Skocz do zawartości
damike83

Monitory panoramiczne - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj kurier przywiózł mi Samsunga 260HD - 25.5" z tunerem TV na TN

Tak wiem, nie ta technologia. Dla mnie jednak bomba. Siedzę sobie trochę dalej niż pół metra i cały obraz widzę wyświetlany równomiernie. Mogę sobie chodzić koło monitora i dopiero przy naprawdę ostrych kątach są odchyłki. W pionie jest znacznie gorzej. Podniosę się lekko i już widać różnicę. Tak samo odejdę 3 metry na wersalkę, która jest niżej niż fotel przy biurku i mam ciemniejszy obraz.

Jednak jest to bardzo niewielka różnica i w niczym nie przeszkadza. Nawet jak jest jest jakaś "mroczna" scena w filmie.

Bałem się, że karta nie wydoli przy takiej rozdziałce, ale narazie jest spox. UT3 mnie zniszczył. Zupełnie nowa jakość.

Zanim poprzestawiałem gry na nową rozdziałkę, zobaczyłem jak wygląda "stare" 1280x1024, skalowane na natywną (tego się najbardziej bałem wybierając HD) i wcale nie było tak źle. Deczko tylko rozmyty obraz, ale tak bardziej jak film rozdziągnięty na full screen, a nie jak kiedyś widziałem u kogoś rozmazane kleksy. Z resztą można przestawić monitor na format 4:3 i obraz będzie bardziej ostry. Tak zrobiłem na tunerze, bo jakoś mi nie pasi wymuszona panorama na TVP.

Filmy w HD to coś wspaniałego. Jak się siedzi przy biurku przed taką taflą, to normalnie jak w kinie. DivXy to jednak z daleka trzeba oglądać, bo bidnie wyglądają.

Znawcy tematu mogą się krzywić, że TN nie może być dobre, że nie mam niskie wymagania, albo nie mam porównania.

Reczywiście, nie mam żadnego doświadczenia by oceniać jakiś monitor, a tym bardziej go polecać, ale naprawdę jestem zadowolony z zakupu, bez żadnego pocieszania się z powodu wydanych pieniędzy.

To mój pierwszy LCD i jestem poprostu wzruszony :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy wątek!

Kończe właśnie składać PC-ta i postanowiłem sprawić sobie od razu nowy LCD. Obecna Iiyama 22" jest już ciut mała (tak, monitory kurczą się z czasem ;)), ale tak naprawde denerwują mnie kąty w pionie (matryca TN). Nie sposób ustawić głowę w takiej pozycji, aby dół lub góra ekranu nie była przyciemniona względem reszty (a to przecież tylko 22" w panoramie, więc wysokość matrycy niewielka!). Na stanie mam jeszcze starego NEC-a 1970GX, z którego byłem zadowolony, ale jego czas już minął.

Ale do rzeczy. Potrzebuję LCD, który będzie wykorzystywany w 70% do Flight Simulatora, w 20% do innych gier (strategie, fpsy) i w 10% do klikania po Windowsie. Większość codziennego "dłubania" (czyt. www, e-mail, gg itp.) odbywać się będzie nadal na iMac-u / MacBook-u.

Szukam więc monitora, który będzie miał:

a) dobre kąty

b) akceptowalny czas reakcji (przede wszystkim brak smużenia, ale mały lag też mile widziany)

c) ergonomie na wysokim poziomie (regulacja w pionie, regulacja pochylenia, porty usb mile widziane)

d) co najmniej znośny design (oczoj**nym diodkom mówimy stanowcze nie)

e) w miarę możliwości równe podświetlenie

Jeśli chodzi o odwzorowanie kolorów, to nie mam większych wymagań. Mój 24-calowy iMac ma matrycę glossy, która dla grafików jest profanacją. Ja ją lubię :-)

Póki co z otchłani Internetu wygrzebalem następujące modele 26":

1) NEC 2690WUXi (póki co mój typ numer jeden)

+ matryca, ergonomia, prosty acz gustowny design

- cena! czas reakcji, leciwość (?)

Problem polega na tym, że recenzje są bardzo rozbieżne co do czasu reakcji. Jedne opisują go jako niezdatnego do gier, inne jako satysfakcjonujące i bez smużenia :-/ Czy są tutaj właściciele tego modelu, którzy mogli by się w tym temacie wypowiedzieć?

Monitor jest już na rynku prawie dwa lata. Jest sens ładować pieniądzę w dwuletnią konstrukcję?

2) Planar PX2611W

+ przychylne recenzje, design

- niedostępny w Polsce?

3) Belinea o.display 3_26"

+ cena, design, czas reakcji

- brak recenzji, matryca TN, tylko biały

4) Samsung 2693HM

+ cena, dobre oceny, czas reakcji, ergonomia

- matryca TN

5) Fujitsu Siemens Q26W-1

+ czas reakcji, cena, design

- brak recenzji, matryca TN (?)

6) NEC EA261WM

+ czas reakcji, ergonomia, design

- matryca TN, brak recenzji, póki co niedostępny ...

7) Acer (każdy)

- wiem, że to nie powinno być kryterium per se, ale każdy Acer odpada na starcie ze względu na design ... (sorry, kwestia gustu)

I jak się bliżej przyjrzeć, to wybór w segmencie 26" jest co najmniej słaby. Sporo z w/w monitorów nie ma w ogóle recenzji w sieci. Jeszcze gorzej wygląda wybór LCD-ków o przekątnej 30" - fatalne wyposażenie tańszych modeli np. HP, LG (jedno złącze, brak OSD). Lepsze modele są znowu horendalnie drogie. Gdyby nie cena, to brałbym od zaraz Apple Cinema 30" ...

Doradźcie, bo jestem już gotów ryzykować szarpanie się ze sklepami (brać najlepsze opcje z w/w na 10-dniowe testy, aż trafię "ten jedyny"). Wolałbym tego uniknąć ...

Edytowane przez rdb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze ten LG na S-IPS.

Nec bylby zdecydowanie najlepszy jesli chodzi o jakosc obrazu, chociaz nie wiem czy jest sens wydawac taka kase jesli monitor ma byc wykorzystywany do gier. TNki raczej odrzuc od razu jesli nawet na 22" ci przeszkadzaja katy. Zainteresowalbym sie tym LG, no chyba ze chcesz bawic sie w sprowadzanie ze stanow, wtedy Planar ktorego podales oraz Doublesight DS-263.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze ten LG na S-IPS.

Nec bylby zdecydowanie najlepszy jesli chodzi o jakosc obrazu, chociaz nie wiem czy jest sens wydawac taka kase jesli monitor ma byc wykorzystywany do gier. TNki raczej odrzuc od razu jesli nawet na 22" ci przeszkadzaja katy. Zainteresowalbym sie tym LG, no chyba ze chcesz bawic sie w sprowadzanie ze stanow, wtedy Planar ktorego podales oraz Doublesight DS-263.

można też wziąć pod uwagę Hazro (mają IPSy w rozmiarach 23/24/26/30") - z UK łatwiej sprowadzić niż z USA :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podpowiedzi.

Poczytałem o tym LG na S-IPS. Niestety opinie użytkowników na HardForum były średnio zachęcające. Prawdopodobnie monitor dobry w swojej cenie, ale jednak trochę poniżej moich (wybujałych?) oczekiwań. Ostatnie kilka dni poszukiwania "tego jedynego LCD-ka" doprowadziły mnie tylko do jednej konkluzji: nie ma takowego ...

Jeśli trafi się już jakiś monitor z dobrymi kolorami, kątami i ergonomią, to ma znowu słaby czas reakcji. I na odwrót. Idąc tym oto torem w obszarze moich zainteresowań pozostał właściwie tylko NEC2690WUXi. I szukając ostatecznego potwierdzenia słuszności zakupu trafiłem na ... Dell'a 3007WFP-HC !

Jest równie starą konstrukcją, co wspomniany NEC (choć model -HC to poprawiona wersja pierwotnego modelu), też potrafi buczeć, ma tylko jeden DVI, ale za to ma te mityczne 30" w 2560 x 1600, input lag trzy razy mniejszy niż NEC i generalnie recenzje mu sprzyjają (a do tego bardzo mi się podoba :oops: ). Właśnie zaklepałem sobie egzemplarz.

Jeśli dobrze pójdzie, to we wtorek będzie u mnie. Mam nadzieję, że po rozpakowaniu nie okaże się rozczarowaniem, bo będe z nim musiał żyć przez następne min. dwa lata <_<

Edytowane przez rdb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten LG 26" ma minimalny poziom jasności na 170 cd/m2 czyli mamy małe słoneczko w pokoju.

Ja też przeglądając oferty monitorów full hd na sips doszedłem do wniosku że nie ma sztuk bez wad.

Ostatni test 26" calowego sprzęta ( leży u mnie Nec 2690 ) a jak tu nie wypali, to trzeba będzie sprawdzić 30" potwory.

@rdb jak przyjdzie Twój nowy nabytek, podziel się opinią. Mało kto na forum ma takie monitory, więc każda informacja będzie bardzo cenna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można też wziąć pod uwagę Hazro (mają IPSy w rozmiarach 23/24/26/30") - z UK łatwiej sprowadzić niż z USA :P

z reguly w USA wszystko taniej niz z UK (choc sa wyjatki, no i UK jest z unii, wiec cla nie bedzie):D

co do 30" 'potworow' - zdziwilibyscie sie, jak czlowiek szybko sie przyzwyczaja do wiekszego ekranu i te okolice staja sie dla niego norma, oraz wszystko ponizej 30" staje sie male - tak jak nam z reszta producenci wmawiaja...:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

leży u mnie Nec 2690

tak z ciekawosci bo zakupow nie planuje;) :

1. napisz jakies wrazenia o podswietleniu matrycy. czytalem txty ze jest juz wrecz legendarnie nieslawny z uwagi na nierownomiernosci.

2. i jak z jakoscia wykonania wobec S2231W

ps. w ogole jakies marudzenie widzialem na tego neca... a 'papierkowo' parametry sa bardzo ciekawe przeciez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. napisz jakies wrazenia o podswietleniu matrycy. czytalem txty ze jest juz wrecz legendarnie nieslawny z uwagi na nierownomiernosci.

ps. w ogole jakies marudzenie widzialem na tego neca... a 'papierkowo' parametry sa bardzo ciekawe przeciez

Mialem tego NECa przez 3 dni. Poszedł wlasnie do serwisu na reklamacje. Swiecacy paproch, sub pixel i fatalna rownomieronosc podswietlenia na lewej polowie ekranu (prawa OK). Zobaczymy czy wymienia na nowa sztuke czy beda naprawiac. Do sklepu juz mi sie nie chcialo oddawac (7 dni) bo i tak mialem z nimi przeboje gdy za 1 razem przyslali mi zamiast czarnego - bialy :mur:

Ale generalnie 2690 to ladne cacko. Kolory, kąty, mozliwosci ustawien - rewelacja.

Jak zalatwie sprawe z serwisem to moze skrobne tu jakas mala recke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to tak na szybko:

Ogólnie opinie na temat tego monitora nie były pochlebne jeśli chodziło o podświetlenie i inne tego typu sprawy. Dosyć duży odsetek wadliwych egzemplarzy był/jest wypuszczany na rynek.

1.Podświetlenie matrycy bardzo dobre, jedynie mały kawałek na górze z prawej strony jest lekko jaśniejszy. Widać to tylko przy całej czarnej planszy. W normalnym użytkowaniu raczej nie da się tego zauważyć. W tym względzie mój Eizo jest dokładniejszy. Piexeli, subpixeli i jakichś paprochów nie ma.

2.Jakość wykonania na bardzo podobnym poziomie jak Eizo. Wszystko ładnie spasowane i dopracowane. Nie mam tutaj żadnych zastrzeżeń.

Coś więcej skrobnę, jak znajdę chwilkę wolnego czasu.

@rdb masz już tego Dell'a 3007? Jestem ciekawy jak to się sprawuje. Napisz coś. :D

Edytowane przez toms83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się zebrać całkiem sporo informacji o wyczekiwanym HP LP2475w.

Niejaki Steffen jest już posiadaczem ww. monitora:

http://translate.google.com/translate?u=ht...sl=de&tl=en

http://www.hardforum.com/showpost.php?p=10...p;postcount=382

http://forums.overclockers.co.uk/showpost....amp;postcount=1

http://www.hardforum.com/showpost.php?p=10...p;postcount=343

Myślę, że za jakieś 2 tygodnie monitor będzie szerzej dostępny. Ja zaciskam poślady i twardo czekam.

Niech mi tylko ktoś mądry wyjaśni o co chodzi z tym wide gamut. Wiem, że ten monit ma szeroką gamę kolorów, ale dlaczego jest to rozpatrywane w kategorii wady?

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem monitory te są przeznaczone do pracy z grafiką, pojawiają się natomiast problemy przy "zwykłym" użytkowaniu. W grach i filmach mogą pojawiać się przekłamania kolorów (przesycenie) przez co np. skóra może mieć nienaturalny kolor. Ponoć można je przekalibrować pod swoje potrzeby aby wszystko było si.

I jeszcze wypowiedź Karla Langa (twórcy Radiusa Pressview i Sony Artisan), który w jasny sposób wyjaśnia czym może grozić w tej chwili korzystanie z monitorów Wide Gamut.

1) A wide gamut LCD display is not a good thing for most (95%) of high

end users. The data that leaves your graphic card and travels over the

DVI cable is 8 bit per component. You can't change this. The OS, ICC

CMMs, the graphic card, the DVI spec, and Photoshop will all have to be

upgraded before this will change and that's going to take a while. What

does this mean to you? It means that when you send RGB data to a wide

gamut display the colorimetric distance between any two colors is much

larger. As an example, lets say you have two adjacent color patches one

is 230,240,200 and the patch next to it is 230,241,200. On a standard

LCD or CRT those two colors may be around .8 Delta E apart. On an Adobe

RGB display those colors might be 2 Delta E apart on an ECI RGB display

this could be as high as 4 delta E.

It's very nice to be able to display all kinds of saturated colors you

may never use in your photographs, however if the smallest visible

adjustment you can make to a skin tone is 4 delta E you will become

very frustrated very quickly.

2) More bits in the display does not fix this problem. 10 bit LUTs, 14

Bit 3D LUTs, 10 bit column drivers, time-domain bits, none of these

technologies will solve problem 1. Until the path from photoshop to the

pixel is at least 10 bits the whole way, I advise sticking to a display

with something close to ColorMatch or sRGB.

3) Unless the display has "TRUE 10 bit or greater 1D LUTs that are

8-10-10" user front panel controls for color temp, blacklevel and gamma

are useless for calibration and can in fact make things worse. An

8-10-8 3D LUT will not hurt things and can help achieve a fixed

contrast ratio which is a good thing.

Only Mitsubishi/NEC displays with "GammaComp" have 8-10-8 3D LUTs at

this time. Some Samsung displays may have this I don't test many of

their panels as the performance in other areas has been lacking.

Only the Eizo 210, 220 and NEC2180WG have 8-10-10 paths. If you really

want to know... the path in the Eizo is "8-14bit3D-8-10bit1D-10" go

figure that one out The 2180WG has an actual 10 bit DVI interface

with a 10-10-10 path but nothing supports it so you can't use it yet -

but for $6500 your ready when it does

4) The testing methodology for the seybold report article was very

poor. It demonstrates the authors complete lack of understanding with

regards to LCD calibration. At some point I may write a full rebuttal.

As an example the fact that Apple's display has no controls other than

backlight is actually a very good thing for an 8-8-8 LCD if your going

to use calibration. Apple optimizes the factory LUTs so as to provide

the most individual colors. smooth greyscale and the least loss. Then

the calibration is done in the graphic card LUT. As these are all 8 bit

it's best if the user does not mess with the display LUTs at all.

Overall Lab to Lab Delta E of 23 patches is a very poor metric to

evaluateuate a display. It completely leaves out many areas of color space

(the tool they used is designed to make the colorimeter look good so

tuff patches are not included) contrast ratio, stability, aging,

greyscale performance and other important considerations.

Many people ask for my recommendations. I am not happy with anything we

have right now. That said I can evaluateuate what there is.

Price performance wise the great bargain is the NEC 1980SXI BK the

price/vs colorimetric performance of this display can't be beat. The

2180ux Is a great display at a reasonable but high end price.

In the mid-high wide screen I like the Apple and the SONY. Reject the

display if uniformity is bad and make sure whomever you buy it from

will exchange it.

The Eizo 210 is great if you can justify the current cost. Give it two

years and most high-end displays should perform at this level. 220 is a

great display but suffers from all the downfalls of any wide gamut

display.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech mi tylko ktoś mądry wyjaśni o co chodzi z tym wide gamut. Wiem, że ten monit ma szeroką gamę kolorów, ale dlaczego jest to rozpatrywane w kategorii wady?

Pzdr.

Tak jak kolega wyżej napisał, w monitorach posiadających szerszą paletę barw są/mogą być przesycenia barw, głównie kolor czerwony i zielony.

Wszystko zależy jak monitor jest skalibrowany. Z mojego punktu, Acer AL2623Ws bardzo mocno przejaskrawiał kolory, w niektórych filmach twarze były zbyt mocno czerwone itp.

Z kolei w Eizo i Nec efekt ten nie jest aż tak mocno widoczny. Jeżeli nie porównałbym z monitorem o normalnym gamucie, to nie widziałbym różnicy.

Mówię tu oczywiście o monitorach wyciągniętych z pudła, bez kalibracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie do końca tak z tym gamutem.

Po prostu - szerszy gamut = większe możliwe do uzyskania nasycenie barw.

Jeśli na monitorze 93% gamutu NTSC wyświetlimy zdjęcie 72% to będziemy mieli je nienaturalnie przesycone ... ale jeśli wyświetlimy zdjęcie 93% na monitorze 93% to będzie zdecydowanie lepsze oddanie barw (szczególnie tych nasyconych ) niż zdjęcie 72% na monitorze 72%.

Moim zdaniem najlepiej kupić monitor z jak najszerszym gamutem i odszukać np. przeglądarkę zdjęć która po wpisaniu wartości gamutów będzie wszystko ładnie konwertowała i nie będzie nigdy przesycenia/niedosycenia barw ;)

Monitor z szerszym gamutem to większy potencjał ... ale też problem przy zacofanych programach nie biorących pod uwagę zakresu barwnego wyświetlacza i obrazu który ma zostać na nim wyświetlony.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie do końca tak z tym gamutem.

Po prostu - szerszy gamut = większe możliwe do uzyskania nasycenie barw.

Jeśli na monitorze 93% gamutu NTSC wyświetlimy zdjęcie 72% to będziemy mieli je nienaturalnie przesycone ... ale jeśli wyświetlimy zdjęcie 93% na monitorze 93% to będzie zdecydowanie lepsze oddanie barw (szczególnie tych nasyconych ) niż zdjęcie 72% na monitorze 72%.

Moim zdaniem najlepiej kupić monitor z jak najszerszym gamutem i odszukać np. przeglądarkę zdjęć która po wpisaniu wartości gamutów będzie wszystko ładnie konwertowała i nie będzie nigdy przesycenia/niedosycenia barw ;)

Monitor z szerszym gamutem to większy potencjał ... ale też problem przy zacofanych programach nie biorących pod uwagę zakresu barwnego wyświetlacza i obrazu który ma zostać na nim wyświetlony.

I wszystko na ten temat. Właśnie w swoim poście pominąłem jakże ważną rzecz odpowiedniego oprogramowania, ale @Kyle wszystko ładnie opisał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem. Nabyłem BenQ FP241W i za cholerę nie mogę ustawić rozdzielczości 1920x1200, suwak kończy się na 1920x1080, a nvidia control panel twierdzi, że jest to native resolution mojego monitora.

Monitor podłączony przez DVI->HDMI, sprzęt z sygnaturki, system to XP-64, sterowniki najnowsze od nvidii, czyli 175.16. Jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]Jest jakaś różnica w jakości pomiędzy tymi połączeniami?

Nie, sygnał jest przesyłany prawie identycznie, różnicą jest obsługa przesyłu dźwięku w przypadku HDMI (standard był szykowany bardziej pod TV i pozwoliło to na zmniejszenie ilości kabelków). Drugą różnicą jest wtyczka a'la USB, bo niby takie są łatwiejsze w obsłudze dla zielonych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam czytam fora i testy od kilku dni i zamiast wiedziec wiecej powoli przestalem cokolwiek rozumiec. <_<

Potrzebuje kupic monitor tak do 1600zl najlepiej 24". Troche gram w FPP i jak wszyscy ogladam szybkie filmy z Steven'em Seagal'em :rolleyes: .

Prosilbym o pomoc bede wielce zobowiazany (narazie zastanawialem sie nad Samsungiem T240HD). A i mam karte ATI Radeon HD4870 512MB DDR5 256bit PCI-E TV/2xDVI.

Z gory dziekuje i pozdrawiam. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialbym sie dowiedziec ktore monitory 24 calowe na dobrej matrycy maja szklana powloke zabezpieczaja.

Testowal ktos moze HP LP2480ZX?? :D

http://znak.pl/index.php?cid=209&scid=...d=l24HPLP2480ZX

Edytowane przez trymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem. Nabyłem BenQ FP241W i za cholerę nie mogę ustawić rozdzielczości 1920x1200, suwak kończy się na 1920x1080, a nvidia control panel twierdzi, że jest to native resolution mojego monitora.

Monitor podłączony przez DVI->HDMI, sprzęt z sygnaturki, system to XP-64, sterowniki najnowsze od nvidii, czyli 175.16. Jakieś pomysły?

Złącze HDMI przeznaczone jest przede wszystkim do telewizorów FullHD, ktorych maxymalna rodzielczosc to 1920 x 1080 (16:9), HDMI wlaśnie obsługuje maxymalnie taką rozdzielczość.

Do monitorów używaj DVI bo jakość obrazu jest identyczna:) Chyba, że masz max 22" i chcesz mieć jeden mały kabelek:) Do 1920x1200 (16:10) to tylko DVI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi