Kursos901 Opublikowano 18 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2020 (edytowane) Witam, Chciałbym się dowiedzieć, czy jak włożę Ryzen-a 3700x do płyty głównej Asus x370 Crosshair Hero VI to czy taka platforma obsłuży pamięci ram 3600 Mhz 16Gb lub najlepiej 3800Mhz? Pamięci to G.Skill Trident Z Neo (AMD) 3600MHz CL16. Obecnie mam włożonego Ryzen 1600x i pamięci chodzą na 3400Mhz, ale chcę zmienić na wspomniany wyższy model i nie wiem taka kombinacja komponentów na to pozwoli. Dodam jeszcze że próbowałem na Ryzen 1600x ustawić ram na 3600Mhz czyli, de facto fabryczną wartość tych pamięci, ale platforma nie działała stabilnie i właśnie nie wiem czy zmiana procesora, coś w tym temacie zmieni. Edytowane 18 Października 2020 przez Kursos901 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gienekadamski Opublikowano 21 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2020 Witajcie, czy kupno procesora AMD Ryzen 5 2600X za 539 złotych (bez chłodzenia) to dobry pomysł? Procesor pracowałby z 1660 Super, 16 GB pamięci operacyjnej 3200Mhz i Ferą 3. Jaki jest odpowiednik po stronie Intela w tej cenie, bądź o podobnej wydajności? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pryc4tch Opublikowano 21 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2020 Również stoję przed zakupem procka, i na tym etapie polecam Ci sprawdzić benchmarki Zen 2 w tym co chcesz robić z komputerem w porównaniu do tego 2600x Z mojego researchu pod gaming 60hz: nawet Ryzen 3100 ma mocniejszy pojedynczy wątek i wygrywa z 2600 w grach, a idzie go znaleźć za mniej niż 460 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2020 Jak wyżej , R3 3100 / 3300X mimo 4 rdzeni lepiej wypadają w grach niż R5 2600 / 2600X . Potem zmiana na jakieś CPU Zen 3 . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2020 Core i3-10100F możesz jeszcze zobaczyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2020 Nikt Ci nie zagwarantuje, że kontroler pamięci w procesorze da radę z 3800MHz MEM:IF=1:1. 3600-3733 raczej bez problemu, wyżej to loteria. Ryzen 1600x to Zen1, jego osiągi w prowadzeniu RAMu nijak się mają do Zen2. Płyta główna ma znaczenie, ale najważniejsze są RAMy i procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2020 CPU Zen2 mają o wiele lepszy kontroler pamięci , 3600-3733 mhz powinno być osiągalne i stabilne , wyżej to już różnie . Te ramy też są średnie - wersje RGB mają gorsze pcb i gorsze kości niż zwykłe moduły bez ledów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JeroG Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2020 witam mam problem z moim prockiem jest on ustawiony na 4000mhz przez co prawdopodobnie nie mam dobrych osiągów w grach jakie chciałbym mieć, próbowałem zmienić cpu ratio z 40 na auto ale i tak samo się przestwia na 40, niewiem jak zrobic zeby normalnie procesor byl jak jest napisane czyli bazowy zegar 3.7ghz a boost do 4.3ghz https://i.imgur.com/XwrflQg.jpg https://i.imgur.com/MsoIROr.jpg https://i.imgur.com/jtuRdQ9.jpg https://i.imgur.com/Iis2MAg.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2020 Ustaw Custom CPU Core Ratio na manual , potem ustaw 43 lub jak chcesz to większy mnożnik , OC tuner ustaw na keep current setting , potem zapisz i zrestartuj kompa . Możesz też podnieść napięcie zasilające CPU - to wręcz wskazane . Chyba że chcesz żeby procek działał na def ustawieniach to wszystko w zakładce AI Tuner ustawiasz na auto . PS . Przy AI Overclock tuner są inne opcje niż Auto i DOCP ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JeroG Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2020 dałem manual ale w tedy nie moge ustawic nic https://i.imgur.com/iH9u8hM.jpg dalej procek pracuje na 4000mhz czy gram czy nie, niema innych opcji przy ai over tuner ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JeroG Opublikowano 3 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2020 (edytowane) ktos pomoze? procek mi ogranicza fpsy w grach, w warzone mam 90-100 fps a powinno byc ze 130-140 dostalem tez taki komunikay wczoraj https://i.imgur.com/mJjV085.jpg Edytowane 3 Listopada 2020 przez JeroG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 3 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2020 Jak masz ustawionego cpu na 4,0 GHz, dążysz do 4,3 GHz - nie myśl, ze Tobie fpsy nagle eksplodują i samym oc cpu zyskasz 40 fps. Zmniejsz detale grafiki przede wszystkim. Jaką masz tam karciochę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JeroG Opublikowano 3 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2020 (edytowane) mam rxa 5700xt od asusa rog strix, na tych podzespołach powinienen osiągać spokojnie 130-140fps w cod warzone, gram tam na niskich ustawieniach w full hd (90% rozdzielczość renderowania) + antyaliasing smaa t2x Edytowane 3 Listopada 2020 przez JeroG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JeroG Opublikowano 4 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2020 (edytowane) doszedlem do wniosku ze procesor nie chce przekroczyć 60 stopni przy grniu, odkrylem to przy benchmarku w 3d mark, tam procek poszedł na 80% i miał 80 stopni, może gdzieś mam ustawione zeby nie przekraczalo w grach 60 stopni? ale niewiem gdzie, nie mialem nic zainstalowane jak kupilem komputer, windows byl czysty. moze cos z biosem? mam mu krzyzyki na uefi boot i secure boot https://i.imgur.com/kCRqzo3.png Edytowane 4 Listopada 2020 przez JeroG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2020 Doszedłeś do złych wniosków. Gry nie obciążają CPU jak syntetyczne benchmarki. Poza tym seria 2000 w grach mocno odstaje w grach od Ryzen'ów 3000, a za kilka godzin przekonamy się jaka przepaść dzieli obie generację względem Zen 3.Po prostu masz za duże oczekiwania. Na serii 2000 możesz sobie co najwyżej pograć w 60fps vsync on. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2020 (edytowane) Warzone bardzo mocno siedzi na procesorze, zobacz sobie jakie masz obciążenie, ale na poszczególnych rdzeniach, nie na całym CPU. Edytowane 5 Listopada 2020 przez Bonusso3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JeroG Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2020 tu z hw infoz grania rundki, moze cos bedzie widac https://i.imgur.com/NHFm9kF.png https://i.imgur.com/rELtJeF.png https://i.imgur.com/bGchbc4.png Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JeroG Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2020 (edytowane) zresetowalem bios, tera procek działa normalnie ale w warzone nic sie nie zmienilo dzieki tyo by bylo raczej na tyle Edytowane 6 Listopada 2020 przez JeroG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kursos901 Opublikowano 13 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2020 Zdaje sobie sprawę, że w Zen2 jest lepszy kontroler pamięci, bardziej martwię się o płytę główną czy pociągnie 3600 lub 3800Mhz. Chciałbym w miarę nie dużym kosztem zrobić upgrade kompa i wstawić 3700x. Procesor ten chciałbym sparować z rtx3080(jak się da kupić). Nie wiecie może czy jest to dobre połącznie, dodam że będę grał na monitorze 3440x1440 100Hz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olekkus Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2020 (edytowane) Witam. Zmienilem procesor (pierwszy raz chyba od dekady) na ryzena 5600x + mis mpg gaming plus b550. na stockowym kulerze szlo chyba z tego co pamietam w okolicach 75 stopni... zakupilem Silentium PC Grandis 3 - temeratury siegaly 85 stopni. Zmienilem paste na Thermal Grizzly kryonaut (czy jakos tak). dalej jest 85 stopni. komputer jest budżetowy bo potrzebuje go do pracy. Nie podkrecam - wszystko zawsze na stockowych ustawieniach. Reszta komputera Ram : 3600 kingstona jakies mobo: msi b550 gaming plus ssd: samsung 980 pro gpu: rtx 2060 FE obudowa silentium PC sg1 ze szklem. do tego 6 wentylatorow (w defaulcie. nie wiem jak wieja ale czuje wiatr nad obudowa. 3 wiatraki z przodu zasysaja, 2 od gory wyrzucaja i jeden z tylu ktory tez wyrzuca powietrze.) sposob testowania: kilkanascie kulek z glassem w Blenderze i wysoka jakosc - wszystkie rdzenie na 100%. teraz jest 85 stopni. Wkurzylem sie troche bo jednak pasta nie byla tania a mialem nadzieje ze jak skrece tego kompa to bede mial spokoj na pare lat i nie bede musial do niego zagladac. czy to mozliwe ze ten Grandis to taki szrot ? obudowa jest z cieńkiej blachy, ale powiedzmy ze trzyma wszystko na swoim miejscu. dzikei z gory za porady. ps. dokrecalem juz kilka razy wczesniej na oryginalnej pascie. moze kurde jakies podkladki sa patrzebne pod backplatem aby mocniej sie dalo dokrecac czy cos ? rece opadaja. Edytowane 21 Listopada 2020 przez olekkus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2020 Chyba dobrze nie sprawdziłeś temperatur na fabrycznym chłodzeniu, bo przecież ono jest bardzo słabe i każde inne oddzielnie zakupione chłodzenie będzie lepsze. W budzie masz dobry przewiew, ale te temperatury faktycznie na tym chłodzeniu ciut za wysokie. Pasta nie daje aż takich różnic w temperaturach - wystarczy jakaś srebrna za 30 zł. Poza tym musi się wygrzać. Ale wracając do Twojego problemu, to jakie masz ogólnie temperatury - jak komputer nic nie robi? Czuć gorąco od radiatora coolera gdy robisz te testy? Wiatrak w dobrą stronę wieje? Wydaje mi się, że coś jest albo źle założone, albo nie działa, jak powinno. Przynajmniej 10 stopni powinno być mniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olekkus Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2020 (edytowane) oba wiatraki na cpu wieja w strone tylu obudowy. tutaj szot z idla: ale znalazlem cos jeszcze co moze komus sie przydac: zrobilem tak jak ktos napisal: dalem voltage staly na 1.3 i czestotliwosc na 4.65, temeratury wowczas wynosza ok 82 c przy 100%. na 1.2 z 4.5 ghz wynosily ok 66 stopni. musze znalezc chyba zloty srodek. podsumowujac jednak wątek -> cos jest nie tak z tymi prockami czy plytami bo wydaje mi sie ze Precision Boost Overdrive wlaśnie powinno pilnować żeby sie procesor nie gotował... zreszta dziwne jest to, że na defaulcie w windows managerze wskazuje 4.41 ghz podczas renderowania/obciążenia (z PBO). nic no, spróbuje znaleźć taka częstotliwość aby temperatury nie przekraczały tych 75 stopni i tyle. 4 raz go rozkręcać już nie będę... Edytowane 21 Listopada 2020 przez olekkus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Michał22 Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2020 (edytowane) @olekkus Dobrze dokreciles tego Grandisa? Ma byc dokrecone na tyle mocno, bys musial uzyc jakiejkolwiek sily by dokrecac dalej. Czyli nie za slabo, nie za mocno, bo Ci plyta pierdyknie. Dokrecales po pare obrotow naprzemiennie? Pasty najlepiej dac pol gramca i nie bawic sie w jakies popularne leniwe sposoby typu ziarnko grochu, a zrobic piec rownoleglych linii, bo wtedy pasta ladnie rozprowadzi sie po calym procku. Sam Grandis to slaby cooler, ale powinien dac rade z 5600X. Osobiscie wymiksowalbym sie z tego Grandisa i za ta sama kase wzial Shadow Rocka 3 - troszke bardziej wydajny, cichszy, lepszej jakosci, wiec takie smiglo pociagnie dluzej. Jest dosc wysoki, wiec jesli obudowa nie miesci takich, dobra alternatywa jest Scythe Mugen 5 rev. B. Jesli chcesz cos naprawde mocnego i adekwatnego do krecenia R5 przy zachowaniu topowej kultury pracy - Scythe Fuma 2. Edytowane 21 Listopada 2020 przez Michał22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2020 Do takich procesorów to kupuje sie AIO minimum 240. Mam Tracer 240 z aliexpress za 50$ czyli ok. 200zł i na mało wymagającym procesorze 4/8 4.1GHz temp. max w stresie to 55"C. Na Ryzen 5600/5800 miałbyś max 75"C. Nigdy już nie wrócę do klasycznych olbrzymich radiatorów typu Scythe Mugen, którego mam w kompie syna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2020 Wyłącz PBO (czyli zostaw na Auto) bo nie wiesz do czego służy.Wywal jeden z wentylatorów na topie i zostaw tylko ten bliżej tyłu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2020 Wydaje mi się, że ten grandis jest źle założony i nie dolega idealnie równo do procka. Pasty powinno być bardzo mało - żeby nie wyszła po ściśnięciu po bokach. Istnieje też prawdopodobieństwo, że Grandis jest wadliwy i nie przekazuje odpowiednio ciepła na te miedziane rurki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YALLA Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2020 Jak mozesz, odpal jakis stress test na chwile i dotknij radiatora w tym grandisie. Sam mam Grandisa, lezy w szafie, bo generalnie radiatory sie nie grzeja przez co generalnie nie chłodzi. Nie wiem czy to wada fabryczna czy co sie dzieje, ale testowane na 2 zestawach i efekt taki sam. Powinien byc cieply, badz tez goracy. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Michał22 Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2020 (edytowane) W sumie warto zapytac, czy kolega w ogole ustawial krzywe wentylatorow obudowy i coolera (grafiki tez sie przyda, ale to tak poza tematem). Bo montujac kompa i tego nie robiac, masz jak w banku problemy z temperaturami, halasem albo cos niefajnego pomiedzy. To po prostu trzeba zrobic tak jak zainstalowac sterowniki czy cokolwiek niezbednego do prawidlowego dzialania komputera - kazda konfiguracja potrzebuje innej ilosci wentylacji, a halasu zwiazanego z jej nadmiarem nikt nie lubi. Warto ustawic krzywe wentylatorow obudowy wzgledem temperatury CPU. Dobrze mowi tez radiergummi z PBO i wentylatorem. Nie wiem, jak masz je na topie rozlokowane, ale mozliwe, ze ten prawy gorny kradnie zasysane z przodu powietrze Grandisowi. Dochodzi do tego to, ze wbrew pozorom okladanie skrzynki wentylatorami moze nie polepszyc sytuacji, a w przypadku nieprawidlowego cisnienia zwiazanego z ich predkosciami obrotowymi wrecz pogorszyc sprawe. Dwa wciagajace na froncie i jeden z tylu wyciagajacy to zloty srodek wentylacji i kultury pracy. W przypadku gownianych wentylatorow typu te, ktore miales domyslnie w skrzynce czy ogolem z oferty SPC w polaczeniu z goracym sprzetem czy niesprzyjajacym ustawieniem komputera (jakies wneki biurkowe itp, tyl dosuniety do sciany) mozna pomyslec nad daniem tylniego gornego wyciagajacego nad sekcja i coolerem. Od biedy jeszcze trzeci frontowy jak smigla gowniane i dalej goraco, ale jesli nie jestes w stanie ogarnac tempow na 3-5 wentylatorach, to cos tu jest cholernie nie tak. Edytowane 21 Listopada 2020 przez Michał22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2020 (edytowane) Jeśli jednak się okaże, że chłodzenie dobrze zamontowane i procesor na domyślnych ustawieniach, to pamięci pracują w trybie XMP, czy może standardowym trybie "JEDEC"? Czy włączenie/wyłączenie SMT w jakiś sposób wpływa na temp. przy max obciążeniu wszystkich dostępnych wątków? (w tym przypadku zostałoby 6) Edytowane 21 Listopada 2020 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olekkus Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2020 Dzieki panowie za odpowiedzi ! Chcialem zaoszczedzic na rzeczach "niepotrzebnych" czyli na obudowie i wentylatorze. do tej pory mialem na xeonie 1230v2 macho thermalrighta (tego pierwszego - najciezszego) i do tego mialem "porzadna" obudowe bitfenixa ktora wpadala niestety w drgania od hdd. PBO - wylączone co do działania samego Precision Boost Overdrive - mi sie wydawalo ze procesor sie sam podkreca do granic mozliwosci o ile prad i temperatury pozwalaja na to. wiec do 85 raczej nie powinien dobijać. Co do głośności - na penwo nie jest tak dopieszczony ten komputer jak moj poprzedni ktory byl niemal nieslyszalny. Ten jest typowym komputerem z biura ze tak powiem (nawet wyglada podobnie do mojego drugiego ktorego mam na homeoffice). Wazne zeby sie nie sfajczyl w przeciagu najblizszych 2 lat. w tym linku ktory podalem wyzej jest dyskusja o tym ze te procki cos maja ze spajkami napiecia i po ustawieniu na stale sie sytuacja diametralnie zmienia. tak u mnie tez jest. 1.2 i 4.5 ghz daje 66 stopni w stresie. Dokrecac mocniej sie po prostu boje bo juz dosc mocno na pale dokrecalem - rownomiernie. konstrukcje do backplate'a tez wczorja poprawilem. Yalla - no potem moze lookne. sam jestem ciekaw. Michal 22 - krzywych nie ustawialem, ale dalem na obudowie wszystkie na 800 rpm plus minus, na cpu od min 1100 ze standardowych 800 czy tam ile bylo minimum. Kyle - pamieci sa w trybie xmp ale musialem i tak ustawic im 3600 mhz. chaialmbym jeszcze sparowac je 1:1 z procem bo ponoc sie da, ale nie wiem nawet o co dokladnie chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...