Zenfist Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 osobiście wybrałbym te: http://zenfist.pl/scythe-slip-stream-800rp...0mm-p-2063.html mają 40CFM ale wystarczą w zupełności do schłodzenia komputera :-) 10,70 dBA / 40,17 CFM = 68 m³/h / DC12 V / 0,10 A (800 rpm) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 A jak się sprawuje łożysko w Slip Stream? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 A jak się sprawuje łożysko w Slip Stream? nie przeszkadza - a w razie czego w połowie lipca będą już Fanderki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zaaplikowałem SlipStreama do zasilacza. Nadaje się on do takiej pracy czy zamienić go lepiej z jednym z czarnych Fanderów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobek1166 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 dobra to bym wziął dwa takie na przód a jakiś wentylator wydajny i cichy do 50zł na cooler też 120mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 dobra to bym wziął dwa takie na przód a jakiś wentylator wydajny i cichy do 50zł na cooler też 120mms-flex/typhoon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pewu Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2009 Potrzebuję Waszych rad. :) Potrzeba mi paru wentylatorków: - do zasilacza, cichy i wydajny (do pracy w poziomie) - 2x na przód obudowy (będą skręcone do 7v, więc potrzeba mi czegoś w miarę cichego i wydajnego lub jakiś wentylatory z mniejszą liczba obrotów) - do mugena 2, o ile jest taka potrzeba (dopiero jutro go kupuję, więc potrzeba mi Waszej opinii) Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Nie napisałeś jakie mają być te wentyle 92, 120, bo 80 raczej nie ;) Do zasilacza S-flex, do obudowy Gentle Typhoony (800 albo 1450 rpm) bez skręcania na 7v. W Mugenie masz całkiem przyzwoity wentylator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pewu Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 (edytowane) Nie pisałem wielkości, bo w temacie jest o 120 (bez obrazy). Więc wszystkie mają mieć 120:) Edit: A np taki Scythe Slip 120 800rpm nie wystarczy na przód obudowy? Edytowane 12 Czerwca 2009 przez pewu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Nie pisałem wielkości, bo w temacie jest o 120 (bez obrazy). Więc wszystkie mają mieć 120:) Edit: A np taki Scythe Slip 120 800rpm nie wystarczy na przód obudowy? Slip nie jest zly (mam 500rpm). Ale zacznijmy od tego ile masz na wentyle w calosci i postaramy sie czegos doszukac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kvadzio Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zen - w jakich wersjach kolorystycznych beda nowe Fanderki? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pewu Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Powiedzmy, że 150 zł, ale chodzi mi tu o najlepszy stosunek ceny do jakości patrząc na dobrą wentylacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zen - w jakich wersjach kolorystycznych beda nowe Fanderki? :) czarno czarne ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 (edytowane) Teraz widze, że Slip Stream 800 RPM ma wg specyfikacji większy przepływ powietrza (o ponad 20%) od S-Fleksa i jest jednocześnie troszkę głośniejszy. Z czego to wynika - z ilości łopatek? Porównywał może ktoś do S-Fleksa 800 RPM? Do obudowy (przód i tył) wystarczy 500 RPM? Edytowane 12 Czerwca 2009 przez Harry Lloyd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Teraz widze, że Slip Stream 800 RPM ma wg specyfikacji większy przepływ powietrza (o ponad 20%) od S-Fleksa i jest jednocześnie troszkę głośniejszy. Z czego to wynika - z ilości łopatek? Porównywał może ktoś do S-Fleksa 800 RPM? Do obudowy (przód i tył) wystarczy 500 RPM? Ja mam u siebie 4 s-flexy puszczone w okolicach 650 i jesli chodzi o cisze jak i o przeciag w obudowie to uwazam ze jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Z tego co widzę to Slip Stream ma mniejszy silnik, niż S-flex, a jego większa głośność wynika pewnie z większego przepływu powietrza. Za to Gentle Typhoon ma większy przepływ niż S-flex przy tej samej głośności, ale łożyskowanie ma duuuuuuuuuuużo lepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 (edytowane) Z tego co widzę to Slip Stream ma mniejszy silnik, niż S-flex, a jego większa głośność wynika pewnie z większego przepływu powietrza. Za to Gentle Typhoon ma większy przepływ niż S-flex przy tej samej głośności, ale łożyskowanie ma duuuuuuuuuuużo lepsze. Dla mnie s-flex oprocz teoretycznie cichszego lozyska i jakosci wykonania ma jedna niezaprzeczalna zalete, jest czarny a nie kolorowy. Co do przeplywu powietrze to akurat porownujac sflexa 800 do typhoona 800 to sflex ma wiekszy przeplyw a przynajmniej na papierze. Edytowane 12 Czerwca 2009 przez kuebk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Co do przeplywu powietrze to akurat porownujac sflexa 800 do typhoona 800 to sflex ma wiekszy przeplyw a przynajmniej na papierze.Faktycznie, coś mi się potentegowało :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Powiedzmy, że 150 zł, ale chodzi mi tu o najlepszy stosunek ceny do jakości patrząc na dobrą wentylacje.wsadz do zasilacza Typhoona 800rpm, a na przod mozesz wsadzic 2x s-flex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Teraz widze, że Slip Stream 800 RPM ma wg specyfikacji większy przepływ powietrza (o ponad 20%) od S-Fleksa i jest jednocześnie troszkę głośniejszy. Z czego to wynika - z ilości łopatek?Ilość łopatek swoją drogą - tu chodzi o układ całego wirnika. S-Flex korzysta z wzoru, który wykorzystuje wiele wentylatorów na rynku. Ktoś kiedyś doszedł do niego różnymi metodami - jest to kompromis między wydajnością a generowanymi szumami. Scythe słusznie zauważyło, że nie wszystkim ten kompromis pasuje, więc wydało wentylator, który ma wydajniejszy wirnik. Nie polega to jednak tylko na zwiększonej ilości łopatek, bo są na rynku wzory wirników również z 9 łopatkami o nieco tylko większym przepływie niż wzór 7 łopatkowy wykorzystany w S-Flex (i wielu innych). SlipStream ma o tyle wyjątkowy wirnik, że nikt inny jeszcze chyba nie użył wirnika o tak agresywnym, że tak to ujmę, profilu łopatek. I tu najprawdopodobniej leży pies pogrzebany, bo łopatki są dość wąskie, ale "silne". Niestety w przypadku SlipStreamów pozostaje problem dość prostego łożyska. Gdyby tylko pojawiły się SlipStreamy S-Flex to zmieniłbym z miejsca wszystkie swoje wentylatory :rolleye: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Jedno pytanie. Składam LC i potrzebuję coś dobrego (czytaj cichego :) ), cena do 50zł za sztukę (będą 3). Zastanawiam się na S-FLEX'ami 800rpm lub Typhoon 800prm. Które lepsze na chłodnicę (Black Ice GT 360)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Typhoon ze specyfikacji wydaje się bardzo marnym wentylatorem, a kosztuje multum. Każdy parametr ma gorszy od S-Fleksa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Typhoon ze specyfikacji wydaje się bardzo marnym wentylatorem, a kosztuje multum. Każdy parametr ma gorszy od S-Fleksa.opis na papierze to nie wszystko. emilek Jam masz czym sterowac wez mocniejsze typhoonki 1450. jak nie, to 800 tez bedzie ok :) a cisza jest napewno - sam uzywam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Mam Scythe Kaze Master więc Typhoon 1450rpm będą jak znalazł, podłączy się je pod jeden kanał :) Dużo lepiej będą się prezentować z pozostałą częścią LC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Owszem opis to nie wszystko, ale chyba w przypadku produktów tej samej firmy pokazuje realną różnicę. Dziwne by było gdyby nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Owszem opis to nie wszystko, ale chyba w przypadku produktów tej samej firmy pokazuje realną różnicę. Dziwne by było gdyby nie.niby tak, chociaż do końca nigdy nic nie wiadomo. to są 2 rożne konstrukcje i 2 różne łożyska. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobek1166 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 chyba najlepszy wentylator na świcie: http://infostrefa.info/produkty.php?id=307...ategoria_id=412 co o nim myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Pozwolę sobie przytoczyć cytat z jednego ze skeczy kabaretu Ani Mru-Mru: "Nic cieeekawego". Srakorude barwy i Made in Austria = za to się płaci. S-Flex skręcony do 700 rpm także będzie bezgłośny, a z racji nietypowego (czyt. niepraktycznego) ułożenia łopatek, Noctua będzie miała mniejszy przepływ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobek1166 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Pozwolę sobie przytoczyć cytat z jednego ze skeczy kabaretu Ani Mru-Mru: "Nic cieeekawego". Srakorude barwy i Made in Austria = za to się płaci. S-Flex skręcony do 700 rpm także będzie bezgłośny, a z racji nietypowego (czyt. niepraktycznego) ułożenia łopatek, Noctua będzie miała mniejszy przepływ. 700obr 6,8db 57cfm pokasz mi lepszy wentylator, nie widziałem wentylatora który przy 7db miałby tak duży przepływ powietrza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 700obr 6,8db 57cfm pokasz mi lepszy wentylator, nie widziałem wentylatora który przy 7db miałby tak duży przepływ powietrza Smiem watpic w ten przeplyw powietrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...