gregor_bs Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Wygląda na "w normie". Zresztą dysk jest prawie nowy , ile on ma moze z 1,5 miecha. Moze ktos sie spotkał z podobnym problemem <znikanie danych z dysku> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 a nie pomyslales o tym ze masz jakiegos vira?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Smart OK - aż porównałem z moim 2504C, mam identycznie (nie licząc specyficznych wynikających z pracy dysku przez inny okres czasu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 (edytowane) u mnie wygląda tak jak na razie doliczyłem się 7badów. twardziel idzie na gware :( i raczej już nie będę chciał już samsunga (raczej na bank). zastanawiam się na seagate lub hitachi, ale raczej wybiorę seagate :) kiedy ma się pojawić nowa seria w sklepach?? bo nie wiem czy czekać edit. na drugim twardzielu też pojawiły się bady. nigdy więcej samsung Edytowane 24 Kwietnia 2006 przez Nierealny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
333kris333 Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 jak sprawdzić ile jest badów? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) To i ja sie pochwalę, mam 2 x 250 GB Samsung SATA II i jeden ma 2 miesiące i był wymieniany 2 razy na nowy ( padała elektronika) i jakieś 2 tyg temu pojawiły się błedy w ID 05 Reallocated Sector Count w ilości 3 i w ID CA w ilości 1 . Czy to oznacza kolejne kłopoty ? ID Opis atrybutu Próg Wartość Najgorsze Dane Stan 01 Raw Read Error Rate 51 100 100 0 OK: wartość w normie 03 Spin Up Time 25 100 100 5888 OK: wartość w normie 04 Start/Stop Count 0 100 100 96 OK: zawsze pozytywnie 05Reallocated Sector Count 10 100 100 3 OK: wartość w normie 07 Seek Error Rate 51 253 253 0 OK: wartość w normie 08 Seek Time Performance 15 253 253 0 OK: wartość w normie 09 Power-On Time Count 0 100 100 784 OK: zawsze pozytywnie 0A Spin Retry Count 51 253 253 0 OK: wartość w normie 0B Calibration Retry Count 0 253 2 0 OK: zawsze pozytywnie 0C Power Cycle Count 0 100 100 95 OK: zawsze pozytywnie BE <specyficzne dla dostawcy>0 151 142 29 OK: zawsze pozytywnie C2 Temperature 0 151 142 29 OK: zawsze pozytywnie C3 Hardware ECC Recovered 0 100 100 85220666 OK: zawsze pozytywnie C4 Reallocation Event Count0 100 100 3 OK: zawsze pozytywnie C5 Current Pending Sector Count0 253 253 0 OK: zawsze pozytywnie C6 Off-Line Uncorrectable Sector Count 0 253 253 0 OK: zawsze pozytywnie C7 Ultra ATA CRC Error Rate 0 200 200 0 OK: zawsze pozytywnie C8 Write Error Rate 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie C9 Soft Read Error Rate 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie CA TA Increase Count 0 100 100 1 OK: zawsze pozytywnie Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez VIBOR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) Wygląda na "w normie". Zresztą dysk jest prawie nowy , ile on ma moze z 1,5 miecha. Moze ktos sie spotkał z podobnym problemem <znikanie danych z dysku>Może powodem jest podkręcony CPU? Poza tym jakie masz napięcia ? ( jeśli nie masz miernika to warto kupić ) ps. mój samsung 2504C działa nadal idealnie ( 2500 godzin przepracowanych i włączany 250x ) Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 jak sprawdzić ile jest badów? :P np. tym HDDScan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uwencjusz Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) Panowie problem mam z tym dyskiem po pierwsze: Jakie sterowniki do wgrania z dyskietki po drugie: mam płyte z 4xczerwone wejscia (nForce4 SLI) i 4x pomarańczowe wejscia (Sil3114). Pod które podpiąć dysk? po trzecie: zainstalowałem jakos na tych czerwonych i nie wyświetla mi temperatury na dysku? co jest grane aha a poza tym to dostałem z dyskiem zworke. Skorzystać z niej czy też nie? pozdr Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez Uwencjusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Panowie problem mam z tym dyskiem po pierwsze: Jakie sterowniki do wgrania z dyskietki Przeczytać instrukcję do płyty głównej po drugie: mam płyte z 4xczerwone wejscia (nForce4 SLI) i 4x pomarańczowe wejscia (Sil3114). Pod które podpiąć dysk?Przeczytać instrukcję do płyty głównej aha a poza tym to dostałem z dyskiem zworke. Skorzystać z niej czy też nie?Przeczytać informacje na dysku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Dijkstra chyba powinno być Przeczytać instrukcję od płyty głównej :) no u mnie twardziel z 7badami zaczyna ładnie szaleć :( co kilka min/h wywala zwis lub się po prostu wyłącza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Dijkstra chyba powinno być Przeczytać instrukcję od płyty głównej :) Chyba jednak nie O_o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
See Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 (edytowane) wytlumaczcie mi o co chodzi, dysk 200GB 2004C, podpiety pod wyjscie SATA, zazworkowany pod moja plyte jako SATAI, a we wszystkich programach wykrywa go jako ATA133 i burnst podly bo tylko 126MB/s. Wypada to kiepsko nawet na tle identycznych samsow z tego topiq. Wiecie moze w czym rzecz? Edytowane 26 Kwietnia 2006 przez See Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasajas Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 A musisz go zworkowac na sataI?? Ja mam nforca 2 z sata1 i samsunga 250 sata2 i nie zworkowalem go bo przeciez sata2 jest kompatybilne wstecz i dziala jak burza :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uwencjusz Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 (edytowane) Przeczytać instrukcję do płyty głównej Przeczytać instrukcję do płyty głównej Przeczytać informacje na dysku Toć Panoćku mi wytłumaczył że ho ho. Mimo wszystko nadal czekam na jakieś sensowne odpowiedzi na tym wątku. Przytocze one more time mój problem: po pierwsze: Jakie sterowniki do wgrania z dyskietki - to raczej już jest wyjaśnione po drugie: mam płyte z 4xczerwone wejscia (nForce4 SLI) i 4x pomarańczowe wejscia (Sil3114). Pod które podpiąć dysk? Które lepsze rozwiązanie? Pod tym Sil'em3114 - nie wyświetla temperatury dysku. Dlaczego? Pod nForcem jest wszystko w porządku po trzecie: zainstalowałem jakos na tych czerwonych i nie wyświetla mi temperatury na dysku? co jest grane aha a poza tym to dostałem z dyskiem zworke. Skorzystać z niej czy też nie? - to już raczej wyjaśnione. pozdr Edytowane 26 Kwietnia 2006 przez Uwencjusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Toć Panoćku mi wytłumaczył że ho ho. Mimo wszystko nadal czekam na jakieś sensowne odpowiedzi na tym wątku. Zamiast czekać rusz głową i czterema literami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Uwencjusz: przejrzyj ten temat.. to raczej wymog dalszej dyskusji ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uwencjusz Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 (edytowane) Uwencjusz: przejrzyj ten temat.. to raczej wymog dalszej dyskusji ;) Wątek ten przejrzałem już kilka razy i nadal nie znalazłem rozwiązania. O kontrolerze Sil3114 nie ma prawie nic a o nForce jest jeszcze mniej. Nie rozumiem jeśli wiecie (lub jest napisane gdzieś wcześniej) jak z tym jest to jaki problem napisać raz jeszcze. pozdr. Edytowane 26 Kwietnia 2006 przez Uwencjusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
See Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 dla odswiezenia tematu wklejam ponownie, moze ktos ma jakies pomysly? "wytlumaczcie mi o co chodzi, dysk 200GB 2004C, podpiety pod wyjscie SATA, zazworkowany pod moja plyte jako SATAI, a we wszystkich programach wykrywa go jako ATA133 i burnst podly bo tylko 126MB/s. Wypada to kiepsko nawet na tle identycznych samsow z tego topiq. Wiecie moze w czym rzecz?" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor_bs Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 dla odswiezenia tematu wklejam ponownie, moze ktos ma jakies pomysly? "wytlumaczcie mi o co chodzi, dysk 200GB 2004C, podpiety pod wyjscie SATA, zazworkowany pod moja plyte jako SATAI, a we wszystkich programach wykrywa go jako ATA133 i burnst podly bo tylko 126MB/s. Wypada to kiepsko nawet na tle identycznych samsow z tego topiq. Wiecie moze w czym rzecz?" to nei zworkuj go na SATA I tylko zapuść normalnie z SATA 2. Ja tak mam płyta sata I (nforce3)dysk ten sam. I burst tez w miare mam ten sam nawet cos 122MB/s. Więc w czym rzecz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Wątek ten przejrzałem już kilka razy i nadal nie znalazłem rozwiązania. O kontrolerze Sil3114 nie ma prawie nic a o nForce jest jeszcze mniej. Nie rozumiem jeśli wiecie (lub jest napisane gdzieś wcześniej) jak z tym jest to jaki problem napisać raz jeszcze. pozdr. Stary, bo to przecież jest temat o dyskach SATA samsunga, a nie płytach na nForce i kontrolerach Silicon Image. Jeśli szukasz tego typu informacji, to przejrzyj forum i sprawdź, czy nie ma tematu o Twojej płycie - jeśli jest, to przeszukaj go pod kątem informacji Ci potrzebnej, ewetnualnie dopisz się w nim ze swoim pytaniem. W skrajnej sytuacji załóż nowy temat z pytaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uwencjusz Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Stary, bo to przecież jest temat o dyskach SATA samsunga, a nie płytach na nForce i kontrolerach Silicon Image. Jeśli szukasz tego typu informacji, to przejrzyj forum i sprawdź, czy nie ma tematu o Twojej płycie - jeśli jest, to przeszukaj go pod kątem informacji Ci potrzebnej, ewetnualnie dopisz się w nim ze swoim pytaniem. W skrajnej sytuacji załóż nowy temat z pytaniem. No niby fakt, że temat traktuje o dyskach SATA, ale jeśli tyle osób tu pisze, że posiada te dyski no to do jakichś kontrolerów muszą je podpinać Myślałem, że znajdzie się ktoś kto wyjaśni mi pewne sprawy dotyczące zarówno dysków SATA jak i kontrolerów do których można je podpiąć. Nie mniej jednak wielkie dzięki za odpowiedzi które padły, no i może faktycznie zwróce się z moimi pytaniami na wątek poświęcony płytom Gigabyte. A tak przy okazji, że już tu piszę to może powie mi ktoś jak ma się Burst odczytany z HD Tach'a do Burstu odczytanego z menagera urządzeń? Jakie bursty powinienem osiągnąć na tym dysku? pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 [...] po drugie: mam płyte z 4xczerwone wejscia (nForce4 SLI) i 4x pomarańczowe wejscia (Sil3114). Pod które podpiąć dysk? Które lepsze rozwiązanie? Pod tym Sil'em3114 - nie wyświetla temperatury dysku. Dlaczego? Pod nForcem jest wszystko w porządku po trzecie: zainstalowałem jakos na tych czerwonych i nie wyświetla mi temperatury na dysku? [...] To w końcu na których nie wyświetla ? Ogólnie lepiej podpinać pod kontroler z nForce, choćby dlatego że Sil korzysta z PCI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uwencjusz Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 To w końcu na których nie wyświetla ? Ogólnie lepiej podpinać pod kontroler z nForce, choćby dlatego że Sil korzysta z PCI. O sorry! Czerwony to Sil3114 Pomarańczowe to nForce4 SLI Nie wyświetla na czerwonych tzn. na Sil3114. Prawdopodobnie to wina sterowników. Poszukam nowszych i sprawdze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 (edytowane) Czy to mozliwe ze po poł roku dysk zrobil sie glosniejszy?? np jak uruchamiam jakas aplikacje czy czos i dysk pracuje zaczyna mi chrobotac :blink: dawniej tego nie slyszalem.Jak normalnie pracuje to go nie slysze tylko jak zaczyna myslec... czy moze to byc zwiazane z balaganem na dyskach i dawno nie reinstalowanym systemie? Edytowane 27 Kwietnia 2006 przez wegorz91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 To w końcu na których nie wyświetla ? Ogólnie lepiej podpinać pod kontroler z nForce, choćby dlatego że Sil korzysta z PCI. A nie z PCIE? Update: jednak nie, czyli do bani. http://www.siliconimage.com/products/produ...px?id=28&ptid=1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Czy to mozliwe ze po poł roku dysk zrobil sie glosniejszy?? np jak uruchamiam jakas aplikacje czy czos i dysk pracuje zaczyna mi chrobotac :blink: dawniej tego nie slyszalem.Jak normalnie pracuje to go nie slysze tylko jak zaczyna myslec... czy moze to byc zwiazane z balaganem na dyskach i dawno nie reinstalowanym systemie? raczej od starości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpawel Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Posiadam Samsunga 160JJ ogólnie jest OK. Tylko jedno ale, przy ładowaniu systemu lub otwieraniu większych aplikacji na windowsie pracuje dosyć głośno, skrzeczy głośniej niż stara 40. Może to sprawa obudowy. A jak u was z tym????? Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Posiadam Samsunga 160JJ ogólnie jest OK. Tylko jedno ale, przy ładowaniu systemu lub otwieraniu większych aplikacji na windowsie pracuje dosyć głośno, skrzeczy głośniej niż stara 40. Może to sprawa obudowy. A jak u was z tym????? Pozdro Wyjmij dysk poza obudowe.. osłuchaj. Wyklucz mozliwego sprawce - obudowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Czy posiadacze samsungów mogą podać jaką mają w SMART wartość Hardware ECC recovered? Bo ja mam tak: ID Opis atrybutu Próg Wartość Najgorsze Dane StanC3 Hardware ECC Recovered 0 100 100 4249968 OK: zawsze pozytywnie i rośnie :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...