Grimlock Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 (edytowane) Dla porównania 7 miesięczna A-Data SSD 300 Series 32GB (JMicron B): Przepaść. Trochę zaskoczył mnie tak niski wynik A-Daty w porównaniu do Intela. Ale biorąc pod uwagę, że na tym dysku pracuje Siódemka, a sam dysk nie obsługuje TRIMa i nie ma cache'u zapewne robi swoje. Edytowane 27 Października 2009 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lool1234 Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 (edytowane) Chciałem dodać swoje wyniki, gdyż jak na moje oko wyniki poprzednika troszkę się różnią... Intel X25-M 80GB G2 (nowy firmware) : Czy ktoś orientuje się które wyniki bardziej odbiegają od normy? Edytowane 27 Października 2009 przez lool1234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 (edytowane) U mnie kontroler SATA z integrowany z southbridgem (chipset AMD 790GX + southbridge SB750) pracuje w trybie IDE ze względu na A-Datę, która ma lepsze osiągi w tym trybie. Natomiast Intel zdecydowanie woli AHCI. Ale różnica jest dość spora. Edytowane 27 Października 2009 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Zupełnie mnie to nie dziwi. W końcu sami to wynaleźli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 (edytowane) chciałbym wgrać nowy firmware, mam raid0 na 4ssd musze wgrywac pojedynczo czy moge naraz updatowac? i czy strace dane?? Edytowane 29 Października 2009 przez Blue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Na pewno każdy dysk osobno. Czy stracisz dane to zależy od firmware. Poczytaj opis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Podczas update'owania firmware'u (w Intelu G2) po skończonym procesie pojawiła się informacja (zapytanie? Nie pamiętam dokładnie) czy użytkownik chce zupgrade'ować firmware w innych dyskach Intela. Ale jak to jest w przypadku RAID'u trudno mi powiedzieć - mam tylko jeden dysk i nie używam RAIDa na SSD. Teoretycznie nie powinno być problemów z rozpoznaniem poszczególnych SSD ale wiele zależy od softu programującego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wos Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 na intel g2 nie traci sie danych, wlasnie zrobilem aktualizacje i wszystko smiga chociaz bylem przygotowany na reinstal - mila niespodzianka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 http://www.supertalent.com/support/driver_download.php# chyba sobie odpuszcze, pisze ze strace dane, a nie chce mi sie systemu stawiac na nowo....i tak nie wiem jeszcze na 100% czy musze każdego updejtować osobno czy mogę razem, chyba że Rafa jesteś pewny na 100% ,że osobno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 http://www.supertalent.com/support/driver_download.php# chyba sobie odpuszcze, pisze ze strace dane, a nie chce mi sie systemu stawiac na nowo....i tak nie wiem jeszcze na 100% czy musze każdego updejtować osobno czy mogę razem, chyba że Rafa jesteś pewny na 100% ,że osobno. Ale co za problem nawet jak stracisz wszystko ? Ghostem Disk to Image i już, widzę że masz 2x 1TB od Samsunga to masz gdzie, choćby "ostatnio" w ten sposób przenosiłem system z 3x 640AAK na 2x SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 jaki program użyc? i jakbyś napisał ile czasu zajęła cała zabawa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Ale co za problem nawet jak stracisz wszystko ? Ghostem Disk to Image i już, widzę że masz 2x 1TB od Samsunga to masz gdzie, choćby "ostatnio" w ten sposób przenosiłem system z 3x 640AAK na 2x SSD.Naprawiales po tym jakos bootloadera oesa? On sie normalnie po takim przeniesieniu odpalil? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 (edytowane) jaki program użyc? i jakbyś napisał ile czasu zajęła cała zabawa? Nazwę programu już podałem jest to Ghost, dokładnie Norton Ghost pod DOS'a bodajże wersja 11, w temacie o Raid 0 masz opisane krok po korku, tam jest na przykładzie dodawania kolejnego dysku do macierzy ale procedura jest podobna. U mnie cała operacja zajęła jakieś 30min z podłączeniem dysków, przenoszone było jakieś 30GB danych. 3394733[/snapback] Naprawiales po tym jakos bootloadera oesa? On sie normalnie po takim przeniesieniu odpalil? W wypadku "Partition to Image" naprawa jest wymagana, ale ja napisałem "Disk to Image" wtedy są kopiowane wszystkie dane, podział na partycję i bootloadery. Edytowane 29 Października 2009 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Ja to robiłem Windowsową wersją i tez działa bez problemu. Warunek musi być z raid na raid (niezaleznie od ilości dysków). Jak się przeniesie na pojedynczy dysk to już się obrazu nie odzyska. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 mam już obraz....na drugim raidzie (samsungach 2x1tb) mam viste, i później odpalam viste i odpalam ten obraz i wszystko samo sie zrobi jak nalezy tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 W wypadku "Partition to Image" naprawa jest wymagana, ale ja napisałem "Disk to Image" wtedy są kopiowane wszystkie dane, podział na partycję i bootloadery.Podziekowal ;) Przy okazji , podziwiak bo mi by sie nie chcialo robic tego dla R0 z Sigejtow 500. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 (edytowane) zrobiłem nowy firmware, wszystko zostało na swoim miejscu tak więc nie musiałem się męczyć a byłem przygotowany już na to....różnicy jak narazie nie widzę, muszę pobenchmarkować. 2000punktów tutaj więcej niż ostatnio Edytowane 29 Października 2009 przez Blue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Podziekowal ;) Przy okazji , podziwiak bo mi by sie nie chcialo robic tego dla R0 z Sigejtow 500. Dla mnie dobrze skonfigurowany (czytaj: po mojemu) system jest ważniejszy niż dyski na których jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 (edytowane) Głównie zapis plików wzrósł. Ciekawe czy tylko sekwencyjny? Bo test General Usage niezbyt imponujący. Edytowane 29 Października 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 a ile powinno być tak general usage? +-? może coś mam źle u siebie ustawione (mam 4ssd w raid0) stripsize128 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pkomp Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 dziwne z tym ahci/ide - rozumiem że ahci miało sens przy zwykłych dyskach z racji kolejkowania zadań no ale żeby to wpływało na ssd?no chyba że całymi klastrami są dane odczytywane co w sumie tez byłoby dziwnym rozwiązaniem dla scalaka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 a ile powinno być tak general usage? +-? może coś mam źle u siebie ustawione (mam 4ssd w raid0) stripsize128 Jak najwięcej :) Chodzi o to że jak popatrzysz na wyniki innych to wiele nie odstaje ten Twój. A przecież w sekwencyjnym miażdżysz wszystkich! Podejrzewam że żeby to wszystko śmigało przydałby sie sprzętowy kontroler z przynajmniej 128MB pamięci. Myślę że chipset nie radzi sobie już z taką ilością IO. Jakby ci się kiedyś chciało mógłbyś potestować np na 3 dyskach, liniowy na pewno spadnie wtedy ale być może operacje na małych plikach przyspieszą. Sam bym chętnie przetestował rożne konfiguracje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Payti Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 Witam, powoli przymierzam się do budowy nowej platformy i proszę o info co będzie wydajniejsze: 1. zastosowanie jednego wydajnego dysku SSD np. OCZ VERTEX SSD SATA2 120GB 250/180 MB/s 64MB CACHE lub Patriot Torqx SSD 128GB 260 MB/s 180 MB/s 64MB Cache czy też 2. zastosowanie dwóch wolniejszych dysków w RAID0 zbudowanych na 2 x Intel X25-M G2 80GB 32MB Cache Proszę o porady najlepiej jeśli ktoś z kolegów testował takie konfiguracje. Pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 (edytowane) No właśnie, czy Raid poza zwiększoną wydajnością w syntetykach przyśpiesza pracę w samym systemie? Też się męczę nad tym, czy <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> jeden lepszy SSD , czy dwa słabsze :unsure: Edytowane 31 Października 2009 przez Aquarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 (edytowane) @Aquarium - Raid nie przyśpieszy pracy w systemie, CZAS DOSTĘPU zostaje na tym samym poziomie , ale może niech ktoś jeszcze się wypowie... A ja mam na szybko pytanie czy warto się przesiadać z Vertexa 60 na Intel-a Intel X25-M G2 80GB ?? Odczuje jakieś zmiany ?? Edytowane 31 Października 2009 przez hyper_2002 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 (edytowane) ??? Raid 0 przecież polega na przyspieszonym, bo równoległym odczycie z obu dysków. Spadek wydajności mamy tylko przy kopiowaniu w obrębie macierzy... Pytanie brzmi, czy zwiększona szybkość odczytu w raidzie SSD jest odczuwalna w czasie pracy systemu, czy też błyskawiczny czas dostępu czyni szybkość transferu danych mało istotną w stosunku do ogólnej wydajności. W przypadku dysku systemowego i tak kluczowy jest odczyt małych plików - tylko czy warto brać jeden SSD z tym parametrem dobrym, czy dwa gorsze dające w sumie to samo , ale dodatkowo oferujące dużo większy odczyt ciągły... Edytowane 31 Października 2009 przez Aquarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowy57 Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 intel ssd 160GB G2 najnowszy firmware odczyty z benchmarka : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 ??? Raid 0 przecież polega na przyspieszonym, bo równoległym odczycie z obu dysków. Spadek wydajności mamy tylko przy kopiowaniu w obrębie macierzy... Pytanie brzmi, czy zwiększona szybkość odczytu w raidzie SSD jest odczuwalna w czasie pracy systemu, czy też błyskawiczny czas dostępu czyni szybkość transferu danych mało istotną w stosunku do ogólnej wydajności. W przypadku dysku systemowego i tak kluczowy jest odczyt małych plików - tylko czy warto brać jeden SSD z tym parametrem dobrym, czy dwa gorsze dające w sumie to samo , ale dodatkowo oferujące dużo większy odczyt ciągły... Podstawowa kwestia, co rozumiesz pod pojęciem "praca w systemie". Jeśli kompa używasz normalnie, czyli www, poczta, jakieś komunikatory i inne lekkie programy, to nie odczujesz żadnej różnicy ( albo bardzo minimalną ). Jeżeli z kolei pracujesz na aplikacjach które ostro wykorzystują dyski, czyli jakieś video przewalane GB, bazy danych, obróbka zdjęć itp. to zysk będzie zauważalny. Sama szybkość odpowiedzi programów nie wzrośnie, bo czas dostępu pojedynczego dysku jest już maksymalnie mała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 Jak najwięcej :) Chodzi o to że jak popatrzysz na wyniki innych to wiele nie odstaje ten Twój. A przecież w sekwencyjnym miażdżysz wszystkich! Podejrzewam że żeby to wszystko śmigało przydałby sie sprzętowy kontroler z przynajmniej 128MB pamięci. Myślę że chipset nie radzi sobie już z taką ilością IO. Jakby ci się kiedyś chciało mógłbyś potestować np na 3 dyskach, liniowy na pewno spadnie wtedy ale być może operacje na małych plikach przyspieszą. Sam bym chętnie przetestował rożne konfiguracje... czyli jaki kontroler bym musiał zapodać?? bo mam jedno pcx wolne u siebie;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lool1234 Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 Grimlock, nowy57 macie zbliżone wyniki, na jakich systemach robicie te testy? Kiedy były instalowane? Ja pracuję na 7, instalowany 23.10.09, później wgrany nowy FW. Dzisiaj odpaliłem AS SSD benchmark i wyniki się nie zmieniły jak narazie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...