Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 5 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2021 Posiadam płytę MSI MPG X570 GAMING PLUS z 5900x, czy ktoś się orientuje która opcja w BIOS jest odpowiedzialna za wyłączenie Boost procesora? Dzięki i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 5 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2021 ustaw mnożnik na tyle ile potrzebujesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 5 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2021 Witam a co jest powodem konieczności przycięcia zegarów na CPU ? płyta nie daje rady nakarmić tego potwora ? w Intelu trzeba przestawić z zależności od producenta 2 albo 3 opcje wedle opisu z strony MSI na pierwszej stronie biosu z lewej strony u góry jest przycisk "GAME BOOST switch" przestawic na off w zakładce OC - "core performance boost" przestaw z auto na "disable" oraz można po wytłoczeniu "boost" zmniejszyć mnożnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 5 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2021 (edytowane) 19 minutes ago, Mr.T... said: Witam a co jest powodem konieczności przycięcia zegarów na CPU ? płyta nie daje rady nakarmić tego potwora ? w Intelu trzeba przestawić z zależności od producenta 2 albo 3 opcje wedle opisu z strony MSI na pierwszej stronie biosu z lewej strony u góry jest przycisk "GAME BOOST switch" przestawic na off w zakładce OC - "core performance boost" przestaw z auto na "disable" oraz można po wytłoczeniu "boost" zmniejszyć mnożnik. no właśnie , miałem zapytać o to samo , o co biega temperatury ? stabilność ? ogólnie ustawiasz mnożnik 37 i to jest jego bazowe taktowanie, PBO na auto albo off (u mnie PBO nie działa jak mam ustawiony mnożnik na sztywno) , trochę szkoda zakładać temu prockowi taki kaganiec. Edytowane 5 Lipca 2021 przez masin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 5 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2021 Już znalazłem, dzięki Praca z instrukcjami FMA3 grzeje CPU mocniej niż AVX Ustawienie jak największej częstotliwości dla wszystkich rdzeni przy jak najniższym napięciu. Obecnie mam 4,1 GHz przy napięciu 1,056V dla wszystkich rdzeni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 6 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2021 7 godzin temu, Krzysiak_PL_GDA napisał: Już znalazłem, dzięki Praca z instrukcjami FMA3 grzeje CPU mocniej niż AVX Ustawienie jak największej częstotliwości dla wszystkich rdzeni przy jak najniższym napięciu. Obecnie mam 4,1 GHz przy napięciu 1,056V dla wszystkich rdzeni a to u Ciebie jaki program albo gra wykorzystuje ten zestaw instrukcji ? bo wedle opisu to FMA3 jest wykorzystywany do przyśpieszania takich zadań jak zmiana kontrastu obrazu lub ustawianie głośności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 6 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2021 (edytowane) 58 minutes ago, Mr.T... said: a to u Ciebie jaki program albo gra wykorzystuje ten zestaw instrukcji ? bo wedle opisu to FMA3 jest wykorzystywany do przyśpieszania takich zadań jak zmiana kontrastu obrazu lub ustawianie głośności. https://www.benchmark.pl/aktualnosci/co-to-sa-instrukcje-fma.html ale i tak jestem ciekawy jaki soft zmusił go do takich "drastycznych" posunięć 😉 może jakiś kompiler Edytowane 6 Lipca 2021 przez masin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 6 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2021 (edytowane) PrimeGrid jak chce się pobawić, i zobaczyć jak potrafi się grzać CPU http://www.primegrid.com/ Polski zespół http://www.boincatpoland.org/ Edytowane 6 Lipca 2021 przez Krzysiak_PL_GDA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...