costi Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2015 To gdzie były te niby sprity 2D? Jakoś nie kojarzę. Część broni, eksplozje, efekty pocisków (szczególnie energetycznych), pewnie jeszcze jakieś inne rzeczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezimienny99 Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2015 Ja jak byłem mały, to chodziłem do sąsiadów grać z nimi w mortal kombat. Aż pewnego strasznego dnia konsola sie zepsuła i musieliśmy sobie znaleźć inne zajęcie XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) http://en.wikipedia.org/wiki/Sonic_the_Hedgehog_%288-bit_video_game%29 :) Niestety rodzice skrzywdzili mnie kupując Lepszą-Droższą konsolę Sega Master System II, podczas gdy wszyscy znajomi mieli Pegazusa :> Ta gra była wbudowana w konsolkę, przechodziłem ją codziennie po powrocie z przedszkola/podstawówki :) Wszyscy kupowali gry na rynku po 20zł, setki kardlidźy walały się po straganach. po moje gry trzeba było jeździć do warszawy i dać za jeden tytuł tyle co za całego pegazusa + 10 gier ;) jeżeli chodzi o PC - SimCity 2000 nadal uważam że to najlepsza część ;) potem przyszedł informatyk z dyskiem i miałem już wszystkie hiciory od dooma po DN3D Edytowane 9 Marca 2015 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) Prince of persia miałem oryginał z USA. Capitan comic i wiele wiele innych. PC mam od 1989 Mój pierwszy komp 386sx 16mhz, 640kb RAM, 40MB hdd, EGA, flop 5,25". Tego pamiętam lepiej niż wszystki kolejne modernizacje... Edytowane 9 Marca 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek.p Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2015 Musze się wybrać do rodziców - wrzucę skana fakturki na kompa z zawrotnym 80 MB HDD :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Beszter Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2015 Nie pamiętam dokładnie ale jedna z dwóch: Carmagedon albo Red Alert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turkina Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) Tytułu nie pamiętam, ZX-81 z zawrotną pamięcią 1kB. Gra polegała na wcelowaniu piksela do torby kangurzycy. Edytowane 30 Marca 2015 przez Turkina Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr.Witek Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) W 2003 miałem wtedy 3 lata, nawalaliśmy w Street Figher II z 6 letnim bratem. Jak były ustawienia to tam wszystko ustawialiśmy na pamięć bo ledwo czytaliśmy po polsku, a co topiero po angielsku xD Później nawalało się w mario na pegazusie. Spalił się tam zasilacz i do tej pory płacze. Jakiś czas temu wykopałem u kuzyna commodora 64 i podrópke atari 2600. Commoda działa tylko magnetowidu i gier nie mam jeszcze, a do atarynki nie mam zasilacza. Moje dzieciństwo Edytowane 31 Marca 2015 przez mr.Witek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek151 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Pierwsza gra którą pamiętam to I-Ninja :D Nie umiałem nic po angielsku, zero koordynacji i umiejętności wyciągania wniosków. Mimo to gra była przednia, ba, nadal jest ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Wolfenstein 3D wypakowywany z archiwów ARJ :) @Tapatalk Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez AragornPL 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2015 River Raid - gdzieś w 95/96 roku u kuzyna na C64. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz25st Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zaczcynalem od segy u ciotki(wujas z niemiec jej przywiózł) , grało sie w sonica oraz jakies pikarzyki i cos od Disneya z kaczorem donaldem i myszka miki. Natomiast na pc to Populus z 98. Ciotka byla w tej grze chyba mistrzem, nie wiedziala ze mozna zapisac gre wiec komputer chodzil 24h a jak sie zawiesil, badz prad zabrali to od nowa i tak w kółko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2015 (edytowane) lukasz - też wgrałem w te gry na swojej sedze ;> Land of ilusions, świetna, bardzo rozbudowana platformówka ;) Edytowane 22 Maja 2015 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudy 102 Opublikowano 23 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2015 Pong na automacie na dworcu w Kielcach w połowie lat 80. Okazjonalnie, ale robił ogromne wrażenie. Potem Commodore 64 z magnetofonem (stacja dyskietek, to jakiś kosmos był :D ) kupiony za 2.250.000 (hehehehe, ale ceny) i kasety z "oryginalnymi" grami kupowane jako składanki w sklepach komputerowych (i emocje przy ich wyborze ze spisu - taki katalog nawet był zrobiony z krótkimi opisami gier). A pierwsze oryginały to kartridż z hitami: 1. kultowa platformówka "Flimbo's Quest" 2. nie mniej kultowe "Fiendish Freddy's Big Top O'Fun" czyli najróżniejsze konkurencje cyrkowe. I ta muzyka ehhhhh :D 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2015 A to pamięta ktoś: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 24 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2015 A to pamięta ktoś: www.youtube.com/watch?v=3aV2F9lbl2Y Ja pamiętam - tyle, że grałem w "lepszą" wersję: Ech, Amiga 500+ - mój pierwszy komputer - dostałem w okolicach 1998/99r. Miałem tylko kilka gierek(większość dyskietek które dostałem nie działało) i jakiegoś starego workbencha :D Zepsuła się, rozwaliłem i wywaliłem - jak o tym pomyślę to mam ochotę jebnąć się w łeb (teraz bym to naprawił :)). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2015 No właśnie w całym moim życiu nigdy nie miałem Amigii, ani C64 czy Atari. Od razu PC. Tyle że bardzo wcześnie bo jakoś w 1988 czyli miałem ledwie 5 lat. Pamiętam czarniobiały monitor i Norton Commander. Że z czytaniem u mnie wtedy było tak sobie to wyszukiwanie tytułu było raczej na chybił trafił. Katalogów było kilka, a gry tylko dwie. Ehh piękne czasy, które już nie wrócą. ;) W T2 grałem na PC w dość podobną wersję, ale troszkę inną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samsonik Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2016 Moja pierwsza gra to była chyba contra :D ale z czasów dzieciństwa dobrze wspominam jeszcze pokemony oraz... deluxe ski jump :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cochin Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2016 U mnie to na Atarynie River Raid, Montezuma. Na PC nie pamietam co bylo pierwsze. Zaczynalem w kazdym razie od 386sx + 2mb ram + grafika jakis paradise 256kB. Grafike mam chyba nawet do dzisiaj : ahh piekne czasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2016 Pierwsza gra... Nie pamiętam, ale to było coś na tych ruskich konsolkach sprzedawanych na bazarach. 64 in 1 albo i lepiej. Chwilę po komunii dostałem Amige 500, ojciec od razu dołożył 0.5mb RAMu, żeby więcej gierek śmigało. A na swoi pierwszym PC jakoś w 1995r, pierwsza moja oryginalna gra to niezapomniany do dziś Crusader No Remorse :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2016 U mnie to na Atarynie River Raid, Montezuma. .To samo:) tez spoko gierka to byla Misja z wielka mapa... Ach te atari xe65. Lezy na strychu... ale czy kasety dzialaja?!?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twistet Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2016 Ja za Chiny sobie nie przypomnę co było pierwsze, ale też pewnie jakaś ruska podróba NES-a. Później brat dostał na komunię z Niemiec oryginalne Super Nintendo z F-Zero i Super Mario World :D Normalnie mieliśmy na chacie codziennie zjazd z całego bloku bo każdy chciał zagrać :) Co do PC to pierwszą oryginalną oprócz jakichś płytek z CDA, którą kupiłem za uzbierane kieszonkowe był "Książę i Tchórz" :) Tu też, niektóre zagadki musieliśmy z całą familią wspólnie rozwiązywać... Super czasy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2016 No nie była to łatwa przygodówka. Zwłaszcza zagadka z tym chrzanionym butem żebraka - kto by się kurna domyślił, że to nie tylko animacja w tle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Passt Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2016 (edytowane) Ja zaczynałem swoją przygodę z Atari 65, nie pamiętam jaka to byłą gra. Pamiętam tylko, że znakomite były: Misja i Fred. Na PC pierwsza gierka to była znakomita Europa Universalis. Edytowane 25 Stycznia 2016 przez Passt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2016 Fred faktycznie byl dobry. Ja mialem wlasnie misje i freda na jednej kasecie:D by Lumia 925 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2016 River raid albo pong, sam nie wiem która. Ale raczej to 1 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2016 Czasami sie pyknie w stare ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2016 (edytowane) Quake 1 i 2, Unreal Tournament, Mortal Kombat 1,2, Warcraft 2, Sin, Need for speed 1 i 2SE, Duke Nukem, Age of Empires itp ;) Wiesz może które z nich da się dostać dziś legalnie za free? Edytowane 12 Września 2016 przez barwniak 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2016 Najstarszych gier juz nie pamietam ,bylo to na Commodore 64 i odtwarzaczu kasetowym. Potem byla Amiga 500 gier w cholere szkoda sie rozpisywac . Najwieksze wrazenie zrobil na mnie Doom na Intelu 486 DX4 133MHz bodajrze ,potem juz polecialo Pentium 75 - Pentium 200MMX...... az do dzis gdzie obecnie grywam tylko w BF4 i Wieska Trzeciego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake73 Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2016 Pierwsza gra na komputerze - Nuclear Nick na Atari 800 XL rok 1986. A wcześniej to automaty wrzutowe tzw jednoręcy bandyci od około 1984 roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...