costi Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2012 Ale glownie to system Ci wykonuje operacje ktore trzeba przyspieszyc, nie gra czy program. Po co Ci gra na SSD ? Zeby lewel raz na jakis czas sie załadował szybciej? Szkoda zapychac tak drogiego gigabajta jakimis grami. A Office czy Photoshopa zmiescisz wiec nie widze problemu. Ja na 40tce mam system i wszystkie programy poza grami. I jeszcze mi zostaje srednio 10GB wolnego. A mam 40tke. Gry Bethesdy, szczególnie z podmienionymi teksturami, zyskują na SSD, bo tam sporo loadingów jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2012 ja właśnie zmieniłem 2 dyski z sygnatury na samsunga 830 128gb, boosta jakiegoś specjalnego nie czuć ale za to miejsca jest sporo, i gry z origin bez problemu mi się mieszczą na ssd a i wolnego miejsca nie brakuje, generalnie jak coś kupować nowego to raczej powyżej 100gb tym bardziej że za swojego samsunga dałem 590zł No to troche malo oplacalny interes, ssd tylko jako dodatkowe miejsce :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamar59 Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2012 Dlaczego w biosie mam ultra dam 5 a nie 6 na crucial m4 64gb AHCI wlaczone jest wydajność mi spada przez to ? HDD maja 6 ustawione a sdd na 5 jedzie win 7 uruchamia się od naciśnięciu przycisku w obudowie 47 sek trochę długo jak na SDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2012 Dlaczego w biosie mam ultra dam 5 a nie 6 na crucial m4 64gb AHCI wlaczone jest wydajność mi spada przez to ? HDD maja 6 ustawione a sdd na 5 jedzie win 7 uruchamia się od naciśnięciu przycisku w obudowie 47 sek trochę długo jak na SDD. Jak masz w ustawieniach sata w biosie opcje JOT PLUG to ją załacz i zobacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamar59 Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2012 Jak masz w ustawieniach sata w biosie opcje JOT PLUG to ją załacz i zobacz asrock pro 3 p67 mam plyte chyba tego nie ma tam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2012 hot plug miało być i raczej jest to w ustawieniach sata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2012 Dlaczego w biosie mam ultra dam 5 a nie 6 na crucial m4 64gb AHCI wlaczone jest wydajność mi spada przez to ? HDD maja 6 ustawione a sdd na 5 jedzie win 7 uruchamia się od naciśnięciu przycisku w obudowie 47 sek trochę długo jak na SDD. U mnie łacznie 24-25s z czego bios zajmuje 15s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Intel Rapid Storage Technology driver ver:11.1.0.1006 ftp://europe.asrock.com/drivers/Intel/SATA/RapidStorage_Win7-64_Win7_Vista64_Vista_XP64_XP(v11.1.0.1006).zip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Moj XP nie spełnia wymagan. A to chamy ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piospi Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Intel Rapid Storage Technology driver ver:11.1.0.1006 ftp://europe.asrock.com/drivers/Intel/SATA/RapidStorage_Win7-64_Win7_Vista64_Vista_XP64_XP(v11.1.0.1006).zip W jakim przypadku to instalować ? Jak się ma SSD na AHCI ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2012 i pytanie czy warto, bo mam wrażenie patrząc po niektórych testach że nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Tak dla AHCI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zainstalujcie sobie ten sterownik i zróbcie test w AS SSD a przed instalacją też przetestujcie. Potem można porównać wyniki i będzie wiadomo czy warto czy nie to instalować. U mnie nie warto, sterownik ms ahci działa troche lepiej a i w stestach też lepsze wyniki wychodzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Pokupowali SSD by się brandzlować nad syntetykami. Gratulacje.:lol2: 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2012 :D choć z drugiej strony wielu kupuje grafy by je non stop benchmarkować zamiast grać :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Pokupowali SSD by się brandzlować nad syntetykami. Gratulacje.:lol2: Chyba na tym opiera się cały świat "OC" Dwóch geeków +4l azotu+ komp+ syntetyki= WOW Imho dramatyzujesz, oczywiście w realu tego nie odczujemy, ale zawsze jest kwestia świadomości.... mało to razy człowiek ściągał najnowszego biosa....mimo iż nie miał takiej potrzeby? Bo wewnętrzny głos go do tego zmuszał:) PC to taka platforma gdzie ciągle się coś sprawdza, testuje, konfiguruje....aż do osiągnięcia najlepszego rezultatu.....(totalne przeciwieństwo konsol:P) Prosty szybki syntetyk może nam powiedzieć czy jest wszystko ok ze sprzętem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2012 :D choć z drugiej strony wielu kupuje grafy by je non stop benchmarkować zamiast grać :lol2: Jak ja :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2012 no ja właśnie postawiłem na nowo system, wcześniej latał na iastor.sys tera na ms...i nie widzę różnicy prócz jednej, jakaś kombinacja sterowników poprzednio zaowocowała 2 dodatkowymi procesami i ikoną w traju, więc się zastanawiam, czy jest sens obciążać biednego procka....:) Na poważnie - nie robi mi to różnicy więc na razie olewam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2012 OCZ Vertex 4 Review (256GB, 512GB) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2012 No to może nie będzie bsodów :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2012 No ciekawe jak to wypadnie w praktyce czyli co będą pisać na forach i w sklepach (zwroty i gwarancja). Póki co jak dla mnie 830 FTW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) Jeszcze jeden test OCZ Vertex 4 SSD review Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez epoxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2012 OCZ Vertex 4 Review (256GB, 512GB) Niedługo będą dostępne, przykładowa cena Dabs Ireland - OCZ Technology 128GB Vertex 4 SATA 6Gb/s 2.5" Solid State Drive (VTX4-25SAT3-128G) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2012 cena nie najgorsza choc w tej samej a nawet taniej mozna miec samsunga 830, którego nawet w tej recenzji polecają, a wiec po co kombinować?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2012 No zobaczymy jak finalne (poprawione) FW wyjdzie. Bo ta słaba wydajność przy QD1 jest ewidentnie do zmiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2012 SSD uzależniają i niestety potrzebuje kolejnego ;) Tym razem zupełnie inne wymagania. Potrzebuję czegoś do mojego laptopa (Toshiba A300-14T). ICH7, ale AHCI jest więc pod tym kątem nie ma problemu. Dysk ma być jak najtańszy i jak najmniejszy(system+aplikacje to u mnie MAKSYMALNIE 2-3GB, a dane w postaci plików *.c i makefile nie są zbyt duże ;)). System obsługuje TRIM (Linux+ext4). Osobiście znalazłem: GoodRam SSD 30GB 2.5 SATA2 MLC PLAY Lubię firmę, cena wydaje się ok, po szybkim przeszukaniu net-a narzekań na ich SSD-ki też jakoś nie ma(zachwytów też nie ;)), mógłbym odebrać osobiście w Techplanet(też duży plus). Czy są jakieś przeciwwskazania (lub tańsze dyski 16GB?:)). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Większość użytkowników poszukujących sprawdzonego sposobu, aby przyspieszyć działanie swojego komputera, zwykle sięga po szybszy procesor, kartę graficzną albo więcej pamięci operacyjnej. Tymczasem od niemalże dekady wąskim gardłem każdego typowego peceta jest talerzowy dysk twardy, który ogranicza jego potencjał i sprawia, że przesiadkę na nową platformę odczuwamy tylko w przypadku gier. A przecież większość z nas spędza długie godziny na pisaniu, przeglądaniu zawartości komputera, kopiowaniu, buszowaniu w sieci itp., gdzie mocne GPU lub CPU prawie w niczym nie pomaga. Tutaj potrzeba dysku SSD najlepiej połączonego z magazynem w postaci HDD, co potwierdzi chyba każdy użytkownik takiej konfiguracji. Producenci pamięci masowych wraz z wprowadzeniem Intel SRT na chipsetach Z68 zrozumieli, że muszą dostosować ofertę do potrzeb aktualnego runku, zaś najwięcej „wynalazków” do zaoferowania posiada OCZ. Dziś przetestujemy jeden z nich, czyli RevoDrive Hybrid 1TB, będące niecodziennym połączeniem SSD i HDD, wykorzystujące RAID 0 oraz interfejs PCI-Express. Test OCZ RevoDrive Hybrid 1TB - HDD, SSD i RAID w jednym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2012 No to sie teraz zacznie konstruowanie wyczesanych dziwactw :D Fajne to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2012 pomysł dobry, tyle że wykonanie(podzespoły) i cena nie teges... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2012 The Plextor M3 (256GB) Review Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...