Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

JejoX co zamierzasz od czerwonych wziąć?

Czekam na potwierdzenie zamówienia HD6950 2048MB za 820zł :) Sklep sie walnął w cenie i zobaczymy jak sie sprawa potoczy.Jak ten temat nie przejdzie to jesli w ciagu 2 tygodni cena za MSI GTX560 nie bedzie wynosić max 850zł, to kupie HD6950 1GB.Jesli czerwoni beda drodzy to dobry deal pewnie bedzie mozna zrobic na GTX470

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej kupić dwa oddzielne bloki ??

W razie wymiany grafy masz nadal dwa niezależne bloki.

A co do mocowań które się zmieniają prawie za każdym razem jak wychodzi coś nowego to można posiłkować się moim patentem.

Mam blok na GPU od czasów 6800 i poradziłem w taki sposób:

Dołączona grafika

Wszystko czego potrzebujesz to dwa kawałki stalowej linki powiedzmy po 15cm, 4 x kawałki kostki elektrycznej (takiej jaką się stosuje podczas łączenia instalacji),podkładki i sprężynki powinny być na wyposażeniu bloczka.

Generalnie sztywną śrubę zastępujesz giętką linką która spokojnie podda się odkształceniom wynikającym z różnic w otworach na kolejnych grafikach.

A tak wygląda to w praktyce:

Dołączona grafika

Co prawda nie wygląda to tak efektownie jak oryginalne zapięcie, ale robote robi, ja w ten sposób miałem zwodowane:

- X800GTO2

- 7900GTO

- 8800/9800 GT

- GTX260

- GTX570

Bloczek kupiłem od Misiu15Go już ładnych kilka lat temu i cały czas daje rade, GTX570 nie przekracza po OC 50 stopni.

• Upvote 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam blok na GPU od czasów 6800 i poradziłem w taki sposób:

Bloczek kupiłem od Misiu15Go już ładnych kilka lat temu i cały czas daje rade, GTX570 nie przekracza po OC 50 stopni.

To sie nazywa szacunek do pieniedzy i pomyslowosc!! :)

Impressive!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialem, zebys dotknal radiatora karty podczas tych 100 st C na gpu, zeby sie dowiedziec, czy radiator poprawnie odbiera cieplo z gpu.

Wrzuce dzisiaj screen'a z furmarka, ale mogę powiedzieć już cos więcej. Ogólnie po paru dniach doprowadziłem kompa do używalnosci (zmienialem procka i grafike). Furmark dalej nie dziala, ale pogralem w metro 2033 - czyli dosyc wymagajaca gra i parę innych tytulow. Wczesniej podciagnalem rdzen do 750 i troche pamieci, zwiekszylem odrobinę napiecie na rdzen. W grach nie mam zadnych problemow, moge grac i nawet nie slysze zeby wentylator zwiekszal obroty, po wyjsciu z gry widze w gigabytowym pokazywaczu temperatury ze jest tak mniej wiecej 85-90. Natomiast furmark - 1 minuta i karta ugotowana, interesujący program :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi to nie dawało spokoju dlatego jak widać z każdej strony jest zaciśnięte na dwie śruby dodatkowo kupuje tylko zaciski w całości zrobione z metalu w plastikowej obudowie. Oczywiście zacisnąć należy to z pewnym wyczuciem. Ja korzystam z tego od kilku lat i nigdy nie miałem problemu. Jeśli widzę że kostka jest już nieco odkształcona wyrzucam ją i biorę następną. A że grafiki wymieniam przeciętnie co rok to za wiele zabawy nie ma. Raz montujesz i masz rok spokój. A jeśli częściej to kostki metalowe kosztują i tak groszowe sprawy.

Teraz czekam na ASUSA P8P67, i5-2500K i pamiątki CORSAIR 2x8GB (1333). Mam jeszcze blok na chipset i zastanawiam się czy nie zwodować i bloku, choć asus robi raczej dobre chłodzenie.

Ale nie odbiegajmy za bardzo od tematu w końcu gadka toczy się wokół zielonych potworków :wink:

P.S.

Nie wiem co mocowałeś że popękały, ale w tym przypadku nie występują niewyobrażalne siły, tylko mała siła sprężynki a to naprawdę bardzo niewiele :-P

Edytowane przez dr_Misiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniżej screen. Przyznam szczerze, że teraz temperatura jakoś rosła wolniej, co nie zmienia faktu że miała tendencje wzrostową, zatrzymałem przy 101 stopniach. Z tym że obecnie karta jest podkrecona (przy niepodkręconej objaw był dokladnie ten sam), ale w grach nie mam zadnego problemu, tak jak pisze, nie przekraczam razej 90 stopni. Natomiast furmark zabija ta karte po minucie :)

Dodam że w idlu karta obniża taktowanie i trzyma temperature ok 50 stopni. Generlanie nie mam do niej pretensji :-) bo w grach wszystko jest ok, mimo podkręcenia, jest cicho. Jestem ciekaw tylko że wszedzie czytam ze ludzie testuja furmarkiem, a ja nie jestem w stanie bo mi sie karta gotuje :).

Dołączona grafika

Edytowane przez Szymon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie taki GTX480 straszny...

Jestem wlasnie po przesiadce z GTX470 i jest fajnie nawet bardzo.

Balem sie o chalas i zuzycie pradu a tu jest nie wiele wiecej niz GTX 470 :)

Zobaczymy po dalszych testach...

Edytowane przez iKingPin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne tez jak z halasem i poborem ;)

Swoja droga mi sie udalo wyciszyc wiatrak GTX470 o dobre 5-6% zmieniajac obudowe.

Wywalilem stare Tsunami , gdzie na GTX wiala od przodu jedna 120 i musialem miec ciagle otwarty bok by sie wszystko nie ugotowalo i wrzucilem calosc w Ravena 2:

Dołączona grafika

I teraz podczas grania/liczenia BOINC wiatrak nie przekracza 60% a zazwyczaj jest na 56.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać, że ceny 560Ti powoli się przecierają. Można już je dostać za kwotę poniżej 900PLN. Ciekawe na jakim poziomie ustabilizują się ceny.

Mam dylemat czy do sprzętu z SIGa GTX560Ti nie będzie Rolls-Royce'm pośród trabantów.

Może lepiej GTX460 1GB wrzucić albo GTX470 jak ceny spadną?

No właśnie. GTX560 czy GTX470 :P. Kart bez liku.

Edytowane przez shooter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się kręcą wasze GTX480?Ja dla "sportu' próbuje wykrzesać coś więcej,ale nie idzie za bardzo.Mam 850/1700/2050,ale na napięciu 1.138v,czyli maks z afterburner.Jest stabilnie..co ciekawe na stock coolerku,temperatury w najbardziej wymagających tytułach(uzycie 99% gpu cały czas) wynosi maks zanotowane 84c.Nie najgorzej.

...ale jak biorę 860/1720 to dostaje reset podczas testów.Nie jestem teraz pewien czy to koniec karty,co chyba powinno sie objawiać zamrożeniem ekranu,ewentulnie artefakty/wywalenie sterownika..lub jest to problem z zasilaniem,stąd resety.Jak wiadomo,po zmianie napiec gtx480 to istny smok energetyczny :?

Zasilam go chieftec'iem 700W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja mam puszczona na 800mhz i i 1.025v bardziej zależy mi na ciszy jak na mhz, temperatura max w furmark gpu 71c pcb 46c, w ide 32c i 27c, wszystko na spitfire i wentylu puszczonym na 900rmp, buda coolermaster haf 922 duze wentyle skręcone na 600rmp bo na 800 hałasowały ;), testowo karta pracuje stabilnie na 850 i 1.135v, więcej mi się nie chce bawić bo bo musiałbym bios odblokować a do wszystkich gier ta wydajność mi wystarcza

kad2 resety to objaw który idzie wyeliminowac przez flashowanie układu sterujacego napieciem (nie biosu karty), resety to efekt zabezpiecznia przeciwprzeciażeniowego, które po oc obajwia sie rwaniem obrazu i resetami

tu masz to opisane http://forums.techpowerup.com/archive/index.php/t-122937.html

i tu http://www.overclockers.com/forums/showthread.php?t=645617

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój GTX480 na wodzie robi co następuje:

- 830 na rdzeniu da radę osiągnąć na def napięciu 1.025v.

- 850 mam teraz ustawione na stałe przy napięciu 1.050v czyli z deka podniesione, ale nie za bardzo jeszcze - najoptymalniejsze ustawienie - do ilu by te 1.050v wystarczyło, nie wiem, ale zapewne nie wiele więcej. Temperatury nie przekraczają 60 stopni.

- 900 nie zrobi nawet na 1.150v, ale 890 już tak - to jest max na niezwiększanym w biosie zakresie napięć.

- zapewne jakbym dał 1.175v - 1.2v to by zrobił te 900, ale to mija się z celem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kad2 resety to objaw który idzie wyeliminowac przez flashowanie układu sterujacego napieciem (nie biosu karty), resety to efekt zabezpiecznia przeciwprzeciażeniowego, które po oc obajwia sie rwaniem obrazu i resetami

tu masz to opisane nVIDIA reference GeForce GTX 480 Mods [Archive] - techPowerUp! Forums

i tu nVIDIA reference GeForce GTX 480 Mods - Overclockers Forums

Dzięki.

Dość inwazyjna metoda.Chyba takie zabezpieczenie nie wymyślili nie bez potrzeby.Może się coś spalić,nadpalić bez tej blokady?

Robił to ktoś,pomaga w czymś?-Oczywiście w takim nie ekstremalnym o/c,tylko maks właśnie te 1.135v.

No i czy można powocić do blokady.

Ładnie wam się kręcą te karty,mam deczko gorszy egzemplarz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw na 800 lub 820 przy def napięciu i właściwie nic więcej nie potrzeba na co dzień ;) Po prostu widać na padakę większą trafiłeś, ale moja karta jak patrzę, to wcale tez nie jest jakaś rewelacyjna - ot średniak taki :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi