Polar Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2015 To na 99% zły montaż chłodzenia albo coś nie tak z samym chłodzieniem. Pasty jakbyś dał za dużo to i tak by wyszła bokiem, więc to nie problem. Jakby było poprawnie założone to na paście do zębów powinno być dużo mniej niż 70 stopni na niekręconym 2500k. Bo gorąco nie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2015 Temp w OCCT są ok. W normalnym użytkowaniu będą niższe. Dochodzi kwestia obrotów wentylatora i Vcore (ktoś miał chyba ponad 1,4V na jakimś Core i też płakał na temp). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aBuSaJe Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2015 (edytowane) Teraz w testach wychodzi po 70 stopni. CPU-Z core voltage pokazuje 1,2V a speed fan obroty CPU FAN na obciążeniu OCCT 1600rpm. Te 70 stopni to na rdzeniach, temperatura cpu to 54 stopnie. Edytowane 10 Maja 2015 przez aBuSaJe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2015 Mi na boksowym chłodzeniu i niepodkręconym cpu chyba nigdy nie dobiło to 70 stopni jak testowałem na linpack. 68 to było chyba max i to w lecie. Ten Fortis to nic specjalnego ale w porównaniu do boksowego chłodzenia to powinna być różnica z 8 stopni. Z ciekawości sprawdziłem i wyszło na diodach maksymalnie 48,49, 52, 50 na Grand Kama Cross 2 wentylator nie przekroczył 500 obr/min. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2015 Może wiatrak założył tył na przód. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2015 Może foli nie zdjął ;) Mój kumpel tak Fortisa założył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aBuSaJe Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2015 (edytowane) Folia zdjęta wiatrak dobrze ustawiony dmucha na radiator, ustawiony jest logiem do przodu. Czy na radiatorze powinienem czuć jakieś ciepło ?. Otworzyłem obudowę, zdjąłem wentylator dokręciłem jeszcze trochę podstawkę i radiator. Temperatura najcieplejszego rdzenia spadła do 63 stopni a całego cpu do 45 stopni. Poruszałem trochę radiatorem na boki (leciutko obróciłem) i wydaje mi się ze radiator ślizga się troszkę po paście. Edytowane 10 Maja 2015 przez aBuSaJe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 11 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2015 (edytowane) Ślizga po paście ? Hmm, a ile jej nałożyłeś. Proponuje cieńką warstwę nałożyć. Jak to znajdziesz sobie na YT. Masa poradników. Docisnać dobrze radiator. Radiator powinien być ciepły w dotyku (w stresie), ale nie gorący. Oznacza to że procek oddaje ciepło do radiatora, a wentylator go schładza. Jakby był całkowicie zimny przy wysokich temperaturach to znaczy, że coś nie styka. Z kolei jeśli bardzo gorący to znaczy, że wentylator ma za niskie obroty i słaby obiegapowietrza, i sobie nie radzi ze schładzaniem radiatora. Co za tym idzie również procka. Edytowane 13 Maja 2015 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aBuSaJe Opublikowano 11 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2015 (edytowane) Zdemontowałem dzisiaj wszystko. Nałożyłem nowa warstwę pasty, teraz tak sie nie ślizgał jak go przyłożyłem, ale zaobserwowałem ze sprężyny na śrubach które dociskają belkę z radiatorem do procesora są nierówne. Może dlatego mam jakiś nierówny docisk i stąd te temperatury. Tych śrub nie mogę juz mocniej dokręcić bo skończył sie na nich gwint. Potestuje dzisiaj i dam jakies wyniki. Update: Takie oto mam wyniki: Bez OC 4,2 GHz Edytowane 11 Maja 2015 przez aBuSaJe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lakus978 Opublikowano 11 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2015 Witam, aby nie rozpisywać się od nowa proszę zapoznać się z tym tematem OC na Gigabyte i pomoc w tym temacie/wątku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Affliction Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2015 (edytowane) Szybkie pytanie, posiadam płyte główną ASRock P67 Pro3, która obsługuje socket 1155 do maks. 3 generacji, chciałbym wymienić procesor z i5-2400 na coś najmocniejszego dla tej konfiguracji, a wiem, że wyżej niż i5-3xxx / i7-3xxx nie wyjdę chciałbym poradzić się w co warto zainwestować. 1. Czy jest w ogóle sens wymieniać i5-2400 na coś z serii i5/i7-3xxx, czy zainwestować w nową płytę plus serię 4xxx 2. Czy wzrost wydajności będzie znaczny i opłacalny w tym wypadku 3. Czym się różni i5 i i7 i czy dla mnie (do gier) będzie miało to jakieś przełożenie 4. Nie interesuje mnie OC, nie znam sie na tym, nie chce wydać pieniędzy na dod. chłodzenie, nie znam nikogo kto by mi to miał zrobić 5. Reszta mojego sprzetu to GF GTX960, 8 GB Ram, 1333 mhz 6. Budżet chciałbym zamknąć w maks 800 zł, ale jeżeli będzie to naprawdę warte zachodu to do 1k mógłbym się zastanowić. Edytowane 1 Sierpnia 2015 przez Affliction Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Poczytaj pierwszy lepszy poradnik o OC i kup 2500K jak będzie dobra cena lub 3570K. To nic trudnego, a przy twoich uwarunkowaniach sprzętowo/finansowych to jedyna słuszna droga. Przed zmianą procka koniecznie aktualizacja do najnowszej wersji UEFI 3.30 (wcześniejsze maja problem z 100% użyciem CPU w Windows 10). ftp://europe.asrock.com/BIOS/1155/P67%20Pro3(3.30)WIN.zip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adonim85 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Ewentualnie można ale tylko w dobrej cenie wyrwać jakiegoś i7-2600K, lub 2700K. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Drogie te procki teraz brak realnej konkurencji dla Intela. Jednak kupienie 2500k kilka lat temu było znakomitym wyborem. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Dalej kupno I5 2500K zamiast najnowszych 4690K czy 6600K jest dobrym wyborem . Procek nadal mocny , ma niezłe OC ( sporo sztuk robiło 5+ Ghz ) do tego lutowany IHS przez co ma znacznie lepsze temperatury . W sumie pierwszy raz się zdarza aby procek który jest 2-3 generacje do tyłu ( i 2 zmiany procesu technologicznego ) nadal jest w stanie konkurować z najnowszymi CPU . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosiMazaki Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Podobnie było z pierwszą generacją core. Dobrze wykręcona 920-ka cz 930-ka potrafiła i5 2500K tylko grzała się przy tym niemiłosiernie i miała apetyt na prąd. Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arielcpu Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Prawda, mam 2600k oc @4,3 i smiga jak zloto. Nawet wyzej nie ma sensu do gier krecic. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wayne Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2015 Oceni ktoś moje ustawienia 2500K? Oparłem się na tym: BIOS: Ustawione jest 1,31V, wyświetla się 1,32V - o co chodzi? SYSTEM:Jak widać jest stabilnie - IntelBurnTest chodził ponad 6h na ustawieniu Maximum.Ale... HWMonitor wyświetla "CPU VCORE MAX 1,36V" i VID MAX 1,371V" - o co chodzi? Na którą wartość patrzeć? I którą brać pod uwagę - tą z BIOS, czy tą wyświetlaną w programach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2015 Pisalem ci juz w Zrobcie cos. Wejdz tam i poszukaj mojego postu. Patrz na napiecie z cpu-z. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev-o Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2015 moze ma ktos jakas dobra plyte z77 na sprzedaz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 Kupiłem pierwszy raz w życiu intela ;) używany i5 2300 na starej płycie M4610G, taki jak n allegro jest za 365zł. Ta płyta ma chipset Q65.No i teraz dylemat bo nie umiem uruchomić Turbo do 3,1 MHz :)W BIOSie jest enable dla Intel EISTIntel Turbo Boost ale nie widziałem nigdzie funkcji C1E Support, na innym forum wyczytałem, że powinienem to włączyć, aby turbo się uruchamiało. Czytałem, też, że przy wyłączeniu dwóch rdzeni można podnieść wyżej taktowanie i jeszcze wyżej przy pojedynczym. Da się to zrobić na tej płycie i jeżeli to jakim softem?Wybaczcie pytanie jak z przed potopu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 Pod obciążeniem, np. occt nie włącza się turbo? Wrzuć może fotki biosu, płyta raczej nie była popularna, trudno zgadywać jakie tam są funkcje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 http://prntscr.com/994var zdjęcia z biosu zrobię za chwilę Zrzuty biosu: http://prntscr.com/9953an http://prntscr.com/99542d http://prntscr.com/9954z6 <<< http://prntscr.com/9955ev http://prntscr.com/9955tg http://prntscr.com/99566u Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 Wyłącz Spread Spectrum. Ze strony Acera możesz tez pobrać nowszy BIOS P01.B0 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 Turbo wydaje się pracować prawidłowo, przy obciążeniu 4 rdzeni jest x29, prawdopodobnie przy obciążeniu jednego rdzenia wskoczy na x31. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 Po aktualizacji BIOS do B0 i włączeniu jednego rdzenia faktycznie poszło na x30. Nie wiem dlaczego nie 31, ale widać, że się odblokował. Sprawdzę jeszcze czy są nowe opcje BIOSu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierotez Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2015 Słuchajcie i5 2310 czymś się różni znacząco od 2300/2320/2400 oprócz zegarów? Chcę go kupić tylko nie wiem czy nie jest to jakaś zubożona wersja! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2015 Te procesory różnią się jedynie taktowaniem , od strony pozostałych parametrów i architektury to to samo . Dopiero I5 2390T i I5 2380P różnią się bardziej , pierwszy ma tylko 2 rdzenie a drugi wycięte/zablokowane iGPU . Jeszcze I5 2550K nie ma iGPU , reszta procesorów I5 2xxx od strony architektury to to samo . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2015 Wpisz model w Google, pierwszy wynik poprowadzi cie do strony Intela, a tam jest świetna porównywarka procesorów. Taptaptap Mlais M52 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2015 Wpisz model w Google, pierwszy wynik poprowadzi cie do strony Intela, a tam jest świetna porównywarka procesorów. Po co, lepiej zadawać głupie pytania http://forum.purepc.pl/topic/369863-450zl-plyta-g%C5%82%C3%B3wna-na-s1155/?do=findComment&comment=3988290 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...