reett Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2020 Witam warto kupić ta płytę za 630zł z cashbackiem do 130zł? docelowo bedzie ryzen 3600 lub x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyr83 Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2020 Ta plyta ma kiepski kodek audio alc 892, wczesniej mialem plyte z alc 8xx i bylo sporo szumow na audio zaleznie od obciazenia procesora etc,ostatnio za 550 w sierpniu kupilem b550m aourus pro z duzo lepszym alc 1200 i audio jest bez zadnych zaklocen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TitoBandito Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2020 Tak - obecnie warto decydować się na taki zakup.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adramel Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2021 Witam Mam płytę MSI MortalMAX i Ryzena 5 2600x. Czy na tej płycie da się obniżyć napięcie dla procesora? Bez ustawiania sztywnego taktowania i napięcia? Po prostu obniżyć dla całej tabeli taktowań CPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2021 Na płytach MSI możesz ustawić stałe napięcie układ EDC i tak reguluje sobie względem zapotrzebowania. To co ustawiasz to jest napięcie maksymalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biedro94 Opublikowano 13 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2021 Mam dokładnie taki sam zestaw jak ty. Co chwile wiatraki na pompie przyspieszają i zwalniają. Rozwiązałeś może w jakiś sposób ten problem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OrionSun Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2021 ktoś coś wie o tej płycie? może się wypowiedzieć - nie ma o niej żadnych recenzji z tego co szukałem, na 1 rzut oka wygląda jak brat/siostra Tomahawka jest promka na nią w morele, czy lepsza będzie Gigabyte Aorus Elite V2 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TitoBandito Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2021 (edytowane) Torpedo to młodszy brat Tomahawka. Różnica między nimi to tylko : -Tomahawk ma złącze sieciowe 1 Gbit i 2,5 Gbit a Torpedo "tylko" 2,5Gbit. -Tomahawk ma radiator na drugim porcie M.2 (tylko po co skoro pracuje max w PCIe 3.0 więc SSD się raczej nie grzeje) a Torpedo ma radiator tylko na pierwszym porcie M.2. -Tomahawk ma więcej podświetleń płyty. Sekcja zasilania jest dokładnie taka sama jak w Tomahawku : https://docs.google.com/spreadsheets/d/1PuUWroxA0HvSSipsXlB8hnYkshxD8LdeO5EA6WLdOQw/edit#gid=0 MSI Torpedo jest ma nieco słabszą sekcję zasilania od Gigabuta i (dla mnie) znacznie lepszy bios. Jak możesz kupić w dobrej cenie, to nie masz co się zastanawiać.👍 Edytowane 17 Kwietnia 2021 przez TitoBandito Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaronymous Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2021 Dzień dobry, Planuję złożyć nowy zestaw bazujący na MSI MAG B550 Tomahawk i AMD Ryzen 5600X. W związku z obecną sytuacją z GPU, zamierzam wykorzystać moją starą kartę GTX 560TI. Czytając opinię na temat tej płyty, znalazłem info, że komuś nie rozpoznało karty GTX 970(w opiniach na temat tej MB na x-kom). Na stronie msi na liście kompatybilnych GPU rzeczywiście brakuje modelu 560TI. Jest taka możliwość, że płyta nie rozpozna tej grafiki? Pozdrawiam Jarek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2021 Witam jeśli karta graficzna jest sprawna, to nie powinno być problemu , przed montażem warto przetrzeć piny karty np. alkoholem izopropylowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaronymous Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2021 Dzięki, też uważam że to byłaby dziwna sytuacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 5 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2021 Posiadam płytę MSI MPG X570 GAMING PLUS z 5900x, czy ktoś się orientuje która opcja w BIOS jest odpowiedzialna za wyłączenie Boost procesora? Dzięki i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 5 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2021 ustaw mnożnik na tyle ile potrzebujesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 5 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2021 Witam a co jest powodem konieczności przycięcia zegarów na CPU ? płyta nie daje rady nakarmić tego potwora ? w Intelu trzeba przestawić z zależności od producenta 2 albo 3 opcje wedle opisu z strony MSI na pierwszej stronie biosu z lewej strony u góry jest przycisk "GAME BOOST switch" przestawic na off w zakładce OC - "core performance boost" przestaw z auto na "disable" oraz można po wytłoczeniu "boost" zmniejszyć mnożnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 5 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2021 (edytowane) 19 minutes ago, Mr.T... said: Witam a co jest powodem konieczności przycięcia zegarów na CPU ? płyta nie daje rady nakarmić tego potwora ? w Intelu trzeba przestawić z zależności od producenta 2 albo 3 opcje wedle opisu z strony MSI na pierwszej stronie biosu z lewej strony u góry jest przycisk "GAME BOOST switch" przestawic na off w zakładce OC - "core performance boost" przestaw z auto na "disable" oraz można po wytłoczeniu "boost" zmniejszyć mnożnik. no właśnie , miałem zapytać o to samo , o co biega temperatury ? stabilność ? ogólnie ustawiasz mnożnik 37 i to jest jego bazowe taktowanie, PBO na auto albo off (u mnie PBO nie działa jak mam ustawiony mnożnik na sztywno) , trochę szkoda zakładać temu prockowi taki kaganiec. Edytowane 5 Lipca 2021 przez masin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 5 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2021 Już znalazłem, dzięki Praca z instrukcjami FMA3 grzeje CPU mocniej niż AVX Ustawienie jak największej częstotliwości dla wszystkich rdzeni przy jak najniższym napięciu. Obecnie mam 4,1 GHz przy napięciu 1,056V dla wszystkich rdzeni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 6 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2021 7 godzin temu, Krzysiak_PL_GDA napisał: Już znalazłem, dzięki Praca z instrukcjami FMA3 grzeje CPU mocniej niż AVX Ustawienie jak największej częstotliwości dla wszystkich rdzeni przy jak najniższym napięciu. Obecnie mam 4,1 GHz przy napięciu 1,056V dla wszystkich rdzeni a to u Ciebie jaki program albo gra wykorzystuje ten zestaw instrukcji ? bo wedle opisu to FMA3 jest wykorzystywany do przyśpieszania takich zadań jak zmiana kontrastu obrazu lub ustawianie głośności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 6 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2021 (edytowane) 58 minutes ago, Mr.T... said: a to u Ciebie jaki program albo gra wykorzystuje ten zestaw instrukcji ? bo wedle opisu to FMA3 jest wykorzystywany do przyśpieszania takich zadań jak zmiana kontrastu obrazu lub ustawianie głośności. https://www.benchmark.pl/aktualnosci/co-to-sa-instrukcje-fma.html ale i tak jestem ciekawy jaki soft zmusił go do takich "drastycznych" posunięć 😉 może jakiś kompiler Edytowane 6 Lipca 2021 przez masin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 6 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2021 (edytowane) PrimeGrid jak chce się pobawić, i zobaczyć jak potrafi się grzać CPU http://www.primegrid.com/ Polski zespół http://www.boincatpoland.org/ Edytowane 6 Lipca 2021 przez Krzysiak_PL_GDA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astec Opublikowano 11 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2021 Witajcie, poprawnie wyłączyłem komputer, po kolejnym uruchomieniu widnieje czarny ekran, świeci się dioda od VGA na płycie (B450 MSI Gaming Plus Max). Wentylatory kręcą się. Nie wchodzi do biosu, nie ma logo producenta płyty głównej. Co może być przyczyną? Po oddaniu komputera do serwisu, problem ustąpił na chwilę tj. działał do ponownego uruchomienia. Grafika ponoć sprawna, była testowana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 16 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2021 Masz może głośniczek ten co do płyty się podczepia? Może coś wypika. Spróbuj przełożyć ram do drugiego zestawu slotów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 16 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2021 Witam o ile problem nie został już rozwiązany, to diagnozowanie nie prawidłowego działania sprzętu nie odbywa się na zasadzie, zapytam kolegów pod budka z piwem i może któryś cos mądrego doradzi, tylko jak wszyscy maja podobny poziom wiedzy do twojej to jak można oczekiwać podania właściwego rozwiązania ? jak opisuje się problem, to zaczyna się od podania całej posiadanej konfiguracji PC skoro komputer był na serwisie to chyba można oczekiwać jakiejś rękojmi na wykonana usługę ?, oraz opis problemu i w jaki sposób usterka została usunięta ? np. w normalnym serwisie dostaje się na kartce wydruk, a nie na gymbe ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorius Opublikowano 17 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2021 Cześć Chcę dokonać migracji systemu operacyjnego z Win 10 do Windows 11. W tym celu w bios mojej płyty głównej włączyłem TPM 2.0 oraz bezpieczny rozruch, zgodnie z wymaganiami Microsoftu. Niemniej gdy zmieniłem system biosu z CSM na UEFI dokonując odpowiednich zmian wg instrukcji z tego filmiku nie boutuje mi systemu operacyjnego ale każdorazowo uruchamianie peceta zatrzymuje się na włączeniu biosu, o co nie proszę [nie naciskam klawisza DEL]. Po ponownym przełączeniu w biosie z UEFI na CSM komputer uruchamia się normalnie. Jak temu zaradzić? Konfiguracja peceta - MSI X570-A Pro, R5 3600, 4x8GB 3200Mhz, CX400 512GB, Corsair 650W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 17 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2021 Hej, Skorzystać z narzędzia wbudowanego w system. https://www.windowscentral.com/how-convert-mbr-disk-gpt-move-bios-uefi-windows-10 Enjoy 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaBu1908 Opublikowano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2022 Witajcie, jest to moje pierwsze OC więc proszę o małą wyrozumiałość. Przejrzałem parę poradników w Internecie na temat OC oraz OC tego konkretnego modelu. Wykręciłem mój model na 4GHz przy napięciu 1.365V z peak 1.375V na jednym rdzeniu. Pozostałe miały peak 1.369V. Wszystko według programu HWInfo. Temperatura max jaka została zarejestrowana w trakcie testu 1h OCCT to 77C max. Normalnie w trakcie zwykłego użytkowania to 40/50C. Dodatkowo ustawiłem Load Line na poziomie 5 z 8 na płycie MSI B450 Carbon. Podkręcanie typu override. Przetestowałem CPU w OCCT (1 godzina), cinebench R20 + parę godzin w grze Hearts of Iron 4, 3 godzinny stream na Twitchu na x264. Zero crashy wszystko działa jak powinno. W związku z tym chciałem Was prosić o jakiś komentarz. Czy wszystko zrobiłem poprawnie? Czy powinienem zbić napięcie? Czy coś byście dodali? Itd. Sorry głupie pytania, ale robię to pierwszy raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zawsze się robi tak, że ustala się minimalne napięcie procesora potrzebne do jego poprawnej pracy. No ale chyba to już robiłeś, bo pewnie musiałeś podbić napięcie przy OC? Ogólnie to dużo Ci dało w testach to OC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaBu1908 Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2022 (edytowane) Dokładnie tak, przy niższym napięciu CPU robi crash. Próbowałem też wyciągnąć 4.1 GHz, ale nie dało się już. Myślałem czy by się nie pobawić Load Line Calibration ale chyba nie warto tego robić żeby mieć z 4.0GHz na 4.1GHz. Nie dużo, niektóre gry jak CS GO/Hoi4 chodzą troszeczkę lepiej. No i jak steamuje amatorsko na Twitchu to mam troszkę lepszą wydajność (wszystko jest jakby lekko płynniejsze). Edytowane 6 Stycznia 2022 przez NaBu1908 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anqu Opublikowano 7 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2022 Mam lepszą propozycję. Zamaista charatać go na 1.365v zejdź z taktowaniem o 100MHz i zjedź z napięciem. Stracisz nie zauważalnie na wydajności a będzie chłodniej i nie będzie tak papu z gniazdka brał. Ja mam swojego na 3.9 i na 1.2v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Janas Opublikowano 30 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2022 Witam serdecznie mam pytanie podczas aktualizacji biosu mój kochany syn wyłączył mi komputer teraz nie mam obrazu czy da się coś zrobić z tym? Wgrać na nowo ? Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sas991 Opublikowano 30 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2022 (edytowane) Z tyłu jest przycisk do wgrywania biosu bez procesora, może też po nieudanej aktualizacji zaskoczy. Pen musi być w porcie USB poniżej przycisku. https://download.msi.com/archive/mnu_exe/mb/M7C02v1.2-EURO.pdf Edytowane 30 Maja 2022 przez sas991 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...