Mane Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Moze i rozwalal jak byl robiony na talerzach 320, teraz to loteria. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambi Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 A po czym można poznać że jest na talerzach 320? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Wlasnie po tych testach szybkosci :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 (edytowane) A po czym można poznać że jest na talerzach 320? ma dopisek F1_3D Edytowane 14 Grudnia 2008 przez mensir67pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambi Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 ma dopisek F1_3D A ten 640 na trzech talerzach jaki ma dopisek? Bo własnie mam możliwośc kupienia F1_3D rev. A 640gb i nie wiem czy brać czy nie bo boję się że po jakimś czasie będą bady i będzie sie sypał tak jak ten samsung którego mam teraz 400gb :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 A ten 640 na trzech talerzach jaki ma dopisek? Bo własnie mam możliwośc kupienia F1_3D rev. 3D to to właśnie http://forum.cdrinfo.pl/f102/samsung-spinp...ght=samsung+640 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawoor Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 3D wcale nie oznacza trzech talerzy. Obie wersje, wolniejsza i szybka, maja na duzej naklejce napis F1_3D REV A. Barty robil porownianie wygladu - w poscie #635 sa zdjecia. Kilkanascie postow wczesniej zaczyna sie dyskusja i sa wykresy wydajnosci. bambi: zastanow sie tez nad WD6400AAKS, wydajnosc podobna, a nie zdazaja sie wolniejsze egzemplarze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambi Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 (edytowane) 3D wcale nie oznacza trzech talerzy. Obie wersje, wolniejsza i szybka, maja na duzej naklejce napis F1_3D REV A. Barty robil porownianie wygladu - w poscie #635 sa zdjecia. Kilkanascie postow wczesniej zaczyna sie dyskusja i sa wykresy wydajnosci. bambi: zastanow sie tez nad WD6400AAKS, wydajnosc podobna, a nie zdazaja sie wolniejsze egzemplarze A jak z wytrzymałością? bo z wd mam nie miłe wspomnienia :-| sata2 200gb zaczął mieć temp. po 60C i po kilku dniach 50% badów i nie wstał :| Od kiedy dokładnie zaczęły wychodzić 3 talerze na f1 640? Chodzi o date :) Edytowane 14 Grudnia 2008 przez bambi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawoor Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Ja kupilem w polowie wrzesnia Samsunga wyprodukowanego w sierpniu 2008 i byl wolny, natomiast dyski z czerwca i lipca, te ktore pokazywal Barty, byly jeszcze dobre (transfer powyzej 90MB/s). Co do wytrzymalosci WD6400AAKS to zobacz w temacie o nim, raczej nikt nie narzekal. Moj ma dopiero 2,5 miesiaca, dotychczas sprawuje sie dobrze, zastanawiam sie nad zakupem drugiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 A jak z wytrzymałością? bo z wd mam nie miłe wspomnienia :-| sata2 200gb zaczął mieć temp. po 60C i po kilku dniach 50% badów i nie wstał :| Od kiedy dokładnie zaczęły wychodzić 3 talerze na f1 640? Chodzi o date :) Jakie znowu 3 talerze??? To sa wszystko dwu-talerzowce. Wszystkie dyski z serii F1 o pojemnościach 320/640/1000GB sa na 333GB talerzach. 640ki dzieś w okolicach czerwca pojawiły się w europie. Jesli chodzi o WD to seria AAKS jest bardzo dobra, powiedziałbym lepsza od F1 samsunga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 Jakie znowu 3 talerze??? To sa wszystko dwu-talerzowce. Wszystkie dyski z serii F1 o pojemnościach 320/640/1000GB sa na 333GB talerzach. 640ki dzieś w okolicach czerwca pojawiły się w europie. Ej, jesteś aby na bieżąco? Nawet w tym wątku narzekano na serię F1 640 która osiągami jest identyczna z F1 750, czyli transferem ledwo ca. 75 MB/s? Konsens był taki że ewidentnie jest na talerzach 250GB, jak na razie nikt nie podważył że może być inaczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 co jest w opisie dysku? 640 na dwoch czy na 3 talerzach? jak na dwoch to byc nie moga byc na 250 samsung cos szasuje silnikami - jeden mam nidec a drugi jakis krzak - slychac i czuc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plastekk Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 czy 1tb samsunga f1 jest nadal tak dobre jak zachwalane 640gb? Czy lepiej od samsunga ( mowa i 1tb ) wziąć wd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 1TB jest wciąż pewniakiem i chyba najlepszym wyborem wśród dysków o tej pojemności. WD ma lepsze 640ki. @katoda - jestem jak najbardziej na bierząco, ale nie ma tez dowodów na to że są trzy. Pozatym nie wszyscy którzy je kupują trafiają na wolne wersje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 (edytowane) @katoda - jestem jak najbardziej na bierząco, ale nie ma tez dowodów na to że są trzy.No fakt, na razie nie znalazł się szaleniec który zdecydowałby się rozwalić swoją wolną 640. Ale dla mnie w tym momencie jedynym logicznym wytłumaczenie faktu iż część 640 ma transfery identyczne jak wersja 750 GB jest to, że są na identycznych talerzach. To, że 750 jest na talerzach 250 GB to chyba jest "oczywista oczywistość", ergo 640 nie może mieć dwóch takich talerzy, ergo ma trzy. Taka jest moja i nie tylko moja teoria, ale fakt - to tylko teoria, nie dowód. Pozatym nie wszyscy którzy je kupują trafiają na wolne wersje.Bo trafiają na dwutalerzową wersję z talerzami 330GB i tym samym mają identyczne wyniki testów jak F1 1 TB, który takich talerzy ma o jeden więcej. Ta wersja była wypuszczona jako pierwsza, zapewniając Samsungowi peany prasy komputerowej i rzesze kupujących, w tym niżej podpisanego. Wersja z zauważalnie gorszym transferem pojawiła się w okolicach lata lub wczesnej jesieni 2008, o ile dobrze pamiętam - to były dyski wyprodukowane w sierpniu lub po sierpniu 2008. Edytowane 17 Grudnia 2008 przez katoda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 to co zwazcie te wolne 640 i zobaczymy jak z masa - jak taka sama to raczej 3 talerzy nie ma....narazie sie nie podniecam - czekam na ssd na system a talerzowki zostana na smietnik - no ale to jeszcze z rok :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadownik Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Oczywiście, że są cięższe - 70 gramów różnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 (edytowane) Dziwne, bo miałem jakiś czas temu(27 strona tego tematu) na chwilę 640GB z dopiskiem F1_3D i transfery w hdtachu wynosiły ok 93MB/s, gdy jedno talerzowe 320GB osiągały ok 96MB/s, więc wychodziło by z tego, że są na dwóch talerzach albo trzy talerze nie wpływają tak na wyniku. Edytowane 18 Grudnia 2008 przez carek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 (edytowane) 93MB/s a 96MB/s to jest żadna różnica! Takie odchyłki (a czasem większe) sa na różnych plytach z różnymi kontrolerami. Pozatym dochodzą różnice w firmware. Te wolniejsze wersje dysków są znacznie wolniejsze - o ile dobrze pamiętam to było cos ok 70-80MB/s? Zresztą na szybkość nie wpływa ilośc talerzy (patrz 1TB) tylko gęstość upakowania danych na jednym talerzu. Edytowane 18 Grudnia 2008 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Witam Mam szybkie pytanie, robiłem sobie w programie HD Tune 2.55 benchmark dysku i otrzymałem takie wyniki: Transfer rate: min. 51,3 MB/sek max. 116,2 MB/sek Average 88,1 MB/sek Access Time: 13,8 ms Burst time: 108,2 MB/sek CPU Usage: 17,3% Jak te wyniki wyglądają? czy powinienem próbować odpalić kontroler w trybie AHCI czy to olać i zostawić EIDE (bo mam problem z poprawnym odpaleniem trybu AHCI) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Na sprzecie z podpisu? Jest OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kzk Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2008 (edytowane) co myslicie o tym wyniku? jest ok?? edycja: na starym segate wynik taki: burst speed wiekszy niz w nowym samsungu :| Edytowane 24 Grudnia 2008 przez kzk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziel Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 Dostałem na prezent samsunga f1 320gb. Sam chciałem takiego kupić. Trochę się zmartwiłem bo wyglądało na to że wyszły jakieś inne wersje i wydaje mi się że jest ona dwu talerzowa a nie jedno. Ma oznaczenie HD322IJ. Przetestowałem ten dysk i muszę powiedzieć że jak patrze na wyniki jedno talerzówki które tu umieszczacie to wyniki chyba nie najgorsze. Testowane na dysku z wgranym systemem. Co sądzicie o jego wydajności? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 (edytowane) Co sądzicie o jego wydajności?W normie jak na ten model przystało i jest to dysk z jednym talerzem. Dwa talerze miał HD321KJ. Edytowane 25 Grudnia 2008 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 (edytowane) Bardzo dobre wyniki testów! Jaką masz wersje firmware? Edytowane 26 Grudnia 2008 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jendrus09 Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zastanawiam się na kilkoma HDD : Samsung SpinPoint T166 HD321KJ (320GB, 7200RPM, 16MB, SATA/300 NCQ) Seagate Barracuda ST3320613AS (320GB, 16MB, SATA/300, NCQ ) Samsung SpinPoint F1 HD502IJ (500GB, 7200RPM, 16MB, SATA/300, NCQ) Maxtor DiamondMax 22 STM3500320AS (500GB, 32MB, SATA/300, NCQ) Seagate Barracuda ST3500320AS (500GB, 32MB, SATA/300, NCQ) Który z nich byłby najlepszy w kategorii 320 i 500 GB ??? Czy warto zainwestować w jakiś inny model ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 (edytowane) Powiem Ci odwrotnie - nie warto warto inwestować w żaden z nich! Praktycznie same kiepskie lub stare modele... To jest temat do dyskusji o Samsungach serii F1 a nie do porad co kupić... EDIT Znajdź odpowiedni dział i zadaj tam pytanie albo poczytaj ten wątek, ten o WD 333GB talerzami i ten o Seagate serii 11. Edytowane 27 Grudnia 2008 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jendrus09 Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 To jaki jest niestary , niekiepski model który jednak warto kupić B-) ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HanSolo Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 To jaki jest niestary , niekiepski model który jednak warto kupić B-) ??? 320GB jeżeli dalej są jedno talerzowe. Ewentualnie 640GB dwutalerzowe, wydajność będzie prawie taka sama. A najlepiej to dwie sztuki od razu i RAID0:) Poczytaj w temacie o WD 333GB/talerz, o Samsungach F1 i Seagate Barracuda 11. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziel Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 (edytowane) Bardzo dobre wyniki testów! Jaką masz wersje firmware? Wersja firmware dysku to 1AC01113 Heh to fajnie ze to jedno talerzówka bo byłem przekonany że nie. Dysk ma standardowa grubość a myślałem że te z jednym talerzem są cieńsze. Dysk chodzi na mobo DFI Infiniti ultraIIm2. Wiecie może jaka jest różnica miedzy wersja o końcówce HJ a moim dyskiem z końcówka IJ? Edytowane 27 Grudnia 2008 przez ziel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...