silver_pl Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Witam, czy piszczenie Seageta 320GB .10 jest normalne?? Tj. co jakiś czas słyszę urywany pisk z dysku, myślałem że to systemowy głośniczek, ale nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xytras Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Zapewne nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
°°° Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 hej mam teraz segate 160gb sata2 i nie wiem co zrobić, czy dokupić drugą 160 i założyć raid 0 czy , kupić 320GB sata, co będzie lepsze ?? , chodzi mi głównie o wydajnośćw grach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Dokupić 2-gą 160-tkę, nie robić raidu, tylko 2 oddzielne dyski. Na 1-wszej partycji dysku 1 system + programy -> ~ 20GB. Na 1-wszej partycji dysku 2 pagefile o stałym rozmiarze 1-2x tyle co ramu, a potem dodatkowo jeszcze wszystkie tempy windowsa ... -> 4-5 GB powinno starczyć. Reszta wedle uznania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xytras Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Kupic drugie 160 i robic RAID 0 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
°°° Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Myślę że macie racje , ale cenowo , jest bardziej opłacalne kupić 320GB, bo najtaniej jaki znalazłam dysk podobny kosztuje 160zł, a tak to chodza po ponad 200zł , a tu za 260 mogę mieć 320GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xytras Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 no to kupuj 320 jak Ci szkoda kasy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Masz 160, dokup 320. Raid 0 super rzecz jak majstrujesz z przetwarzaniem strumieniowym danych np. kompresja czy też edycja filmów itp. W innych przypadkach to tylko utrudnienia i ograniczenia poparte ładnymi wykresami w benchmarkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xytras Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 U mnie tez rozowo nie jest, ciagle nie rozwiazalem problemu z niska wydajnoscia,. no coz czasu brak i narazie mam dupny "RAID 0" ktory w zasadzie jest wydajny niewiele bardziej jak jeden dysk ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Dokupuj 320GB teraz mam raida0 i nie odczuwam zadnego zwiekszenia wydajnosci w normalnym uzytkowaniu, dodatkowo bedzie tylko duzy problem jakby 1 dysk padl, jak najszybciej bede sie go pozbywal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
°°° Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Dzięki, to wolę <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 320GB, Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 (edytowane) Ja różnice odczuwam i zachęcam do stawiania raid0 :-P B-) Edytowane 12 Maja 2007 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 (edytowane) Hej, a wiadomo kiedy ma wyjść baracuda 7200.11? Kiedyś czytałem, że pierwszy przedstawiciel nowej rodziny będzie miał pojemność 1TB (250GB/talerz) i pojawi się pod koniec kwietnia. Tymczasem nic się nie dzieje... Edytowane 13 Maja 2007 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Miałem RAID0 na 2x 160 ale zrezygnowałem z macierzy. Wielkiej różnicy z RAID0 nie odczułem, no może trochę w przerzucaniu filmów ale w grach wydajność taka sama jak na pojedynczym dysku i do tego dyski głośniej chodziły w macierzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xytras Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Jak dla mnie dwa pracuja dosyc cicho, ale to moje odczucie ;) Akurat to ze w RAID 0 beda pracowaly glosniej to mozna logicznie wyjasnic, przeciez one jednoczesnie razem dzialaja ;) Gdyby byly dwa dyski osobno to niekoniecznie dwa musza dzialac w tym samym momencie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Ale głównie chodzi mi o prace głowic , każdy dysk jakby głośniej pracował głowicami, chodzi mi o prace pojedynczego dysku w RAID0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Chryste, zapraszam do lektury co to jest tak naprawdę Raid, bo widzę, że przedmówca nie do końca załapał istotę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 A mam jeszcze takie pytanko, lepiej jest postawić RAID0 na 2x160 czy osobno na jednym dysku system a na drugim plik wymiany itp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 A mam jeszcze takie pytanko, lepiej jest postawić RAID0 na 2x160 czy osobno na jednym dysku system a na drugim plik wymiany itp? Widac ze nie masz pojecia o czym piszesz. RAID to: -tworzenie z 2 lub wiecej dyskow 1 dysku, inaczej mowiac 2 dyski sa widziane przez system jako 1 dysk (raid 0), nastepuje wtedy wzrost szybkosci zapisu danych na dysku kosztem czasu dostepu. Oczywiscie pojemnosc to sumaryczna pojemnosc 2och dyskow polaczonych razem. Natomiast raid 1 to 2 dyski (lub wiecej), dane ktore zapisujesz na dysku 1 sa rowniez zapisywane na dysku 2gim (jest to idealna kopia dysku 1), ma to sluzyc bezpieczenstwu danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 (edytowane) Bardzo dobrze wiem co to znaczy RAID i nikt nie musi mi tego tłumaczyć, chodzi mi o to czy odczuję różnicę w wydajności umieszczając plik wymiany systemu na początku drugiego dysku. Edytowane 13 Maja 2007 przez Quintrix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 (edytowane) Swoja wypowiedzia utwierdzasz mnie w przekonaniu ze nie wiesz co to jest RAID 0 lub 1. Napisze jeszcze raz RAID 0 2 dyski fizyczne widziane sa jako 1 logiczny. Czyli masz 1 DYSK a nie 2!!!!! Nie wiem jak chcesz umiescic plik wymiany na 2gim dysku skoro system widzi 2 dyski jako 1 :mur: Edytowane 13 Maja 2007 przez mib Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xytras Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Wy sie chyba nie zrozumieliscie, moze koledze chodzi o porownanie do dzialania dwoch oddzielnych dyskow... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 No ja myśle że na pewno o to własnie chodzi!!! Ja bym stawiał raid. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xytras Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Takie pytanie moze laika, czy upgrade biosu moze spowodowac uszkodzenie macierzy? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 W końcu Raid0 Nf4 Ultra 2 x 160 GB ST3160815AS 3.AAC. Proszę o komentarze osób które miały Raid0 na tych dyskach. Ttransfery wydają mi się zdecydowanie niskie w porówaniu do 2óch 7-mek której pracowały w Raid0 wcześniej na tej platformie. Co więcej dyski podłączone do portów 3 i 4 miały burst o 100 MB niższy niż podłączone pod 1 i 2 (screen). Napisz jaką wersję sterowników masz obecnie wgraną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Takie pytanie moze laika, czy upgrade biosu moze spowodowac uszkodzenie macierzy? :)No coś ty? :) To byłoby bezsensowne :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xytras Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 No moze i tak, ale lepiej zapytac niz potem plakac :-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panfranek Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Opisze pokrotce swoje doswiadczenia z SCS Warszawa - gdyz pewno wszystkim sie przydadza czwartek: wkurzony ze dysku nie ma i nie wiem jakim kurierem przyjedzie pisze do seagate, po 3 h jest odpowiedz ze Excel transport dosyła paczke do polski potem UPS rozwozi - dostajke numer przewozowy - i uwaga - okazuje sie ze w UPS jest cala droga paczki strackowana - paczka pokonuje srednio 1 granice dziennie ! przewidywany czas dostarczenia - jutro Gdzie napisales do Seagate zeby dali numer przesylki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 (edytowane) @panfranek a nie dostales maila od seagate'a w stylu: "Ship advice for ship number..." jesli dostales to jest to numer wysylki i mozna go uzyc do sledzenia Edytowane 18 Maja 2007 przez lucas234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panfranek Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 (edytowane) @panfranek a nie dostales maila od seagate'a w stylu: "Ship advice for ship number..." jesli dostales to jest to numer wysylki i mozna go uzyc do sledzenia Tak dostalem, ale kurier to jakis EXCEL TRANSPORT INTL CO LTD, nie ma nawet jego strony... Chcialbym dostac numer kuriera ktory bedzie to wiozl w Polsce (podobno UPS?) Swoja droga co to za pomysl zeby po jednym dysku przywozic z Holandii... Edytowane 18 Maja 2007 przez panfranek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...