Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dla porównania 7 miesięczna A-Data SSD 300 Series 32GB (JMicron B):

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Przepaść.

Trochę zaskoczył mnie tak niski wynik A-Daty w porównaniu do Intela. Ale biorąc pod uwagę, że na tym dysku pracuje Siódemka, a sam dysk nie obsługuje TRIMa i nie ma cache'u zapewne robi swoje.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem dodać swoje wyniki, gdyż jak na moje oko wyniki poprzednika troszkę się różnią...

Intel X25-M 80GB G2 (nowy firmware) :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Czy ktoś orientuje się które wyniki bardziej odbiegają od normy?

Edytowane przez lool1234

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie kontroler SATA z integrowany z southbridgem (chipset AMD 790GX + southbridge SB750) pracuje w trybie IDE ze względu na A-Datę, która ma lepsze osiągi w tym trybie. Natomiast Intel zdecydowanie woli AHCI.

Ale różnica jest dość spora.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas update'owania firmware'u (w Intelu G2) po skończonym procesie pojawiła się informacja (zapytanie? Nie pamiętam dokładnie) czy użytkownik chce zupgrade'ować firmware w innych dyskach Intela.

Ale jak to jest w przypadku RAID'u trudno mi powiedzieć - mam tylko jeden dysk i nie używam RAIDa na SSD.

Teoretycznie nie powinno być problemów z rozpoznaniem poszczególnych SSD ale wiele zależy od softu programującego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.supertalent.com/support/driver_download.php#

chyba sobie odpuszcze, pisze ze strace dane, a nie chce mi sie systemu stawiac na nowo....i tak nie wiem jeszcze na 100% czy musze każdego updejtować osobno czy mogę razem, chyba że Rafa jesteś pewny na 100% ,że osobno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.supertalent.com/support/driver_download.php#

chyba sobie odpuszcze, pisze ze strace dane, a nie chce mi sie systemu stawiac na nowo....i tak nie wiem jeszcze na 100% czy musze każdego updejtować osobno czy mogę razem, chyba że Rafa jesteś pewny na 100% ,że osobno.

Ale co za problem nawet jak stracisz wszystko ? Ghostem Disk to Image i już, widzę że masz 2x 1TB od Samsunga to masz gdzie, choćby "ostatnio" w ten sposób przenosiłem system z 3x 640AAK na 2x SSD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co za problem nawet jak stracisz wszystko ? Ghostem Disk to Image i już, widzę że masz 2x 1TB od Samsunga to masz gdzie, choćby "ostatnio" w ten sposób przenosiłem system z 3x 640AAK na 2x SSD.

Naprawiales po tym jakos bootloadera oesa? On sie normalnie po takim przeniesieniu odpalil?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki program użyc? i jakbyś napisał ile czasu zajęła cała zabawa?

Nazwę programu już podałem jest to Ghost, dokładnie Norton Ghost pod DOS'a bodajże wersja 11, w temacie o Raid 0 masz opisane krok po korku, tam jest na przykładzie dodawania kolejnego dysku do macierzy ale procedura jest podobna. U mnie cała operacja zajęła jakieś 30min z podłączeniem dysków, przenoszone było jakieś 30GB danych.

3394733[/snapback]

Naprawiales po tym jakos bootloadera oesa? On sie normalnie po takim przeniesieniu odpalil?

W wypadku "Partition to Image" naprawa jest wymagana, ale ja napisałem "Disk to Image" wtedy są kopiowane wszystkie dane, podział na partycję i bootloadery.

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wypadku "Partition to Image" naprawa jest wymagana, ale ja napisałem "Disk to Image" wtedy są kopiowane wszystkie dane, podział na partycję i bootloadery.

Podziekowal ;)

Przy okazji , podziwiak bo mi by sie nie chcialo robic tego dla R0 z Sigejtow 500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobiłem nowy firmware, wszystko zostało na swoim miejscu tak więc nie musiałem się męczyć a byłem przygotowany już na to....różnicy jak narazie nie widzę, muszę pobenchmarkować.

2000punktów tutaj więcej niż ostatnio

post-7045-1256844598_thumb.jpg

Edytowane przez Blue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwne z tym ahci/ide - rozumiem że ahci miało sens przy zwykłych dyskach z racji kolejkowania zadań no ale żeby to wpływało na ssd?no chyba że całymi klastrami są dane odczytywane co w sumie tez byłoby dziwnym rozwiązaniem dla scalaka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ile powinno być tak general usage? +-?

może coś mam źle u siebie ustawione (mam 4ssd w raid0) stripsize128

Jak najwięcej :) Chodzi o to że jak popatrzysz na wyniki innych to wiele nie odstaje ten Twój. A przecież w sekwencyjnym miażdżysz wszystkich!

Podejrzewam że żeby to wszystko śmigało przydałby sie sprzętowy kontroler z przynajmniej 128MB pamięci. Myślę że chipset nie radzi sobie już z taką ilością IO.

Jakby ci się kiedyś chciało mógłbyś potestować np na 3 dyskach, liniowy na pewno spadnie wtedy ale być może operacje na małych plikach przyspieszą.

Sam bym chętnie przetestował rożne konfiguracje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

powoli przymierzam się do budowy nowej platformy i proszę o info co będzie wydajniejsze:

1. zastosowanie jednego wydajnego dysku SSD np. OCZ VERTEX SSD SATA2 120GB 250/180 MB/s 64MB CACHE lub Patriot Torqx SSD 128GB 260 MB/s 180 MB/s 64MB Cache

czy też

2. zastosowanie dwóch wolniejszych dysków w RAID0 zbudowanych na 2 x Intel X25-M G2 80GB 32MB Cache

Proszę o porady najlepiej jeśli ktoś z kolegów testował takie konfiguracje.

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, czy Raid poza zwiększoną wydajnością w syntetykach przyśpiesza pracę w samym systemie? Też się męczę nad tym, czy <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> jeden lepszy SSD , czy dwa słabsze :unsure:

Edytowane przez Aquarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Aquarium - Raid nie przyśpieszy pracy w systemie, CZAS DOSTĘPU zostaje na tym samym poziomie , ale może niech ktoś jeszcze się wypowie...

A ja mam na szybko pytanie czy warto się przesiadać z Vertexa 60 na Intel-a Intel X25-M G2 80GB ?? Odczuje jakieś zmiany ??

Edytowane przez hyper_2002

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

??? Raid 0 przecież polega na przyspieszonym, bo równoległym odczycie z obu dysków. Spadek wydajności mamy tylko przy kopiowaniu w obrębie macierzy... Pytanie brzmi, czy zwiększona szybkość odczytu w raidzie SSD jest odczuwalna w czasie pracy systemu, czy też błyskawiczny czas dostępu czyni szybkość transferu danych mało istotną w stosunku do ogólnej wydajności. W przypadku dysku systemowego i tak kluczowy jest odczyt małych plików - tylko czy warto brać jeden SSD z tym parametrem dobrym, czy dwa gorsze dające w sumie to samo , ale dodatkowo oferujące dużo większy odczyt ciągły...

Edytowane przez Aquarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

??? Raid 0 przecież polega na przyspieszonym, bo równoległym odczycie z obu dysków. Spadek wydajności mamy tylko przy kopiowaniu w obrębie macierzy... Pytanie brzmi, czy zwiększona szybkość odczytu w raidzie SSD jest odczuwalna w czasie pracy systemu, czy też błyskawiczny czas dostępu czyni szybkość transferu danych mało istotną w stosunku do ogólnej wydajności. W przypadku dysku systemowego i tak kluczowy jest odczyt małych plików - tylko czy warto brać jeden SSD z tym parametrem dobrym, czy dwa gorsze dające w sumie to samo , ale dodatkowo oferujące dużo większy odczyt ciągły...

Podstawowa kwestia, co rozumiesz pod pojęciem "praca w systemie". Jeśli kompa używasz normalnie, czyli www, poczta, jakieś komunikatory i inne lekkie programy, to nie odczujesz żadnej różnicy ( albo bardzo minimalną ). Jeżeli z kolei pracujesz na aplikacjach które ostro wykorzystują dyski, czyli jakieś video przewalane GB, bazy danych, obróbka zdjęć itp. to zysk będzie zauważalny.

Sama szybkość odpowiedzi programów nie wzrośnie, bo czas dostępu pojedynczego dysku jest już maksymalnie mała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najwięcej :) Chodzi o to że jak popatrzysz na wyniki innych to wiele nie odstaje ten Twój. A przecież w sekwencyjnym miażdżysz wszystkich!

Podejrzewam że żeby to wszystko śmigało przydałby sie sprzętowy kontroler z przynajmniej 128MB pamięci. Myślę że chipset nie radzi sobie już z taką ilością IO.

Jakby ci się kiedyś chciało mógłbyś potestować np na 3 dyskach, liniowy na pewno spadnie wtedy ale być może operacje na małych plikach przyspieszą.

Sam bym chętnie przetestował rożne konfiguracje...

czyli jaki kontroler bym musiał zapodać??

bo mam jedno pcx wolne u siebie;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi