marco Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2010 to się wcale nie dziwie dlaczego tak te forum po[gluteus maximus]dło, co za idiota za przeproszeniem cytowanie obrazków dodał do zakazu. Idiota w przeciwieństwie do Ciebie myślał przygotowując ten element. Bardzo się ciesze, że tak trafnie oceniasz zdolności intelektualne innych, zazdroszczę umiejętności. Sugeruje też zastanowić się jak wygodne jest scrollowanie ekranu w dół za każdym postem w którym cytuje się te same grafiki. 5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2010 Moze wprowadzicie znowu wiekszy rygor ? Za czasow twake'a na innym koncie dostalem bana na tydzien za byle co a teraz ludzie duzo gorsze rzeczy robia a sa za to tylko procenty. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2010 Chyba tak się stanie; koniec miłego, tolerancyjnego moderowania pełnego uprzejmości dla wybryków natury. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2010 I ja jestem za tym. Mozna by zrobic tak ze za male przewinienia leca % i jak sie bedzie powtarzac to ban na kilka dni , im wiecej sie bedzie powtarzac tym na dluzej ban ;) A teraz to tylko leca % i tyle z tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2010 pobanować wszystkich i na forum będą tylko moderatorzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2010 Heh , bez przesady . Tylko tych którzy sobie na to zasłużą :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2010 doskonale wiem jak było jak jest bo siedze tu od 2001 nie akurat pod tym nick (starego dawno nie używam nawet hasła nie można odzyskać ) II. Użytkownik zobowiązany jest dbać o porządek na forum; w tym celu należy: 2. Nie dublować kont - każde zdublowane konto zostanie zbanowane. Jeśli masz problem z kontem zgłoś się do administracji. Ups :lol: :lol: 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2010 (edytowane) I ja jestem za tym. Mozna by zrobic tak ze za male przewinienia leca % i jak sie bedzie powtarzac to ban na kilka dni , im wiecej sie bedzie powtarzac tym na dluzej ban ;) A teraz to tylko leca % i tyle z tego. Procenty są naliczane na stałe przecież. Jak dojdzie do 100% masz bana na czas nieokreślony, a prawdę mówiąc raczej już na stałe... Poczytaj sobie regulamin z punktacją systemu ostrzeżeń.. Moderator do danego przewinienia może wlepić dodatkowo ZPP lub ZKU na dany okres. "Wszelkie czynności powodujące "rozjeżdżanie" się forum (za duże fotki, za długie linki, nieumiejętne cytowanie), nieuzasadnione formatowanie czcionki oraz cytowanie obrazków lub długich tekstów w całości - 10%" Wg. tego Rikki powinien dać tylko 10%, ale że sytuacja się powtarzała, mimo jego usilnych próśb, mógł dać nawet więcej procent i do tego ZPP lub ZKU. Co do większego rygoru to jestem jak najbardziej na tak. Niektórym to chyba w główkach się poprzewracało i myślą, że wszystko im się należy.. Edytowane 16 Października 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2010 Wg. tego Rikki powinien dać tylko 10%, ale że sytuacja się powtarzała, mimo jego usilnych próśb, mógł dać nawet więcej procent i do tego ZPP lub ZKU. Co do większego rygoru to jestem jak najbardziej na tak. Niektórym to chyba w główkach się poprzewracało i myślą, że wszystko im się należy..Mógł zrobić wiele ale ograniczył się do słownej reprymendy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2010 (edytowane) ... która i tak nic nie daje. Ludzie mają problem z zapamiętaniem regulaminu po % i kilkunastu dniach zpp/zku. Edytowane 16 Października 2010 przez andrew777 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2010 (edytowane) Bo może kładą lachę na regulamin? Jak nie to forum to inne. Jeśli ktoś nie stosuje się do regulaminu to status ostrzeżeń zapewne dojdzie szybko do magicznej granicy i kariera usera się zakończy. Ale nie można od razu sypać banami dla za takie przewinienie jak cytowany obrazek. Swoją droga można zawsze usunąć kod np: i obrazek już nie będzie ładowany a w razie potrzeby można sobie w niego kliknąć. Edytowane 16 Października 2010 przez stolara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2010 Ale to powinien robić użytkownik a nie moderacja za niego! 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2010 Przecież nigdzie nie napisałem że ma to robić moderator. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 No niestety troche po[gluteus maximus]dlo to forum , masz racje ale czy przez to ? pewnie nie . Swego czasu jak byl jeszcze twake to forum bylo na prawde super , sporo fachowcow sie tu znajdowalo i potrafilo pomoc w kazdej sprawie nawet ciezkiej , a teraz gdy ma ktos troche bardziej zawile pytanie to ciezko o odpowiedz :( Teraz niestety jest ich coraz mniej i widac ze juz tez im sie odechciewa pomagac. Wiesz dlaczego starzy wyjadacze juz nie chca tak pomagać ? Bo sa zmęczeni ciagłym wałkowaniem tego samego ( niestety wyszukiwarka gryzie -- google ma wscieklizne ) Wiadomo ludzię sa wygodni ale czasami to po prostu rece opadają i odechciewa się pomagania.Niestey dzisiejsza młodzież nastawiona jest na DAJ a nic od siebie( nie wszycy ale ten trend coraz bardziej widać ).Nie mówie tutaj tylko o internecie ale również życiu codziennym. Zanika funkcja logiczego myślenia ( sposodowane jest to wieloma czynnikami --- ale to raczej na oślą łaczke temat ) -ci co maja otwarte szeroko oczy wiedzą dlaczego i komu na tym zależy. 6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 (edytowane) Dodajmy jeszcze to, że gdy spróbujesz dobitnie uświadomić takiemu dzieciakowi, odkopującemu bezsensownie kilkuletni temat, piszącemu z bykami bądź zakładającemu niepotrzebnie nowe wątki, że nie przestrzega regulaminu, to cię za przeproszeniem zj***e jak psa (nie, żebym się przejmował takimi pogróżkami, ale mówi to wiele o kulturze tego pokolenia). Szkoda, że większość użytkowników napisze tu 5-10 postów w Co kupić? i potem zniknie, przydałby się nowy narybek. Ale z drugiej strony - lepiej mieć kilku wartościowych nowych piszących niż rzesze trolli, których posty ograniczają się do kilku słów, na dodatek z ortami. Można tu wprowadzić taki ficzer, jak w niektórych instalatorach, mierzący przy rejestracji czas na przeglądaniu strony z regulaminem i wywalającemu ładny balonik "Przeczytanie regulaminu zajęło ci x sekund, pobiłeś nowy rekord świata w czytaniu na czas"? ups, cenzura nie podziałała. Edytowane 17 Października 2010 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sopi123 Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 (edytowane) ja sie tez tu wypowiem xd a dokładnie do modzika domnik Bo ten skubaniec mi usuną sygnature za free Miałem regulaminową sygne a ten typek mi usuną Nie wiem co mu nie pasowało :D miałem 8 linijek i dwa linki i usunął mi sygne... Nawet jak sie choc troche regulaminu szanuje to jest zle :D Edytowane 17 Października 2010 przez sopi123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 Co usuną? Gdzie usuną? Napiszże to bez ortów, człowieku! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 (edytowane) Dodajmy jeszcze to, że gdy spróbujesz dobitnie uświadomić takiemu dzieciakowi, odkopującemu bezsensownie kilkuletni temat, piszącemu z bykami bądź zakładającemu niepotrzebnie nowe wątki, że nie przestrzega regulaminu, to cię za przeproszeniem zj***e jak psa (nie, żebym się przejmował takimi pogróżkami, ale mówi to wiele o kulturze tego pokolenia). Co do odkopywania trupów nie do końca się zgodzę... czasami sa zbliżone problemy i zeczywiscie taki odkop nie powoduje powstania następengo tematu o problemie X urządzenia Y . Zreszta sam wiesz czsami ile czasu zajmuje przegladniecie wyników wyszukiwania bo 4 tematy sa o tym samym lub podobnym problemie.... A co do szczekajacych psów to karawana jedzie dalej.... Nie chce robic OT ale zobacz ze media są tak naszpikowane nienawiścią /przemocą itd ze młody człowiek który ma jeszcze niewyrobiony światopoglad łyka to jako normalnosc !! Pozniej mamy 14 latke sztyletujaca swoja rówieśniczke ( bo pewnie w TV widziała --- niestety media ogladane nie wyrabiaja wyobraźni i LOGICZNEGO MYŚLENIA tak czesto potrzebnego w codziennym zyciu.... Edytowane 17 Października 2010 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 (edytowane) Rozumiem, rozumiem - i zdaję sobie z tego sprawę. Odkopać temat, by nie zakładać nowego i opisać w nim swój problem, to jedno. Ale są też ludzie, którzy nie wiedzą, jak czytać datę i ożywią takiego kilkuletniego trupa bez żadnego celu, jak np ten: chce wysadzić w powietrze samochód typu burago - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne . Wtedy aż się nóż w kieszeni otwiera. A co do mediów się zgodzę - robią niesamowitą sieczkę z umysłu. Edytowane 17 Października 2010 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 Wyobraźnię to się kształtuje przez czytanie książek a dzisiaj ludzie unikają ich jak ognia. O logicznym myśleniu lepiej nie wspominać... 5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 Rikki widze ze ty z "starego" pokolenia..... tak tak panowie treść pisana ....ona kształtuje wyobrażnię ( swego czasu chyba 20 razy przeczytałem 1 ksiazkę .... az sie rozpadła ...) Polecam Paulo Coelho ... nie wspomne o Stanisławie LEM itd.... 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 Nie ma nic piękniejszego w ramach odpoczynku, hobby niż możliwość wyobrażenia sobie cudownych scenerii czy sytuacji opisywanych przez dziarskiego pisarza. No, może podobne doświadczenia podczas słuchania ambitniejszej muzyki która nie ogranicza się do 'łup-łup-bam-bam...' czy 'ilesłówwypowiemnaminutę'. Pamiętam, że czytając Władcę Pierścieni myślami byłem całkowicie w tamtym świecie i było to wspaniałe doznanie, co roku sobie to odświeżam. EOT ;) edit A tak w ogóle to o ile ładniej, z większą rozmaitością i poprawnością ludzie by się wysławiali (i pisali) gdyby czytali... problem nieznajomości interpunkcji, składni i ortografii byłby znacznie zredukowany, prawda? edit@down Bo zaczęli narzekać i offtopować w temacie o GTX460 więc dałem możliwość wyrażenia siebie tam, gdzie na to miejsce. Niech się złośnicy wyszaleją. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 Tak po rzucie okiem widzę że niektórym naprawdę popieprzyło się w główce, inni pieprzą farmazony na potęge a jeszcze inni pieprzą w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Ale ja się pytam - po co zostało wydzielone to z tematu do działu O forum zamiast do kosza i czemu ja nie zrobiłem standardowego zamordyzmu? :( (...) edit@down Bo zaczęli narzekać i offtopować w temacie o GTX460 więc dałem możliwość wyrażenia siebie tam, gdzie na to miejsce. Niech się złośnicy wyszaleją. ZTCP na forum nie ma działu Przytul misia - Wszelkie niesprawiedliwości ze strony administracji, moderacji i innych użytkowników pod patronatem Pedobear'a. A jak ktoś zaczyna przeglądać temat gdzie nawalone jest cytatów z zrzutami Vantage'a, GPU-Z i słupków marketingowych na <11" to czasem wątek staje się średnio czytelny. 5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 Napinacie sie jak stringi na [gluteus maximus] Kalisza... Pojecza pojecza, przestana Zawsze byli buntownicy, z czasem albo sami zrezygnowali, albo wylecieli... coz za roznica? 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2010 Co do spadku aktywności na forum, to rzeczywiście jest to obserwowalne, w porównaniu do tego co było kilka lat temu. Ale myślę że nie jest to wina powtarzających się pytań, takie zawsze się pojawiały. Problem polega na tym że duża część "starej gwardii" wyrasta, niektórzy mają inne priorytety, pracując, mając rodzinę, inaczej to wyglądało kiedy było się np. studentem poświęcającym godziny na forum. Część "weteranów" w pewien sposób wyrosła z tego, a przypływ nowych jest znacznie wolniejszym procesem. Pewnie jest w tym też coś związanego ze zmianą poziomu życia, mniej jest już dziś "hardkorowych" overclokerów, czy patrząc na "mój" dział chłodzenia, już nie ma takich spartańskich homemadeów, dzisiaj ludzie kupują wszystko gotowe, więc profil takiego miejsca się zmienia. Może tam zaistnieć w zasadzie każdy kto ma kasę, kupując gotowe części i robiąc zdjęcia. Mniejsze znaczenie ma kreatywność i prawdziwa pasja. Jest to dość smutne, patrząc np. na działy stricte hardware, np. tematy o płytach głównych, gdzie przy niektórych modelach jest tak mały ruch że ciężko się czegoś dowiedzieć, kiedyś praktycznie każdy model miał grupę zagorzałych użytkowników którzy próbowali i wiedzieli o nich wszystko. Teraz powinienem rzucić jakiś pomysł, jak poprawić sytuację, ale ciężko o jakąś jednoznaczną poradę. Ostra moderacja na pewno odstrasza część potencjalnych użytkowników, ale w zdecydowanej większości jest to część której i tak nikt nie chce. Trzeba podkreślać na każdym kroku "elitarność" tego forum i przewagę nad masówką, liczyć że najbardziej merytoryczni użytkownicy wybiorą to forum jako swoje podstawowe. Rozwój portalu jest tutaj istotny, więcej lepszych, profesjonalnych testów na pewno przyciąga lepszych userów. 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 22 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2010 Aerial jest jeszcze 1 aspekt tej sprawy ( w sumie to 2 ) ,,, Moc obliczeniowa tak wzrosła że dziś krecenie nie przynosi takiej radosci i ODCZUWALNEGO wzrostu mocy ... I to że ceny spadły i dzis każdego stac na podzespoły bazowe. A co do kreatywnosci itd... masz racje kto ma kase ma wszystko i nic... Oczywiscie ludzie z pasja są do dzis dnia i pokazują to co potrafią i oni są elitą. Co do moderacji : Ostra ? eee raz mi sie zdarzyło ...wiem moja głupota ale jedna mądra rozmowa i sprawa poszła w niepamięć. Gdyby tu była wolna amerynanka jak na PCxxx to chciało by się powrotu ostrej moderki....bo taki tam bałagan. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 22 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2010 Jaka by moderka nie byla to i tak bedzie zle... Lagodna - to zle bo burdel sie robi, porzadku nie pilnuja, kazdy robi co chce. Ostra - brak wolnosci, lepiej pogadac (i powtorzyc po raz setny) niz dzialac, tracimy przez to wielce zajebistych userow ktorzy kuwa nie znaja nawet 1 punktu regulaminu, ba!!! oni nie wiedza ze cos takiego istnieje. Siedze tu juz tyle czasu. Moderem jestem xxx lat (chyba najstarszy stazem, biorac pod uwage aktywnych moderow), i nigdy nie widzialem by sie wszystko podobalo... A co do tendencji spadkowej... nie ma co ukrywac. Coraz wiecej kretynow na swiecie. Coraz wiecej znudzonych szczeniakow dla ktorych komputer, konsola, Tv i komorka sa jedyna forma rozrywki. Czego wiec sie spodziewac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 22 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2010 pobanować wszystkich i na forum będą tylko moderatorzy O, i to mi się podoba ! ;) (joke ofc). Co do spadku aktywności na forum, to rzeczywiście jest to obserwowalne, w porównaniu do tego co było kilka lat temu. Ale myślę że nie jest to wina powtarzających się pytań, takie zawsze się pojawiały. Problem polega na tym że duża część "starej gwardii" wyrasta, niektórzy mają inne priorytety, pracując, mając rodzinę, inaczej to wyglądało kiedy było się np. studentem poświęcającym godziny na forum. Część "weteranów" w pewien sposób wyrosła z tego, a przypływ nowych jest znacznie wolniejszym procesem. Pewnie jest w tym też coś związanego ze zmianą poziomu życia, mniej jest już dziś "hardkorowych" overclokerów, czy patrząc na "mój" dział chłodzenia, już nie ma takich spartańskich homemadeów, Dobrze prawi ! Polać Mu ! Patrząc na nowe roczniki, niestety, ale staje się prawdą, że "neo-kids" (czy jak to tam nazwane), opanowują internet. :| Zobaczcie jakie tematy i z jaką częstotliwością są u nas zakładane ? Generalnie jest to świeżo zarejestrowany user, który krzyczy , żąda a jak nie dostaje odpowiedzi w godzinę to klepie kolejne posty w swoim (albo i innym) temacie. Bo ma być na JUŻ i tyle, tak bezstresowo go wychowali rodzice (albo on ich). Z tym administracja/moderacja nic nie zrobi. Stare roczniki zakładają rodziny, zmieniają im się zainteresowania. Ja też, pomimo, że ciągle studiuję Informatykę to już leję na OC. Ma być wydajnie i cicho, potrafię to zrobić, ale nie mam już sił i ochoty na mody/extreme OC / jakieś spartańskie chłodzenia - wszystko kupuję gotowe, z głową i sam odpowiednio "układam". Bardziej wolę zająć się fotografią , albo planowaniem rodziny, ba, nawet samochodami. W pewnym wieku człowiek już wypada z obiegu i na to się nic nie poradzi , a dobrych rekrutów niestety coraz mniej. A co do tendencji spadkowej... nie ma co ukrywac. Coraz wiecej kretynow na swiecie. Coraz wiecej znudzonych szczeniakow dla ktorych komputer, konsola, Tv i komorka sa jedyna forma rozrywki. Czego wiec sie spodziewac? Dokładnie o tym samym mówię. Nic na to my, ze swojej strony nie poradzimy. :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 22 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2010 (edytowane) Hmm, temat się rozwinął więc może dodam coś od siebie. Jakieś dwa lata temu, student zaoczny informatyki, 3 rok, praktyka zawodowa : zadeklarował się zlutować przerwany przewód własnych słuchawek we właściwe miejsce - zamiast do punktu oznaczonego, zlutował go razem z resztą elementów regulatora głośności. Początek tego roku, uczeń policealnej szkoły informatycznej, 3 rok, praktyka zawodowa : polecenie, zainstalować pakiet office klientowi - po wyświetleniu komunikatu kontroli konta użytkownika dotyczącej instalowanego oprogramowania siedział kilka minut zdziwiony i nie wiedział co zrobić. Przypadkowe łebki, które kupiły komputer w naszym sklepie, stwierdzili, że biorą podzespoły i będą składać sami - po dwóch godzinach telefon, że karta grafiki jest nie teges bo nie wchodzi do slotu i wystaje. Po przybyciu do nas okazało się, że przykręcili płytę główną prosto na blachę, bez dystansów w obudowie i karta zwyczajnie nie wchodziła do końca. Przypadkowy student, kupił u nas komputer bez systemu, sam dobierał podzespoły w tym klawiaturę i myszkę USB : po kilku godzinach telefon, że klawiatura nie działa i nie da się systemu zainstalować - po przywiezieniu komputera okazało się, że nie włączył obsługi urządzeń USB w biosie. Uczeń kierunku informatyki jakiejś szkoły średniej, 2 rok : polecenie zainstalować windows, sterowniki, pakiet office i antywirus zgodnie z licencją zakupioną przez klienta - po zakończeniu instalacji windowsa stał przed monitorem kilkanaście minut i machał kursorem zastanawiając się co robić. Ot proszę Państwa przyszłość polskiej sceny IT. Smutne ale prawdziwe. Niestety jak już było wspomniane stara gwardia się wypala, brak czasu, funduszy, rodzina (moja córka ma 4 latka), miliard spraw na głowie zawsze ważniejszych od starego dobrego konika hardware'owego. A młodzi ? Siedzą milutko na garnuszku rodziców, komputer służy im do grania, milenia się na facebooku czy innych enkach lub grzebania po red tube oczywiście pod pretekstem szukania cennych informacji do nauki. Nie mam żadnych skrupułów przed napisaniem kilku miłych dla dzieciaka, który wyrywa się na forum jak PPC czy ten inny lolek z myślą, że dostanie gotowca jak u tatusia na kolanach czy ksero na studiach, znudziło mi się odpowiadanie enty raz na ten sam problem "a dlaczego jak odpalam kompa to zielona dióda świeci a czerwona mryga ? to źle ? " ... źle, tyle że z kierunkiem rozwoju młodzieży, skupiającej się na mmo lub nachlaniu się w weekend, dymaniu trzynastolatek i popisywaniu nowym dzwonkiem na komórce zamiast nad zrobieniem czegoś pożytecznego w życiu. Życie się zmienia, ludzie się zmieniają, według teorii Darwina ludzkość dąży do samo destrukcji i patrząc na kolejne, coraz głupsze pokolenia zaczynam się martwić o przyszłość moich dzieci. Wybaczcie ostre słowa ale nie potrafiłem ująć tego inaczej. http://www.youtube.com/watch?v=MK_9yBAF3nM&feature=related Edytowane 23 Października 2010 przez BuMeL 6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 22 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2010 Kiedyś na tym forum korzystałem głownie z działów hardware czy podforum "ekstremalne", co zresztą widać w statystykach mojego profilu. Ba, przez pierwsze miesiące ani razu nie byłem na "oślej łączce", słyszałem tylko o tym dziale z opowieści ;) . Teraz jest to moje główne podforum z którego korzystam. Moje zainteresowanie hardwarem jest takie samo jak kilka lat temu, ale obecnie wchodzenie w działy tematyczne zastepuje mi temat "topic śmiechu". Ubaw niesamowity. Każdy teraz ma LC, bo przecież napisanie WC to obraza przynajmniej taka jak oblanie ciepłym moczem krzyża pod pałacem. Nikt już nie wymienia wentylatora w zasilaczu, a "fanswapuje" go :lol2: . Do tego jak zapyta się kogoś jak ma ustawione timingi poza czterema podstawowymi, to ze zdziwieniem stwierdza, że ma być na "auto" i tego się nie zmienia. Nie dziwię się "starym userom" czy "weteranom" nie chce się pisać. Mi też się nie chce. Nie będę tłumaczył kolejnemu pajacowi podstawowych kwestii, bo nie chce mu się kliknąć kilka razy i poszukać samemu odpowiedzi. PS. Zauważyliście, że "starzy wyjadacze" czy "specialiści" nie zakładaja tematów z prośbą o pomoc? Widzieliście temat np ryby "Pomocy, mam problem ze sterami!", "Coś mi nie działa, help!" ? Odpowiedzcie sobie sami dlaczego tak jest ;) A co do tendencji spadkowej... nie ma co ukrywac. Coraz wiecej kretynow na swiecie.Suma inteligencji na Ziemi jest stała. Liczba ludności się zwiększa ;) Nie piszcie już więcej takich postów, bo czuję się co najmniej jak stary zgred siedzący na ławce w parku i wspominający stare, lepsze czasy ;) . 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...