Skocz do zawartości
pietach

Blok Wodny Od Pietacha

Rekomendowane odpowiedzi

no właśnie ....chwalili ale jeszcze nie sprzedałem nic za granice...najpierw zadbam o forumowiczów a potem moze kilka sztuk spróbuje na zachód

dla zabawy pobawiłem sie fajnym programem: solidworks

oto efekty:

Dołączona grafika

narazie jeszcze rysunek nie kompletny....w domu mam juz narysowany z zapinkami i ze sprayerem w środku

Edytowane przez pietach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tego to nie wiem

ale wiem że bez tego szlifowania na sroddku było wybrzuszenie bo najpierw szlifowało srodek i za każdym kolejnym przejazdem "plama" robiła sie coraz wieksza az po któryms tam razie szlifowało cała powierzchnię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo wlasnie zadzwonilem do zaprzyjaznionego warsztatu z pytaniem czy maja taka magnesowke i dowiedzialem sie ze nie. Ale maja jakas tam frezarke sterowana numetycznie, dzialajaca w 5 osiach i powiedzieli mi, ze moga mi wyrownac spod bloku frezujac go. Rownosc spodu bedzie z dokladnoscia do 1 setnej milimetra. Mysle ze sie dogadam i dam im zeby 'przelecieli' mi spod bloku CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już niedługo...coraz bliżej i będzie finisz....

Muszę tylko jeszcze zrobić próbę wytrzymałościową pleksy z której zrobiony jest top.

Spadnie pare razy ze stołu, dostanie młotkiem, kilkadziesiąt razy wkręcic i wykręcić złączkę i sprawdzenie wytrzymałości gwintu na ścinanie.

A tym czasem kilka nowych fotek:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Edytowane przez pietach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już niedługo...coraz bliżej i będzie finisz....

Muszę tylko jeszcze zrobić próbę wytrzymałościową pleksy z której zrobiony jest top.

Spadnie pare razy ze stołu, dostanie młotkiem, kilkadziesiąt razy wkręcic i wykręcić złączkę i sprawdzenie wytrzymałości gwintu na ścinanie.

Heh, jeżeli już robisz testy, to raczej na ściskanie i skręcanie, nikt nie będzie w blok walił młotkiem (chyba), pleksa pęka najczęściej pod wpływem naprężeń przy króćcach i mocowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To też.

Ale jak komuś spadnie blok na ziemie....ludzik podniesie ,podmucha, oczyści i założy.....

Nie zaszkodzi troszke pomaltretować top...tym bardziej ze mam jeden na zapasie wktórym użyłem za dużego wiertła przy robieniu wgłębienia na łepek śrubki imbusowej - było za blisko krawędzi i odprysneło się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem zle robisz ze polerujesz miedz od strony styku z woda. z chropowatej miedzi lepiej bedzie woda zbierala cieplo, pozatym jesli jeszcze bloczek polerujesz pastami polerskimi to na powierzchni miedzi robisz dodatkowa powloke (od pasty)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem zle robisz ze polerujesz miedz od strony styku z woda. z chropowatej miedzi lepiej bedzie woda zbierala cieplo, pozatym jesli jeszcze bloczek polerujesz pastami polerskimi to na powierzchni miedzi robisz dodatkowa powloke (od pasty)

policzyles c/w i *C straty przez te zabiegi? :D gadasz jakby to robilo roznice conajmniej 10 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie popadajmy z jednej skrajnosci w druga ;) tak sie mowi: "a to tylko poprawi wydajnosc o 0,5-1*C, po co sobie zawracac tym glowe" :D tu 0,5*C tam 1*C gdzie indziej jeszcze 2*C i uzbiera sie ladna liczba.. ale....jak kto woli, myslisz ze na kazdej drobnostce przy robieniu bloku zyskasz po 5*C zysku wydajnosci :D :D panowie, takie podejscie do sprawy to maja kolesie od CPC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi