Skocz do zawartości
radiergummi

AMD Radeon HD7900 Series

Rekomendowane odpowiedzi

@login206

Nie uważasz ze AMD po wpadce jakim był BD chce się pokazać z jak najlepszej strony, i że wciąż potrafi zrobić produkt z najwyższej półki ????? Ja obstawiam takie ceny:

7850 - 250$

7870 - 300$

7950 - 400$

7970 - 450~500$

7990 - 600~650$

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kkNd

Lubisz zapodawac kontre tak dla zabicia czasu .?

Gdzieś, ktoś, kiedyś napisał, a ty to przytaczasz jako pewną informację i mówisz jak będzie... ładnie rysujesz? Może nam pie*****sz jakieś wykresiki? :lol: Edytowane przez kkNd!
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@login206

Nie uważasz ze AMD po wpadce jakim był BD chce się pokazać z jak najlepszej strony, i że wciąż potrafi zrobić produkt z najwyższej półki ????? Ja obstawiam takie ceny:

Tak oczywiscie, to bez watpienia moze byc produkt z najwyzszej polki. Zmierzam jednak do tego, ze jesli tak bedzie to 78xx moze byc w cenie 69xx, na co wskazuje kolejnosc premier ukladow. Do tej pory dostawalismy topowa serie z '50 na koncu za 1000 zl, a z '70tka za 1400 zl. Taka tradycja moze sie skonczyc... Dodatkowo w Polsce zaplacimy za kurs dolara.

BD jest wpadka tylko na wlasna prosbe AMD, przez zle pozycjonowanie produktu i bunczuczne zapowiedzi o konkurencji dla i5/i7. FX6100 za 400 zl bylby przeciez konkurencyjny dla i3 i warunkowo godny polecenia. Mielibysmy wojny na forach czy lepiej kupic fx6100 (a nazwac go mogli 3100 - bo ma 3 moduly) czy i3 2100, a z powodu marketingowego belkotu amd i cennika mamy rozczarowanie i niesmak. Skoro juz taka architekture wydali i nie udalo sie z niej wiecej wycisnac, to nalezalo z tego wybrnac zamiast zaklinac rzeczywistosc i mowic, ze pada kiedy ludzie opluwaja.

Edytowane przez login206

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zaryzykuje i powiem ze jezeli AMD cos spieprzy w tym temacie to ich zarzad zostanie zlinczowany przez akcjonariuszy , dosc niepowodzen jak na jeden rok fiskalny .

Zakladam ze jak wyzej optymisci pisza nowe Radeony beda posiadaly wysoka wydajnosc za przyzwoite pieniadze tak zeby przez najblizsze pol roku sprzedawac je na pniu

i tym samym zabrac pare procent dotychczasowych klientow NVidi .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak oczywiscie, to bez watpienia moze byc produkt z najwyzszej polki. Zmierzam jednak do tego, ze jesli tak bedzie to 78xx moze byc w cenie 69xx, na co wskazuje kolejnosc premier ukladow. Do tej pory dostawalismy topowa serie z '50 na koncu za 1000 zl, a z '70tka za 1400 zl. Taka tradycja moze sie skonczyc... Dodatkowo w Polsce zaplacimy za kurs dolara.

Jeśli 7870 ma być 6970 w 28 nm z lekkimi ulepszeniami to zbliży się wydajnością do gtx 580 który kosztuje ponad 1800 zł, wtedy jego cena nawet na poziomie 1400 zł i z jego tdp na poziomie 130W jest bardzo atrakcyjna. Oczywiście ja jak i mój portfel byśmy się bardzo ucieszyli gdyby była niższa ale brak odpowiedzi ze strony nvidi przez pól roku zrobi swoje i ceny będą wysokie.

Oczywiście jest też druga opcja ze 7870 jest "odpadem" po produkcji GCN i wtedy jego cena będzie oscylowała wokół 1k a jak będzie z wydajnością to tego już nikt nie wie.

Trzeba poczekać do 5 grudnia i przynajmniej część informacji będziemy wiedzieć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://lenzfire.com/2011/12/amd-radeon-hd-7950-7970-dual-gpu-7990-price-specs-89652/

Radeon HD 7970 comes with

2048 shader processors

120 texture units

Graphics core running at 1 GHz

3 GB of dedicated GDDR5 memory

384-bit interfacing with spectacular memory frequency of 1.37 GHz

Memory bandwidth of a single core up to 264 GB / s

Informal Price: $449

Radeon HD 7950 comes with

1920 would shader processors

900 MHz graphics core

2 GB of dedicated memory GDDR5

256-bit interface with a memory frequency of 1.25 GHz

Informal Price: $349

Ceny zapowiadają się ciekawie

Edytowane przez Gkar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez 3D i CF? A z jakiego to mogłoby nastąpić powodu? Jakości tekstur?

Obecnie wystarcza mi karta z 1 GB GDDR do najwyższych ustawień. Nie zauważę już różnicy gdyby mieli zrobić jeszcze lepsze tekstury. Jak nawet pojawią się jakieś ustawienia hiper-giga-ultra, które będą wymagały 5 GB GDDR, po prostu je zignoruję.

Myślisz że nastąpi efekt specjalnego obniżania jakości tekstur, tak aby dopiero te w najwyższych trybach dostatecznie fajnie wyglądały? :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zauważę już różnicy gdyby mieli zrobić jeszcze lepsze tekstury.

Zależy od konkretnie których tekstur. Jest wiele takich, które wciąż można polepszyć. Oczywiście trzeba włączyć przyzwoitej dokładności AF i AA by detale nie ginęły z powodu niskiej jakości renderingu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie twierdzę, że się na tym jakoś mega znam, ale właśnie mam takie wrażenie, że należałoby nacisk kłaść na lepszy post-processing typu właśnie AF czy AA (niekoniecznie przereklamowana nieco teselacja), który to wykorzystanie pamięci zwiększa z tego co pamiętam wybitnie nieznacznie, wymaga natomiast moicy obliczeniowej, a nie na rozmiar gołych danych 'surowych' ładowanych do pamięci.

Wiadomo, że zawsze da się załadować więcej, a prawie każdą teksturę da się jeszcze poprawić/udoskonalić tylko poprzez zwiększenie jej rozmiaru surowego, ale w istotny efekt wizualny z tego wynikający nie wierzę. No ale niewykluczone, że jestem w błędzie.

Jak długo po premierze HD 6950 pojawiły się wersje z 1 GB, ktoś pamięta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie twierdzę, że się na tym jakoś mega znam, ale właśnie mam takie wrażenie, że należałoby nacisk kłaść na lepszy post-processing typu właśnie AF czy AA

Mała uwaga: AF i AA (w zwykłej odmianie, czyli multisamplingu lub supersamplingu) to nie jest postprocessing!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IN4.pl - Recenzje - GeForce GTX 590 - walka o koronę

Złe wieści: WWW.OBR-HARDWARE.COM - OBRovsky Blog: AMD Radeon HD 7000 fiasco as Bulldozer - likely Yes!

Wszyscy na Obrovskym psy wieszali jak wieszczył klęskę BD daleko przed premierą, a okazało się, że jego testy były prawdziwe.

Źle się w takim razie zapowiada.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

According to a report by DonanimHaber, HD 7970 (working name) is expected to be competitive with (or outperform) GeForce GTX 580, and priced at US $499. The HD 7950 will be competitive with (again, or outperform) GeForce GTX 570, being priced at US $399.

AMD Radeon HD 7000 Series Single-GPU Graphics Card Price-Points Surface | techPowerUp

Jeśli się to sprawdzi to spodziewałem się czegoś więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi