Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

BUhahahahhahahah. stach99 :rotfl: Tak to jest normalne, tak jest zawsze, że przy o/c procka pamięci lecą do góry. Aktualnie masz dzielnik 1;1 - mem ma tyle ile HTT procka ;) Jak zmienisz dzielnik/div pamięci na niższy to wtedy mem będzie miało mniej mhz i wtedy się kręci ;) Poczytaj troche o o/c na a64... Jest tu 1 topic raptora o o/c a64...

Ile razy trzeba pisać:

------------------------------

NIE KARMIĆ TROLL'A

------------------------------

On nie zadaje "normalnych" pytań, tylko [ciach!]iarz sie bawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie jazdy dzisiaj mialem z kompem, masakra. komp wczoraj caly dzien chodzil stabilnie na 2600mhz a dzisiaj przychodzi kumpel z dyskiem, podlaczam, wlaczam kompa i monitor zalapal dopiero po 0,5min i do tego zresetowal mi ustawienia biosu. no nic. pozniej odlaczam kumpla dysk i wlaczam kompa i znow to samo, na dodatek nie wykryl mi mojego 2giego dysku, mowie kur@#! co jest grane. pozonglowalem troche biosami i nic. okazalo sie ze spieprzyla sie tasma na odcinku 2giego dysku ;] jak wygladaja dokladnie te ColdBooty? resetuje ustawienia w biosie? dlugo sie nie wlacza? w ogole sie nie wlacza? (komp)

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jest to świetnie opisane. wysio nie warto brać tego enermaxa, lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Modecom MC-400ATX 2.0 PFC

To porównaj sobie charakterystyki prądowo napięciowe oby tych zasilaczy... Modecom jest sporo słabszy i tylko trochę tańszy...

Kencho-1, jeśli bym miał płytę gł. z SLI i dwie karty 7900GT + inne rzeczy, których to w najbliższych latach mieć nie będę, to wtedy pewnie kupił bym tego Chifteca - chociaż już chyba wolał bym Tagana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wygladaja dokladnie te ColdBooty? resetuje ustawienia w biosie? dlugo sie nie wlacza? w ogole sie nie wlacza? (komp)

u mnie mieli cdromem ciagle, dioda hdd zapalona, numlock, scroll lock, caps lock nie reaguja po przez zapalenie diody na klawie po wciśnięciu i raczej się nie uruchamia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy to normalne ze jak ustawie w biosie pamieci na 200, a procka na 230 to pamieci tez 'chodza' na 230?

dopiero jak ustawie 166 w biosie to ida na niecalych 200

ale to i tak nie zmienia faktu ze sie komp wiesza:P

moge reklamowac ta plyte z tego powodu?

Słuchaj trolliku.

Takie PW to możesz do kumpli słać nie do mnie ok ?

Zadawaj pytania choć w części sensowne, to osobiście ci pomogę, bo sam miałem przeboje na początku. Nikt tu nie ma zamiaru wyczytywać x-razy te same bzdetne stwierdzenia na temat Asrock'a.

A jak ci nie pasuje, to "Tnij Bazie", albo inaczej spadaj "Na drzewa banany prostować".

nie pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moge zadac jeszcze jedno pytanie? ewenetualnie podzielic sie swoimi poczynaniami

jesli nie to prosze skasowac ten post;)

pomyslalem zeby wyjac 2 kostki z bank 1 i 2 - przelozylem do bank 3 i 4

po 2 godzinach go SP2004 temperatura proca wzrosla do 37 stopni

w miedzy czasie od czasu do czasu wlaczylem jakis program.

o dziwe komp nadal dziala ;) - nie zawiesil sie.

moze to znaczyc ze wina lezy w slotach pamieci? a moze poprostu dysk nie nawalil w tym czasie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm pisalem juz wczesniej o moich problemach z kompem

w skrocie: przegladalem strony www, w tle winamp i inne programy codziennego uzytku do poczty komunikacji. problemem bylo losowe zawieszanie sie komputera. nie moglem ustalic kiedy bo byly to rozne sytuacje. pamieci byly w bankach 1i2

teraz przerzucilem do 3i4 i od ponad 2 godzin dziala stabilnie.

pytalem czy to mozliwe zeby te bakni byly zwalone?

sprzet:

asrock s939 dual

venice 3000+

corsair 2x512

huntket 400W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie bo wiem że Radeony jakieś z serii X1xxx nie działają mam zamiar kupić (w sumie już zamówiłem) X1900XT od SAPPHIRE czy wszystko będzie ok. Jak wyjmę grafę z AGP to żadne śiupy nie będą się działy??

"producent zastrzega jednak możliwość wystąpienia problemów związanych z kartami Radeon X300"

Edytowane przez AndiX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w skrocie: przegladalem strony www, w tle winamp i inne programy codziennego uzytku do poczty komunikacji. problemem bylo losowe zawieszanie sie komputera. nie moglem ustalic kiedy bo byly to rozne sytuacje. pamieci byly w bankach 1i2

pytalem czy to mozliwe zeby te bakni byly zwalone?

sprzet:

asrock s939 dual

venice 3000+

corsair 2x512

huntket 400W

Wygląda jak by to był problem z 1T. Wydawało mi się że nowe biosy likwiduja ten problem (od 1.8 w górę).

Napisz dokładnie co masz za memki, najczęscij problemy były gdy pamięci były dwustronne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To porównaj sobie charakterystyki prądowo napięciowe oby tych zasilaczy... Modecom jest sporo słabszy i tylko trochę tańszy...

Sorry za OT

To wytłumacz mi po grzyba komu przy dzisiejszej platformie gdzie głównie potrzebna jest dobra linia +12V takie kolosalne prądy na liniach +3.3V(35A) +5V(35A) i obciążenie 200W. To, że pisze "dużo nie znaczy, że dobrze.

stach99 poszukaj sobie na egieldzie artykułu o OC amdków 64 z opisanymi dzielnikami pamięci itp.

Ustaw w biosie 2T dla pamięci.

literówka

Edytowane przez apofiss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda jak by to był problem z 1T. Wydawało mi się że nowe biosy likwiduja ten problem (od 1.8 w górę).

Napisz dokładnie co masz za memki, najczęscij problemy były gdy pamięci były dwustronne.

bios mam 2.2

pamieci mam dwustronne, corsair 2x512MB 400MHz cl2.5 3-3-7-10

wg tego co wskazuje cpu-z to command rate jest 2T

ustawilem w biosie wszystko na default

pamieci dalem na default, cpu-z wskazuje 166MHz, fsb:dram CPU/11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

omg... ludzie dajcie spokój...

Po co tutaj piszecie o zasiłałach, skoro jest odzielny dział na to :/

Wogóle to ostatnio temat wogóle nie jest na temat płyty jak w tytule. Albo gadacie o zasiłkach, albo kto ile wykrecił z proca, albo jeszcze inne bzdety.

Sorry, ze sie czepiam, ale już nie wytrzymałem i musiałem to napisac ;)

EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też miałem problem z moimi pamięciami. Na biosie 2.2 sypały błędami w drugiej, czasem trzeciej pętli memtesta (zawsze w 5 teście), ustawione na 400 MHz bez względu na timingi. Pomogło dopiero wgranie biosu OCW Beta2 i teraz działają w pełni stabilnie nawet na CR=1T, przy ustawieniu całości jak w sygnaturce. Edytowane przez Stanko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Należy to jednak robić zgodnie z zasadą, którą przedstawię na przykładzie:

Moje mem w biosie startuje na dzielniku 166 ( 250/500Mhz) natomiast po wejściu do windy A64Tweaker zmienia na dzielnik 180 ( 270/540Mhz). Należy więc zawsze zmieniać ze słabszego dzielnika na mocniejszy , a nie na odwrót bo przy ładowaniu windy zobaczymy niebieskiego zonka , lub komp się nie włączy ;)

Piszę takie laickie info ponieważ mój znajomy chciał zmieniać z dzielnika 200, na 180 i się dziwił, że nie działa, bo mu się komp nie włącza, wiec tylko na 166 może działać :mur:

Ja ustawiłem ze 133 na 133++* czyli z jakis 185 na 200 i przy wchodzeniu do windy restart :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeden koles mial podobny problem do mojego

znalazl fajne rozwiazanie :)

Yes, I've found a solution. Bought an ABIT KN8 Ultra and problem solved.

w biosie ustawilem na default pamieci, w windzie widzi je jako 163MHz.

jak narazie nie ma tych freezow.

Edytowane przez stach99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

omg... ludzie dajcie spokój...

Po co tutaj piszecie o zasiłałach, skoro jest odzielny dział na to :/

Wogóle to ostatnio temat wogóle nie jest na temat płyty jak w tytule. Albo gadacie o zasiłkach, albo kto ile wykrecił z proca, albo jeszcze inne bzdety.

Sorry, ze sie czepiam, ale już nie wytrzymałem i musiałem to napisac ;)

EOT

Bo z tego tematu już od jakiejś 100'nej strony zrobił się "Caffe Asrock", więc wszyscy piszą o czym chcą. Wcześniej jak tu siedział non-stop Dijkstra to był w miarę porządek, a teraz jak mnie tu dzień niema to temat jest większy o dwie/trzy strony, a jak to czytam to nic nowego/ciekawego nie widzę (odpowiedzi na zadawne pytania już wszystkie padły).

stach99>

Wgraj sobie bios 1.80. Ustaw:

OC Mode> Async

CpuFreq> 240

PCIEX Freq> 100

BFG > Enabled

SS> Disabled

CnQ > Disabled

MULTI. / VOLT.> Manual

CPU Multi > x9

CPU Volt. > 1,45V

Mem Clock > 166

Flex > DISABLED !!

Bank Int. > Auto

Burst lenght> 8 > jak się będzie dalej sypać to > 4

TI>> Auto

MI>> Auto >>>>jak skumasz jakie mają być w odpowiednich miejscach to ustaw ręcznie

NGI>> Auto

MEM >>Auto

MA Timing > 2T !!

>>To ostatnie na Enabled

CHIPSET SETTINGS:

Lan> Enabled

Audio> Enabled

A>

G> W zależności czy masz grafę na AGP czy nie to odpowiednio

P>

PRIMARY > J.W.

CPU>NB > 600

CPU>NB >16bit

NB>SB > 600

NB>SB >16bit

Reszta na Auto i ram na HIGH .

Wszystko powinno Ci na tych ustawieniach śmigać bezproblemowo. Ważne dla ciebie ustawienia pamięci to: "Burst Lenght" , "MA Timing" i oczywiście reszta timingów.

U kumpla dwa jednostronne Twinmosy na M.Tec'ach nie chcą działać bezproblemowo na ustawieniach innych niż "B.L." 4 i "MA T." 2T .

sebalos>

Ja ustawiłem ze 133 na 133++* czyli z jakis 185 na 200 i przy wchodzeniu do windy restart

Nie wszystkie dzielniki działają bezproblemowo > spróbuj z dzielnikiem 150.

Na 100% działa poprawnie dzielnik oznaczony jako 183* ( faktycznie 180 czyli "FSB" -10% ).

Oczywiście sypać się będzie jeżeli naraz będzie zmieniane za dużo timingów, lub przy zmianie CL ( 100% BSOD ).

Pozdrawiam

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co zauwazylem to jest tak ze kazdy ma inna plyte:)

wiec u ciebie mogl ten bios nie dzialac, u mnie moze dzialac dobrze.

narazie zobacze jak sie sprawuje, moze jednak bedzie dobrze

mowiles ze nie ma wielkiej roznicy miedzy MA timing 1T i 2T

sissoft sandra wskazuje w memorcy bandwitch ok 4800MB w 2T

przelaczylem na 1T - 5600MB

za krotko sprawdzalem zeby stwierdzic ze tez dziala dobrze, ze nie ma freezow

ale wole na 2T pewniej.

mam nadzieje ze bede mogl teraz spokojnie pracowac.

dzieki bardzo

pozdrawiam

EDIT: jeszcze jendo pytanko

S&M bedzie dobry testerem kompa?

bede mogl stwierdzic ze nigdy wiecej komp sie nie zawiesi z powodu zlych ustawien w biosie?

chcialbym wlaczyc nagrywanie z satelity, albo kompresje filmow albo cokolwiek innego i poprostu sobie pojsc z pewnoscia ze komp bedzie nadal pracowal kiedy wroce :) wiadomo o co chodzi.

Edytowane przez stach99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Dobre byłoby wykonanie całego szereu testów stabiloności - super pi (16 lub 32M), s&m, smarki, mamtest, prime 95 ale kto ma na to czas to ma, ja przykładowo nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie bo wiem że Radeony jakieś z serii X1xxx nie działają mam zamiar kupić (w sumie już zamówiłem) X1900XT od SAPPHIRE czy wszystko będzie ok. Jak wyjmę grafę z AGP to żadne śiupy nie będą się działy??

mam,Radeona X1600 pro Golden, nie mam najmniejszego kłopotu na ASrocku oczywiście po za tym ze sama karta to gniot i poprostu kasa wyrzucona w błoto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie takie:

Jak poustawiać bios aby był wydajny. Co powłączać a co powyłączać? Przymierzam się do składania nowego kompa i nie będę miał dostępu do neta a z tym biosem nie miałem jeszcze kontaktu - czy ma on ustawienia takie jak biosy awarda itp w płytach na k7?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie takie:

Jak poustawiać bios aby był wydajny. Co powłączać a co powyłączać? Przymierzam się do składania nowego kompa i nie będę miał dostępu do neta a z tym biosem nie miałem jeszcze kontaktu - czy ma on ustawienia takie jak biosy awarda itp w płytach na k7?

popatrz troszkę wyzej post Post #5149 i masz odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popatrz troszkę wyzej post Post #5149 i masz odpowiedz

Dobre. Czytałem z samego rana a napisałem po południu pytanko. Faktycznie ze 2-3 strony dziennie :blink:

Czyli na najnowszym biosie oryginalnym takie ustawienia i powinno być ok? Kurcze trochę boję się robić vcore moda bo podobno ołówkiem ktoś wyżej próbował i nici (czy oryginalny bios obsługuje wyższe napięcia po modzie?) wię trzeba by jakimś lakierem przewodzącym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jestem posiadaczem wyzej wymienionej plyty od mniej wiecej 8h :) .

Wszystko ladnie chodzi ale mam maly problem.

Otoz mam na plycie tylko jedna kosc pamieci GoodRam gr400d64l3/512.

Sprawa wyglada tak ze probowalem ja umiescic w niebieskim slocie i sie za chiny nie dalo.Natomiast do czarnego weszla bez problemu. Czy to normalne ? Kostke ta kupilem jakies 2 lata temu. Pozatym w biosie jest widziana jako ddr 333, da sie cos na to poradzic ? Wiem ze pewnie zadaje pytania ktore byly walkowane 1000 razy, ale po skladaniu kompa nie mam juz sily szukac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...