grzech1991 Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 Co wybrać? Chciałym SSD - mój pierwszy. Chciałbym aby był szybki, ale z drugiej strony liczy się też dla mnie miejsce. Zastanawiam się nad: Curcial m500 - ~250GB goodram c100 - ~250GB Adata sp900 - ~250GB Adata Sx900 - ~250GB Plexotr m5s - 128GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 Zapomniałeś podać maksymalną kwotę jaką dysponujesz. Plextor M5S 128GB lub 256GB jak najbardziej. Poza tym SanDisk Ultra Plus 256GB. Samsung 840 EVO. Ewentualnie Intel 530. Generalnie ciężko bez granicy kwotowej. Doczytaj na pierwszej stronie wątku i dopytaj uzupełniając kwotę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 (edytowane) Problemem jest to, że sam nie wiem ile chciałbym wydać i co chciałbym kupić. Wydać chciałbym jak najmniej, jak wydam mniej po prostu przeznacze to na coś innego np. klawiatura mechaniczna. Ale z drugiej strony, nie jest mi aż tak ona potrzebna - a z dysku mogę być nie zadowolony. Wiem, że w modelach do 128GB pasuje mi plextor - jest szybki i ma te 8GB więcej. Ten mi doradziłeś i jestem Ci bardzo wdzięczny. Myślę nad czymś bardziej pojemnym jednak. Z drugiej strony 40GB na system i parę programów mi starczy. Kolejny fakt jest taki, że 250GB wcale nie opłaca się dużo bardziej od 128GB. Nie wiem sam jaki ma być mój pierwszy SSD. Nie wiem też, czy wolę więcej miejsca ale wolniej czy mniej ale szybciej. I czy w windowsie odróżnie te 10-15% różnicy w prędkości. Wiem jedno, dysk ma mieć kości MLC. Edytowane 8 Lutego 2014 przez grzech1991 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 Jesli ma byc pierwszy to 250GB - lepiej od razu kupic wiekszy na lata, niz potem kombinowac z dodatkowym zakupem. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 ... Nie wiem sam jaki ma być mój pierwszy SSD. Nie wiem też, czy wolę więcej miejsca ale wolniej czy mniej ale szybciej. I czy w windowsie odróżnie te 10-15% różnicy w prędkości. Wiem jedno, dysk ma mieć kości MLC. Ale większy dysk (250/256) jest automatycznie szybszy od wersji 120/128. Dużo rozsądniej jest kupić 256GB ze średniej półki niż 128GB z górnej - to zostaw entuzjastom i innym świrom ;) Najrozsądniejsze są dyski: SanDisk Ultra Plus 256GB - ceny od 590zł http://www.ceneo.pl/22578736 Plextor M5S 256GB - ceny od 635zł http://www.ceneo.pl/17637906 Jako ostatni GoodRam C100 240GB - od 553zł http://www.ceneo.pl/25913101 ale ma najmniejszą pojemność, najniższy IOPS (kontroler Phison to średniak) i w sumie brak softu od producenta (wsparcie?) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 Jesli ma byc pierwszy to 250GB - lepiej od razu kupic wiekszy na lata, niz potem kombinowac z dodatkowym zakupem. czy ja wiem ? używki SSD osiągają absurdalne ceny na allegro, ostatnio widziałem 830stka 128GB poszła za prawie 300zł (bez gwary) a nówkę verteksa czy plextora masz za 20-30 zł więcej z gwarą 3 lata ... więc myslę że ze sprzedażą nie byłoby problemu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 Dzięki, czegoś takiego właśnie jak sandisk szukałem. Cena jest dobra, pojemność też - w porównaniu do goodrama to pewnie na jedno wyjdzie. Za to jest lepszy. Co do oprogramowania, nie ma to dla mnie żadnego znaczenia - jak i inne przejściówki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 Gdzie mogę sprawdzić czy dysk pracuje w trybie AHCI? Podczas instalacji WIN wrzuciłem sterowniki i nie wiem czy zaskoczyły a w HD tune widzę że mam UDMA 100 właczone... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 Zasysasz AS SSD Benchmark, uruchamiasz go i masz po lewej okienko z informacja o dysku i sterowniku na zielono. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 Na zielono wyskakuje mi pojemność a na czerwono PCIIDE więc pewnie sterownik nie działa poprawnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 To nie sterownik, to nie włączona funkcja w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 Może nowe biosy coś popsuły ze smartem. Mój M5S prawie roczny: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frasier Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 Skoro pośrednio przedmówca poruszył temat Goodram, to można spytać jaki jest główny powód pominięcia tego dysku w polecanych? Myślę konkretnie o najtańszym przypadku, gdzie polecany jest Kingston V300, Decyduje sprawdzony kontroler, długa obecność dysku, wsparcie producenta, czy coś jeszcze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k930 Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 Chcę kupić dysk SSD o pojemności 250 GB i zastanawiam się nad dwoma: Samsung EVO 840 250 GB Goodram C100 240 GB który lepszy? a może w ogóle coś innego? Wiem, że jest forum "Cp kupić", ale tam przez 3 strony nie było pytań o wybór SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 przeczytaj kilka ostatnich stron tego wątku plus FAQ na początku ... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k930 Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 No czytałem FAQ i jest w zestawieniu razem z Plextorem - bardzo ładnie, nic poza tym. GoodRAMa nie widać... Na 3 ostatnich stronach była debata o TLC i MLC oraz o Samsungu i Plextorze, która mi wprowadziła dodatkowy mętlik, bo raz, że w końcu nie dowiedziałem się który lepszy, to komentarze są sprzeczne z testem tych dysków na purepc.pl, z którego wynika, że Samsung 840 EVO "250" GB oferuje wydajność zbliżoną do M5P w cenie M5S. Ktoś mi spróbuje pomóc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) ...że Samsung 840 EVO "250" GB oferuje wydajność zbliżoną do M5P w cenie M5S...Ktoś mi spróbuje pomóc? Gdzie, w którym momencie ktoś powiedział że tak nie jest? Edytowane 10 Lutego 2014 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k930 Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) Eksperyment się udał, sztuczka socjotechniczna zadziałała, 5% lepsza wydajność 50% krótsza żywotność, co na to klienci ? Klaszczą uszami z zadowolenia hehe. I zobacz jak niedrogo ich się udaje przekonać. Ile te evo są tańsze od klasyka m5s? 5%? Gdyby różnica w cenie była istotna (25%+) wtedy rzeczywiście byłaby to jakaś alternatywa, bo stare dyski naturalnie powinny znikać z rynku wtórnego ze względu na zbyt niską wielkość. Ale jak widać nie ma potrzeby, wystarczy pomarketolić oraz zapewnić wydajność wyższą o 5%, co zapewne w domowym użytkowaniu będzie kompletnie niedostrzegalne. Trochę dziwne, że jakoś nikt oprócz Samsunga się za to nie łapie, pozwalając mu brać cały zysk z niższych kosztów produkcji. To się wydaje niezbyt zrozumiałe i nie najlepiej wróżące tej technologii w tym zastosowaniu (bo pendrive'y to inna sprawa). M5S osiąga wydajność o 5% mniejszą od EVO. (forum) EVO oferuje zbliżoną wydajność do M5P. (purepc.pl) Wniosek: Jeżeli M5S osiąga wydajność o 5% mniejszą od EVO i EVO oferuje zbliżoną wydajność do M5P, to M5P jest bardziej wydajny od M5S o ok. 5%. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale gdyby tak było, to kto kupowałby droższy o 1/3 model Plextora o zbliżonej wydajności do słabszego modelu tej samej marki? Edytowane 10 Lutego 2014 przez k930 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2014 Różnice między wszystkimi SSD zmieniają się w zależności od wykonywanego zadania, jego intensywności, rodzaju danych. Powiedzieć że różnica wynosi 5% to nadużycie bo nie jest to stała wartość którą można tak opisać. Przy uruchamianiu systemu każdy dysk jest taki sam bo dla kogo ma znaczenie tolerancja np 3 sekund? Droższe dyski oznaczają też przystosowanie do cięższej wielozadaniowej pracy i dłuższą gwarancje. Kto kupowałby? A kto kupuje lga 2011 zamiast lga 1150, a kto kupuje ram 2400 zamiast tańszego 1600, kto kupuje i7 do gier zamiast dużo tańszego i5 itd itd Zawsze są chętni dopłacić do topowego produktu nawet jeśli często w praktyce oznacza niewielki wzrost wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k930 Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) No to czemu kupiłeś Plextor M5P 256 GB a nie M5S? Tylko jakbyś napisał coś więcej, niż: "bo mnie stać" Edytowane 10 Lutego 2014 przez k930 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2014 No bo go stać ;) Popatrz w jego sygnaturę i zobaczysz: MPower, HyperX Predator 1866, Silverstone itd. Widać, że użytkownik nie przelicza wszystkiego w relacji wydajność/cena a jest gadżeciarzem (to absolutnie nic złego!) i lubi fajne fanty. Jednym z argumentów za M5 Pro jest gwarancja 5-cio letnia, kolejnym wyższa wydajność. Jak ktoś nie musi liczyć każdego grosza, M5 Pro jest dobrą opcją. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k930 Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2014 ok, Tusk się o was dowie... Ostatnie pytanie: Plextor M5S 256 GB czy Samsung 840 EVO 250 GB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2014 ok, Tusk się o was dowie... A co temu panu do tego? rafa, Skąd:Galway IRL Którego nie weźmiesz, będziesz zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2014 Zapominacie o jeszcze pewnych różnicach, czyli np. szyfrowaniu. M5S tego nie oferuje, M5P i owszem. EVO też ma wsparcie dla szyfrowania (i to najlepsze z tej trójki). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majzeros Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2014 Evo 840 jest szybszy od M5s, a żywotnością nie ma się co przejmować. Ja wybrałem 840 evo, bo wcześniej miałem cruciala m4 na marvellu i chciałem zobaczyć dysk z innym kontrolerem. Dla mnie najlepszą opcją są: Plextor m5s i Samsung 840 evo w cenie do 650zł 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2014 Szybkie pytanie: jak należałoby oszacować realną wartość rocznego 256GB Samsunga 840PRO z zapisanymi 20TB? Zaznaczam, że nie chodzi mi o wycenę w złotych tylko o to jaka procentowa wartość w stosunku do nowego dysku wydaje się rozsądna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2014 myslę że (jesli jest z gwarancją i SMART czysty) to możesz go wycenić na cenę wersji EVO tej samej pojemności czyli jakieś 600-650zł 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) A-data SX900 256GB. OC procesora trochę poprawiło wynik. Nie wiem skąd ten zachwyt nad Plextorem M5S, według mnie już lepiej dopłacić do Samsunga 840 Evo. Żywotność w SSD i tak jest wystarczająco dobra. Przy normalnym użytkowaniu komputera wyszło mi, że mój dysk spokojnie powinien wytrzymać 15 lat. A w te 15 lat pewnie z 3 razy wymienię PCta Odnośnie zakupu samego SSD to jest to znacznie lepsze rozwiązanie poprawiające wydajność niż kupno droższego procesora do OC. War Thunder ładował mapę na HDD w 1 minutę 10 sekund. Na SSD mapa ładuje się w 30 sekund. Do tego zdecydowanie szybciej chodzi przeglądarka, system, kopiowanie plików czy wgrywanie gier trwa o wiele krócej. Edytowane 12 Lutego 2014 przez Kilokush Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Jak to dopłacić? To evo są droższe od m5s? Serio takie kuromysło ma miejsce? Zachwycać się m5s to chyba nikt się nie zachwyca, bo i nie ma czym, po prostu jak się wydaje jest to lokalne optimum dla parametru cena/jakość... Co to znaczy, że "Ci wyszło przy normalnym użytkowaniu"? Znaczy jakiś program tak pokazał, czy co? Edytowane 12 Lutego 2014 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 Jak to dopłacić? To evo są droższe od m5s? Serio takie kuromysło ma miejsce? Zachwycać się m5s to chyba nikt się nie zachwyca, bo i nie ma czym, po prostu jak się wydaje jest to lokalne optimum dla parametru cena/jakość... Co to znaczy, że "Ci wyszło przy normalnym użytkowaniu"? Znaczy jakiś program tak pokazał, czy co? Kupowałem 256GB. Obecne ceny dysków Adata 256GB - 555 zł Samsung 840 Evo 250GB - 615 zł Plextor M5S 256GB 635 zł http://www.ssd-life.com/eng/download-ssdlife.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...