macgor Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 Sprzęt już leciwy, ale do kontrolera Marvela (Marvell 88SE9128) przez prawie rok nie miałem zastrzeżeń śmigał aż miło. Na mobo mam tylko kontroler AMD więc z dobrodziejstwa Intela nie będzie dane mi skorzystać ;) 36 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 Zerknij sobie jeszcze tu http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/page-337?p=3852859&do=findComment&comment=3852859 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macgor Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 (edytowane) Wywal jeszcze stery od amd a użyj systemowego od M$ i będzie gitara. Zerknij sobie jeszcze tu http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/page-337?p=3852859&do=findComment&comment=3852859 Wg AS SSD zamiana sterownika AMD na M$ jest nieopłacalna, no chyba, że nie umiem prawidłowo odczytać wyników ;) Mobo GA-790XTA. Funkcja Rapid na OFF. 53 Edytowane 26 Października 2015 przez macgor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 U ciebie rzeczywiście lepiej to wygląda na amd. U mnie na sterowniku od amd wyniki w ASSSD były znacznie gorsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 A najnowsze AMD Chipset Drivers 15.7.1 testowałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maykell Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 Potrzebuję SSD 500 GB za maksymalnie 700 złotych.Miałem kupić Crucila MX200 500 GB, jednak w podsumowaniu testu na PPC jest minus "Zbyt często przegrywa z MX100 512 GB" http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_dyskow_ssd_crucial_mx200_wysoka_wydajnosc_w_dobrej_cenie?page=0,18Można kupić jeszcze Cruciala MX100 512GB za 679 zł, pytanie czy to dobry pomysł by kupować teraz ten wycofywany już SSD?Dużym zaskoczeniem dla mnie jest, że MX100 512GB wygrał nawet z Samsungiem SSD 950 Pro 256 GB M.2 w kopiowaniu 35 GB różnych plików: http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/samsung_ssd_950_pro_m2_test_superszybkiego_dysku_pcie_nvme?page=0,8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 Odpowiedz sobie na pytanie; jak często kopiujesz 35GB mieszanych plików? W całej reszcie testów przegrywa.. Ja bym brał MX200 który zastąpił świetnego M550 lub Samsung 850 EVO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 A najnowsze AMD Chipset Drivers 15.7.1 testowałeś? Nie, nie mam już siły ;) Podchodziłem jakiś czas temu do "poprawionego sterownika" i "u mnie to nie działało". W wolnej chwili sprawdzę, żonglowanie tymi sterownikami nie przynosiło trudno odwracalnego zamieszania. Dzięki za cynk. Tutaj http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/page-379?p=3924326&do=findComment&comment=3924326moje poprzednie doświadczenie z poprawionymi sterownikami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 Mam nadzieję że 850 evo nie będzie robił takich problemów jak 840 evo............ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 Jest długo na rynku i zero takich doniesień. Poza tym to kompletnie inny dysk zbudowany od zera więc jedną wspólną cechą jest nazwa producenta. Ale to na szczęście nie wystarcza do "zarażenia" jednej serii drugą :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maykell Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 Odpowiedz sobie na pytanie; jak często kopiujesz 35GB mieszanych plików? W całej reszcie testów przegrywa.. Ja bym brał MX200 który zastąpił świetnego M550 lub Samsung 850 EVO. Często kopiuję główny folder z pewnej gry. Aktualnie ma on rozmiar 15,5 GB i zawiera 230 tys. plików, więc raczej powinienem patrzeć na czasy kopiowania małych plików: http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/samsung_ssd_950_pro_m2_test_superszybkiego_dysku_pcie_nvme?page=0,9 Czas kopiowania 4 GB - 12 tys. plików: Crucial MX100 512 GB - 34.7 sekund Samsung 850 EVO 500 GB - 36.4 sekund Crucial MX200 500 GB - 37.7 sekund Crucial BX100 500 GB - 39.0 sekund Zajrzałem jeszcze na znany portal aukcyjny i jest Samsung 850 EVO 500GB za 619 zł (+25 za pobranie). Chyba się na niego zdecyduję. Jest poniżej 700 zł, oraz ma 5 lat gwarancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 Na szczęście w tej pojemności nie ma wielu złych dysków. Który nie wybierzesz będzie wydajny i raczej niezawodny ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2015 Jednak wynik się poprawił winne były włączone stany C procesora w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2015 Używany Samsung 256GB 2,5'' SATA SSD Seria 850 Pro - na co uważać? I czy są jakieś tańsze dyski z długą gwarancją? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2015 Wytrzymały i solidny dysk. Ciężko o coś coby mu mogło zaszkodzić. Jak masz możliwość poproś o screen z CristalDiskInfo, jak nie pracował w jakimś serwerze pod dużym obciążeniem 24h to posłuży jeszcze wiele lat. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2015 Jakieś haczyki w gwarancji? Wymiana na nowy dopiero jak zupełnie padnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2015 Podaj lepiej jaka cena czy w ogóle warto to brać zamiast do nowego dopłacić. Jak do 100 zł różnicy to nie warto brać użytki z roczną gwarancją która znając życie padnie po roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2015 Pro ma 10 lat gwarancji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2015 właśnie nie wiem jak jest do końca z tą gwarancją, jedne źródła mówią że nie jest potrzebny paragon i wtedy gwara leci od momentu produkcji, a drugie że paragon potrzebny i bez niego nie ma gwary ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2015 Polskiej gwary bez wiarygodnego dowodu zakupu w praktyce nie ma. Międzynarodowa (realizowana przez Hanaro w Holandii) jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwil Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2015 Witam Wszystkich! No i coś jednak się zmieniło ... Po kilku dniach normalnej pracy, wszystko wróciło do normy! Teraz jest już pełnia szczęścia :banana: Tu pisałem o długim czasie uruchamiania systemu po zmianie dysku i sprzętowym procesie klonowania. A jednak, wszystko jest OK i zupełnie nie mam pojęcia z jakiej to przyczyny. :?: Stało się i już. Laptop uruchamia się w ok. 20 sek., czyli prawie, jak poprzednio, jednak mierząc dokładnie, trwa to nawet o 1 sek. krócej. Tak, czy inaczej, mogę teraz stwierdzić, że jednak proces klonowania nic nie pogorszył i wbrew temu, co przypuszczałem jeszcze kilka dni temu, klonowanie (przynajmniej sprzętowe) robi jednak dokładne odbicie (kopię) oryginału i nie wpływa w żaden sposób na procesy instalacji - tak to przynajmniej obecnie wygląda. W związku z tym, nie jest celowe instalowanie wszystkiego na czysty dysk od samego początku - gdyby ktoś się jednak nad tym zastanawiał. IMHO Klonowanie sprzętowe polegało na skopiowaniu całej zawartości dysku, także wolnego miejsca. Dla nowego dysku SSD to jak zapisanie go po brzegi. Dopiero z czasem przy okazji kasowania plików zrobił się TRIM na tej przestrzeni, ale prawdopodobnie tylko tych usuniętych po klonowaniu (np. kilkuset MB). Najlepiej jakbyś wymusił TRIM na wolnym miejscu z całego dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristian Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2015 Klonowanie sprzętowe polegało na skopiowaniu całej zawartości dysku, także wolnego miejsca. Dla nowego dysku SSD to jak zapisanie go po brzegi. Dopiero z czasem przy okazji kasowania plików zrobił się TRIM na tej przestrzeni, ale prawdopodobnie tylko tych usuniętych po klonowaniu (np. kilkuset MB). Dziękuję za tą uwagę, chyba coś w tym jest. Faktycznie, o tym nie pomyślałem. Najlepiej jakbyś wymusił TRIM na wolnym miejscu z całego dysku. Chętnie, ale nie mam niestety pojęcia, jak to można zrobić :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriian Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2015 Najlepiej jakbyś wymusił TRIM na wolnym miejscu z całego dysku. Też chciałbym się dowiedzieć, jak wymusić TRIM? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macgor Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2015 (edytowane) Odpowiedz sobie na pytanie; jak często kopiujesz 35GB mieszanych plików? W całej reszcie testów przegrywa.. Ja bym brał MX200 który zastąpił świetnego M550 lub Samsung 850 EVO. Trochę po czasie ale może nie ukrzyżujecie ;). Również polecam MX200. Samsung mi osobiście podpadł za EVO840 i Performance Restoration. Nie wiem jak to się technologicznie zmieniło w 850 jednak niesmak do producenta pozostaje.Dlatego przy ostatnich zakupach wybór padł na MX200. W laptopie zastąpił muzeum technologiczne w postaci HDD Toshiby 750GB z 8MB Cache ( za montowanie dysków z 8MB Cache w laptopach powinna być czapa :P ), i sprawuje się godnie (załącznik). Dziękuję za tą uwagę, chyba coś w tym jest. Faktycznie, o tym nie pomyślałem. Chętnie, ale nie mam niestety pojęcia, jak to można zrobić :mur: Producent nie ma jakiegoś softu do takich zabaw na dysku ? Np. SanDisk wydaje Dashboard, Samsung wydaje Samsung Magician w obu są opcję do TRIM-owania. Jest również coś takiego jak ForceTrim (dość stary soft nieznanego mi pochodzenia) ale czy działa z każdym dyskiem i jak działa nie powiem, nie miałem okazji przetestować. Edytowane 30 Października 2015 przez macgor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AudiAWX Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2015 Ma trim http://filehippo.com/pl/download_auslogics_disk_defrag/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek3040 Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2015 Myślicie, że ceny dysków SSD (w szczególności Samsung 850 Pro 512GB) spadną w okresie przedświątecznym lub po nowym roku ? Warto się wstrzymać z zakupem czy nie ma to sensu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2015 Dzwoń do wróżbity Macieja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2015 Nie ma sensu czekać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2015 Seria 850Pro już wyraźnie staniała więc nie spodziewałbym się dalszych obniżek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2015 jaki będzie na dzień dzisiejszy najlepszy dysk pod względem cena/niezawodność? parametry nie mają większego znaczenia, wielkość 120gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...