Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

Logitech has today introduced the newest addition to its G-series peripherals for PC gaming. The G9 Laser Mouse gives players the ability to modify every part of the device for the best fit, feel and performance.

The corded mouse offers an interchangeable grip, instant dpi switching (ranging from 200 dpi to 3200 dpi), full-speed USB laser tracking, weight tuning, a MicroGear precision scroll, and best of all - a customisable LED light. In fact, the technicalities of the thing go on forever, like the blueprint for a car engine or something similarly complex.

“Like professional athletes, PC gamers need equipment tailored to their body and their individual playing style,” said Rory Dooley, Logitech senior vice president and general manager of the Control Devices business unit, whilst flexing his digits. Whether playing a first-person shooter game or a multi-player fantasy game, the G9 mouse, along with the newly refreshed Logitech G15 Gaming Keyboard, gives PC gamers a winning combination.”

The G15 Gaming Keyboard is also fully customisable. They're like a pair of PC accessories on steroids and, quite frankly, scary.

Mysz ma kosztować 99,99 Euro :lol2:

Dołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafika

http://www.logitech.com/index.cfm/172/3649&&cl=us,en

Edytowane przez Nierealny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przystosowywanie idzie w dobrym kierunku. Ciekawe jak wyjdzie to w praniu.

I kiedy w koncu dojdzie do tego ze bedziemy mieli myszke z elastycznej pianki ktora z czasem bedzie sie dostosowywac do ulozenia dloni? Sci-Fi? :lol2:

Mowi wszystko o tej myszce :lol2:

Tia. Lepiej zostawic oczojebne wskazniki czulosci sensora :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL i po to Logitech pytał się na ESR graczy na jakiej myszy grają jakim sensie, podkładce, dlaczego akurat tak i jak chcieliby, by wyglądała ich idealna mycha, żeby teraz zapakować znów LASER 999999DPI + śmieszny kształt ROFL!

Logitech "pozdro & poćwicz" :lol2:

Edytowane przez pwlj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezły kloc im wyszedł...

Czy mi sie wydaje, czy G9 ma tą śmieszną rolkę z MX/VX Revolution? :|

Szkoda, że G15v2 nie ma "customisable LED light" :F IMO w klawie bardziej by totko się przydało :P

Edytowane przez FsH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt z was jej jeszcze w łapce nie miała a już na nią jedziecie

dopiero okaże się czy jest wygodna i czy poprawili traction lost w tej laserowej optyce, jak na mój gust zmiany idą w dobrym kierunku bo kształt myszek z serii mx czy też g5 nie jest zbyt ergonomiczny porównując do deathaddra albo ie3.0

fakt faktem że dla mnie g15 jest po prostu śmieszna bo dodają zbedne bajery takie jak ten wyswietlacz... aczkolwiek diody na myszce nie powiem ale się przydają jest to niebo lepsze rozwiązanie do sygnalizacji niżeli to co mamy w da

aha ta mysz ma kosztować 100usd nie euro.... w niektórych sklepach można już ją zamówić za 300pln

Edytowane przez HQ12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dopiero okaże się czy jest wygodna i czy poprawili traction lost w tej laserowej optyce, jak na mój gust zmiany idą w dobrym kierunku bo kształt myszek z serii mx czy też g5 nie jest zbyt ergonomiczny porównując do deathaddra albo ie3.0

Nie ma czegoś tkaiego jak kształt dobry dla wszystkich. IE trzyma się w inny sposób MX5XX/G5 w inny - oba sposoby trzymania mają swoje wady i zalety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiadomo że to w dużej mierze zależeć będzie jak kto mysz trzyma i jak pewnie zauważyłeś mam ie i 510 i doskonale wiem jakie są różnice w ich budowie i że trzeba czasu żeby się przyzwyczaić do odmiennego chwytu, jednakże obie myszy nie mają dobrej przyczepności powierzchniowej, te gumowane boki są na pewno lepsze jak w da ale można osiągnąć znacznie lepszy efekt używając nieco nieregularnej powierzchni, a sama kształt serii mx i poprzedniczki g5 nie jest tak komfortowy jak u IE i to jest zwyczajny fakt, niezależnie od dość istotnych różnic w budowie ergonomia na IE jest lepsza

wyższa prawa strona w g9 oznacza więcej miejsca na palce które notabene na 510 nie do końca mi się mieszczą i muszę opierać palec serdeczny na wypukłości co do miłych rzeczy nie należy, normalnie palce powinny być pod tym wyprofilowaniem nie na nim, mowa jest że będą dostępne dwa rodzaje powierzchni która będzie różniła się swoja chropowatością więc jak widać są to dość istotne zmiany i w dodatku pozytywne

ktoś kto trzyma mysz samymi palcami i tak pewnie nie będzie się czuł z g9 wygodnie dokładnie jak to ma miejsce na g5 czy mx5xx i dla tych osób z pewnością wyjdzie myszka podobna do g3 więc pozostawiłbym czysto hipotetyczne dywagacje i skupił się na ludziach preferujących chwyt całą dłonią a jakoś nie widzę aż tak dużych różnic w chwytaniu IE i mx510 żeby były od razu nie do zaakceptowania ta kwestja wymaga jedynie nieco czasu żeby się oswoić z odmiennym kształtem

Edytowane przez HQ12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL i po to Logitech pytał się na ESR graczy na jakiej myszy grają jakim sensie, podkładce, dlaczego akurat tak i jak chcieliby, by wyglądała ich idealna mycha, żeby teraz zapakować znów LASER 999999DPI + śmieszny kształt ROFL!

Logitech "pozdro & poćwicz" :lol2:

To że zwiększyli DPI to dobrze - coraz więcej ludzi kupuje duże LCD a większość gra na przeciętnej czułości. Ale zastosowanie lasera który ma renomę gubliwej zabawki rodzi moje obawy. Jeśli wytrzyma bez przekłamań ponad 1,5 m/s będzie na prawdę świetnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dziw się, mało jest osób, co wydaje 300 na myszkę. Często i 30 to aż za dużo jak na myszkę :) Przynajmniej u Nas takie są realia...

Mnie bardzo zainteresowała ta myszka, gdyż mam po prostu duże ręce i wszystkie produkowane myszki są dla mnie za małe. W każdej myszce tam gdzie jest prawy przycisk, ja wolałbym mieć rolkę a dopiero jeszcze dalej w prawo right button. Ta myszką wydaje się być dużo szersza, może mylnie, ale ten sam szczegół sprawia, że jestem nią bardzo zainteresowany. Może same guziki mają dośc klasyczne rozmieszczenie, ale za to mysz jest szersza przez co będzie mi lepiej w łapie leżała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopuję i podpinam się pod temat :) Dzisiaj zakupiłem sobie wersję G9x. Pierwsze wrażenia na plus.

- pleciony kabel

- wielkość :!:

- jakość wykonania. Wszystko ładnie spasowane.

- możliwość wyboru różnych kolorów podświetlenia gryzonia ;)

- dowolna edycja czułości myszki dla 5 odrębnych poziomów

Ale są i minusy:

- środkowy przycisk - na razie ciężko mi się do niego przyzwyczaić. Jakoś w starym A4Tech'u lepiej chodził. Tutaj mam wrażenie, że prędzej przesunę stronę, niż go wcisnę

- szufladka na odważniki przy pierwszym włożeniu nie zaskoczyła tak jak powinna, i nie chciała się wysunąć. Dobrze, że żona ma pazurki ;)

- zmiana profili wymaga dwóch rąk ;)

- lekko luźna i głośna rolka

Edytowane przez BLANTMEN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- zmiana profili wymaga dwóch rąk ;)

- lekko luźna i głośna rolka

Tak jak kot nie moze spuscic wody w kiblu, tak i nie zmieni profilu w myszce G9 - dlaczego ? Bo nie ma kciuka! :lol2: Czlowiek (wyposazony w kciuk) poradzi sobie bez problemu jedna reka ;)

Co do rolki wlacz microgear - wtedy dopiero jest luzna jednak jak sie juz przyzwyczaisz bedzie cicho i wygodnie :)

Swoja droga ciekawe, ze temat umarl zaraz po premierze..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z microgear pewnie tak, ale niestety - profile nie obejmują włączonego/wyłączonego ;) A żona jakoś nie potrafi się przyzwyczaić do luźno kręcącej się rolki ;) Ale ogólnie, poza marudzeniem że za droga, jest zadowolona ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopie temat bo w lapy wpadla mi g9x.

Ciekawe do kogo adresowane jest 5700 dpi swoja droga. Przy 6/11 windows, na takim dpi jako podkladki moznaby uzywac 2zl monety uzywajac monitora full hd :)

Jezeli chodzi o jakosc wykonania. Wyglada ladnie, robi solidnie wrazenie, natomiast jak jest z wytrzymaloscia na zuzycie. Nie wiem zreszta czy sa tutaj jakies roznice miedzy zwyklym g9 (europejska wersja g9x ma srebrny wide grip, ale nie wiem czy roznia sie jakoscia wykonania). No ale jezeli chodzi o pokrycie samej myszy, nie gripow, to jest to taka matowa, chropowata farba, znajduje sie na calej powierzchni. Po jakichs 1-2~ miesiacach w miejscu gdzie palce trafiaja w przyciski ulega ona wypolerowaniu. Mysz ofc dalej jest siwa, kolor sie nie zmienia (plastik pod farba ma ten sam kolor), ale 'ladnie' blyszcza sie tam wyslizgane od palcow pola. Wg mnie pokrywanie czyms takim myszy to blad, taka farba sciera sie nawet szybciej niz guma z razerow. Widac ze ich priorytetem jest wyglad a nie wytrzymalosc.

Gripy sa wytrzymalsze, ale tez z tego co mozna zauwazyc na forum logitecha ulegaja one zuzyciu, guma/farba po ilus tam miesiacach ulega zuzyciu, pojawiaja sie odbarwienia itp.

Ciezarki, nie liczac tego ze to kiepski chwyt reklamowy, sa calkowicie zbedne, mysz jest bardzo ciezka bez ciezarkow, nie wiem kto by ladowal je do srodka. Moze to byc problem przy low sens, ciezko sie ja podnosi, roznica miedzy salmosa jest kolosalna w wadze.

Rolka jako przycisk praktycznie nie dziala, potrzeba niesamowicie duzej sily zeby ja wcisnac (wyobrazcie sobie najciezej wciskajaca sie rolke w myszce jaka spotkaliscie i pomnozcie ta sile x5, to jest g9x).

Ale ogolnie 2 najwazniejsze rzeczy czyli ksztalt i sensor - bardzo dobre (przy czym ksztalt subiektywnie). Claw grip lub finger grip, chociaz bardziej pasuje claw, nadgarstek na podkladce i sterowanie mysza palcami przy czym wewnetrzna czesc dloni opiera sie na gripie od myszy. Taki chwyt dziala idealnie na high sens, nie odrywamy reki od podkladki, pod tym wzgledem to najlepsza ergonomicznie mysz jaka widzialem do takiego chwytu.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest ADNS-9500 czyli ten sam sensor co w g500 i XAI

wszyscy możemy zobaczyć filmiki z XAI na youtube i aż głowa boli jak się widzi pozytywną i negatywną akcelerację na przemian

możesz protestować bardziej tą myszkę? ps na jakim sensitivity grasz?(cm/turn)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No troche sie zle wyrazilem w tym pierwszym zdaniu apropos low sens. Akceleracja oczywiscie wystepuje, te wszystkie tematy o adns-9500 nie sa wymyslone.

Generalnie wyglada to tak, przy icemacie 2nd black (to samo co steelpad I-2, znacznie bardziej restrykcyjny pad niz szmaty, black jest chyba najgorszy dla laserow). Przy mid sens typu 22cm/360, dla niskich dpi typu 400 wystepuje lekka pozytywna akceleracja, jakies 2-3% obrotu (icemat + naprawde szybki ruch). Zwiekszajac dpi, utrzymujac ciagle ten sam sens (22/360) wyniki sa zblizone, ciagle lekka pozytywna akceleracja.

Patrzac np na te testy:

http://wikis.jp/interfacedevice/index.php?plugin=ref&page=MaximumSpeed_en&src=I2All.gif

Jeszcze co do tego sensora, byly jakies problemy przy wolnych ruchach kursor nie poruszal sie dokladnie po pikselu jak chcielismy, ktoras z osi poruszala sie szybciej (nie pamietam ktora). W kazdym razie g9x wyeliminowali ten problem przez firmware, nie wiem czy wyeliminowali to tez w xai.

Wszystkie te problemy nie istnieja dla high sens. Kluczowy jest grip, nie moge sobie wyobrazic palm gripa i high sens, super sliska podkladka (plastik, szklo, inny hardpad) i cala dlon lezy na myszy bez oparcia o podkladke. Osobicie uzywam high sens, ten mid uzylem tylko do testow. Wbrew pozorom high sens to spory rynek, szczegolnie dla graczy rts.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@aerial

musisz wziąć pod uwagę że jeśli do testów używałeś trybu "in_mouse -1" (windows api) i używasz więcej jak 400cpi występuje negatywna akceleracja i to zawsze, im więcej cpi ponad 400cpi tym efekt negatywnej akceleracji jest większy więc pomiarów tego typu powinno się dokonywać na "in_mouse 1"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No sluszna uwaga. O ile zycie jest prostsze jezeli nie uzywa sie niskiego sensa, nie trzeba pamietac o takich rzeczach :) nigdy na to nie zwracalem uwagi bo nie mialo to najmniejszego wplywu na gre przy moim sensitivity.

Przy in_mouse 1 i 2 wyglada to tak samo dla kazdego dpi, zawsze jest minimalna pozytywna akceleracja (z ~3-5%). To by zreszta potwierdzalo wyniki jakie z innych zrodel w internecie. Myslalem ze icemat black moze byc powodem tej negatywnej akceleracji (a nie in_mouse). Jest to wartosc stala dla danego sensa, wiec w praktyce nie ma to wiekszego znaczenia, mozna sie przyzwyczaic do tego nawet na low sens, tak jak ludzie opanowuja granie na olbrzymim accelu ustawionym w configu celowo.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi