Skocz do zawartości
phranzee

Anime

Rekomendowane odpowiedzi

Wszyscy się chwalą czego to nie obejrzeli a u mnie anime leży i kwiczy :/ Przez ostatnie 2 tygodnie obejrzałem tylko 1 epek GTO, a czeka na mnie jeszcze 'Elfen Lied' i 'Monster' zaś na wish liście 'Claymore' i "Wolf's Rain", ale nic z tego chyba nie obejrze przed świętami, bo co weekend przygotowuje się do kół i zerówek ("wesołe jest życie sudenta" (nutki) ;)). Dobra, ponarzekałem a teraz biorę się do roboty, może wygospodaruję trochę czasu na 1/2 epki anime ;).

PS Co do GiTS Słyszałem jeszcze jedną teorię (abstraciach!ąc od danych lat i wydarzeń) - fabularnie pierwsze miały być SAC 1 i 2, a dopiero później kinówki. Zakończenie SAC 2 miało być jednym z powodów odejścia Motoko z Sekcji 9 w pierwszym filmie.

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Śmierć Hideo Kuze miała trochę wstrząsnąć Motoko.

Edytowane przez Thomas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Higurashi Kai siedzi na dysku... bez 2 epków ;]

Vennor masz jeszcze jakieś podobne stronki? Bo na Otaku mało materiału jest... tzn. nie ma tego co by się przydało :P

Claymore leci na dysk. Całkiem fajnie się zapowiada :)

Byousoku 5 Centimeter później leci na ekran, ale juz chcę napisać że graficznie się naprawdę ładnie przedstawia :)

________________________________________________________________________________

Orgiusz, coffeeadd to Ty na AniDB?

Byousoku obejrzane. Graficznie pięknie, właściwie to w rmki zwątpiłem i juz tego nie ściągam ;] [; ;]

Historia też całkiem, ale ostatni rozdział mi sie nie bardzo widzi...

Edytowane przez JROX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Walcze z Dragoon Ballem. Jestem ciekaw czy dojade z tym do konca. Nie porywa , nie nudzi ale jednoczesnie nie jest mega zabawne wie dziwia mnie wysokie oceny tego. Walka w kategorii wagi ciezkiej , 153 epki + 64 za DB GT... :|

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jestem zly...bo skonczyly mi sie odcinki Black Lagoon :( Ja chce kontynuacje... A podsumowujac BL to wg mnie: swietne anime, swietna muzyka, swietne postacie (zwlacza Revy i Rock), swietna akcja i swietna grafika (chyba mowi sie kreska). Watpie zebym znalazl jeszcze cos rownie ciekawego...

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Carson powiem tak : jesli tak idealizujesz to anime to naprawde nie widziales lepszych od niego. Daleko nie trzeba szukac : kilku z nas ogladalo 12 Kingdoms i oceny to 9-10... Z tym , ze to kompletnie inne klimaty , chcesz o tym wiecej to cofnij sie pare postow do tylu bo szerzej o nim pisalem.

BL to dobre anime , jedno z ciekawszych - powiedzmy lepiej sie ogladajacych. Wejdz na anime DB , wyszukaj mnie , Vennora , Spicuma , Costiego , Leborga i sprawdzaj jakie oceny wystawialismy. Znajdziesz na pewno cos rownie dobrego.

A teraz skoro ogladales calosc

Jak sie podbala Balalaika w ostatnich odcinka? Power. Ruska mafia .... :) :)
Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Carson powiem tak : jesli tak idealizujesz to anime to naprawde nie widziales lepszych od niego. Daleko nie trzeba szukac : kilku z nas ogladalo 12 Kingdoms i oceny to 9-10... Z tym , ze to kompletnie inne klimaty , chcesz o tym wiecej to cofnij sie pare postow do tylu bo szerzej o nim pisalem.

BL to dobre anime , jedno z ciekawszych - powiedzmy lepiej sie ogladajacych. Wejdz na anime DB , wyszukaj mnie , Vennora , Spicuma , Costiego , Leborga i sprawdzaj jakie oceny wystawialismy. Znajdziesz na pewno cos rownie dobrego.

A teraz skoro ogladales calosc

Jak sie podbala Balalaika w ostatnich odcinka? Power. Ruska mafia .... :) :)
Wlasnie o klimat mi chodzi, nie watpie ze sa inne, lepsze anime ale to pod wzgledem klimatu byl dla mnie strzal w dziesiatke ;) Chyba rozumiesz o co mi chodzi.

Balalika od samego poczatku mi sie podobala ;) W ogole postacie kobiet sa strasznie interesujace w BL, fajnie sie sluchalo dialogow Revy z Eda :D Poza tym myslalem ze miedzy Rockiem a Revy "cos bedzie"... :D No i Balalaika tak sie szybko zawinela...wg mnie jest jeszcze spory potencjal w BL na dalsze odcinki.

ps. Bardzo mi sie podoba glos Revy. A akcencik miala fajny jak mowila po angielsku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak juz koledzy mowia o 12 kingdomsto tez dorzuce swoje 3 grosze i moge animowi spokojnie dac 9/10. az szkoa ze nie wykorzystali tak rozleleglego swiata i nie wglebili sie w reszte krolestw w np nastepnych 100 epkach :D

Edytowane przez johnny00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc BL troszeczkę mnie rozczarowało (jestem na początku drugiej serii, po rumuńskich bliźniakach). W tym anime brak jest spójnej wizji fabuły, brak skupienia na bohaterach; twórcy mają tendencję koncentrować się na bohaterach danych odcinków, a o głównych wciąż w sumie niewiele wiadomo (pewnie jak zwykle ostatnie odcinki rzucą jakieś światło).

Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że twórcy BL dosyć konkretnie inspirowani byli Cowboyem Bebopem - duże analogie w doborze postaci (składzie drużyny), osadzenie akcji gdzieśtam w świecie bezprawia, szaleńcze, nieprawdopodobne przygody etc.

Ogląda się miło, ale spodziewałem się czegoś więcej ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarantino ;)

I właśnie dlatego, że BL kojarzone jest z tym nazwiskiem, w ogóle mnie do niego nie ciągnie.

A moje oceny na anidb ponownie przejdą parę zmian.

Claymore dostanie wysoką ocenę, dużo wyższą niż sądziłem przed rozpoczęciem oglądania.

w nastepnych 100 epkach :D

Byłoby wręcz cudownie :). Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zrobili z Motoko rozowa landrynke :lol: (sorry, fioletowa). Swoim wdziankiem przypomina mi troche Leeloo z Piatego Elementu. Na razie obejrzalem pierwszy epizod (mowa o Ghost in the Shell) no i jest niezle. Obejrze jeszcze kilka i zobacze, moze mnie wciagnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

motoko rzeczywiscie troche jest taka landrynka ale jest na razie jedyna postacia ktora pokazala ze moze sobie surfowac po internecie i prowadzic auto :P

klimat cyberpunkowy miazdzy ale szykujcie sie na dlugie dialogi polityczno militarne.. no i miedzy innymi milymi przerywnikami w zycie konkretnej postaci {tachikoma}:P

a... i moze ktos polecic cos podobnego do cowboy bebop'a i samurai champlo? czyli dziwacznie zmieszanych klimatow typu beatboxujacych wiesniakow z japoni w erze edo :D albo ciekawego jazzu/bluesa ze sci fi.. fajnie to budowalo klimat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I właśnie dlatego, że BL kojarzone jest z tym nazwiskiem, w ogóle mnie do niego nie ciągnie.

BL jest blizsze do Desperado czy Pulp Fiction niz np. do Grindhouse czy Kill Billa. Jest lekkie w odbiorze, i jak napisal JROX, "po prostu rozwałka rozwałka i jeszcze raz akcja" bez cienia pretensji do bycia czyms ambitniejszym ;) I wlasnie dzieki temu tak fajnie sie to oglada, bo nie probuje sie nam na sile wciskac jakichs filozofii ani moralnych dylematow :P

Analogie do tworczosci Tanantino i Rodrigueza biora sie chyba z roznych akcji odstawianych przez bohaterow i niektorych motywow (kosciol ;) ) oraz dynamiki.

klimat cyberpunkowy miazdzy ale szykujcie sie na dlugie dialogi polityczno militarne..

Jak dla mnie wlasnie owo political fiction w stylu Clancy'ego jest jednym z najwiekszych atutow tego serialu - poteguje cyberpunkowy klimat i pozwala skonstruowac ciekawa fabule.

BTW. Seirei No Moribito dostaje u mnie 10/10, bez dyskusji. Motyw przewodni chodzi za mna trzeci dzien i w sumie caly czas mam ochote obejrzec to jeszcze raz, mimo, ze ledwo to skonczylem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przyznacie, ze trudno znalezc cos o klimacie podobnym do BL (bezkompromisowa rozwalka z przymruzeniem oka) - chyba, ze siegnie sie po tworczosc Rodrigueza i Tarantino ;)

jest np. dość świeże Baccano! , z tym że bardziej ciągnie w klimaty filmów Guy'a Ritchie, a do tego jest tak pogmatwane chronologicznie że po pierwszym epku nie wiadomo zupełnie o co chodzi, na szczęście im dalej tym lepiej. W każdym razie krwi i psychopatycznych morderców nie brakuje :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kościół był mocarny gdy ta laska przyszła po pomoc :D

GitS ciekawy, ale jakoś tak mnie nie zachwycił :P

Filmy mi sie ciężko ocenia... za mało materiału jak dla mnie :P

Baccano! ma 13 epków i jest na Otaku, także jutro może już będe miał ;]

Dzięki za info :

Edytowane przez JROX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest np. dość świeże Baccano! , z tym że bardziej ciągnie w klimaty filmów Guy'a Ritchie, a do tego jest tak pogmatwane chronologicznie że po pierwszym epku nie wiadomo zupełnie o co chodzi, na szczęście im dalej tym lepiej. W każdym razie krwi i psychopatycznych morderców nie brakuje :wink:

:gitarzysta: Super, dzieki za info. Po opisie i galerii juz wiem ze bedzie mi sie podobal :razz:

ps. Ja teraz delektuje sie soundtrackiem z BL, tylko to mi pozostalo no i nadzieja na "trzeci barrage" ;) Polecam muzyczke...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglada ciekawie :) Czy tylko mi kreska na pierwszy rzut oka przypomina Gunslinger Girl?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ma ktos moze napisy do pierwszej serii Ghost in the Shell w formacie ktory uwzglednia czas wyswietlania poszczegolnych kwestii (nie pamietam jak sie nazywa ten format). Zdazylem pobrac napisy tylko do pierwszego epizodu i pech chcial ze napisy.info znow nie dzialaja (a na innych serwisach sa w tym kiepowatym formacie). Pomoze ktos? :)

Dzieki Costi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze sześć odcinków i przygoda Clare się skończy. A ja nie lubię zakończeń. :(

Odchodząc jednak od Claymore - już od dłuższego czasu prześladuje mnie Ginga Eiyuu Densetsu. Tytuł mi się spodobał (Legend of Galactic Heroes), ha! Chętnie bym obejrzał, ale chyba poczekam z tym do wakacji, kiedy będzie dużo wolnego czasu.

Jedno jest pewne - kiedyś obejrzę!

Znalazłem jakiś torrent, 25GB, całe 110 odcinków w MKV, ale tylko 10 seedów. Może dam radę...

Jest tylko jeden szkopuł - nie ma polskich subów ;).

Co prawda nie powinienem mieć problemów ze zrozumieniem podczas oglądania takiego anime z angielskimi napisami, ale wolę oglądać z (dobrymi) polskimi - wtedy nic nie umknie uwadze i można zrozumieć każdy szczegół tekstu.

Czy ktoś już może spotkał się z tym anime?

Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ma ktos moze napisy do pierwszej serii Ghost in the Shell w formacie ktory uwzglednia czas wyswietlania poszczegolnych kwestii (nie pamietam jak sie nazywa ten format). Zdazylem pobrac napisy tylko do pierwszego epizodu i pech chcial ze napisy.info znow nie dzialaja (a na innych serwisach sa w tym kiepowatym formacie). Pomoze ktos? :)

Pomoze, ale musisz poczekac do jutra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Vennor Galaktikow tez mam w planie , ale jednak walcze z DB. Za mna Gouku Saga. Jak narazie 6. O dziwo jak na tak [ciach!]lkowate anime to to sie nie dluzy :| choc narazie rewelacji nie ma

Turtle hermit to kozak :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi