) jak widac rozniece sa niewielkie, pompy wygladaja niemal identycznie. Warto wiec doplacic za produkt niemiecki czy mozna spokojnie wesprzec rodzima produkcje kupujac leszno i byc w 100% zadowolonym z wybranej pompy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 no wiec tak panowie, potrzebuje rady :) po dokladnym zapoznaniem sie z tematem mam trzech kandydatow na pompe do ulkadu 1. grundfos 15-14b (cena kolo 250) 2. Laing s1-15/700B (cena od 235) 3. Leszno 15PWr14c (cena od 210) jak widac rozniece sa niewielkie, pompy wygladaja niemal identycznie. Warto wiec doplacic za produkt niemiecki czy mozna spokojnie wesprzec rodzima produkcje kupujac leszno i byc w 100% zadowolonym z wybranej pompy? Bez znaczenia, bierz którą najłatwiej dostac. To praktycznie identyczne pompki. :) Chyba że kasa nie gra roli, wtedy Grundfos. Dlatego że: Grundfos :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 mam leszno. Jest idealna ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 a ja mam grundfosa i na razie go montuję. Mam deko małą budę ale jakoś sobie poradzę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 no to lykne ta ktora bedzie akurat najtansza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 polecam wszystkim grundfosa...niech mi ktoś teraz powie, że akasa amber 120 mm jest cicha...btw. głupie głośnie dyski :( Odpieniam układ :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 po dokladnym zapoznaniem sie z tematem mam trzech kandydatow na pompe do ulkadu 1. grundfos 15-14b (cena kolo 250) 2. Laing s1-15/700B (cena od 235) 3. Leszno 15PWr14c (cena od 210) sam mam identyczny problem ,chyba kupie Laing-a poniewaz ma najwiekszą wydajność ,ciekawe czy naprawde tak jest czy tylko "na papierze" ,natomiast grundfos i leszno są "zgrabniejsze " i kurde opd 2 tygodni sie zastanawiam i nie wiem którą wybrac :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 kurde...gwint mnie przecieka...taśma teflonowa nie zdaje egzaminu...czyżby czekała mnie zabawa z silikonem ? Może za mało owinięć ? Jutro będę walczył :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 kurde...gwint mnie przecieka...taśma teflonowa nie zdaje egzaminu...czyżby czekała mnie zabawa z silikonem ? Może za mało owinięć ? Jutro będę walczył :)Wiecej taśmy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 (edytowane) był gwint uwalony w przejściówce....ale odwróciłem i działa :) Tylko teraz nie mam jak tego w budzie ułożyć. Pompa stoi pionowo. Pół w budzie, pół za budą. właśnie wpadłem na genialny pomył jak to poskładać...mam odkręcaną część pod oknem ale będzie lol najgorsze wc na swiecie Edytowane 15 Lutego 2006 przez mattnick Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajaboss Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 Ja swojego grundfosa doperio za tydz bede montowal. Przejsciowki mam to tez bedzie pewnie klopot z ich uszczelnianiem a i co jest lepsze do uszczelniana tasma teflonowa czy konpia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 lepsze jest wc czy ac ? :) Ja jerstem za teflonem. możesz zrobić ankiete Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lores Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 Ech... Ja uszczelnilem swojego Grundfoska 15-14, a dokladnie przejsciowki, normalnym silikonem, i jak dotad zyje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 ja mysle ze nie ma zadnej roznicy, teflpon sylikon, czy konopie, po dobrym odtłuszczeniu sylikon bedzie trzymal, ale otem ciezko odkrecic i jest zasyfione, konopie- oldsql, ja uzywam teflonu, ale ryb jak chcesz bo zadna roznica ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellon Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 A zauważcie, że kolejny producent tych pomp obiegowych to zaleca wszystkie pozycje montażu takie jak inni producenci z tym, że jedna jest zaznaczona jako szczególnie optymalna. I w sumie ta pozycja jest inna jak my tu wszyscy staramy się stosować. Zasysanie następuje z dołu a wyrzut wody niby pod górkę do góry, i może tak jest optymalnie. Być może powietrze, które jest w cieczy chłodzącej łatwiej się wydostaje a jak pompa zassie to jej i tak nie robi różnicy czy pompuje pod czy z górki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamin Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 Rzeczywiście, gdy rozmawiałem kiedyś z serwisantem pomp grundfos, to powiedział mi on, że właśnie najlepiej jest gdy taka pompka pracuje w takiej zalecanej pozycji jak na rysunku. Czyli wlot u dołu, wylot u góry. Powiedział, że to ze względu na taką a nie inną budowę korpusu mosiężnego i że w takiej pozycji działa najciszej, no i ogólnie najlepiej. Już dokładnie nie pamiętam co mi tam jeszcze tłumaczył. Natomiast w instrukcji Grundfos UP 15-14B, nie ma specjalnych zastrzeżeń na ten temat, musi być tylko utrzymany poziom lub pion pompki. Dla mnie to każda pozycja tej pompki jest bardzo dobra, oprócz "do góry nogami". W każdej (wypoziomowanej) działa cichuteńko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellon Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 Ja jestem dopiero na etapie projektowana układu także postaram się zastosować ten najbardziej optymalny z optymalnych sposób montażu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aztec Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 1. grundfos 15-14b (cena kolo 250) 2. Laing s1-15/700B (cena od 235) 3. Leszno 15PWr14c (cena od 210) Jeśli to kogoś zainteresuje to byłem dzisiaj w instalacyjnym i ten grundfos kosztuje 386zł a Leszno 367 zł tak więc allegro rulez. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 (edytowane) Leszno juz do mne jedzie :) kupilem za 218 z przesylka. EDIT: Leszno dotarlo :D fajna ta pompeczka taka mala kompaktowa :) no to zabieram sie za przerabianie ukladu :] Edytowane 24 Lutego 2006 przez keiename Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NIUTI Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 witam, czy pompka cwu lainga ma/moze mieć jakiś wpływ na pracę HDD?? mam 2 twardziele pod nią oraz taśme ATA pomiędzy nią a HDD i coś mi hałasuje w kompie i nie wiem czy to HDD czy nie, i czy jesli to twardzieli to czy czasem nie przez pompkę 2 pytanko, czy użytkownicy tej pompki mogą coś powiedziec o jej temp. podczas pracy ? wydaje mi się na dotyk że podczas pracy ma około 35-40 st. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sz4r13j Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Mam pytanko czy taka pompeczka firmy Vortex jest poruwnywalna z grundofsem czy laingiem http://www.allegro.pl/item91232581_vortex_...yjna_nowa_.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 (edytowane) Ktoś posiada/użytkuje takiego Lainga? Laing DDC pump 12V Pro Interesuje mnie przede wszystkim jej głośność, oraz pojemność rezika. Edytowane 9 Marca 2006 przez dem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sz4r13j Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 To tam jest rezik? myslalem ze to plexi do mocowania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...