Skocz do zawartości
Sid

Codzienność za kierownicą

Rekomendowane odpowiedzi

Elektroda zjada twoją twarz:

mam problem z golfikiem 4 2001 1.9 tdi 110km chodzi o to iz brak mu mocy przyspiesza od 2100 obr ale tylko na 2 s potem muł wymieniłem wszystko co jest mozliwe czyli turbo po regeneracji , zawór n75 inny ale sprawdzony , całe podcisnienie sprawdzone pompuje do 2,5 bara ,egr dobry , kąt wtrysku dobry , rozrząd jest ok , przepływka ok, pompa ok podaje dobra dawke paliwa , zapłon ok juz nie wiem co robic ? znalazłem nie dawno malutka dziurke w interkulerze ale juz wymieniłem go na inny. tylko nie wymieniłem filtra paliwa czy to moze miec jakis wpływ na moc? podłaczony był pod vaga nie ma zadnych błędów prosze o pomoc nie da sie jeżdzic .

ten problem mam od maja z tym samochodem odkąd go kupiłem brak mocy przejechałem sie inna 110-ka to moja gorzej idzie niz 1.9 sdi i mechanicy nie wiedza co jest nie tak

i bardzo dużo pali jak na tdi powinien sie zmiescic w 5l przy spokojnej jezdzie a pali dobre 6 l na pełnym zbiorniku zrobiłem 650km a powinien min zrobic 900

• Upvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolego wiem ile pali tdi w narmalnej jedzie nie powinien przekroczyc 5l to jest mój 4 golf tdi i zaden z poprzednich nie przekroczył 5l przy normalnej jezdzie do 120km tylko ten pali więcej i ma muła brak mocy :( nie wiem co juz robic

Mieć cztery dobre golfy i zamienić na jednego popsutego :plum:

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisał gość ujeżdżający SDI ;)

I ten post dobrze obrazuje dlaczego je kupiłem - dbałość o higienę psychiczną. Moim głównym problemem jest to, że nie ma prądu na świecach żarowych i to, że nie wiem, czy bezpiecznik zapalniczki wytrzyma chińską matę grzejną na fotel, którą za chwilę zamówię na allegro. Bo jak już to SDI odpalę bez świec, to jestem zmarznięty na kość, a zanim dojadę do pracy te swoje 25km, to cudo rozgrzeje się się do 70*C i w kabinie dopiero zrobi się ciepło jak będę parkował pod pracą. Do elektryka nie mam jak pojechać, bo zanim dojadę do domu, jestem tak zmarznięty, że zapadam w hipotermię. Chyba je zczipuje  na 70KM, będę miał 7KW mocy grzejnej więcej. Jak nie pomoże, zostanie mi tylko wyciąć dziurę w dachu, wywalić fotel pasażera i wstawić kozę. Taki piecyk żeliwny.

Mieć cztery dobre golfy i zamienić na jednego popsutego  :plum:

Może tamte też były popsute, tylko inaczej i to ten miał być ten idealny?

Swoją drogą, nie wiem, czy oprócz ewentualne E36 istnieją bardziej dłubane samochody, niż vagi 1.9TDI. Szanse, że koleś ma kompa z innego silnika są duże, a na ustalenie na podstawie ETKA jaki powinien być, zerowe ;] 
Ja dziś odkryłem że jednak mam w aucie te cudaczne świeczki do podgrzewania płynu chłodniczego, ale ETKA jeszcze tego nie wie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To do zbiornika wyrównawczego http://allegro.pl/podgrzewacz-grzalka-samochodowa-do-wody-12v-200w-i4808869190.html

A to do środka http://allegro.pl/nagrzewnica-samochodowa-12-v-wentylator-farelka-i4825291914.html

Na głośnikach to

Nie musisz dziękować.

Edytowane przez kłopotliwy drągal
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zazdrościcie, że to sdi tak mało pali, że nawet silnika nie umie zagrzać ;)

Za oknem piękna wiosenna pogoda ;)

Sezon na pytania "kiedy zmieniać opony, czy już" chyba już się zakończył .

Przed nami sezon na "dlaczego parują szyby, co począć?"

Ma to SDI klimatyzację? Jeśli nie ma i nie potrafi się zagrzać, będzie ciężko z parowaniem czym, gdy tylko aura zacznie temu sprzyjać.

I gdzie tą benzynę wleje? Do zapalniczki?

Może polać i podpalić? No dobra, nie było śmieszne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze mozna wozic extra aku na siedzeniu pasazera i podpiac koc elektryczny. Na pewno sie przyda zeby odpalic kiedy glowny zawiedzie :D

Zawinac silnik kocem ratowniczym aluminiowym zeby cieplo odbijac?

Jezdzilem juz kiedys Brerą w full opcji, ale dzisiaj jadac inna sztuka w innych fotelach, musze powiedziec ze bajka. Ale nie wiem czy ktos kto ma BMI wieksze od neutralnego by sie w nie zmiescil.

Edytowane przez Aurora001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sezon na pytania "kiedy zmieniać opony, czy już" chyba już się zakończył .

Gość (choć nie sprawdzałem czy nie "gościówa") stojący przede mną na światłach (w ostatnią sobotę) miał jeszcze dosyć łyse opony letnie na kołach, więc wiesz :)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dieselek, dobrze momentem ciągnie!

Bez kitu - przez pół dnia zastanawiałem się czy ludzie nie potrafią używać biegów na światłach. Problem - powyżej 90km/h musiałem używać zatyczek do uszu @LG ze składanką Top Gear aby słyszeć swoje myśli a nie masę gazu i kulawe cX bryły bez wygłuszenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez kitu - przez pół dnia zastanawiałem się czy ludzie nie potrafią używać biegów na światłach. Problem - powyżej 90km/h musiałem używać zatyczek do uszu @LG ze składanką Top Gear aby słyszeć swoje myśli a nie masę gazu i kulawe cX bryły bez wygłuszenia.

Mi się w Corsie ostatnio udało przy prawie 40 km/h wrzucając z 1 na 2 tak zamielić, że aż piszczało. Temperatura trochę na minusie a opony nówki.

W Fordzie to i wrzucając z 3 na 4 sobie można pomielić przy 40 km/h, a i jadąc 150 km/h na 5tce też czasem sobie pomieli. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E no, po co by nie były robione, pałowanie niedotartego mechanizmu nigdy nie wychodzi mu na dobre, czy to Corsa w leasingu, Suzuki na kocyku czy Piekłokot do latania bokiem.

Czy ja wiem czy to aż takie pałowanie. Do odcinki nie pałował raczej gdzieś 3-4 tys. obrotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi