Skocz do zawartości
ponga1337

NVIDIA GeForce RTX 2000 / RTX 2000 Super (Turing) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, mam pytanie. Jeśli mam kupiony nowy monitor z technologią AMD FreeSync Premium, to czy jeśli kupię kartę graficzną GeForce 2060 to czy będzie to kompatybilne?

Czy da się włączyć G-Sync na tym monitorze (Monitor MSI Optix MAG274R) ?

Oraz czy AMD FreeSync Premium będzie działało z kartami z serii 1660 i 1650 ?

Edytowane przez Jakub2001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,jestem nowy i nie wiem czy temat był już poruszany.Problem z rtx 2060 super:Karta graficzna w pulpit,przeglądarka starsze gry z directX działają normalnie.Dodam że karta się nie przegrzewa,nie ma artefaktów i nie wyłącza sie komputer.Problem jest przy próbie uruchomienia nowszych gier np Mafia 3.Wchodzę do gry,poruszam się normalnie po menu.Ale w momencie wczytywania rozgrywki wywala do pulpit bez żadnego błędu.Wcześniej pokazywał się błąd dxg errordevice removed.Sterowniki czy też DirectX instalują się normalnie system czysty wgrany.Nie mam pojęcia co jest nie tak

20210412_195555.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, wiem jakie są ceny i ile jest egzemplarzy w danym momencie na olx i allegro MSI 2080 Super, ale ciekawy jestem czy ma ktoś wiedzę w jakich cenach realnie sprzedają się te karty? Za ile ktoś z was ją sprzedał/kupił i ile to zajęło czasu. Ciężko znaleźć nowego nabywcę czy schodzi wszystko w odpowiednim czasie? Prawdopodobnie będę miał niebawem do sprzedania tę kartę i jestem ciekawy co z jej sprzedażą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, leven napisał:

Ile według Ciebie jest warta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie nie ma możliwości poprawnej wyceny żadnej karty, która nadaje się do miningu, ale patrząc na sprzedających np. na OLX trzeba się nastawić na co najmniej 3500zł:

https://www.olx.pl/oferty/q-rtx-2080-super/?search%5Border%5D=filter_float_price%3Aasc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Chciałbym się poradzić odnośnie potencjalnej awarii GPU.

Zajeździłem trochę moje GPU (RDRII na full detalu, generalnie grube 100% obciążenia gpu) - po ok 30 minutach gry nastąpił dość ciekawy zestaw zjawisk:

• komputer wydał bardzo głośne "pyknięcie"
  • gra się zatrzymała, potem zgasł ekran (utrata sygnału video)
  • po chwili po otoczeniu rozniósł się wyraźny zapach palonej elektroniki

W ramach kroków naprawczych zgasiłem komputer "z hebla", po czym wyłączyłem zasilacz na kilkanaście sekund. Po włączeniu z powrotem komputer uruchomił się normalnie, wyświetla obraz i działa.

Po dokładniejszych oględzinach wyszło mi, że jedynym widocznym problemem jest jeden z kondensatorów na GPU, który ma zsuniętą obudowę i jest kapkę pożółkły. Kondek zaznaczony na obrazku - obrazek poglądowy, nie real-foto pacjenta:

image.png.be187fe83eb20517ed3712027f86e989.png

Reszta wygląda OK. Z innych zjawisk:

- przypomniało mi się że w przeszłości pod obciążeniem gpu terkotało (i to przy całkiem rozsądnym klatkarzu: 50-70FPS)

- blok na GPU był bardzo gorący, a dokładnie płytka nad sekcją zasilania (GPU jest pod blokiem full-cover firmy Barrow - jak na zdj.). Ta wielka metalowa płytka z wierzchu była bardzo gorąca - niemniej w granicach "dotykalności" . Sam rdzeń nie nagrzewa się zazwyczaj szczególnie mocno (ok 60 stopni, więc zakładam że sam blok powinien być chłodniejszy o 5-10 stopni).

image.png.e9470a61f8446bca9fa9379410a789fc.png

Na próbę obciążyłem GPU lekkimi zadaniami obliczeniowymi (np. rendering w Blenderze) i generalnie liczy, nie łapie zwiechy ani nic. Trochę się cykam jednak włączać jakieś wymagające tytuły.

Czy jest coś co mógłbym zrobić teraz żeby karta graficzna mi się dalej nie rozpadła? Jak wysadziło obudowę kondka to znaczy że coś jest "kaput" czy są scenariusze w których kondek wystygł i dalej będzie działał? Można jakoś go "odciążyć" żeby dało się dalej w miarę luźno używać kompa?

Czy to jakaś losowa usterka typu "masz pecha stary" czy na coś konkretnego powinienem zwrócić uwagę na przyszłości żeby unikać takich zdarzeń? Ma ktoś jakieś doświadczenia?

image.png.220ca44b65aafe630b51be843a90df6e.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hey,

Taka ciekawostka, posiadam K2FA RTX 2060 Super, podłączyłem ją do komputera zamiast 1660 Super (CPU - i5 3450, 16 GB RAM, zasilacz 650W Sillentium PC), karta odpala wentylatory, ale na wyjściach (DVI, HDMI, DP) brak sygnału.

Została sprawdzona na płycie z i5 9400/9600 - wszystko poszło OK

Następnie z i5 - 4690k w miejsce GTX970 - brak sygnału

Kolejno z jakimś Pentium/Celeron z '21 roku, z tym samym PSU co w pierwszym zestawie i wszystko OK

Czy ktoś wie aby te karty miały być niekompatybilne ze starszymi CPU, albo płytami głównymi z jakiegokolwiek powodu ? Jedyna różnica, to zarówno i5 9thgen jak i te Pentium/Celeron 11gen mają 8 pinowe zasilania procesora, a 4ta generacja i 3cia generacja miały 4 pinowe zasilanie CPU. Tylko z tego co mi wiadomo, nie ma to żadnego znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kupiłem rtxa 2060super Gigabyte i się zaczęło. Jestem w stanie odpalić grę na kilka minut po czym albo crashuje mi grę i ścina się komputer na amen albo nawet ostatnio dostałem blue screena. Próbowałem chyba wszystkiego. Ma ktoś może jakiś pomysł co może być przyczyną?

Moje specyfikację:

Rtx2060 super 8gb wersja od Gigabyte 

i3 10100f

Ram 16gb 2600mhz

Zasilacz 600w

Z góry dziękuję za pomoc

da078310-0d5e-4582-a7cd-0e22535d3824photo.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, to jest mój pierwszy post tutaj, więc dzień dobry wszystkim!

Rok temu dokonałem nietrafionego zakupu, kupiłem kartę rtx 2080 super od gigabyte. Karta ma bardzo głośne chłodzenie, które doprowadza mnie do szału i nie pozwala na wykorzystywanie jej potencjału (obniżam ustawienia graficzne w grach, bo nie chce słuchać wycia wentylatora w karcie).

Chciałbym zmienić chłodzenie karty na cokolwiek, co byłoby cichsze. Proszę o wskazówki i porady 🙂

20240114_195001.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uroki wersji turbo - ale najpierw to trzeba wymienić pastę i termopady jeśli karta jest użytkowana kilka lat 😕 jeśli wiatrak pada to trzeba szukać nowego 

dopiero później zobaczymy co da się zrobić: bo innego chłodzenia ;S trzeba mocno szukać 

jak to zrobisz to możemy się zabawić w druciarstwo i zrobić coś w ten deseń:

https://www.morele.net/wentylator-jonsbo-vf-1-6869196/?gad_source=1&gclid=CjwKCAiAqY6tBhAtEiwAHeRopQpGiguE878uSSu9hELYNysoPOgdB2ulQ3hCXMhRYarbiAPtCG7j-xoCm6QQAvD_BwE 

ale z tym plastikiem okalającym kartę raczej mało co to da 😛 więc trzeba będzie go zdemontować ciekawe tylko do tego ten wentylator jest przyczepiony... jak rozbierzesz do wymiany pasty to się przekonasz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam pewien problem. Po odpaleniu PC nie mam obrazu na dwóch monitorach, dopiero gdy zrestartuje komputer obraz się pojawia. Sterowniki do karty odinstalowałem i zainstalowałem od nowa, kable HDMI też były podmieniane, format zrobiony, próbowałem też z Displayportem zamiast HDMI a problem dalej występuje. Jak podłączam monitory do płyty głównej to wszystko działa jak należy. Karta to Gigabyte RTX 2060 6GB. Co może być przyczyną i jak temu zaradzić?

1.png

2.png

3.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

minęło kilka dni, rozwiązałeś problem ? 

bios najnowszy wgrany ?  - F11  6.71 MB  Jan 11, 2024

https://www.gigabyte.com/Motherboard/Z390-GAMING-X-rev-11/support#support-dl-bios

podłączając przewody do płyty głównej , obraz jest wyświetlany za pomocą igpu z procesora, ale twoja płyta główna posiada tylko 1 wyjście HDMI, wiec jednocześnie nie podpinasz dwóch monitorów ?  , czy wyłączenie igpu z poziomu biosu rozwiąże problem ?, trzeba by sprawdzić to empirycznie ,co by się nie okazało ze bios ma ustawione ze obraz pierwej jest wysyłany po przez igpu , zamiast od razu karty dedykowanej, czyli RTX 2060

napisz jakie posiadasz monitory , producent/model. 

ok, zakładam ze dla testu sprawdzałeś osobno każde wyjście HDMI /DP z karty graficznej , tak aby wykluczyć ze np. jakieś wyjście HDMI/DP "umarło" , i każde wyjście jest sprawne. 

zrobił bym tak , podłączył jeden monitor "główny' przez DP do karty graficznej RTX 2060 , reset biosu po przez odłączenie zasilania i wyjecie baterii z płyty głównej na około 2 minuty, podłączyć zasilanie obsadzić ponownie bakterie, i "power on", zobaczyć czy po resecie biosu, obraz jest wysyłany właściwie czyli po przez RTX  , jeśli tak to przy włączonym systemie , podłączyć pierwej od drugiego monitora kabel HDMI/DP , i następnie zasilanie od monitora , i go włączyć.      

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.

Mój problem polega na wysokiej temperaturze HOT SPOT na karcie graficznej RTX 2080 SUPER MSI VENTUS OC.

Karta została odkupiona od znajomego i już wtedy temperatury były wysokie dobijające pod 100*C (hot spot).

Wyczyściłem całe chłodzenie, założyłem na rdzeń PTM7950 i termopady z instrukcji Youtube:

Firmy UPSIREN (15W/mk) kolejno 1.5mm, 2.00mm oraz 4.00mm.

Temperatury są jeszcze gorsze poza GPU, gdzie temperatura pod obiążeniem dochodzi do około 75*C

Proszę o pomoc od czego zacząć by wyeliminować ten problem z temperaturą. Teraz dobija hotspot do 107-109*C w OCCT, w grze przykładowo Rust Hotspot 105*C.

Nie posiadam termowizji ale w miejscu gdzie zaznaczyłem na czerwono nie idzie dotknąć palcem podczas obciążenia.

1723888972791.jpg

1723888972736.jpg

123123.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

szkoda ze od razu poszedłeś w inwestycje w PTM , czy na pewno teraz zestaw chłodzący dobrze dolega do rdzenia ? 

dla testu zastosował bym normalna pastę w niewielkiej ilości , 4 śrubki od rdzenia wkręcił na 3/4, odkręcił i zdjął zestaw chłodzący oraz dokładnie obejrzał jak jest pokryty rdzeń gpu.     

jest taki youtuber Forest , z tego co pamiętam , to w takim przypadku o ile zestaw chłodzący jest zamontowany prawidłowo i nie jest za mało pasty , to wysoka temperatura GPU może wskazywać ze rdzeń GPU umiera i pobiera znacznie wincyj energii a to przekłada sie na większą temperaturę. 

a ile pod obciążeniem pobiera twoja karta ?  260W czy wincyj 

gpu-z , zakładka sensors 

https://www.techpowerup.com/gpuz/

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi